Jump to content

Moto Zajednica

Tri dana za Crnu Goru i Bosnu

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 160 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL750

Sunčan, topao vikend 13. – 15.3. Zakucali smo Crnu Goru i Bosnu. Gume na izdisaju, taman da ih sredimo do zamene. I @SrdjanRadivojev i ja na Transalpovima. 

Planirali smo nekih 1.300 tj. 1.500 km od Pančeva, tj. Kragujevca preko Novog Pazara, Podgorice, Kotra do Trebinja, Blidinje parka, Jablanice i nazad preko Sarajeva i Bajine Bašte.  Cilj je bio i malo više offroad-a, ali smo sa pogledom na gume smanjili doživljaj.

Prvi dan: Kragujevac – Podgorica preko Trešnjevika i P19

Prvi dan vodi Srđana od Pančeva do KG-a, gde teramo Ibarskom magistralom kako bismo imali vremena za Trešnjevik i P19, put koji vodi kroz sela pored autoputa do Podgorice. Probali smo novi put od Novog Pazara do Tutina - kolega iz NP nas je upozorio da nešto nije u vinkli sa tim putem i mogli smo se sami uveriti. Dobar deo je ok, ali ima nepredvidivo klizavih deonica. Evo ukratko kako to izgleda po toploj, suvoj krivini.

Put nas vodi preko Andrijevica i Trešnjevika do Mateševa, odakle pratimo P19. Uspon je živopisan, asfalt je skroz ok. Malo rizle, ali nigde nismo naišli na sneg po putu. Put ide kroz manja sela i pred sam kraj iznenađuje otvorenim pogledima na kanjon Male Rijeke. Staza nije za veće motore – serpentine – i to mnoooogo njih – su delimično uske dok skorom celom dužinom nedostaje bilo kakva zaštita pored puta.

Napuštamo P19 i ulazimo u Podgoricu taman kada treba, pred sam mrak. +1 za Srđanov timing.

Drugi dan: Cetinje, Kotor, Klobuk, Blidinje

Drugi dan nas vodi od Podgorice preko Cetinja do Kotora. Put je odličan, suv, sunce sija - mislim se da ne može biti bolje. Srki ima ritam koji mi skroz odgovara. Kada bih išao sam putovanje bi mi  trajalo nedelju dana, pošto bih stajao na svakoj krivini i slikao. 

Nikada nisam bio u Kotoru - nisam odrastao u Srbiji pa je pored Srbije i dobar deo Crne Gore nov za mene. Kratko, oduševljen sam pogledima sa serpentina. Ono što na mapi izgleda kao nice-to-have deo putovanja je u stvari iznenađenje iza svake krivine, borovi, sunce koje se probija, oblaci ispod nas. Nema skoro nikoga na putu, ugrabili smo pravi trenutak za ovaj trip.

Granični prelaz rešavamo brzo, natežemo prve krivine i uživamo. Srki skreće u neko granje, kaže da mi pokaže nešto. Idućih 15tak km vozimo makadamom odmah pored Trebišnjice. Poskakuju istrošene gume, ali za ovoliko su dobre. Pravimo kratku pauzu. Čeka nas 165km po istočnoj Bosni do Posušja nadomak Blidinja na zapadnoj strani. Razmišljamo o klopi, ali imamo još dosta a želimo po danu da posetimo Blidinje. Poučeni iskustvima iz rovova Rumunije punimo se snikersom i vitamin vodicama i teramo odličnim putem preko Veličana, Čapljine i Grude. Malo saobraćaja, nigde kontrole. Kratki delovi puta su uzdužno ogrebani, ne znam šta i to znači.

Stižemo do Posušja gde počinjemo naš uspon do Blidinja. Put do Blidinja me malo podseća na Transalpinu, dobar asfalt sa dosta lepih krivina, ali osetljivo hladnije. Stajemo kod Blidinjskog jezera, prva pauza posle Trebinja. Pogled je prelep, ravnica zaokružena brdima pokrivenim snegom. Ovaj deo je definitivno ucrtan za neki offroad deo u aprilu ili maju. Za sada se malo vozimo po makadamu oko jezera, uživamo u suncu i pogledu na jezero.

Put do Jablanice je dobar. Tek pred sam kraj kvalitet puta postaje gori ali shiftuju nam se prioriteti; pred sumrak ulazimo u Jablanicu i jurimo restoran. 

Treći dan: Sarajevo, Bajina Bašta

Posle noćenja u Jablanici polazimo nazad. Cilj je da zaobiđemo Sarajevo i umesto preko Višegrada odemo preko Olova i Kladna do Bajine Bašte. Ceo put je dobra magistrala - tek pred kraj put postaje malo prvljav i klizav zbog površinskog kopa. Ipak, kraj puta po Bosni do Bajine Bašte ponovo vraća osmeh. U Bajinoj Bašti ručamo i onda nam se putevi rastaju - Srki okreće počasni krug preko Loznice do Pančeva, ja nastavljam preko Užica i Ovčar Banje do Kragujevca.

Solidna količina utisaka, komprimirana u tri dana.

Objavio sam ovo kao putopis sa track-ovima i sa slikama na 4ride.rs

4RIDE.RS

Uplanirali smo produženi vikend za tri dana vožnje bez mnogo stajanja po MNE i BIH, mahom po asfaltu poštu su nam sve gume na izdisaju, pa da im izvučemo dušu. – Pridruži se ovoj...

• Sviđa mi se 7
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 153 postova
  • Motocikl: EX Honda CB 750 F Bol dor, EX Honda SW400T, EX Honda Integra 750 DCT ,Trenutno Honda VFR1200X Crosstourer DCT

Prelepo . Bravo 👍

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja