nuk 282 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, cezarpa je napisao: Da li vam je neki kupac trazio racun za motor kupljen u salonu? Da pojasnim motor kupljen u salonu nov ,registrovan na moje ime,kupac mi trazi racun i ostale papire koji nisu zavrsili u mupu.Uvati se za taj racun,kao da je to naj vaznije. Za nov motor je potreban COC obrazac, to je bukvalno krštenica motora i prve dve registracije (one bez tehničkog pregleda) se rade na osnovu toga. Račun ne bi trebao da bude bitan u celoj priči niti postoji rizik neke zloupotrebe na onovu istog Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11830 Napisano Jun 25 (promenjeno) Ne silazi, 2714 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Sta ce sledecem kupcu taj SOC,ako ima saobracajnu i ugovor o kupoprodaji? Imam taj SOC. Promenio Jun 25 član cezarpa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 282 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan Iskreno ne znam zašto je bitan nakon prve registracije tj. zašto je bitno da ga vlasnik poseduje jer vozilo ne može da prođe homologaciju bez istog, znači uvoznik isti prilaže državnim organima. Kada sam se raspitivao o zameni staro za novo, jedan od uslova je bio da posedujem taj dokument Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11830 Napisano Jun 25 Ne silazi, 2714 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan retko koji polovan motor koji sam imao je imao bilo sta osim saobracajne i vlasnika. Cudi me da ugovor i saobracajna nisu dovoljni za dokaz vlasnistva,pogotovu kupljeno u radnji kod nas. Kupac se previse uhvatio za te papire pa sam prekinuo pregovore o trgovini. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 282 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan COC je obrazac o usaglašenosti vozila sa propisima EU i da ne bude zabune, u mom slučaju konretno su bili motocikli kineske proizvodnje. Ne znam koliko se često dešava ali mogu da zamislim problem ako bi neko odlučio da iz bilo kog razloga izveze takav motocikl u neku drugu evropsku državu gde se isti zvanično ne uvozi npr Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlad77 67 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 135 postova Lokacija: Srem Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, misa-pei je napisao: Kupio sam i prodao bar dvadesetak motora i desetak automobila, neke na ovlašćenje, neke sam prenosio. Nisam nikada imao nikakav problem. Jeste da me zove neko posle neku godinu da prenesemo motor, ali to ne shvatam kao neku problematiku. Kad bi se prekopalo, od '85. do danas se mnooooogo motora i automobila još vodi na mene. Desilo mi se i da me posle šest dana od prodaje zove peta!!! osoba kod koje je moj auto (s oko 50 000 km manje za tih čest dana ). Previše strahujete, čini mi se. Da, dese se sranja, ali po mom znanju i saznanju, toliko retko da je verovatnija šestica (ne kažem sedmica) na lotou nego problem. Opustite se. Napišite kupoprodajni ugovor, potpišite ga (najbolje pred svedocima), priznanicu za isplaćenu cenu i dalje sve ide uobičajeno. Kazi mi molim te posto imas iskustva, uskoro bih trebao da prodam stari auto i cifra nije neka oko 500 eur.. Kod notara ko placa prenos, kupac ili prodavac. I kako ide procedura. KP ugovor, prenos.. Koliko kostaju sve te kp peripetije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 20914 Napisano Jun 25 Vozim motor, nisam BAJKER, 2714 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R '16 Performance Sport Prijavi odgovor kao problematičan .. meni nikada ta prodaja nije isla od ruke jbg... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 282 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, vlad77 je napisao: Kazi mi molim te posto imas iskustva, uskoro bih trebao da prodam stari auto i cifra nije neka oko 500 eur.. Kod notara ko placa prenos, kupac ili prodavac. I kako ide procedura. KP ugovor, prenos.. Koliko kostaju sve te kp peripetije. Sve što je napisano se odnosi na kupoprodaju svih motorna vozila. Porez na prenos vlasništva plaća kupac, uvek je plaćao ali je to od nedavno i zakonski regulisano, ostalo je stvar dogovora u praksi obično sve pada na teret kupca. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1968 Napisano Jun 25 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Vrlo je retka situacija da prodavac plati porez. Ali i to se u poslednje vreme desava sve cesce bas zbog tih stvari oko komplikacija. Pre deset godina nisam ni razmisljao o ovakvim stvarima, sad mi se cimi kao da su se ljudi promenili, ali na gore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 308 Napisano Jun 25 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, cezarpa je napisao: moze li da napravi neku zloupotrebu sa mojim podacima? Kojim podacima? Svakako ima tvoje lične podatke na kupoprodajnom ugovoru Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11830 Napisano Jun 26 Ne silazi, 2714 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Slazem se. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 580 Napisano Jun 26 Zainteresovan, 503 postova Motocikl: ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, cezarpa je napisao: retko koji polovan motor koji sam imao je imao bilo sta osim saobracajne i vlasnika. Cudi me da ugovor i saobracajna nisu dovoljni za dokaz vlasnistva,pogotovu kupljeno u radnji kod nas. Kupac se previse uhvatio za te papire pa sam prekinuo pregovore o trgovini. Iskreno, logicno mi je da on trazi papire koji postoje, jer ukoliko ih ne dobije, to izaziva kod kupca sumnju. Pre bih rekao da si se ti previse uhvatio za to da mu ih ne das. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11830 Napisano Jun 26 Ne silazi, 2714 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan ispravili smo stavove,pao je dogovor. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar011 71 Napisano Jun 28 U prolazu, 36 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Peugeot Satelis 250 Prijavi odgovor kao problematičan Пре пар година мењам са препродавцем Мазду за Форда уз моју доплату. Договор је био да се одмах одради превод јер је лик имао купца за Мазду. Ја сам мој део одрадио после две недеље тресући се да у међувремену не направим неки прекршај. Заборавим на Мазду и после неког времена почну да стижу казне од комуналне за неправилно паркирање. Контактирам препродавца, некако нађемо трећег власника од замене и дечко плати казну. Па још једну, па још једну ... Успут ме моли да превод урадимо кад буде регистрација. Рекох, ајде може јбг увек гледам да помогнем кад могу. Онда је изгубио саобраћајну па сам се вукао по Љермонтовој итд. Успут пљуште казне и он их како тако плаћа. Дође регистрација, отарасим се тог проблема ал не лези враже стиже казна од комуналне за недостављање података ко је управљао возилом, цифра симболична 24000 динара. Ја га зовем да плати то а он каже ја немам ништа са тим, рекао му је адвокат да не мора да плати јер се ауто водио на мене. Мој једини контакт са њим је број телефона на који се јављао и на који ме је после неког времена блокирао. Одем, платим казну и никад ал више никад поверење при продаји возила. Све одмах један кроз један. 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1968 Napisano Jun 28 Drug član, 1248 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Bio sam i u SUP, na pitanje kako da se zastitim nisu imali jasan odgovor. Non stop su me usmeravali na ugovor koji se potpise i da je sasvim uobicajeno da se izvrsi razmena vozila. Naravno ovo nije stav supa vec nezvanicno misljenje radnika. Nije me mrzelo i pozovem prijatelja advokata, i objasni mi da ukoliko se stvari zakomplikuju apsolutno mogu da nastanu ozbiljni finansijski problemi jer se saobracajna i tablice smatraju licnim dokumentom. Na kraju zakljucak je da je najispravnije tablice pod misku i u sup, odjava i placen porez. A sve ostalo je slobodna procena na poverenje 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Juan 230 Napisano Jun 28 Svrati ponekad, 409 postova Lokacija: Nis Motocikl: Sprint Prince 125 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 godina prodam auto u Krusevac, napravimo kupoprodajni, auto bio registrovan jos 7-8 meseci. Nakon dva meseca, trazi me cika policajac, poziv za prekrsajni- sin od tog coveka vozio pod dejstvom alkohola, 1,7 promila.Sta se desilo- omogucio sam tom alkosu upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. A porez, naravno nisu platili, cekali da sve zavrse zajedno sa registracijom.Tad me spasila fotokopija kupoprodajnog ugovora, koju sam hvala Bogu napravio, inace bih isao iz Nisa u Krusevac da se macujem tamo i rekla-kazala da pravim sam sebi troskove. Moj savet- uvek ostavite fotokopiju ugovora, ili platite jos jednu overu (~ 700 din mislim da je) da imate i cuvajte za svaki slucaj. Ne verujte nikome koliko god mislili da ste psiholog, duplo vise ima premazanih i islifovanih "kupaca".Placanje solarno, a overa kod notara pa onda kljuc u ruke. Sent from my 2201117PG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 331 Napisano Jun 29 Svrati ponekad, 132 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan A ja sam imao skroz pozitivno iskustvo kupovine . Otisao pogledao ga ,nisam hteo da probam bez kesa , ispricao se sa covekom. Dogovorili se oko cene . Nije hteo ni kaparu da uzme . Sledeci dan mi je dovezao motor kuci posto je bio petak nismo mogli kod notara da stignemo i ostavili smo to za ponedeljak. Covek mi je doneo glanc novu kacigu na poklon,ostavio motor bez dinara. A u pon kad sam se nasao sa njegovom zenom ispred notara jer se na nju vodilo ,zavrsili smo ugovor i ona krece kuci . Pojma nije imala da treba da uzme para niti za koliko para je dogovoreno. Zena je samo uzela kovertu ma pogledala nije ni sta je unutra ….. zovem ga posle da mu se zahvalim I kazem pa covece kako tako ,ostavis motor bez para, zena nije ni pogledala sta je u koverti … a on ce mi “ ti si se jedni javio sa dobar dan ja sam Bane ,zovem u vezi motora ….” I procenio sam da si normalan covek kad smo se videli 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5316 Napisano Jul 1 Drug član, 1922 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Odgovor na ovo pitanje bi trebalo da bude jednostavan i glasio bi da Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa u čl. 34 propisuje da na osnovu pravnog posla pravo svojine na pokretnu stvar stiče se predajom te stvari u državinu sticaoca. Predaja pokretne stvari smatra se izvršenom i predajom isprave na osnovu koje sticalac može raspolagati tom stvari, kao i uručenjem nekog dela stvari ili izdvajanjem ili drugim označavanjem stvari koje znači predaju stvari. Članom 45 istog zakona je propisano da pravo svojine koje određeno lice ima na stvari prestaje kad drugo lice stekne pravo na tu stvar. Izuzetno je logično, ne mogu i prodavvac i kupac imati u isto vreme svojinu na stvari. Vozila su pokretne stvari i svojina se prenosi predajom (to može biti i simbolična predaja, primera radi predaja ključeva i dokumentacije) na osnovu nekog pravnog posla (primera radi ugovora o kupoprodaji) koji ne mora biti overen, čak može biti i usmeni ugovor. Sad pošto se motorna vozila registruju, postoje dodatni uslovi koje propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i podzakonski akt koji se zove Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, pa ako hoćete neko vozilo da koristite u saobraćaju, morate da ispunite i te uslove, ali to ne znači da se menja režim koji je uspostavljen Zakonom o osnovama svojinskopravnih odnosa. Pa tako članom 270 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisano koji su uslovi za upis motornog ii priključnog vozila u jedinstveni registar vozila i izdavanje se saobraćajne dozvole i registarske tablice, na zahtev vlasnika (primetićete da vozilo već ima vlasnika i da sam upis nije trenutak postajanja vlasnikom). Pa tako, da bi mogli svoje vozilo da upišete u registar i tako dobijete pravo da ga koristite u javnom saobraćaju neophodno je da: 1) da postoje dokazi o poreklu i vlasništvu vozila u pisanoj formi, kao i izmirenim propisanim troškovima za registraciju vozila, kao i poreske i carinske obaveze za to vozilo, 2) da je na tehničkom pregledu utvrđeno da je vozilo tehnički ispravno, odnosno da je izdato uverenje o ispitivanju pojedinačno proizvedenog ili prepravljenog vozila kojim se utvrđuje da vozilo ispunjava propisane uslove. Gorepomenuti pravilnik u čl. 4 propisuje da se vozilo upisuje na ime vlasnika vozila. To opet znači da je neko prvo postao vlasnik pa je onda tražio upis u registar i time dobio pristup javnim putevima. Ovo je za mnoge, pa čak i za sudije Prekršajnog suda (što i nije iznenađujuće znajući istoriju te tvorevine) viša matematika i ne mogu da razdvoje pravo svojine od upisa u registar koji vodi ministarstvo unutrašnjih poslova i pogrešno poistovećuju obavezu pisane forme (iustus titulus) i načina sticanja upisom u registar (modus acquirendi) na jednak način kao sticanje prava na nepokretnostima. Moram da napomenem da ne slušate savete da prijavljujete krađu ili nestanak vozila ako kupac ne sprovede dogovoreni postupak jer je to krivično delo lažnog prijavljivanja i u zavisnosti od toga ko je sa druge strane možete sebi da napravite veliki nepotreban problem. Moram da 2 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...