Jump to content

Moto Zajednica

PMR Civilna radio mreža Srbije

Recommended Posts

• Svakom po zasluzi, 12421 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Danas u slobodnoj prodaji moze da se nabavi gomila ručnih i mobilnih radio stanica a Zakonodavac je odredio PMR (Public Mobile Radio) opseg frekvencija za potpuno slobodno korišćenje, bez da su potrebne bilo kakve dozvole. 

Naravno da je u Bg najveća gužva ali puno ljudi radi i u Nišu, N. Sadu, Kragujevcu, Banatskom novom selu.. 

Ako imate staničicu, pridružite se, ima nas nekoliko sa Foruma :)

Ima i posebna grupa na Telegramu gde se raspravlja o antenama, stanicama, prostiranju... 

Dobrodošao/la u Civilnu radio mrežu 🇷🇸 - zajednicu koja okuplja ljubitelje radio-komunikacija.

Osim na Telegramu, možeš nas naći na PMR446 radio opsegu na pozivnom kanalu - 6. kanal (446.06875MHz). ⚡

Za početak, podesi sledeće parametre na svojoj stanici da bismo mogli da se čujemo: 👇🏻
1️⃣ Frekvencija: 446.06875MHz
2️⃣ SQL: 1
3️⃣ R-CTCS: OFF

Najveću šansu da čuješ više ljudi ćeš imati ako se popneš na brdo u tvojoj blizini i uputiš poziv na 6. kanalu. ⛰️

Da bi ljudi u tvojoj blizini znali da mogu da te pozovu, predstavi nam se u temi: https://t.me/pmr446srbija/76910, gde se možeš i upisati na mapu svih članova Civilne radio mreže. 🌐

Ne zaboravi - ovde smo da se družimo, učimo, pomažemo i podržavamo među sobom. Svađe, vređanja, provokacije, ali i teške teme poput ličnih opredeljenja po pitanju politike, rodnog identiteta ili religije nisu dozvoljeni ❗

I da, ne zaboravi da nas zapratiš na društvenim mrežama 👇🏻
Instagram
TikTok
YouTube
Facebook

• Sviđa mi se 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• 4_tocka_i_karoserija, 1898 postova
  • Motocikl: -

Je li i dalje ograničenje snage uređaja na 500mW?

Ja imam dva "voki-tokija", ali kad sam ih poslednji put palio (ima tome više godina), ništa se u mojoj okolini nije čulo :)

Nije, mozes slobodno jace ;)

Ukljuci se popodne - navece na 6 kanalu ili na 9, tamo su Obrenovcani

Imas u ovom gore linku mapu sa vecinom aktivnih clanova

Ma nemam jače :D nego nisam znao ni da postoji ova PMR mreža jer ove stare spravice od 500 mW realno imaju domet od par km, a za sve preko toga trebale dozvole za radio-amatere.

Realno, niko nije kontrolisao, ali ja po običaju ne čačkam mečku :D

Svake nedelje navece od 20 h na 6 PMR kanalu je radio susret, obicno tu bude izmedju 150 - 200 korisnika ovih freq a zgodno je da mozes da cujes ima li koga u okolini

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Ima li koga na 446.06875? Za Beograd? 

• Drug član, 802 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Nešto razmišljam, da nisi možda ti prenosio informacije radio-amatera u vreme bombardovanja ispred ovog skloništa?

WWW.GOOGLE.COM

Ne mogu da se setim lika čoveka, ali se sećam da je neko kod tog skloništa preko stanice prenosio sveže informacije, pa smo povremeno dolazili da slušamo.

Нисам ја, већином нисам био ни кући ни у Бг :) знам да су Радиоаматери били ту да дају инфо... И да је гомила људи викала да гаси станицу када су чули каква фрка је сваку ноћ изнад Србије :)

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 7372 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ne samo to već su dosta i pomogli tada regularnoj vojsci po pitanju komunikacije. Ima negde neka emisija o tome. Ako se setim ostaviću link.

• Sviđa mi se 1

• Astro Puki krsi sva pravila!, 924 postova
  • Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50

I Sloveniji su bili od mozda i sustinske pomoci,a i u Hrvatskoj su znacajano pomagali . Govorim za njihove radio amatere. Nasi ne znam koliko su imali uticaja ,obzirom da smo sve ratove svakako izgubili ili se ne pominju ili nije bilo veceg uticaja. Njihovi su i zvanicno pominjani za znacajan doprinos u borbi protiv "agresora "

Promenio član punisa 16

Skinuo slojeve prašine, napunio baterije, i proverio - igračke rade.

Još samo da se setim da ih upalim nedeljom, da vidim da l' išta i ikog hvatam :)

IMG_20241209_103441.thumb.jpg.a4ca1a9efbd717b85ae60c2103de6e5c.jpg

• Hvala 1

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

PMR nije radioamaterska vec civilna mreza tj frekventni opseg.

Ne da su pomagali nego smo sedeli u Generalstabu (gde god on bio tada). Ali ne na PMR nego na RA opsegu. Sto se ogranicenja snage tice sta god vi mislili ili zeleli dozvoljeno je do 500Mw i spojena antena. Sve drugo je nezakonito. Jer mi smo potpisnici Evropskih sporazuma i konvencija koji regulisu Pmr. A to sto se kod nas bije sa krovnim antenama i 50w sa mobionim uredjajima nije razlog da bude dozvoljeno. Baofeng, Quansheng i sl. u rukama mediokriteta nije naivna rabota. Squelch 1 nije parametar za rad i ne treba ga navoditi i nemojte da se blamirate. Propisane su kazne za krsenje propisa. Koriscenje uredjaja od strane laika moze napraviti ozbiljne probleme narocito ranijih Kineskih koji su prskali na dve frekvencije osin na nosecem kanalu pa ne bih voleo ikog da vidim na decijoj kardiologiji u Tirsovoj i sl. Srecan rad, pamet uglavu i procitajte nesto pre nego pocne da se prenosi brdo pogresnih i netacnih informacija ili nekom napravite ozbiljan problem. Jer upravo iz tog razloga je snaga za civile ograničena a za one koji su se odrali od ucenja i rada na stanicama RA dozvola logičan sled.

Sto se tiče USA varijanti GMRS i sl za civilnu upotrebu (masa amidlands , Kenwooda i sl sa 5w) oni su strogo zabranjeni kod nas jer rade na opsegu koji nije propisan za civilnu upotrebu.

3 Evropske drzave su već zabranile kineske uredjaje tako da je moj savet da ne talasate mnogo nego uzivate jer smo mi vec poodavno razradili RA mrezu za opasnost a ovako moze da se desi da nam i ove dobre a jeftine kineske uredjaje zabrane da kuoujemo. Kako god. Em sam advokat em sam radioamater 30 god. To što od PMR pravite RA mrežu je s jedne strane paradoksalno jer mreza postoji na kojoj se radi decenijama.

A što se tiče “druženja” osim skeda od 20-21h nedeljom vrlo lako možete postati žrtva prozivanja mediokriteta na ovoj mreži na samoprisvojenom 6 kanalu, odakle teraju i gaze snagom signala sve ostale, gde ima svakakvih kao i svuda, koji su smislili da su gazde pa računajte i sa ovim smehotresom.

Ne bih dalje da elqboriram. Good luck.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Hvala 1

Е нека си им рекао, као да је то банда одметника и отпадника а 90% су то лиценцирани радиоаматери :) којима је досадило да слушају тишину и једном у два дана на неком репетитору: " како пролазим?...", на симплексима нигде никог осим на 1 - 2 Вхф-а једном у три дана... 

Живи и пусти друге да живи, нико никог не угрожава а могу много да помогну када буде затребало. Уосталом, много је боље толике људе организовати него допустити тоталну анархију, слажеш се стари друже? 

73 de YU1NY since 1974 year :)

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Naprotiv ja se rado javim i popijem kafu sa masom ljudi koje sam upoznao preko PMR. Al to ne menja ono sto sam napisao. I radioamaterska mreza posebno za vreme bombardovanja je mnogo propatila zbog tasteraša i gaženja i mediokriteta. Ali moramo neka pravila poštovati zar ne i edukovati se.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Podržavam 1

У недељу, 15.12. тачно у подне велики скед, заказан радио сусрет, скенирајте свих 16 ПМР канала. 

IMG_20241213_200454_156.thumb.jpg.97b4524d1f65346eb6569760f6530e58.jpg

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja