Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki Versys

Recommended Posts

• Zainteresovan, 528 postova

Autori: RoaD GunneR, jelen i lav

Stigao je još jedan model iz Kawasaki-a za sve ljubitelje dvotoèkaša pod nazivom Versys. Ovim modelom Kawasaki želi proširiti svoju ponudu smeštajuæi Versys-a izmeðu dobro nam poznatog endura KLE500 i naked ER6, što Versys zaslužuje kako svojim dizajnom tako i svojim performansama. Moramo odmah napomenuti da ovaj model nije nastao ukrštanjem više modela, mada je agregat pruzet sa prošlogodišnjeg modela ER6, osnovna inženjerska zamisao je da se napravi model koji sve dobre strane jednog endura i ulicnog motocikla spaja u jednu konstrukciju što je u osnovi i dalo ime ovoj novoj igraèki za velike deèake Versys( izvedenica od Ver: Versatile- svestran ili pokretljiv i Sys: System- sistem(sreðena celina)).

TbZzL_stcyesurmerms3.jpg

Pojavom prvih fotografija mišlenja o izgledu su bila podedljena, sada kada se konaèno pojavio na testu oni kojima se nije svideo na fotkama nisu ostali ravnodušni, a one koje su spoznali lepotu na fotografijama je naprosto ostavio bez komentara izuzev onoga ‘Lepši je nego na slici’. Na prvi pogled se uoèavaju veoma visoko postavljen rezervoar goriva kao i prednja maska koja ima moguænost podešavanja visine u tri položaja sa korakom od 20mm. Prednju svetlosnu grupru èine dugo i oboreno svetlo postavljeno u liniji jedno ispod drugog dok agresivnijem izgledu doprinosi èinjenica da su dva poziciona svetla postavljena sa obe strane oborenog svetla i sve integrisano u jednu celinu. Da zadnji kraj bude iza prednjeg samo u vožnji ali ne i po pitanju dizajna pobrinule su se i LED diode koje prekrivene prozirnom plastikom daju upeèatljiv potpis nove filozofije Kawasaki-a.

NWV6D_img4251mq1.jpg7KiF7_versys2ud1.jpg

Motor je kao i devojka (svidja ti se dok ne probas), e sad razlika je sto motor ako ti ne odgovara mozes ga se otarasiti mada teško da bi neko poželeo da se otarasi ovog ‘mališana’. Najbitniji deo motora je pozicija vozaèa(ovo smem javno da tvrdim jer ovaj forum moja lepša polovina ne poseæuje), naime Versys je znatno veæi motocikli od bliskih mu modela serije ER6, što se ogleda u tome da je pozicija upravljaèa osetno višlja kao i time da je širina rezervoara konstruisana tako da se uz visinu sedišta od 840mm može dohvatiti podloga a za one malo niže rastom koji ne žele da na semaforu rade gimnastiku u konbinaciji sa tegleljenjem kvadricepsa kao dodatna opcija se nudi niže postavljeno sedište.

404.jpg

Prednja viljuška je sportski orjentisana obrnutog tipa i može se podešavati uz pomoæ hidraulike i na opruzi tj, predoptereæenju. Zadnji amortizer je i ovde pomeren u desnu stranu u odnosu na osu i može se štelovati na isti naèin kao i prednja viljuška. Ovim se postiže da kada nadjete idalno štelovanje za vaše potrebe, prolazak kroz neravne krivine æe za vas predstaljati zadovoljstvo , sve u svemu vešanje je ovde izvedeno kao konbinacija endura(znatno je duže nego kod npr. ER6 ili Z750) sa sportskim setup-om hidraulike. Prednja viljuška ima hod od 150mm dok je put zadnjeg amortizera 145mm.

Kako bi se se spustilo težište karakterisièan izduv je smešten ispod samog agregata.

Zadnja viljuška je asimetrièna . Ram je saèinjen od okruglih cevi, jednim delom je prièvršæen za agregat(isot kao i na modelima ER6) što smanjuje masu i poveæava krutost. Sam ram je prekriven plastikom izuzev dve bocne cevi koje obojene crnom bojom vire ispod zadnjeg dela sedišta i predstavljaju izuzetan oslonac za boène kofere.

404.jpg

Koènice èine tri diska koja svojim izgledom plene jer nisu monotno kružne ploèe sa rupicama vec imaju izgled zubèanika. Pogaðate napred komada dva i nazad jos jedan, da se naðe. Prednju koènicu èine pored 2 diska preènika 300mm i ogdovarajuæa klješta sa dva klipiæa dok zadnji disk od 220mm ‘grize’ jedan kliper sa jednim klipiæem. ABS je deo sa spiska dodtane opreme podiže kako cenu tako i težinu motocikla za celih šes’ kila, težina motocikla je 181kg a sa ABS-om iznosi 187kg, dok mu je meðuosovinsko rastojanje 1.415mm i sve se to korlja na gumama napred dimenzija 120/70 i nazad 160/60 ZR17.

404.jpg

I da ne zaboravimo da je bitno dok vozite u šta gledate(ne mislim na zveranje za suknjicama) instrumntaciju èine centralno postavljen obrtomer sa belom podlogom i integrisanom kontrolnom lampicom ABS-a i onom manje popularnom crvene boje sa oznakom R, sto daje sportski izgled a i bolju preglednost. Simetrièno oko obrtomera u gorenjem delu jendodelnog kuæišta mesto su našle kontrolne lampice pokazivaèa pravca, sa leve strane se nalaze jos i lampica spustene nogare kao i upaljenih svetala,dok je sa desne strane smesten visenamenski segmentni displej na kojem se mogu oèitati kolièina goriva, vreme kao i naravno brzina i kilometraza.

E sad je vreme posle zagledanja da se proèita brošura pa da vidimo šta jos nudi ovaj ‘lepotan’.

Osnova motora preuzeta je sa modela ER6 s’ tim da su 8 konja dobila ‘ostav’ jer je ovaj agregat prvenstveno namenjen uživanju u vožnji na nižim i srednjim obrtajima a ne juranjavi ka nekoj krajnjoj brzini. Motor je opremljen elektronskim ubrizgavanjem goriva marke Keihin, sa preènikom tela od 38mm i uspešno izlazi na kraj sa euro3 standardima.

Maskimalna snaga je 64KS pri 8000obrtaja/minutu, a obrnti moment od 6,1 pri 6800obrtaja(200 nize od ER6). Da bi motor bio zivahniji na nižim obrtajima pobrinula se i spojnica izmeðu 2 izduvne cevi na korektnoj udaljenosti od cilindara.Dakle 2 cilindra, 659ccm, 4ventila, odnos kompresije 10,6:1, ugao paljenja meðu cilindrima iznosi 180 stepeni, sto bi trebalo da obezbedi naizmeniènu ekspanziju i uravnotežen rad.

Kad smo zagrejali motor ajmo sad malo u voznju. Vožnja je opuštajuæa nalik Apriliji Pegaso. Sedi se èvrsto na zadnjici, uspravno a ruèke su savijene blago prema vozaèu. Prednji kraj iako nije optereæen, preko upravljaèa se dobija odlièan oseæaj ponašanja prednjeg toèka i njegovog prijanjana na podlogu. Uživanje u vožnji kreæe veæ od 2500obrtaja bez ikakvih vibracije motor ‘diše’ najbolje izmeðu 3000 i 6000 mada može da peskoèi i 8000 bez ikakvih vibracija ali nije mu namena jurnjava. Najlepša je vožnja u rasponu 80-120 km/h a maskimalna brzina negde oko 180km/h pri kojoj se motor ponaša pitomo bez vibracija i povešenja zvuka. Menjaè je 6-to stepeni.

Sve u svemu jedan ozbiljan konkurent za V-Storm DL650 kao i za Multisrada 650, dolazi u tri boje: crnoj, srebrnoj i narandzastoj, sa cenom koja se u Hrvatskoj kreæe oko 53000kn mnogi ga smatraju buduæim BESTSELLER-om!!!

7vKme_vx6m0056ro8.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1193 postova
  • Motocikl: Africa CRF1000L

Dve sjajne stvari, prva je odlièan tekst a druga je sam motor. Meni se ova sprava opasno dopada. Jedino što im nikada oprostiti neæu a to je ona kantica od mesnog nareska umesto auspuha, stišnjena šunka ili šta veæ, ali sigurno ne auspuh. Ako im je težište neki izgovor e onda jebiga... Ma i ja tražim dlaku u jajetu, motor je totalno dobar. Aj nek ga neko pazari, pa da ga kupim polovnog?

najzli

• Zainteresovan, 528 postova
Dve sjajne stvari' date=' prva je [b']odlièan tekst[/b] a druga je sam motor. Meni se ova sprava opasno dopada. Jedino što im nikada oprostiti neæu a to je ona kantica od mesnog nareska umesto auspuha, stišnjena šunka ili šta veæ, ali sigurno ne auspuh. Ako im je težište neki izgovor e onda jebiga... Ma i ja tražim dlaku u jajetu, motor je totalno dobar. Aj nek ga neko pazari, pa da ga kupim polovnog?

najzli

tekst je inace prepricana stvar iz jednog dobro nam poznatog casopisa, uglavnom je tekst koji sam procitao sluzio kao okvir za pisanje kao i za prikupljanje podataka o datom modelu :!:

tekst je inace prepricana stvar iz jednog dobro nam poznatog casopisa' date=' uglavnom je tekst koji sam procitao sluzio kao okvir za pisanje kao i za prikupljanje podataka o datom modelu :!:[/quote']

Ja sam taj tekst proèitao ovde i to si ti napisao, lepo je kao je neko to uradio pre tebe, ali za mene, ono što je bitno, a to je da sam uz tvoju pomoæ saznao nešto novo.

najzli

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo
odlièan tekst

Potpisujem!

Jedino što im nikada oprostiti neæu a to je ona kantica od mesnog nareska umesto auspuha

Moj Drug ima ER-6n......i sad,svidjalo mi se ili ne....zvuk koji daje je FE.NO.ME.NA.LAN!!! :kul:

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

auspuh je perverzija ,a pogotov radikalan dizajn zadnje viljushke skroz dobro , naprijed mi je presliakan pegaso strada , shto ispada sve u svemu nije loshe i zbilja bi volio da vidim kako ovo moze biti konkurencija stromu hehhehehheheheheheh

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo
zbilja bi volio da vidim kako ovo moze biti konkurencija stromu

Pa kako....Ako se naljutim :evil: pa stavim tog "Ver-sisa" u Maxia-u 52l...I odjednom dobijem two-in-one! :twisted:

• Zainteresovan, 593 postova
Autori: RoaD GunneR' date=' jelen i lav

Sve u svemu jedan ozbiljan konkurent za V-Storm DL650 kao i za Multisrada 650, [/quote']

:mrgreen: :lol::lol: Kad sad nisam ''umro'' od smeha, nikad necu....

Mislim..motor jeste lep, izgleda...onako...bas....kao osa :P

Konkurencija V Stromu 650 :oops: Pa prvo treba da mu stave jos jedno svetlo da izgleda 'ko ozbiljno vozilo 8)

odlièan tekst

Potpisujem!

Jedino što im nikada oprostiti neæu a to je ona kantica od mesnog nareska umesto auspuha

Moj Drug ima ER-6n......i sad' date='svidjalo mi se ili ne....zvuk koji daje je FE.NO.ME.NA.LAN!!! :kul:[/quote']

Ma daj.. to ti je kao da kažeš "Ona ni nema sise, ali je opasna riba!" Neke stvari moraju da postoje... (Misleæi pri tome na auspuh :wink: )

najzli

• jedan od DDMZ, 816 postova
  • Motocikl: R, gsx R

Sve pohvale RoaD GunneR-u za trud ! :D

Sam motorcikl je, kao i sve novo što izaðe modernijeg izgleda (bar je dizajner to hteo), pa se nešto od tih "fazona" primi a nešto otpadne... Lièno, delim mišljenje sa Najzlijem oko "stišnjene šunke" i prilièno sam uveren da ostali proizvoðaèi neæe poæi ovim putem. Mada, ko zna... :wink:

• Svrati ponekad, 380 postova
  • Motocikl: KTM 1090 Adv R

S' obzirom da bi hteo da sa jednog ipak predjem na dva cilindra, da motor koristim uglavnom u gradu i to po guzvi, ali da mi ne pada napamet da se odricem voznje do CG ili 150-200km za vikend, da imam jako pozitivno iskustvo sa Kawom i da zelim nov motor a da nemam para za KTM 950 SM ni za GSa, vrlo je verovatno da cu maznuti jedan od prvih koji dodju kod nas. Samo cekam da ga vidim uzivo, posto ne volim male motore, tj ne odgovaraju mi posto sam oko 185 a kolena malo zajebavaju kada su dugo savijena. :?

Inace, pricao sam sa momkom koji je presao 4-5 'iljada na ER6F, i kaze da nikakvih problema nije imao i da je generalno jako zadovoljan motorom.

Versys mi je zapao za oko jos kada su pre par meseci objavljene prve fotke, i moram priznati da mi je lepsi od i Stroma i od Multistrade,a i deluje mi, bar na papiru, malo savremeniji.

(jebiga, ukusi :wink: )

btw, cool text, svaka cast

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ovo bi trebalo uporediti:

APRILIA Pegaso Strada

DUCATI Multistrada 620

DERBI Mulhacen 659

KAWASAKI Versys 650

Najpozeljniji u toj klasi, po mom skromnom misljenju.

Ko je pobjednik?

Ovo bi trebalo uporediti:

APRILIA Pegaso Strada

DUCATI Multistrada 620

DERBI Mulhacen 659

KAWASAKI Versys 650

Najpozeljniji u toj klasi' date=' po mom skromnom misljenju.

Ko je pobjednik?[/quote']

Derbi i Aprilia ipak imaju jedan cilindar.

Ducati mi je, najblazereceno, grozan, mada je to stvar ukusa. Inace taj motor koji ce ici u Versysa je u upotrebi vec dve godine, u ER6icama, pa su valjda imali vremena da uoce eventualne nedostatke i da otklone decije bolesti. Valjda. :D

Inace najavljena cena za Hrvatsku je oko 7100E. Kod nas bi mogla da bude mozda i malo niza, sto izgleda kao ubedljivi 'best buy', bar unutar ovih modela koje si naveo.

Trenutno, jedino sto me plasi je da ih ne bude 'previse' na ulicama. Ipak je to konfekcija, ali za te pare i ne moze da se dobije ekskluziva, bar ako hoces i urednu dokumentaciju uz motor. :wink:

• Zainteresovan, 631 postova
  • Motocikl: crf 1000

Motor je veoma atraktivan,ali mi nije bas najjasnije zasto su izbacili KLE 500 iz igre.Mogli su isti motor da prebace u KLE,dodaju dav diska napred i eto pravog KLE 650 za sledecih deset godina.Ovako nemaju enduro sem klv 1000.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Motor je veoma atraktivan' date='ali mi nije bas najjasnije zasto su izbacili KLE 500 iz igre.Mogli su isti motor da prebace u KLE,dodaju dav diska napred i eto pravog KLE 650 za sledecih deset godina.Ovako nemaju enduro sem klv 1000.[/quote']

Mislim da od 2007 imamo i novi model KLR-a :wink:

• Rashodovani bajker, 1731 postova
...Ovako nemaju enduro sem klv 1000.

Pa nemaju ni njega , ni KLV se vise ne pravi . Ali cuo sam neke glasine da u saradnji sa Yamahom razvijaju novi paralelni Twin od 1000ccm , ako je to tacno onda ce se verovatno uskoro pojaviti Versys1000 ( kao i novi TDM1000 ) . Dodushe to i nije enduro , ali jbg takav je trend...

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08
Motor je veoma atraktivan' date='ali mi nije bas najjasnije zasto su izbacili KLE 500 iz igre.Mogli su isti motor da prebace u KLE,dodaju dav diska napred i eto pravog KLE 650 za sledecih deset godina.Ovako nemaju enduro sem klv 1000.[/quote']

Mislim da od 2007 imamo i novi model KLR-a :wink:

Sto je KLR iz 90 i neke..s novom maskom! :?

Sto se cene Versysa tice...

Provozao sam se danas do 'Petosevica' i popricao sa nekim momkom koji tamo radi. Kaze da ce cena sigurno biti nesto niza nego cena u Sloveniji i Hrvatskoj, sto ce reci nesto manje od 7000. Naravno, ovo je totalno neprovereno, iako od nekoga ko bi trebao da zna sta prica.

Na zalost prve Versyse i Z750ice ocekujmo kod nas tek u februaru.

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde
Sto se cene Versysa tice...

Provozao sam se danas do 'Petosevica' i popricao sa nekim momkom koji tamo radi. Kaze da ce cena sigurno biti nesto niza nego cena u Sloveniji i Hrvatskoj' date=' sto ce reci nesto manje od 7000. Naravno, ovo je totalno neprovereno, iako od nekoga ko bi trebao da zna sta prica.

Na zalost prve Versyse i Z750ice ocekujmo kod nas tek u februaru.[/quote'] Prvi se maèiæi... Ako Z750 košta oko 6500E na putu, registrovan, Versys neæe sigurno koštati preko 6000E (nema nikakvog smisla) Možda je to onaj prvi Straje-Baje nalet, prvi u gradu i slièno... Ali èim se ostala dva dilera dokopaju lagera, ode cena dole, gde joj je i mesto u Srbiji...

Prvi se maèiæi... Ako Z750 košta oko 6500E na putu' date=' registrovan, Versys neæe sigurno koštati preko 6000E (nema nikakvog smisla) Možda je to onaj prvi Straje-Baje nalet, prvi u gradu i slièno... Ali èim se ostala dva dilera dokopaju lagera, ode cena dole, gde joj je i mesto u Srbiji...[/quote']

Aj daj boze da bude oko 6k, posto mi se mnogo svidja, ali ne verujem, bar ne prve godine. Mada...ER6N je 5,500...

Btw, decko pomenu i neku cenu za NOVI z750, cini mi se preko 7000 da rece. Inace, meni cena od oko 7000 za Versysa zvuci relativno posteno, sa obzirom da je cena V-stroma oko 7200, a da je Multistrada dosta skuplja, da je novi model...

Inace, sto se tice z750-Versys, i kod Yamahe FZ6 i XT660 imaju skoro istu cenu, cak je XT i malo skuplji...

Mada, sve ovo je u domenu gatanja, jedino nam ostaje da sacekamo da Slovenci formiraju cenu, onda cemo znati.

Inace, na dks.si imate i program dodatne opreme za Versysa, koga interesuje da baci pogled...ima neki mnogo lep viziri kofercici...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja