Jump to content

Moto Zajednica

NSU Pretis 150ccm

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 204 postova

Za potrebe jedne stranke treba da nađemo podatke i izdamo uvrerenje o snazi ovog motora. Inače '61 je godište.

Pokušao sam da izorem internet, al mi nešto ne uspeva baš za ovu kubikažu - izgleda da je bio malo ređi od 175 ccm i 125 ccm.

Spašavajte ljudi (ne mene, nego vlasnika koji bi da registruje)! Ali!! Ne treba mi mišljenje, to imam i sam (sa kojim se ne slažem ;) ) treba mi neki koliko toliko relevantan podatak na koji bih mogao da se pozovem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 249 postova

NSU Pretis 175 je radjen u Vogosci(SARAJEVO),i to je bio jedini model koji je tu sklapan. Manjih modela sa oznakom PRETIS nema.Inace model 175 je imao oko 12 ks.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Budi malo precizniji po pitanju pretrage. Prvo o kom se modelu radi ? U Vogosci se pravio i dvotaktni motor od 150 ccm, i ugradjivan je u  NSU - ov skuter " Primu " sa tri zvezdice. Bila je i prima sa pet zvezdica, al je ta imala 175 ccm.  Bilo je jos modela, ali starijih . Preciziraj za koji modelti tacno treba, ako ne znas koji je model, ti slikaj , pa postavi sliku pa cu naci !  ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Jel' 'vak'a ?

a pitaj i ovdje :

www.oldschoolhr.com/forum/viewtopic.php?t=163...

www.starikotaci.hr/kotaci%20copy/htmli/NSU.html

NAZIV : PRETIS PRIMA V

TIP :scooter

PROIZVODNJA :1957-1964

CIL/TAKT :1 ( 2T )

CCM :146

SNAGA KS: 7,4

TEŽINA :131kg

MAX BRZINA : 80km/h

post-1099-12879023167864_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 306 postova

NSU Pretis 175 je radjen u Vogosci(SARAJEVO),i to je bio jedini model koji je tu sklapan. Manjih modela sa oznakom PRETIS nema.Inace model 175 je imao oko 12 ks.

Ne bih se slozio sa tom tvrdnjom , da je to jedini model sklapan u Vogosci ???

• Svrati ponekad, 249 postova

Covek nemoze da bude siguran niusta 100%,ali sa obzirom da imam 54 godine i da sam par puta bio u fabrici i sa ljudima koji su sa PRETISIMA vozili trke(HOTA OSMAN) sam razgovarao i oni su mi dali tada informaciju da su se u Vogosci pored pomenutog PRETISA radile PRIMA3 i5 a u servisu su za vojne potrebe odrzavani NSU MAXovi 250.

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Jbg, covek je napisao samo NSU Pretis 150 ccm . Nije rekao dal je u pitanju motor il skuter il ko zna sta . . .

( jednom sam na vojnom otpadu nasao neki agregat, i neku pumpu za vodu , i na plocici je pisalo da je proizvod  " Pretis Vogosca "  - Prepoznao sam da je agregat iz skutera, sad dal 150 il 175 ccm - ko ce ga znati - na plocici nije pisala kubikaza agregata, vec drugi podaci ( snaga u KW il protok vode ) .

Nek javi sta je u pitanju, pa cu mu sve proslediti ( bar za NSU-a imam podataka ) .

• Zainteresovan, 543 postova
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1400 i Bmw r1200gsa

Budi malo precizniji po pitanju pretrage. Prvo o kom se modelu radi ? U Vogosci se pravio i dvotaktni motor od 150 ccm, i ugradjivan je u  NSU - ov skuter " Primu " sa tri zvezdice. Bila je i prima sa pet zvezdica, al je ta imala 175 ccm.  Bilo je jos modela, ali starijih . Preciziraj za koji modelti tacno treba, ako ne znas koji je model, ti slikaj , pa postavi sliku pa cu naci !  ;D ;D ;D

Imao sam i pretisa 175 i obe prime  ;)

A sto se tice pretisa pa on je proizvodio i expres lonce  :)

• Svrati ponekad, 306 postova

Max 250 i Prima ,ne secam se koje kubikaze su uvozeni u delovima i sklapani u Vogosci, jer drzava nije dozvoljavala uvoz kompletnih.Max 250 je sklapan za potrebe vojske i policije.Pretis je 1961 uvezao masine od NSU-a i proizvodio Maxi 175 i Prime u svojim pogonima i izvozio Maxi sledecih godina NAZAD u Nemacku.Prestali su proizvodnju 1967. ::)

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

U vreme dok sam imao Max-a 250 cetvorotaktnog Nemackog, sreo sam istog takvog samo sa amortizerima koji je bio

Pretisov i jos jednog dvotaktnog, isti ram isti karter samo je gore dvotaktni, misim da je mao 200 kuba. Za ovog dvotaktnog ne znam da li je bio Pretisov ili NSU ali bilo je tu varijacija na temu. Cuo sam od jednog starijeg komsije da su se u Bgd-u krajem 60-tih vespasi delili na dvotaktne i cetvorotaktne i da su cak organizovali trke izmedju sebe. Prime vs Vespe :). Ja mislim da rec skuter jos nije bila izmisljena.

E ovakvog je imao jedan momak u Cacku, radio je u pecenjari kad se ide prema groblju sa desne strane pre kruznog puta. Sto se NSU-a 250 MAX tice ( OSB model ) , dal su ga u Vogosci pravili, ili sklapali, il mozda doradjivali - ne znam pouzdano, al ono sto sam video svojim ocima su dekle i neki delovi od 250 na kojima je bio utisnut Pretisov znak.

Nama sad ostaje da zadavac teme postavi sliku, il da se izjasni dal je u pitanju motor ili skuter, pa da mu nadjemo podatke !

• Svrati ponekad, 204 postova

Na žalost dao sam sve informacije koje sam imao. Za skutere sam i sam našao informacije na stranjskim sajtovima, ali nisam našao motocikl od 150 kubika. Zato sam predpostavio da je to bila neka lokalna varijanta samo za Pretis.

Najverovatnije će se vlasnik javiti početkom sledeće nedelje pa ću pokušati da izčeprkam dodatne informacije. Šteta je što nisam fotokopirao njegovu saobraćajnu.

Pitaj ga i dal je dvotaktni il cetvorotaktni, i vidi ako moze da ti obezbedi neku sliku. Mozda to uopste i nije NSU, mozda mu je neko nekad zakacio oznake NSU-a, a da je ko zna sta drugo . Takodje bi trebao da ima na ramu identifikacionu plocicu na kojoj pise koji je model i kubikaza .

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Lux su bili kao ovaj gore na slici sa niklovanim rezervoarom i tockovima dok su obicni bili farbani. Moj je imao dodatno sediste za vozaca ali verujem da je to bila opcija pri kupovini ili naknadno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja