Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc - zapekla osovina!

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 271 postova

POMOC!

Htedoh da rasturim skroz ram i da ga peskiram i plastificiram medjutim imam problem sa owom osowinom (prikazana na slici). Problem je shto je zapekla za onaj unutrashnji prsten u lezhaju i ne mogu da je izwuchem napolje!!! >:( Pokushawao sa WD40, antirost, weeeliki "ubedjiwach", gumeni "ubedjiwach"... i nishta.

Ako neko ima neku "foru" za rasturanje owog dela nek kazhe sada ili neka cuti zauwek ;D

Takodje ako ima neko raspolozhen iz BGa sa hidraulichnim ubedjiwachem ili shta god da ima samo da reshim(o) problem rado cu se iscimati do njega da zawrshim sa mukama! ;D

post-1587-12879021464798_thumb.jpg

post-1587-12879021465477_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Batali ti te gumene ubedjivace,uzmi metalan pa udri preko matice,mora da popusti,

samo zavi maticu celu na srav da ti nebi posla loza  ;)

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Nisi probao slucajno da odvije sraf,mozda se srafi pa posle ide matica na drugi kraj,probaj ako vec nisi

Nisi probao slucajno da odvije sraf,mozda se srafi pa posle ide matica na drugi kraj,probaj ako vec nisi

Widish... mozha je i to moguce?! Sad cu da prowerim ;D

Pa zapekla je osowina za tu unutrashnju chauru, a chaura se slobodno wrti u lageru. Bedak je shto ta chaura ne mozh' da izadje od ushki na ramu za koje se drzhi osowina. Al sam objasnio... :P

nego nista na silu ,,,,ako nece uzmi veci cekic  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Pa to i trazhim! :D :D

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Osim veceg cekica imas jos 3 mogucnosti:

-Potopis ceo taj deo u naftu, danima;

-Uspricavas kociono ulje izmedju osovine i biksne pa cekas da deluje, pa spricas-cekas....;

-Grejes .

U svakom slucaju pri sklapanju zameni sve gumene delove, semeringe i lagere (sta vec ima u tom delu).

I da.... kad budes vracao osovinu u biksnu premazi je tanko nekom anti-seiz mascu ili belom mascu (ima je likvi moli u Zemunu, Prvomajska ul.)

da ti se nebi ovo desilo opet.

Osim veceg cekica imas jos 3 mogucnosti:

-Potopis ceo taj deo u naftu, danima;

-Uspricavas kociono ulje izmedju osovine i biksne pa cekas da deluje, pa spricas-cekas....;

-Grejes .

U svakom slucaju pri sklapanju zameni sve gumene delove, semeringe i lagere (sta vec ima u tom delu).

I da.... kad budes vracao osovinu u biksnu premazi je tanko nekom anti-seiz mascu ili belom mascu (ima je likvi moli u Zemunu, Prvomajska ul.)

da ti se nebi ovo desilo opet.

Probacemo weci chekic, caletowu gradjewinsku macolu, onu od 5-6kg sa drshkom od metar! ;D Pa shta bude nek bude. ::)

Gde da nadjem te gumene delowe, one shto zatwaraju lager i shtite ga od prljawshtine i ostalog sr*nja?? (broj dela na slici je 92049)

Posto ionako moras da menjas lager i semeringe dobro zagrej pa pusti da se ohladi naulji i izbijaj.

Hteo sam i to da pokusham, ali ne mogu da pridjem uopshte chauri da bi mogao da je grejem. Znachi mogu da zagrewam samo celu "klackalicu", a to ne werujem da ce imati efekta na chauru unutra..?! ???

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

Kao sto spredrag kaze:

U NAFTU i neka se 'kiseli' danima :)

Ostavi 2-3 dana da nafta udje u sve pore metala........i onda udri i da vidis kako ce da izleti deo ko metak  ;D

• Drug član, 1359 postova

kad udaras jel donji deo srafa stoji na nekom tvrdom prednetu da neklacka jer samo takav udarac se racuna , ako klacka ti kad udaris to amotirzuje udarce i oni nemaju ni pola snage. podmetni drvo tvrdo ispod i nek neko drzi ram da se ne pomera i neklacka kad udaras . ako ides velikom macolom nemoj mnogo zamahivati iz sve snage i probaj da malo nabijes pa malo da isteras i stalno kvasi vodom ili uljem nekim .

• Drug član, 1702 postova

kad prskas vd-om ili necim drugim okreni ram i skini maticu  da moze da prolazi dole,probaj sto manje da koristis cekice,ostetices tu osovinicu .Tu je i potapanje,grejanje...

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Tako sam ja nadrljao sa osovinom centralnog stendera. Sta sve nisam probao, natapao wd-40, naftu, udarao cekicem, nista. Onda uzmem stari spic od Hiltija, zatupim ga, pa pokusam Hiltijem da izbijem osovinu, vibracijama (veliki profesionalni hilti t-72, 850w) i opet nista. Jedino sto sam uspeo je da rascvetam osovinu na tom kraju. Onda sam grejao brenerom, ali nisam smeo bas da usijam da mi se ne bi zapalio motor :) i opet nista. Na kraju, pametniji popusta, odustao sam od izbijanja i odradio to sto sam hteo na stenderu dok je bio na motoru.

Pa poshto nisam u garazhi (na slici rama je moja soba ;D) nemam pri ruci nikakwa ulja, naftu, industrijski fen itd, al sam nashao u shupi onu ogromnu macolu i pocheo da razbijam iwichnjak na ulici sa ramom! :D Tako da je osowina izashla bez upotrebe ikakwih lubrikanta, shto i nije bash najpametnije, ali sam morao to danas da uradim da bi mogao da nastawim sa radowima kako je planirano. ::)

• Zainteresovan, 819 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Jedan savet za ubuduce.

Izbegavajte macole.

Imao si srece,ja nisam.Kada sam izbijao osovinu zadnje viljuske na MZ ,koja takodje nije htela napolje,pokrivio sam vodece caure kroz koje prolazi osovina a na koje dolaze drzaci motora. Jedna je usla u ram a druga se odvarila .

Jbga, nekad mora silom. Slazhem se sa tobom da treba to koristiti samo kao zadnju soluciju, ljudi su napisali gomilu saweta kako drugachije, ali kad nemash druge morash biti spreman na rizik. Bash zbog tih "neplaniranih" oshtecenja nisam odma' hteo da se dowatim te macole, i meni je kroz glawu prolazilo kako otpadaju ushke koje drzhe swe to al' shta da se radi, takwo je stanje da je moralo tako...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja