lakson 1 Napisano pre 1 sat U prolazu, 7 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Po povratku sa skorašnjeg puta do Slovenije, odlučio sam da mi je potreban tempomat na motoru. Znam da ću pred starijim kolegama ispasti razmaženko ali nije da se žalim, GS stvarno ima dosta zahvalan položaj ruke kada se drži brzina od 120km/h (nekih 20-30 % gasa), samo budući da sam prošao celu Hrvatsku bez pauze, bilo je malo napeto... Čitao sam malo po stranim forumima oko ugradnje i to otprilike izgleda ovako: Kupi se jedinica (računar), servo motor (u slučaju motora sa gasom na sajlu), komande (mogu i fabričke, doći ću do toga kasnije) i senzor brzine (magneti za točak + senzor). Uz jedinicu ide i uputstvo, šta se gde i sa čim povezuje. Uktatko, sva elektronika na računar, sajla sa servo motora se spaja sa glavnom sajlom gasa i bum, eto tempomata. Načelno, što se sigurnosti tiče, postoji nekoliko sigurnosnih mera: Povezivanje na sijalicu kočnice i mikro prekidač kočnice prekidač kočnice (kad/ako crkne jedno, sprečava uključivanje tempomata), povezivanje na prekidač kvačila, dugme za uključivanje tempomata je ujedno i "kill switch" za sam računar i paralelno praćenje obrtaja i brzine. Od funkcija ima standardno: uključi/iskuljuči, set/resume, ubrazaj/uspori (budući da je ceo set predviđen za automobil, ima i memoriju i još druge funkcije ali za to, u slučaju motora, nema dovoljno dugmića...). Sve u svemu, celo zadovoljstvo košta nekih 400e a mislim da ozbiljno može da olakša duže vožnje... Moj plan je da nakačim servo motor na mestu gde je sad truba (maltene na centru širine samog motora), povežem na glavnu sajlu gasa (postoji i opcija da se poveže na razdelni kotur koji razdvaja sajle za levi i desni cilindar, ali to zahteva mašinsku obradu iste pa bih to da izbegnem) i, što se kontrola tiče, stavio bih sa K1200LT budući da pašu šraf na šraf, nema canbus-a (svako dugme je posebno izvedeno), a i fabrički će izgledati... Moje pitanje je: Da li je ovo neko nekada probao? Ima li nešto što sam prevideo a treba da znam ili uzmem u obzir? Šta mislite, da li je pametno i ima li smisla ovo raditi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...