Jump to content

Moto Zajednica

Saveti za duže vožnje

Recommended Posts

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Uskoro će početi sezona u punom zamahu. U najavi su izleti sa dužim turama na koje će poći i mlađe kolege bez većeg iskustva. Kakav savet bi im dali za duži put? Kako se boriti protiv umora i stalno istog položaja tela?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1738 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Posto sam na duze ture krenuo prvi put od prosle sezone i to sa skuterom od 125 cc i tockovima od 12 cola, nesto vecim od onih na rolerima  :D

Voznja u drustvu je za mene bila novi vid radosti i uzivanja, ali sam tek na njima otkrio posledice lose procene kupovine kacige za broj manje koja me je posle 15 min uzasno zuljala i vecina ovde zna kakve sam rezbarije setao po celu nakon skidanja, u pauzama voznje.Ono sto je jako bitno je da sam u vise navrata nisam dotezao jaknu i okovratnik protiv vetra sto je znalo poprilicno da smeta i dovraca voznju tokom puta, tako da je moj savet da se sve tip top namestii utegne, a ukoliko je vruce uvek se u toku voznje mozete raskopcati i rashladiti po meri.Nezaobilazna stvar mi je bila uvek flasica sveze vode koja je posbno bitna bila tokom dugih letnjih voznji-za osvezavanje i za blago tusiranje temena zbog termo reseptora koji su sprecavali pregrevanje i suncanicu, i naravno preko dana uvek duga svatla na motoru da bi me sto pre uocili vozaci iz suprotnog smera.

• Drug član, 2143 postova

Jos nesto po mom misljenju vrlo vazno, razliciti vozachi - razliciti ritam voznje. Ako vec ne postoji dogovor o brzini cele grupe, nemojte se trkati, voziti rizicno i po svaku cenu juriti onog ili one ispred sebe. Ne idite iznad svojih mogucnosti i mogucnosti motora. Vozite kako vam odgovara i kako se osecate sigurnim - procenite dobro namenu i mogucnosti vaseg motora, uslove puta, uzmite u obzir da li znate taj put ili se njime vozite prvi put. Procenite vremenske uslove (kisha, mokro,klizavo)

Ako stignete na cilj 5 minuta kasnije, to nije sramota. Imajte to u glavi - to je kljuc bezbedne voznje.

;)

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

Jos nesto po mom misljenju vrlo vazno, razliciti vozachi - razliciti ritam voznje. Ako vec ne postoji dogovor o brzini cele grupe, nemojte se trkati, voziti rizicno i po svaku cenu juriti onog ili one ispred sebe. Ne idite iznad svojih mogucnosti i mogucnosti motora. Vozite kako vam odgovara i kako se osecate sigurnim - procenite dobro namenu i mogucnosti vaseg motora, uslove puta, uzmite u obzir da li znate taj put ili se njime vozite prvi put. Procenite vremenske uslove (kisha, mokro,klizavo)

Ako stignete na cilj 5 minuta kasnije, to nije sramota. Imajte to u glavi - to je kljuc bezbedne voznje.

;)

Bravo ! Sto manje pauza i odrzavati tempo !

• Zainteresovan, 709 postova
  • Motocikl: BMW 1200RT

Videce se kakvi smo, na prvoj ovogodisnjoj zajednickoj voznji. Pa zasto bi se preticali uzajamno, kada smo svi krenuli na isto mesto?? Ili ne daj Boze obilazenja sa desne strane....

• Ne silazi, 5597 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

;)

Bravo ! Sto manje pauza i odrzavati tempo !

Potpuno podrzavam! Ovo je kljuc zajednickih voznji. Kad organizujem voznju, gde u grupi ima razlicitih motora i vozaca, kao sto je najcesce slucaj, obavezno svima kazem da svako vozi svojim tempom. Ko vozi polako, nemoj da juri za brzim vozacima i da rizikuje, a isto tako ko ima brzi tempo, da ne vozi sa sporijima po svaku cenu, jer koncentracija moze da padne.

• Advanced Member, 791 postova
  • Motocikl: Sv650n

definitivno je jako vazno odrzavanje tempa. imao sam prilike da se vozim sa par ljudi koji jako cesto menjaju tempo i stil voznje.uglavnom sa jacim masinama. cim vide pravac naguraju maximum i onda uspore i tako stalno. takva voznja jako zamara, i meni uopste nije zabavna. takodje da se tokom puta jedu manji obroci i da se unosi dosta secera . i naravno visak pauza nije na odmet. gde ce se covek posteno istegliti i odmoriti guzicu ;)

• Drug član, 1063 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD

Jedno malo off pitanje...

U ovim sam vodama nepunih 8-9 meseci. Naravno planiram duze ture, jednodnevne i dvodnevne izlete itd itd.

Gde na forumu ima spisak istih ili se to zna nesto malo u napred pred polazak?

Pozdrav!

• Drug član, 1777 postova

Cika Mikka i cika Gremlin odisu iskustvom ;D ;D ;D

Kada vozi vise ljudi u grupi, svako tera svoju voznju, kako njemu prija i koliko mu prija, pa sledi cekanje na karakteristicnim mestima.

A ono krenuli smo zajedno pa svi u grupi, u takvim voznjama ne ucestvujem, osim ako je rec o nekoj manifestaciji...

• Drug član, 1181 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

Mozda bi bilo dobro da na pocetku sezone ides sa ortacima u manjoj grupi, steknes sopstveno iskustvo! Ili sam ondda pravilo 45 minuta voznje 10 15 minuta pauza sredjivanje utisaka vracanje koncetracije, netreba ti "'test" izdrzljivosti na pocetku, nego drzanje koncentracije.

• Svrati ponekad, 351 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3

Moj savet je da se cuvas kraja voznje, bila ona jednodnevna ili vise dana, kad dodjes pred kraj puta (pogotovo ako je bio naporan) dolazis psihicki u ono stanje kad samo cekas da zavrsis i sidjes s motora. U tim situacijama cesto otvaras gas a paznja zna da odluta, bez obzira da li si umoran ili ne, pa se greske jako lako prave. Ovo znam po sebi a i po pricama drugih vozaca.

• Svrati ponekad, 471 postova

Prvo bi mogli da podelimo duze voznje na samostalne i grupne

U grupnim voznjama je jako bitno dogovoriti pre samog pocetka tempo voznje, stajanja za pauze i ko ce predvoditi grupu (najcesce iskusniji)

Ako ima dosta razlicitih vozaca, bolje je podeliti se u 2 grupe, brza i sporija.

postoji i jedna tema o komunikaciji u toku voznje sto moze da bude jako korisno

i koliko god kratka voznja bila, ako se vozi u grupi mora se razmisljati i za vozaca ispred a i za vozaca iza sebe

a sto se tice samostalne voznje na duzim putovanjima to vec zavisi od pojedinca do pojedinca, ali ne postoji nesto sto te moze pripremiti za neke probleme koji bi mogli da se dogode ali ima i tema u ovom podforumu gde imaju neke osnovne stvari na koje treba obratiti paznju

• Ne silazi, 5597 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Moj savet je da se cuvas kraja voznje, bila ona jednodnevna ili vise dana, kad dodjes pred kraj puta (pogotovo ako je bio naporan) dolazis psihicki u ono stanje kad samo cekas da zavrsis i sidjes s motora. U tim situacijama cesto otvaras gas a paznja zna da odluta, bez obzira da li si umoran ili ne, pa se greske jako lako prave. Ovo znam po sebi a i po pricama drugih vozaca.

Ovo se potvrdilo vec bezbroj puta!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja