Stepan 4 Napisano Novembar 6 U prolazu, 5 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Scarabeo 250 ie Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav kolege, Nov sam na forumu pa imam par pitanja za iskusnije kolege kada su enduro motori i off road voznje generalno u pitanju. U skorije vreme mi je u planu kupovina motora koji bih koristio za svakodnevnu voznju do posla i kuce, ali i za voznju van asvalta, buduci da volim prirodu i planinarenje. Citao sam na forumu da se za off road voznju smanjuje pritisak u gumama pa me zanima da li to zavisi od podloge na kojoj se vozi i samim tim kako i koliko smanjujete pritisak u gumama? Da li posle toga naduvate gume za voznju asvaltom do kuce? Takodje, sta biste mi kao nekome ko planira da udje u svet off road voznji savetovali? Od kakvih terena i staza je bolje da krenem, da li je izvodljivo i preporucljivo da sam krenem da istrazujem i vozim, ili je bolje da za pocetak vizim sa nekim iskusnijim? Motor koji planiram da kupim je Voge 300 rally, citao sam da je preporucljivo da se zameni lancanik i stavi onaj sa 42 zuba kako bi se produzile brzine, pa me interesuje sta je jos ono sto biste uradili da motor bude sto bolji za off road. I na kraju, sta smatrate neophodnom opremom? Imam acerbis rukavice i kornjacu, full face kacigu, ali planiram da kupim i enduro kacigu, kao i cizme i stitnike za kolena. Izvinjavam se ako sam temu postavio na pogresno mesto, nov sam, pa neka je admini prebace gde treba ako sam pogresio. Veliki pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6320 Napisano Novembar 6 Enduraš, 6368 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Gume se ispustaju u zavisnosti od terena, ako je kamen manje, ako je blato vise, trebalo bi da se dopumpa kad se vrati na asfalt, ali mene licno to mrzi, tako da drzim na 1-1,2 bara uvek. Prvo i najbitnije ti je enduro cizme, bez njih nemoj ni da polazis na teren, ostalo osnovno vec imas, pa polako dokupljuj sta ti treba. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5289 Napisano Novembar 6 (promenjeno) Drug član, 1892 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan U suštini što ih više ispustiš više ćeš gripa imati, ali onda rizikuješ da oštetiš felnu, pocepaš unutrašnju ili iskidaš ventil (jer nemaš rim lock). Tako da - Aca ti je dao polaznu tačku, pa eksperimentiši. Zavisi i od tvoje težine, težine motora. I obavezno odvij maticu ventila kad ispustaš gume, da se ne bi pokidao na prvi cim ako preteraš sa ispuštanjem Promenio Novembar 6 član živke 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stepan 4 Napisano Novembar 6 U prolazu, 5 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Scarabeo 250 ie Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovorima. Jel moze neka preporuka za cizme, u nekom cenovnom rangu izmedju 200 i 300 €? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3051 Napisano Novembar 7 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Svašta nešto si pitao, pa ajmo redom: Ja nosim pumpu i merač pritiska, po potrebi ispustim ili naduvam. Blato na 0.8, kamen 1 do 1.2 zavisi od gume i koliko si težak. Rim lock obavezno. Sam za početak nemoj da ideš. Obično se stavlja veći zadnji ili manji prednji lančanik da bi skratio brzine. 42 je mislim standard, tebi treba recimo 48. Od opreme pored nabrojanog ti fale i štitnici laktova i gladijator. Kornjača nije obavezna. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
h0use 267 Napisano Novembar 7 Svrati ponekad, 139 postova Motocikl: KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan On 11/6/2024 at 8:26 PM, Stepan said: Hvala na odgovorima. Jel moze neka preporuka za cizme, u nekom cenovnom rangu izmedju 200 i 300 €? Alpinestars tech 7, ne štedi na čizmama. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stepan 4 Napisano Novembar 8 U prolazu, 5 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Scarabeo 250 ie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, mradomir je napisao: Svašta nešto si pitao, pa ajmo redom: Ja nosim pumpu i merač pritiska, po potrebi ispustim ili naduvam. Blato na 0.8, kamen 1 do 1.2 zavisi od gume i koliko si težak. Rim lock obavezno. Sam za početak nemoj da ideš. Obično se stavlja veći zadnji ili manji prednji lančanik da bi skratio brzine. 42 je mislim standard, tebi treba recimo 48. Od opreme pored nabrojanog ti fale i štitnici laktova i gladijator. Kornjača nije obavezna. Ja sam mislio da su kornjaca i gladijator ista stvar. Imam kornjacu (ili gladijator ako ovo sto sam kupio nije kornjaca), koja ima protektore na laktovima, ramenima, plocu odnosno protektor za grudi i ledja pri cemu je level zastite 2, sto je, ako sam dobro razumeo bolje nego level 1. Da li mislis da je to dovoljno ili mi treba jos nesto? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
h0use 267 Napisano Novembar 8 (promenjeno) Svrati ponekad, 139 postova Motocikl: KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je fina stvar. alpinestars bionic tech v3 Naravno preporučljiv je i knee brace zbog gadnih povreda kolena koje se mogu desiti, ali sve zavisi koliko para imaš. Promenio Novembar 8 član h0use 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3051 Napisano Novembar 8 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Stepan said: Ja sam mislio da su kornjaca i gladijator ista stvar. Imam kornjacu (ili gladijator ako ovo sto sam kupio nije kornjaca), koja ima protektore na laktovima, ramenima, plocu odnosno protektor za grudi i ledja pri cemu je level zastite 2, sto je, ako sam dobro razumeo bolje nego level 1. Da li mislis da je to dovoljno ili mi treba jos nesto? To je body protector ili ti gladijator. Kornjača ide samo na leđa. Trebaće ti sklopivi retrovizori i druge gume, recimo michelin tracker. Dolazi blato pa će fabričke biti previše zabavne 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stepan 4 Napisano Novembar 9 U prolazu, 5 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Scarabeo 250 ie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, h0use je napisao: Ovo je fina stvar. alpinestars bionic tech v3 Naravno preporučljiv je i knee brace zbog gadnih povreda kolena koje se mogu desiti, ali sve zavisi koliko para imaš. Nesto slicno sam kupio, od acerbisa. Ovo sto si mi preporucio je sigurno bolje, ali je i skuplje. Sto se tice knee brace, video sam da se preporucuje zbog rotacionih povreda, odnosno ligamenata, ali mislim da cu ipak uzeti protektore leatt ili alpinestars zbog finansija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stepan 4 Napisano Novembar 9 U prolazu, 5 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Scarabeo 250 ie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 sati, mradomir je napisao: To je body protector ili ti gladijator. Kornjača ide samo na leđa. Trebaće ti sklopivi retrovizori i druge gume, recimo michelin tracker. Dolazi blato pa će fabričke biti previše zabavne Planiram i gume da menjam, samo ne znam da li da idem na opciju 50/50, posto ce motor sluziti i za do posla i nazad? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Novembar 14 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nema resenja koje ce da ti radi sve podloge. Tracker je korektan i na asfaltu, mada je nesto bucniji. Ako ces vise koristiti za posao neog za off, mozda ima smisla da probas mt21 pireli. Opet, ako je posao na par kilometara, svaka guma ce to da radi. Ja bih stavio tracker na tvom mestu i video kako mi radi posao. 2-4 hiljade km koliko tracker traje ce da prodje brzo pa ces onda znati sta ce ti biti sledeca guma. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
тене рас 215 Napisano Novembar 15 Svrati ponekad, 165 postova Lokacija: Бор Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere Prijavi odgovor kao problematičan моја опција је ткц80 напред митац ц02 назад, притисак средња вредност. ц02 је мекана, добра за моје потребе, ткц лепо држи на мокром асфалту кад задња почне да забацује, а средња вредност (1,6-1,8) дешава се ако спуштам притисака да се унутрашња временом поједе и од трења попусти, поздрав 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1025 Napisano Novembar 15 Drug član, 1068 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, Yamaha TMax 500, Qingqi qm 200 Prijavi odgovor kao problematičan Neko moje skromno isksustvo je da gume za offroud motor kupujem naspram najgore očekivane situacije. One oznake 50:50 i sl to je samo za marketing. 50:50 guma radi 90% dok ne upadneš u neko blato, veliki nagib , kosine i sl i onda ti vožnja presedne a vrlo lako možeš i da te finansijski košta a nedaj bože i fizičke povrede. Voge 300 je lagan i relativno slab motor tako da neće da kida gume, pa ni kramponke. Meni na DRZ koji je dosta agresivniji Tracker traje nazad 3-4,000 km, a napred i 5-6, a dost asflata je prešao. Jeftina je dobro drži na asfaltu. Naravno postoje i druge slične, Dunlop D952 (malo tvrđa imam je sada na zadnjem točku) i sl. Mislim da nećeš pogrešiti sa bilo kojim brendom (osim možda Mitas koji generalno ne vole vlažan asfalt) , ali hoćeš ako uzmeš neku tkz 50:50 gumu, jer ćeš je proklinjati kada ti bude najteže. 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
тене рас 215 Napisano Novembar 15 Svrati ponekad, 165 postova Lokacija: Бор Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 50:50 путне гуме, пију воду само за ризлу и суву земљу, мало трава да зароси могу само низбрдо 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VELJA YZ 250 79 Napisano Novembar 15 Svrati ponekad, 248 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: KLE 500 , Husaberg FE 350 Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, тене рас said: 50:50 putne gume, piju vodu samo za rizlu i suvu zemlju, malo trava da zarosi mogu samo nizbrdo I na nizbrdo moras dobro da stisnes zube Moje misljenje ( i 27 god nekog of road iskustva ) je da nista univerzalno nije dovoljno dobro za nekog ko nema odlicnu kocnicu u glavi 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 97 Napisano pre 8 sati U prolazu, 30 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan On 15. 11. 2024. at 16:32, VELJA YZ 250 je napisao: ... je da nista univerzalno nije dovoljno dobro za nekog ko nema odlicnu kocnicu u glavi ... Ova ti k'o Njegoševa. Sa ovim sam pošao po ozbiljnijem blatu i lepo se odmah vratio, kakav crni 50:50 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6320 Napisano pre 8 sati Enduraš, 6368 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ja poslednjih 10 godina vozim isključivi kros gume. Zadnju koristim Mitas C02, odlična je za sve vrste terena, a traje duže od svih ostalih kros guma, 5-6000 km bez problema i kad je pri kraju i dalje solidno drzi. Prednje ionako duže traju od zadnjih tako da bilo koja kros vrši posao. Ja sa tim gumama idem i na višednevne ture od par hiljada km i nikad nisam imao nikakvih problema, tako da je moja preporuka ko vozi dosta terena da ne pokušava sa gumama 50/50, jernone su dobre samo kad je suvo. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2384 Napisano pre 7 sati (promenjeno) Andragog, 4959 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Anake wild je dobra guma za sve terene. Ona je 50 50 i poprilicno se dobro drzi i po blatu. Stavio sam je napred na EXC bas zbog asfalta. Treba da dovrsimo TET od Kursumlije pa do kraja (Bugarska) Nazad imam Michelin Desert race. Posle obavezno dolazi Treker. Ove imam, pa je greota da stoje nepotrošene Uglavnom 1.2 po kamenjaru a 1.0 po makadamu, blatu, šljunku. Asfalt 1.5 dok ne stignem do terena. Promenio pre 6 sati član srbac 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5289 Napisano pre 7 sati Drug član, 1892 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Nisam je vozio i ne mogu da komentarišem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
h0use 267 Napisano pre 7 sati Svrati ponekad, 139 postova Motocikl: KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Anakee wild metoh i na moj 790, prijatno me iznenadile. Na asfaltu super, a i na terenu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...