Aleksa.Č 0 Napisano Octobar 3 U prolazu, 2 postova Prijavi odgovor kao problematičan Otvaram temu zato što nisam uspeo da nađem odgovor na ovo pitanje, kako uskoro treba da položim za A2 kategoriju počeo sam da gledam motore na oglasima, i sve češće viđam motore koji se na papiru vode kao 25/35kw uglavnom iz uvoza a zapravo nemaju restriktor. Koja je legalnost ovih motora uopšte i šta se dešava kada je, ne daj Bože, potrebno da se dobije osiguranje u slučaju nesreće? Svakako mi nije u planu da odmah sednem na motor sa 80-110ks ali me stvarno zanima legalnost ovakvih motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10465 Napisano Octobar 3 Hronični Motociklopata, 7315 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Legalnost?? Pa naravno da nisu legalni, ne kontam šta tu nije jasno I naravno da će u slučaju nesreće dodatno da te nagaze ako voziš motor registrovan na kvarno van svoje kategorije, plus kazna zato što voziš motor van svoje kategorije, U suštini dovoljno je samo da im budeš sumnjiv i da te pošalju na vanredni tehnički i utvrde da motor ima veću snagu i popaseš kazne 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksa.Č 0 Napisano Octobar 3 U prolazu, 2 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pretpostavio sam tako nešto, čudno je da toliko takvih motora postoji. pre 43 minuta, Disko Nindža je napisao: Legalnost?? Pa naravno da nisu legalni, ne kontam šta tu nije jasno I naravno da će u slučaju nesreće dodatno da te nagaze ako voziš motor registrovan na kvarno van svoje kategorije, plus kazna zato što voziš motor van svoje kategorije, U suštini dovoljno je samo da im budeš sumnjiv i da te pošalju na vanredni tehnički i utvrde da motor ima veću snagu i popaseš kazne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5370 Napisano Octobar 3 (promenjeno) Ne silazi, 4801 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Vidi, u principu ako je u papirima sve okej, ti možeš da se praviš da nisi ni znao da je motor vraćen na fabričku snagu. Ako je motor kupljen u Srbiji kao nov na A2, pa zatim vraćen na A, a da uvoznik, ovlašćen servis tu promenu nije uveo i nije unešeno u saobraćajnoj, u slučaju ne daj Bože neke nesreće, uvoznik je taj koji snosi posledice. Sad naravno, ne preporučujem da uzimaš A2 motor koji je na full snagu, ako nemaš A kategoriju. Ne garantuje puna A da imaš dovoljno iskustva, ali zarad tvog mira i mira svih ostalih, najbolje je da ti je motor skroz legalan. Odnosno ako uzimaš A2 motor da i snaga bude do 35 kW dok ne stekneš staža i kilometara. EDIT: Što @Disko Nindža kaže, ako je motor iz uvoza i na svoju ruku je vraćena snaga, neće nikog zanima da li si znao da je na punu snagu ili ne. Verovatno ćeš snositi posledice, ali to je već pravna strana, te ne bi bio loš savet nekog advokata ili ko poznaje pravo i zakon na tu temu. Promenio Octobar 3 član Jovan Ristic 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1561 Napisano Octobar 3 Drug član, 986 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Sa pravna strane, neznanje te ne oslobadja krivice. Ne znam koliko nasa polica i tehnicki mogu da utvrde stvarnu snagu. Ali generalno ce taj evropski trend merenja kad tad doci i kod nas, narociti za zute table. Uvek ali uvek je bolje kupiti vozilo sa regularnim papirima i verodostojnom snagom, delovima itd... Manje boli glava i mirnije se spava. A brzo ce proci dve godine ili tri pa ces voziti punu A kategoriju. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3052 Napisano Octobar 3 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan @Aleksa.Č nemoj lupati glavu sa time, ko će da ti meri kilovate Ako ćeš već da brineš, razmišljaj kako najbolje sačuvati glavu. 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeksius 115 Napisano Octobar 4 U prolazu, 62 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Suzuki GSXR 600 L7 Prijavi odgovor kao problematičan Ne vidim poentu uopste toga ili generalno sakacenja motora na 35kw, osim ako nemas 18-20 godina naravno pa je to bitno da se pokazes pred drugima. Sa razlogom svi govore da se postepeno ide sto se tice motora i da se uzimaju motori slabije kubikaze, ne govori se to zbog vozacke dozvole i ogranicenja. Nije sramota voziti motor male snage i kubikaze, ima lepih motora, mnogo bolje ucis sa njima i mnogo ces ih lakse prodati nego taj motor sa blokadom. Vozas dve-tri sezone pa predjes na veci motor kad osetis da si spreman, proci ce ti te 2 sezone vrlo brzo u zabavi dok budes ucio da vozis motor. Slazem se sa @mradomir, gledaj ti da cuvas glavu i gledaj dobru opremu a motori ce svi doci na svoje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5409 Napisano Octobar 4 (promenjeno) Drug član, 2490 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan Sta su ovde napisale iskusne kolege, tacno citam i ne verujem. Jedini normalan odgovor koji si dobio je od @mradomir. A ja cu ti dati drugi normalan odgovor i svoje licno iskustvo. NIKO ali NIKO ti NIKAD nece gledati niti ima KAKO da ti izmeri KW. Motor usao tako, registrovan tako, u papirima sve ok, oni ne znaju da je on na drugoj snazi, niti pandur zna koji motor ima koliko kw a i da zna nema kako da proveri koliko je kw. Kolege to sto ce on da vozi motor reg na A2 a puna A kategorija, nema nikakve veze sa jurcanjem niti bilo sta, pa nije GSXR 1000 reg na A2, to nigde nema, tu su vise neke afrike, translapi i slicno. Pa ja sam polozio za A2 i seo na trandzu i ubrzo potom na afriku, ko ima dovoljno godina i pameti moze sesti i sa nicega na litru pa ce normalno da vozi. Ja sam ti druze licno vozio sa A2 dozvolom translapa i afriku i sit se navozao sa njima, oba su kako kazu kolege NELEGALNI (budalastina), a zapravo su u potpunosti legalni. Tako da ne obaziri se na one odgovore gore, nego poslusaj mradomira i mene, jer to je ono sto je realno, ipak je ovo drzava Srbija. Kakva crna voznja van katogorije, decko vozi motor SVOJE KATEGORIJE, e sad to sto mi znamo da mozda prevazilazi, to je druga stvar, papiri su jedno, a nase obrazovanje o motorima je drugo. Promenio Octobar 4 član drmilan_ 2 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1561 Napisano Octobar 5 Drug član, 986 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 14 sati, drmilan_ je napisao: Sta su ovde napisale iskusne kolege, tacno citam i ne verujem. Jedini normalan odgovor koji si dobio je od @mradomir. A ja cu ti dati drugi normalan odgovor i svoje licno iskustvo. NIKO ali NIKO ti NIKAD nece gledati niti ima KAKO da ti izmeri KW. Motor usao tako, registrovan tako, u papirima sve ok, oni ne znaju da je on na drugoj snazi, niti pandur zna koji motor ima koliko kw a i da zna nema kako da proveri koliko je kw. Kolege to sto ce on da vozi motor reg na A2 a puna A kategorija, nema nikakve veze sa jurcanjem niti bilo sta, pa nije GSXR 1000 reg na A2, to nigde nema, tu su vise neke afrike, translapi i slicno. Pa ja sam polozio za A2 i seo na trandzu i ubrzo potom na afriku, ko ima dovoljno godina i pameti moze sesti i sa nicega na litru pa ce normalno da vozi. Ja sam ti druze licno vozio sa A2 dozvolom translapa i afriku i sit se navozao sa njima, oba su kako kazu kolege NELEGALNI (budalastina), a zapravo su u potpunosti legalni. Tako da ne obaziri se na one odgovore gore, nego poslusaj mradomira i mene, jer to je ono sto je realno, ipak je ovo drzava Srbija. Kakva crna voznja van katogorije, decko vozi motor SVOJE KATEGORIJE, e sad to sto mi znamo da mozda prevazilazi, to je druga stvar, papiri su jedno, a nase obrazovanje o motorima je drugo. Hoces da kazes da ako kupis motor sa A2 papirima a ima punu snagu je legalan. Hmm.... Ne bih se slozio. Legalan je sto ima tablicu i papire ali nije legalan kad bi ga merili na valjcima.Jer si prakticno u prekrsaju. Zaista mislis da uskoro nece i kod nas poceti kao i svugde u evropi merenja, provere, atesti i ostalo. Ne bih bas bio tako siguran. Sto bi rekao Jure Sebalj, ispravno je sigurno. I toga bih se drzao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5409 Napisano Octobar 5 (promenjeno) Drug član, 2490 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Zarkela said: Hoces da kazes da ako kupis motor sa A2 papirima a ima punu snagu je legalan. Hmm.... Ne bih se slozio. Legalan je sto ima tablicu i papire ali nije legalan kad bi ga merili na valjcima.Jer si prakticno u prekrsaju. Zaista mislis da uskoro nece i kod nas poceti kao i svugde u evropi merenja, provere, atesti i ostalo. Ne bih bas bio tako siguran. Sto bi rekao Jure Sebalj, ispravno je sigurno. I toga bih se drzao. Kako ce to izmeriti na valjcima? Da mogu da mere, znali bi odma da taj motor nije A2 kako pise nego je vise i samim tim ne bi ni prosao tehnicki pregled. Sve se to uredno registruje i vozi. Plašite dečka bez potrebe. Evo sad skoro sam vozio u Becu dominatora koji je ustrojen, i on ide 120kmh, al nema taj "katapult" na pun gas. Promenio Octobar 5 član drmilan_ 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1561 Napisano Octobar 5 Drug član, 986 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Pa koja je poenta A2 kad ne moze da se otkrije na tehnickom da li ima ili nema? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 988 Napisano Octobar 5 Drug član, 1089 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan Pa zar nije pisano ovde da se radi merenje snage motora i da sa tom potvrdom mogu da se registruju motori iz inostranstva koji nemaju upisanu snagu koja odgovara fabričkim specifikacijama? Jeste drugi kontekst priče ali rečeno je da to može da se radi @Zarkela Ima poentu to što kažeš. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6032 Napisano Octobar 5 Drug član, 3010 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Onda niko ne bi plaćao merenje snage na dinamometru, nego bi otišao na tehnički. Ili bi za svaku registraciju uštrojenog motora morao da se vozi na dinamometar i da se donese potvrda za to. Bajke za malu decu, vrlo slično babarogi, samo na točkovima. A i da vidim genija koji bi se usudio da stavi slupan motor na dinamometar. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2153 Napisano Octobar 6 Drug član, 970 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Kako ce to izmeriti na valjcima? Da mogu da mere, znali bi odma da taj motor nije A2 kako pise nego je vise i samim tim ne bi ni prosao tehnicki pregled. Sve se to uredno registruje i vozi. Plašite dečka bez potrebe. Evo sad skoro sam vozio u Becu dominatora koji je ustrojen, i on ide 120kmh, al nema taj "katapult" na pun gas. Pa kako mere kad se uveze sa smanjenom snagom a da bi se dobilo uverenje ABS-a mora da ima snagu koju je imao pri izlasku iz fabrike?Isto kao i kola. Na valjak i izmeri se snaga i dobije se uverenje.Isto tako ako se nekom nešto učini da nije po ps, lepo na merenje snage... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5409 Napisano Octobar 6 Drug član, 2490 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, shvatate vi da su to motori koji su mahom uvezeni jos kad ikad, i da se svi ti motori vec bar 20god registruju u Srbiji, i opet dolazimo do toga da plašite dečka bez potrebe. Nisam ni razmišljao o ovim stvarima kad sam vozio motore koji su "ustrojeni" a zapravo nisu, nego sam samo seo i uživao, jer posledica nema, niti ce ih biti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...