Jump to content

Moto Zajednica

Mali savet za potpunu početnicu

Recommended Posts

• U prolazu, 22 postova
  • Motocikl: Suzuki SV650S K3
pre 20 minuta, Natasa92 je napisao:

Vala meni je plava oborila sa nogu. Ne mogu da prestanem da razmišljam o njemu u toj varijanti.

Inače, zašto svi govorite da uzmem nešto što će se lako prodati, da li je moguće da se zaista prvi motor menja posle 2-3 sezone? Ja svoj auto imam od 2010. godine, i, iako je mator ne bih ga menjala jer ga volim i radi posao.

Nekako se tako ophodim i prema ovom izboru motora.

Mislim da bez iskustva je teško odabrati šta ti odgovara (još nisam položio). Ja sam uzeo stariju Suzu SV650, međutim kada sam seo i vozio Hondu NC750S potpuno sam oduševljen motociklom. Ne kajem se, ali mi nije baš udobna.

Prvobitno mi je takođe MT07 bio favorit, ali su mi skupi polovni, pre bih uzeo nov. Moj rezon je na kraju pao na jeftiniju, stariju, a pouzdanu mašinu, pa ću za godinu-dve kupiti nov.

Trenutno, veoma sam zainteresovan da probam Hondu CB 650R sa četvorocilindrčnim rednim motorom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Vecina ljudi se brzo zasiti I zeli da promeni motor,zavisi od osobe do osobe .Kao sto ti kazes ja sam recimo kupio auto 2012 I ne planiram da ga menjam,kao ni motor jer mi zavrsavaju Ono za sta mi trebaju,Ali vecina koje poznajem bi menjali svake sezone.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1109 postova
  • Motocikl: Lep
2 hours ago, Natasa92 said:

Vala meni je plava oborila sa nogu. Ne mogu da prestanem da razmišljam o njemu u toj varijanti.

Inače, zašto svi govorite da uzmem nešto što će se lako prodati, da li je moguće da se zaista prvi motor menja posle 2-3 sezone? Ja svoj auto imam od 2010. godine, i, iako je mator ne bih ga menjala jer ga volim i radi posao.

Nekako se tako ophodim i prema ovom izboru motora.

Uglavnom, da.

Ja cu ti samo jos jednom napisati (ne zameri), sto je jos njih pisalo, nemoj bezati od jaceg motora, jako brzo ce ti slabiji motor postati "nah", trebala sam nesto malo jace. Na kraju krajeva nisu to motori od 130-150-170 konja, nego od 60-70hp. Da imas 16-17 godina, ok, ali u tim godinama uglavnom imamo i kocnicu u glavi i vec postoji visegodisnje iskustvo u saobracaju itd.

• Drug član, 2066 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Zato i rekoh mt07 smanjen ili bilo koji drugi ubijen, jednu sezonu vozi tako posle ga otkljca i svi sretni, motor lep, za grad super, lagan, to sto ce da duva to je skroz druga prica, onda ako smeta vetar ide se na nesto Turing.

Mene je puklo nesto da menjam da uzmem malo nesto jace i onda sad kad je krenulo lepo vreme vidim da za to nema potrebe, završava mi sve i lepo ide, cak i moj motor koji je "slab" je po gradu brzi od 90% auta.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 30 postova
  • Motocikl: Nemam ga još

Sve je to lepo, ali MT 07 i košta fino. Od kako smo započeli temu, cifra  motora koje gledam je skočila i 3x pa moram da se vratim na planetu Zemlju. MT 07 jest prelep, odličan motor po specifikacijama, ali poznajem dovoljno sebe da znam da ne treba sebi da dozvolim u početku jak motor, pogotovu što imam neku dozu straha od saobraćaja. Nikad se ne bojim sebe i svoje vožnje, verujem u sebe, ali se plašim šta će drugi da urade. A na motoru je to daleko ozbiljnije i zeznutije.

Što se vetra tiče, trenutno se ne obazirem mnogo na to. Vodim se stavom "ako će da ti smeta vetar onda sedi u kola". Svesna sam da je to na motoru drugačije i da zahteva ozbiljnu opremu, tako da je to nešto na šta računam u budućnosti. Otud možda i bolje da uzmem slabiji motor da me manje produvava :D

Citiraj

Ne kupuj ništa bez test vožnje, bez obzira koliko ti se sviđa. 

Naravno da ne planiram da kupim bez test vožnje. Tu sada imam logističke probleme jer nisam vozila od polaganja (sela jednom i to u selu, nebitna vožnjica) pa se plašim da tek tako odem i probam novi motor bez prethodnog vežbanja na nekom. A najbolje od svega, što niko u mom društvu ne vozi motore, tako da će biti pravi izazov da nađem način da obnovim gradivo a da ne plaćam u auto školi časove.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 43 postova

Sudjelovanje u prometu je proces, ziva stvar. Snaga (zapravo okretni moment) i ABS kod motora su slicne stvari kod pocetnika. 

U 99% slucajeva se ne osjeti razlika, ali u momentima, kad reagiramo impulsivno/instiktivno ta razlika znaci.

Za razliku od auta, kad nam neko u prometu oduzme prednost i iskalimo taj bijes trubom, na motoru najcesce reagiramo rucicom gasa i dovedemo se u problem.

Slabiji motori nam omogucavaju da pratimo promet, ali nas i cuvaju od nas samih, uce nas strpljenju.

Na nama, kao starijim clanovima moto zajednice, je odgovornost i obaveza da savjetima pocetnicima doprinesemo da onih tema na forumu gdje se koriste samo tuzni smajlici bude sto manje.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• Svrati ponekad, 132 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
Pre 6 sati, Natasa92 je napisao:

Samo da nije potpuno crn, biram neke svetlije boje.IMG-20250329-WA0024.thumb.jpg.638bd40616407c18ade28a0070899c60.jpg

Lep motor, mnogo lepši od žute varijante. Ako niko od nas nije koristio, idi na jutjub, ima milion recenzija.

Evo, nije me mrzelo da ti nađem tri: 

https://www.youtube.com/watch?v=Q1mfaEFzBMw

https://www.youtube.com/watch?v=5eSV7DIx-Ls

https://www.youtube.com/watch?v=O3y4uFKT3lY

Inače ovog poslednjeg, Fredija Dobsa, preporučujem ti da gledaš i ovako. Ima neki romantični pristup motorima i uglavnom je u tom retro fazonu

• U prolazu, 30 postova

Pregledala sam do sada 10ak recenzija ovog motora xD nemojte misliti da ne istražujem :D Doduše nijednu od ve 3 nisam videla, a taj Fredi mi je sledeći na listi koji je iskočio danas. 

Teško je naći utiske kod domaćih vozača, sad istažujem po forumu i još nigde nisam našla da je neko pisao o Guerrilli.  Ali dobro, otom-potom, istažujem najviše na YT šta Englezi pričaju.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2066 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Sto se tice voznje, slobodno odes u neku auto skolu i platis par casova, svakako ti ne gine vezba na parkingu, mi praktikujemo parking na sajmu, veliki prostor, dobar asfalt.

Isprati i ove kanale a imas i kod nas nekoliko njih koji drze obuke sto u skoli neces nauciti a nije dobro ni sama da ucis pogresno pa je posle tesko ispraviti.

https://youtube.com/@motocontrolen?si=8tIEgpGS1CprYtU8

https://youtube.com/@motojitsu?si=NYe5hUNuNALVM2h-

https://youtube.com/@canyonchasers?si=0tjBjlq1mVQA6DXT

I pogledaj ovaj film.

https://youtu.be/ClmFaHuJUDU?si=mTJzv7Q2MosUKf6P

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 132 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
pre 8 minuta, Natasa92 je napisao:

najviše na YT šta Englezi pričaju.

Englezi su ti dobri jer em voze po sranje vremenu, em su im putevi katastrofa, em je krajolik prelep, pa i tako uživaš

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• U prolazu, 22 postova
  • Motocikl: Suzuki SV650S K3

Još jedna stvar, a mislim da niko nije napisao jasno. Moto oprema je dosta teška, i nije naročito udobna. Msm na motoru je ok, ali za sve ostalo nije baš praktična. Kada nosim nešto, a kaciga okačena preko ramena, stalno zapinjem za vrata, u liftu često ne mogu da se okrenem, i sl.

Kurs u auto školama je sranje, bolje upiši ABM, evo ja se prijavljujem pa možemo grupnо, bude nešto jeftinije. Takođe, ja sam samostalno sigurno 20tak sati vežbao na parkingu/garaži, što je značajno doprinelo samopouzdanju i veštini.

https://youtu.be/EG60bZxY7gI

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 137 postova
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Kada sam se vraćala na dva točka, za razliku od tebe, ničega se nisam sećala. Uzela sam par časova u autoškoli i imala sreću da naletim na instruktora koji vozi, voli i ima motore pa je mogao da me savetuje baš prema mojoj gradji, načinu reakcije u kriznim situacijama i mojim željama. U školi imaju MT07 i za mene je previsok, u salonu sam probala MT03 i mislim da bih i spavala na njemu ali mi je instruktor rekao veliko ne za njega za prvi motor (za mene). Iskreno, lepši je, kvalitetniji je, pouzdaniji je a vala i malo niži od mog 300NK ali je monstrum ubrzanja - to ti je to MT u oznaci prevedeno na naš jezik amatera. U početku je očekivano da ćeš zabadati gas kad se uplašiš, ja imam sreću pa uz strah ide i kvačilo pa samo izgledam smešno jer motor urla ali ja stanem baš kako treba. Pola prve sezone provela sam na skuteru (doduše 150cc i 150kg ali sam mogla lepo da spustim nogu), oslobodila se u saobraćaju, naučila šta je pogled, forsirano kočenje (u verziji puža), parkirala se i na moguća i na nemoguća mesta. Bilo je to uslovljeno vozikanje samo da ispoštujem red. Tek kasnije sam shvatila bez pravog uživanja. Kada sam kupovala 300NK ispoštovala sam savete instruktora iako mi baš i nije bilo pravo. Evo, manje od 6 meseci kasnije već gledam šta je sledeće a mrzim, mrzim i mrzim da menjam svoje ljubimce. I nije mi krivo jer sam shvatila da sam ovako prošla baš one korake kako savetuju. Finansijski me duša boli jer sam kupila skuter, pa nov motocikl a onda ću na kraju opet bankrotirati kod sledeće kupovine. Istina je da za godinu dana aktivne vožnje bićeš sigurno spremna čak i za MT07 (ako zanemarimo da se on neće spustiti a ti nećeš porasti i ako uzmeš nov u garanciji je jako dugo pa zaboravi na zamene koske, menjanje opruge, preradu sedišta i ostale vratolomije), sada mislim da je to previše za tebe. Ipak, kupiti sada nov slabiji model dovešće te u situaciju u kojoj sam ja, platila sam više jer je novo, dodala kasko, nabudžila nešto opreme i sad ne mogu da izvučem ni deo para. Ako razmišljam kao moj instruktor treba da vozim 300NK još bar dve sezone, da postanemo ljubimica i ja jedno i da mogu i na plafon da je parkiram bez razmišljanja. I to je ispravno, korak po korak. Jako je teško razmišljati "kao instruktor" ali to je ono što nam čuva glavu.

Pre desetak dana sam kupila duboke čizme koje imaju samo malo deblji djon, ubacila memorijski uložak koji i nije tanak čekajući kineski sa podignutom petom 3cm, do sada sam stajala na prstima a sada mi nedostaje možda pola cm ispod pete. Osećaji su nebo i zemlja. Znam da će svi da ti pričaju da se sve da naučiti, pa voze GS-ove i žene niže od nas i penju se kaubojskim stilom, gledala sam jednu kineskinju koja na svakom semaforu silazi sa motora i kad stoji pored jedva malo viri iznad kormana. Verovatno ona ima nešto u glavi što ja nemam, meni je vožnja motocikla uživanje i ne osećam potrebu da izvodim vratolomije samo da bih se vozila. Nisam htela prvi motor da je polovan zbog garancije, servisa, kaska, ništa se ne razumem ni u to gde se proverava ulje. Vozeći otkrila sam da neki ljudi za koje nisam znala isto voze, razumeju se u svašta nešto, sada svratim vikendom i sve provere, montiraju opremu koju kupujem pa posle skidam, bodre me i teše kad se preturim. Na forumu imaš duše od ljudi koji će ti uvek priskočiti, pomoći. Otkrila sam posle 50-te da oko nas žive neki ljudi koje nikada nisam primećivala (osim kad prolete pored mene na semaforu uz urlik auspuha i skrate mi život za bar 10 godina) i da pomno prate i čuvaju nas male i sitne. I hvala im na tome.

Sigurno ti nisam pomogla jer jeftinog predloga koji će usput i da ispuni tvoje želje nema. Ili budi spremna da daš više para pa u prve tri sezone promeniš dva, tri motora ili kupi nešto malčice jače i onda uloži snage, energije i mudrosti da naučiš da tog ata kontrolišeš. Za vraćanje samopouzdanja u saobraćaju svakako ti savetujem sat i po u nekoj autoškoli i to na skuteru od 50-125cc a onda slobodno kreni u probne vožnje primeraka u salonima dok ne nadješ šta ti se svidja (ako ostaješ pri kupovini novog) ili probne vožnjice polovnih motora iskusnijih bajkera. Ja ti stojim na raspolaganju za 300NK ali definitivno nisam neko ko ume da isprati na primer tvoje podsećanje kako voziti. Ne znam da savetujem, da ti kažem na šta da misliš a šta je onako normalno, ne umem da gledam šta radiš i ispravljam greške pre nego što završiš naglavačke. Zato sam napisala da ti treba neko iskusan. Meni je neizmerno značio moj instruktor, ako ništa drugo bila sam (možda naivno) ubedjena da ne može ništa loše da mi se dogodi dok je tu. Koliko sam posle para pukla na pogrešnu opremu za mene i motor tih par časova je bilo zanemarljivo.

• Sviđa mi se 4

• U prolazu, 30 postova

Hvala na ovom odgovoru, zanima me ako možeš da mi daš kontakt tog instruktora/škole. Svog instruktora se ni ne sećam ali znam da nije bio Bog zna šta. 

Verujem ja svima vama da se prvi motor brzo menja, i evo, napraviću grešku pored svih vaših saveta, a to je da gledam slabiji motor koji će da mi potraje i par sezona. Istražujem i dalje svakako, ali ću gledati da to bude nešto najbolje moguće u A2 kategoriji. Ko zna da li će se to sve meni na kraju svideti i ko zna šta ću sve doživeti. Idemo polako, korak po korak.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

Auto škola Formula 7
Instruktor Milivoje 061/240-27-00

Polazna tačka im je parking kod bazena Banjica tj deo ka Crnotravskoj, tamo su im i prostorije a motori su uglavnom u autobusu koji je isto tu parkiran. Samo da znaš da nemaju A1 kategoriju ali to verovatno tebi i ne znači mnogo jer imaš A2. Imaju MT07 pa taman možeš da probaš.

Promenio član Peppermint
  • Hvala 1

pre 6 minuta, RankoBg87 je napisao:

glasam za nesto max u A2 ili A smanjeno

Glasala bih i ja da imam bar 1,75 i 75kg sa snagom prosečnog muškarca  🙃

• Haha 1

• U prolazu, 30 postova

Zvala sam Milivoja, malo su skupi za obnovu znanja (3000RSD za čas od 45min) i skuplji su od moje bivše auto škole za prelazak iz A2 u A kategoriju.  Ali dobro, presabraću se sa parama pa ću da vidim šta i kako. 

Poslala sam upit Royal Einfildu za ovu Gerilu što mi se dopala pa ćemo da vidimo koja će konačna cifra u ponudi da bude.

Ako uzmem u obzir 1000e na opremu, 200e na dodatne časove ili na polaganje za prelazak u kateogoriju (ovo za polaganje mi i ne treba), nov motor 5-6000e plus registracija, tehnički i ostali papiri, ode ova cela moja priča u zaborav. Sa planiranih 3-400e na sve, došla sam do 9000 :D Sak su skupe pare, sad je oskudacija.

• Sviđa mi se 3

Prošle sezone je bilo 2000, malo sam zatečena 🤔.

Svakako ne odustaj jer se pare uvek nekako nadju, taman posle nećeš imati za hranu ali i tako si planirala da gladuješ 🤣.

Ako nahvatamo nekog iskusnog sa foruma da hoće da asistira u tvom "podsećanju" na nekom parkingu Džoli i ja stižemo kao jedna od verzija za probanje. Nas dve same je ulaznica za karambol 😆

• Hvala 1

• U prolazu, 30 postova

Naćiću nekog, to neću odustati, samo mi je to sada neplanirani trošak pored svega. Zvala sam još jednog instruktora, on nudi za 2000, samo što je u Železniku :D Samo gorivo na kraju i vreme do tamo i nazad će biti isto kao i da ovom Milivoju dam 3000. 

Hvala ti za ponudu, to bi bilo najbolje, ali ne želim da na tuđem motoru napravim neko sranje, gde posle još i to da plaćam, ću propadnem :D

P.S. Sviđa mi se ime motorića, baš je simpa.

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 110 postova
  • Motocikl: Kawasaki EN500

Ja ne bih dao 200 eur za dopunske časove ako sam već položio.

Ja ne bih ni uzimao dopunske časove, nego kao i svi drugi, položiš , kupiš motor, pa polako,

prvo do kapije, pa do ćoška, pa do kraja sela, i onda brmmmmm.............

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• U prolazu, 30 postova

Pa ne mogu da testiram motor da znam koji mi odgovara ako ne "obnovim gradivo". 

Bi ja rado samo da skoknem do salona, pokupim motorče i brm, ali je*igica, situacija je takva da nisam vozila i sada moram da se malo prisetim.

• Svrati ponekad, 110 postova
  • Motocikl: Kawasaki EN500

Razumem te, ali koliko ti treba časova da "obnoviš gradivo"?

Da bi testirala motore, treba da voziš godinu dana motor.

Ja govorim iz ekonomskog ugla, tih par časova na parkingu i po gradu ćeti donesti samo stres i prazan novčanik.

Kupi sebi nalepši motor koji odgovara tvojoj visini i novčaniku, ne jači od 500cm3, i onda obnavljaj gradivo gde hoćeš i koliko hoćeš.

To je moj savet, samo da ti kažem, ja nisam iskusan bajker, samo razmišljam praktično.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 30 postova

Cenim da su mi dva dvočasa dovoljna, sve zavisi kako to prođe.

Slažem se da ne treba da bacam pare na to, ali ne mogu da odem tek tako u salon i uperim prstom i kažem "ja bih ovaj da probam" a posle ne znam da se snađem sa njim u vožnji. Više mi zbog toga treba obnova gradiva, posle ću ja svakako na motoriću da učim.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja