Jump to content

Moto Zajednica

Berza ručnih satova

Recommended Posts

• Drug član, 1906 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
pre 10 minuta, RaS je napisao:

Je l' na prodaju? 😃

Na žalost nije.  :)

Jbg malo trolujem temu koja bi trebalo da bude berza satova...

Što se tiče Omikron - a, oba su mesingana pa posle hromirana, i @Bigor - ov i @drs - ov...

Imam nekoliko starih satova, da ne postavljam slike ovde, kojima sam radio rehromiranje svojevremeno. Velika zajebancija...

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Misbehave Responsibly, 1728 postova
  • Motocikl: FZ6S

Ne trolujemo, držimo je živahnom  :) . A možda nešto od izloženog u nekom trenutku bude i za prodaju.

Da, telo Omikron-a je hromirano ali su leđa od nerđajućeg čelika. Uobičajeno tih godina za satove nižeg cenovnog ranga.

Kod satova, kao i sve drugo, dizajnerski trend zavisi od decenije. Onaj RaS-ov Glicine iz '70 ko rođeni brat stare Certine. Negde mi se i najviše sviđa taj stil ciferblata bez brojki i ravnih kazaljki.

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 1579 postova
  • Motocikl: Nemaaa

Tako je, ja kao osnivač teme se slažem da možemo ovde i da piskaramo o satovima i da prodajemo po nešto. Dosta nam je ova jedna tema :D

• Zainteresovan, 274 postova
  • Motocikl: Zontes 350 E

Ајде да нешто као и продајемо у теми 😀

Остало од првог смарта који сам имао, хуавеи гт 2 про, вероватно одговарају и за неке друге моделе. 

Нек буде 10е за обе, ја их никад нисам ни користио. 

IMG-2808dfe79295c9f62816b42f995699ba-V.jpg

IMG-be48ea395ae494881652b1cb3b46ff33-V.jpg

• Ne silazi, 3133 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Da kažem koju. 

Imam Candino sa koznom narukvicom, original je bas kratko trajala, zamenim i reko mozda sam je ubio od pranja ruku, raspadne se i ona, porucim na Aliju dve i evo prva jos traje, ne secam se ni kad sam je zamenio i dalje ko nova. 

Kad smo se već raspisali da i ja dodam koju  :D , možda pomogne nekome pri izboru.

Candino (švajcarac, deo Festina grupe) ima satove meni dopadljivog dizajna. Pre podosta godina kupim u B:PM-u burazeru na poklon ovaj primerak

Candino Classic Automatic watch C4458/3

Unutra ETA 2824 (zasigurno, standard nivo) - stala posle 5 godina. Šta je bio problem - trebao mu je servis ! Da li je samo do ulja (verovatno) - ali meni opet razočaravajuće za taj ETA mehanizam.

U novoj Certini je ETA Powermatic 80 (tj. 2824 skinut sa 4 na 3 Hz). Bezmalo 55 godina stara Certina je tačnija od nove. A najtačniji mi je ... [dramska pauza] ... Seiko sa 4R36 mehanizmom.
Najslabiji je Roamer (STP11 - tj. 2824 klon) - on je oko +11s/dan.

Ta tačnost za Seiko 4R nije tipična (znam za primere koji dosta odstupaju na dan), doživljavam to kao (po mene srećnu) anomaliju, ali prošle godine kada je nošen mesecima u kontinuitetu, tri meseca nisam imao potrebe da ga pomeram jer je i dalje bio u manje od +-2 minuta.

Da je sve kod Seika bajno - nije. (primer iz porodice) Skup model ! Radio manje od 10 godina.

А што се тиче Сеика, пре неколико дана смо га коначно добили назад. Предали смо га на оправку 10. ЈУНА 2025! Рекли су да ће га послати у сервисни центар у Холандију, јер нису овлашћени да оправљају астрон. Да ће трајати око 120 дана и да просечна оправка кошта око 600 евра. Био је спрема за преузимање 13. фебруара!!!

image.thumb.png.177f24734a3045723ca8f44135a53d8d.png

Elem, šta je pisac naumio kasti ... na osnovu skromnog ličnog iskustva ... 

Švajcarci su osetljiviji i traže češći servis. Japanac je robusniji mehanizam u realnom životu (slična priča kao i sa motociklima/kolima  Evropa vs Japan) pa bez obzira na fabričku specifikaciju u realnosti može biti jednako tačan ili tačniji od CH mehanizma.
Čak i relativno jeftiniji Seiko će imati bolju obradu kućišta i lepši ciferblat od osetno skupljeg švajcarca. Kada je (metalna) narukvica u pitanju tu su za plakanje. Švajcarac koji košta 500 EUR obično ima bolju narukvicu od bilo kog Seika. Tu me ni GS nije nešto oduševio, a čuveni Marine Master (>4.000 EUR) ima goru narukvicu od moje Certine.

Ko se opredeli za skup mehanički sat (ili sa relativno egzotičnim mehanizmom) treba da računa i na servis odgovarajuće cene (van Srbije). Možda ima, ali mi nije u znanju da neko kod nas može da servisira ronilačke satove deklarisane za velike dubine (>300 m).

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Kakva su vaša iskustva sa Seiko mehanizmima iz srije 4R, 6R, 8L ili ako neko može da se pohvali satom sa mehanizmom iz serije 9.  :)

Ko ima dobra iskustva sa nekim sajdžijom kod nas a da je kod njega servisirao hronograf baziran na ETA/VAljoux 7750 ?  Generalno, iskustvo sa tim mehanizmom.

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 534 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Pre 2 sati, Motorcyclist je napisao:

Ja imam Seiko sa 4R36 mehanizmom, korigujem nakon par dana. Za sada treca godina bez problema. 

Sta korigujes?

• Integrisan, 7322 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Nedeljno pomerim minut mozda.

Zato sto ga ne nosim stalno. Nosim ga tipa radnim danima 10h ostalo stoji. Vikendom cesto ne nosim.

Kada nije skroz navijen onda gubi tacnost.

Ne mogu da se smirim dok ne podesim sat da radi tačno ili makar u opsegu +- 5 - 10 sec dnevno.

Inače fabrička tolerancija za 4r36 mehanizam je od +45 do -35 sec dnevno što je po meni neprihvatljivo. Može to da se lepo podesi ali treba stpljenja.

Sat koji sam dugo nosio je bio Seiko sa 7T-32 mehanizmom (kvarc). Fabrička specifikacija je bila +-15 s/mesečno. U stvarnosti je odstupao 5 s/mesec dana - tj. minut za godinu.

4R, 6R su neregulisani mehanizmi; oni u toku dana malo kasne, malo žure a u realnom životu tačnost gledana na nedeljnom nivou je dramatično bolja od fabričke specifikacije. Kao i svi automatici vole da rade, ne da stoje. Što duže rade u kontinuitetu to su odstupanja manja. Ko nedovoljno "maše" rukama, jednom nedeljno ga dovije ručno - i vozi miško. :)

Ti sam šteluješ svoje satove ?

• Zainteresovan, 643 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X

Ja kombinujem nekoliko automatika i volim da navijem i naštelujem pre nošenja, to mi je gušt. Kad sam na putu duže od nekoliko dana i ne želim da mislim na sat, tu su kvarcni satovi

• Sviđa mi se 2

pre 22 minuta, drs je napisao:

Ti sam šteluješ svoje satove ?

Da, sve satove sam štelujem. Nemam vibrograf ali može i bez njega, samo je potrebno više vremena. 

• Sviđa mi se 3

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja