alex r6 193 Napisano Februar 21, 2009 Drug član, 1192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan znam ja da ce moj drug na kraju uzeti motul,nekako svi u ekipi vozimo to ulje,medjutim ja bi voleo da vozim sa kastrolom(ulje moje mladosti) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Februar 22, 2009 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan postoji par pravila oko upotrebe mineraln ih, polusint i sint ulja. 1. U motore starije konstrukcije, sa rol-lagerima, sipati mineralno, ili polusintetičko ulje 2. U motore namenjene normalnoj vožnji, sipati polusintetiku 3. U motore namenjene sportskoj vožnji sipati sintetičko ulje, što kvalitetnije i skuplje Za sva tri pravila postoji objašnjenje, sa ogradom da je ovo preporuka a ne obaveza, i svaki pojedinačni motorcikl će se drugačije ponašati sa drugim uljem. -Motori sa rol lagerima traže malo gušće ulje, pošto ne rade na filmu od ulja već na kotljajućim ležajevima, i pri tome zbog velikih zazora u ležajevima postižu protok ulja a ne pritisak ulja ( xt 600, dominator, klr 650, ...) -u normalnoj eksploataciji motorcikala ulje se menja na svakih 5000 km, što je daleko od servisnog limita za istrošenost ulja (često primetimo da je staro ulje kao novo), a touring motori uglavnom rade na srednjem broju obrtaja, gde je relativno lako održavati pritisak ulja na pravom nivou, a i motor ima ravnomernije opterećenje, grejanje i sl. - full sintetika je zapravo namenjena motorciklima koji se brutalno tretiraju, i ima odredjene prednosti. Zbog manje gustine jako brzo posle paljenja agregata dolazi do svako dela gde je neophodno mazanje, preasure realise valve se mnogo manje otvara pa nema padova pritiska zbog kašnjenja opruge na njemu, a ulje zadržava svoj viskozitet na jako visokim temparaturama. Ništa od ovoga navedenog, ne treba da brine nekog ko tretira svoj motor kako treba, niti je to obavezno pravilo. Neki proizvodjači (kao recimo BMW za svoj model F 650) striktno zabranjuju sintetičko ulje, zbog povećanih zazora. Neki stariji motorcikli se sjajno ponašaju na mineralnom ulju ali im prija i polusintetika, tako da sve zavisi od korisnika i njegovih afiniteta, ali sigurno je to da nije preporučljivo otstupati od gradacije ulja koje je namenjeno tom motoru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Mart 2, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan Danas menjao ulje na apriliji...posle mnogo vecanja raspitivanja ipak sam se odlucio za motul 300V 15-50....znaci bukvalno sam odusevljen od prvog minuta kako sam upalio motor. Nisam odoleo ni da ga provozam malo,do sad mi je menjac na apriliji bio jako tezak i pri svakom menjanju bucan...sad je totalno druga prica. Jednostavno nisam mogao da verujem da toliko moze da zavisi od ulja....a vreujem da ce tek biti jos bolje kad se malo vise izvoza... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Mart 2, 2009 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Nastavi sa istim uljem, koje god da je bilo u mašini od ova dva predhodno navedena... Ili nešto treće, samo da nije Optima, Galax, ili automobilsko Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zeky 5 Napisano Mart 5, 2009 U prolazu, 73 postova Lokacija: Malmö,Svedska Motocikl: Kawasaki LTD 750, Suzuki Freewind Prijavi odgovor kao problematičan @revolution A kavo je tvoje misljenje o mesanju mineralnog i sintetickog ulja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pero rep 127 Napisano Mart 5, 2009 Svrati ponekad, 249 postova Lokacija: cacak Prijavi odgovor kao problematičan Nije preporuka ako nije neophodno.Sintetiku mozes da mesas isto sa sintetikom drugog proizvodjaca,ali..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Surb 66 Napisano April 6, 2009 Zainteresovan, 612 postova Motocikl: Suzuki GSX 750F; Yamaha TDR125R; Sprint GRIZZY 125 ; CZ 175 iz 1972 Prijavi odgovor kao problematičan U cemu je razlika izmedju motul 300v i motul 5100 Koje ulje sipati od ovih u suzuki gsx 600 f iz 1999 godine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ernesto 10 Napisano April 6, 2009 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan U cemu je razlika izmedju motul 300v i motul 5100 Koje ulje sipati od ovih u suzuki gsx 600 f iz 1999 godine 300v je full sinteticko ulje 5100 je polu-sintetika Za tvoj motor mogu oba, 300v mislim da je 15e/l, mada ja kod mene u VFR800 99-o sipam 5100 i nemam nikakvih problema - 10e/l Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
johnynovak 4 Napisano April 6, 2009 Svrati ponekad, 471 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan a jel zna neko gde u BG ima da se pazari Total ulje za motore? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano April 7, 2009 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre neki dan sam radio servis na ST i sipao sam IPONE katana full sinthetic. Nisam mogao da prepoznam motor u voznji a o menjacu ne treba ni da diskutujem. Ide ko u sir i ne cuje se vise ono "tup" pri saltanju. Da li sam pogresio, obzirom da sam u manualu citao da mu je predvidjeno polusintetika? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pero rep 127 Napisano April 9, 2009 Svrati ponekad, 249 postova Lokacija: cacak Prijavi odgovor kao problematičan Pre neki dan sam radio servis na ST i sipao sam IPONE katana full sinthetic. Nisam mogao da prepoznam motor u voznji a o menjacu ne treba ni da diskutujem. Ide ko u sir i ne cuje se vise ono "tup" pri saltanju. Da li sam pogresio, obzirom da sam u manualu citao da mu je predvidjeno polusintetika? Pogresio nisi jer KATANA je ulje koje ima preporuku za motorekoji trpe veca opterecenja. Vozim je u svojoj TENERI kao i u svim motorima za MOTOCROSS. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zli 412 Napisano April 24, 2009 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Finger deep within the borderline. Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan a jel zna neko gde u BG ima da se pazari Total ulje za motore? evo ja malo da obnovim temu... radi se o ulju TOTAL 4t Sport... pitanje je iz cisto prakticnih razloga...kod mene u gradu je jako slaba ponuda ulja,tacnije jedino sam ovo nasao kao polusintetiku 10-40 ...mada mi nije nesto hitno a i ici cu u tazbinu za mesec dana , molim ako imate iskustva sa ovim uljem ili neki predlog da iznesete. svi uglavnom pominjemo motul.silk.ipone.castrol a ovo ulje retko gde... p.s.cena je 700din po litru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Perisa123 0 Napisano Mart 19, 2010 U prolazu, 21 postova Prijavi odgovor kao problematičan Uzeo sam neki dan MOTUL 3000 20w50 mineral, cena litra je 693din, filter 672din...ja prezadovoljan ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ninja66 2845 Napisano Mart 19, 2010 Drug član, 2756 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM Prijavi odgovor kao problematičan Motul nikako,cim ga prodaju na pumpama onda nije za motor. Moj ti je savet KASTROL RS 1 10/40 Ful simtetik. Sipam u Yamahu YZF 750 SP i nemislim. Ako imas love menjas ulje od 5 do 7 hiljada, ja bar tako radim. Malo je skupa za-ebancija, al BRATE NEMA ISPARENJA ULJA. Litra se krece od 1250din do 1400, kako gde. Uzimaj u prodavnicama iskljucivo ovlascenim za prodaju ulja. ebes pumpe. Moj savet. POZZ. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ninja66 2845 Napisano Mart 19, 2010 Drug član, 2756 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM Prijavi odgovor kao problematičan ajd sad delimicni off...Kako prepoznati MOTUL FAKE? Znaci ima li nesto po cemu mozemo da znamo da je ulje original? Zato sam rekao na drugom topicu da treba otvoriti posebnu temu , gde bi se i uvoznici oglasili sa objasnjenjima i uputstvima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miloraden 2 Napisano Avgust 30, 2010 U prolazu, 34 postova Lokacija: Sombor Motocikl: Yamaha yzf 750 r Prijavi odgovor kao problematičan koje ulje treba sipati u yamahu yzf 750r,motor je malo trosan i malo dimi plavo.....???? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2457 Napisano Avgust 31, 2010 Andragog, 5026 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Ma sva ulja su ista sr__a moja Husqvarna troši pa ubija, Castro lTTS,Total Racing, Agip Racing, Motul 710, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Septembar 10, 2010 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan ja sipam u motor samo ful sint za nove agregate,za stare pre 1971g moze sta hoces da sipas jer su agregati bili pravljeni svi isto ,jedino je bila razlika u snazi.Da danas snaga nema veze govori to da imate skutepe od 3 konja u koje ide ful sintetika.Od 1971 godine za motore a od 1960 za kola se prave dve vrste agregata jedan za ful a drugi za sve ostalo.Razlika je u materijalu vrsti lezala tolerancijama...Ulje koje je ful sintetika nije redje NEGO TANJE,tojest molekuli su mnogo manji i ujednacene velicine .Zato mnogi kad sipaju mineral ili polusintetiku dobiju tisi menjac,ali to neznaci da je to ulje bolje za taj motor nego da je motor los.Neznaci da je za bacanje nego da mu godi podloska od debjeg ulja da ne klepece,ali zato ostalo strada.U erove nikako polusint jer ona degradira na 10000 obrtaja.to je po knjizi u praksi znam ljude koji su 10 puta menjali ulje i sipali polusint pa se nista nije desilo,ali neznam da li bi motor to isto mogao da kaze kad bi umeo da prica-pogledaj na motori.hr -pravilna upotreba motornog ulja.Proizvodjaci preporucuju uvek 10-40 gustinu ulja osim kad se motor vise greje-gradska voznja,toplo vreme... i to je zato da bi se na spoljnoj i radnoj temperaturi dobila najoptimalnija kriva viskoziteta recimo od 10 pa do 40.Ako je toplo, ulje 15 ce biti isto gusto kao i 10 na hladnijem prilikom paljenja,a na radnoj temperaturi je uvek ono sto je gornji viskozitet.sto je ulje kvalitetnije to ce mu kriva viskoziteta biti duze ista kao kad je bilo novo.U moto pulsu su dve godine imali kao redakcijski motor XT i na 20000 zakuca menjac na ININO ULJE jer je ono bilo sponzor, COVEK OKINE NA 120 U KRIVINI ,u garanciji promene menjac,i motor neide jer proklizava lamela .Vrate INU motor ide normalno.Promene kvacilo i odjednom motor ide normalno na Motul koje sipaju u servisu.po prostoj logici ina je bolja od motula a ustvari je kontra ,molekuli su veci pa bolje drze pojedenu lamelu a to znaci da je motul bolji jer ima manje molekule, a to sto nasi ljudi zele da trose sve zivo dok se potpuno ne raspadne je odraz praznog dzepa tako da im se moze oprostiti.Iz ovog primera se vidi da bollje ulje nije ono koje radi, nego da ono moze ponekad da kompezuje neke nedostatke motora.Ja sam sipao motul .silkolen castrol i jedina razlika je sto kastrola nije potrosio ni gram na 10000 a motula i silkolena jeste oko pola litre.To je zato sto castrol ubedljivo najbolje drzi krivu viskoziteka idealnom , a to je kad je ulje bilo novo.To znaci da motul sto vise odmice eksploatacija menja viskositet mnogo vise od castrola narod kaze razbio ulje .Ulje je mnogo redje pa teze podnosi temperaturu pa se razgradjuje i isparava i vise nije 10-40 nego naprimer 0-25.Fejka ima dosta, ja prodajem ulje pa sam se naslusao svega, ulja razlicite boje iz istog kartona,ulja iste boje i mirisa ali pali lampicu a drugo ne...ulje peni ,ulje se trosi...nemam resenje zato trosim i prodajem ulje iz nemacke, a nase je dobro u 98% slucajeva a zasto nije i u ona dva neznam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dutchman 114 Napisano Septembar 11, 2010 Drug član, 1050 postova Lokacija: BGD, Serbia Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400 Prijavi odgovor kao problematičan juche bio u Hondi i nemogu da verujem da Motorex ima tako normalnu cenu , i mislim da cu da predjem na njega . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Septembar 11, 2010 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan i ja sam cuo reci hvale za motorex ,koja mu je cena? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2092 Napisano Septembar 13, 2010 Skuteras, 3707 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan JA vec 3 godine koristim iskljucivo motorex. Nemam nikakvu primedbu. Masine su mi dobre, do njih nema sta da bude, ulje stoji kako treba. Mozda bi i neko drugo stajalo isto tako ali sto da eksperimentisem kad sam ovo vec proverio. Cena oko 1200-1400. Za skuter bilo oko 1000 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jovanfasper 23 Napisano Februar 8, 2013 U prolazu, 48 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: suzuki gsr 600 Prijavi odgovor kao problematičan Prosle godine sam sipao Castrol Grand prix oil.Nikad vise... Nisam bio zadovoljan, zato sto na od prilike 3500-4000 km mi je poceo neki cudan zvuk u motoru, mislim da je lanac.Razlog?mislim da je ulje vec izgubilo viskoznost... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIĆALEXĆ 136 Napisano Mart 15, 2013 Svrati ponekad, 456 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: BMW K 1200 LT HONDA VARADERO Prijavi odgovor kao problematičan Dugo koristio motorex, dve godine bardhal sa oba bio prezadovoljan. sada uzeo silkolene pa cu videti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alex r6 193 Napisano Mart 15, 2013 Drug član, 1192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan Dugo koristio motorex, dve godine bardhal sa oba bio prezadovoljan. sada uzeo silkolene pa cu videti. sve zavisi za koju namenu ti je motocikl,ako vozis normalno,onda bilo koje,a ako vozis na stazi samo ulje koje ima dupli ester Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...