Jump to content

Moto Zajednica

Problem sa vozackom dozvolom

Recommended Posts

• U prolazu, 12 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt
pre 4 minuta, ivica744 je napisao:

Da imaju mozga ne bi imali sta da misle.Sad sam pogledao moju vozacku,isto sam tad polagao i puna A kategorija.S'obzirom da si u vreme polaganja bio punoletan,a nije bilo ovih A1,A2, mogao si dobiti samo A kategoriji.Ko ti je i kad upisao pogresnu....Kasnije kad je uvedena kategorizacija, kad mi je cerka polagala,na kartonu lekarskog pregleda je pisalo A1 i B,za obe kategorije lekarski,tako i u auto skoli mora biti upisana precizno koja kategorija.To je necija greska,trazi da ti isprave,sto bi ponovo polagao

Upravo to i ja pokušavam da im objasnim

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 4 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800

Ja kad sam položio za A, dobio vozačku kad primetim nisu mi upisali AM kategoriju. Sreća pa ne vozim te manje skuterčiće 😅 

• Haha 2

• Drug član, 993 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1
On 21. 9. 2024. at 23:43, sole92 je napisao:

Mora ponovo polaganje... Isti slučaj kod mene... Položio za A i dobio A2 uz napomenu da nakon 2 godine se upisuje puna A . 2014, nakon dve godine otišao da upišem A, rekli ne može, mora ponovno polaganje, izmena zakona bila 2013. Nema šta nisam probao, ali na kraju, najjednostavniji način je ponovno polaganje...

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ako se polaze po starom, znaci da ne moze da kaci novi zakon vec se novi zakon primenjuje od stupanja na snagu za polaznike koji od tad polazu.  Ne moze zakon retroaktivno da se primenjuje.  Tako bi svi trebali ako su polagali A kategoriju da dobiju A, a ne ponovno polaganje. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 993 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1
Pre 2 sati, Miljkovic992 je napisao:

Upravo to i ja pokušavam da im objasnim

I na kraju sluzbenica je uvek upravu i nikad ne gresi 😅 i svaki put zafali jedan papir. Ja kad prevodio vozilo, SUP u crnji mi udari pecat na moje insistiranje i jos ima kazem da mi daju original, nece da priznaju fotokopiju kod mene. Oni se iscudjavali, a gle cuda jos dva puta sam isao do Crnje 😅 U prevodu treba puno zivaca, osmeha da smeksa sluzbenica inace ako se zainati ne gine ponovno polaganje.... Srecno! 

Promenio član Zarkela
  • Haha 1

• U prolazu, 4 postova
Pre 2 sati, Dado_VFR je napisao:

Ja kad sam položio za A, dobio vozačku kad primetim nisu mi upisali AM kategoriju. Sreća pa ne vozim te manje skuterčiće 😅 

Isti slucaj s'tim sto za AM kategoriju mi "polozeno nemamo". Kaznjivo jeste da ne poverujes i ako nije nasa greska sto nam to nije upisano ali prilikom zalbe i odlaska kod sudije kazna se ponistava jer u zakonu lepo pise da laicki receno sa A kategorijom mozes voziri AM,A1,A2,A.

• Ne silazi, 1814 postova
  • Motocikl: mali strom

U zadnjih 10-ak godina je bilo toliko promena propisa i zakona da vise nemozemo da pohvatamo sta vazi a sta ne.Ima forumasa koji dobro barataju sa sluzbenim glasnicima po pitanju ZOBS-a,tamo ima do kad se polagalo po "starom"zakonu.tj. do kad je postojala samo A kategorija. 

@zaludan ?

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 105 postova
  • Motocikl: BMW K1200 GT
Ako se polaze po starom, znaci da ne moze da kaci novi zakon vec se novi zakon primenjuje od stupanja na snagu za polaznike koji od tad polazu.  Ne moze zakon retroaktivno da se primenjuje.  Tako bi svi trebali ako su polagali A kategoriju da dobiju A, a ne ponovno polaganje. 
I ja sam tako smatrao, a na kraju ostao sa A2 A2 su mi upisali zbog godina, nisam imao pune 24 a već su uveli taj zakon (pre nego što sam podigao dozvolu). Nisam se odmah nešto preterano bunio jer je u tom trenutku bilo da nakon 2 godine samo se upisuje dodatna kategorija... Kada je prošlo dve godine, rekli su da ne ide samo upis kategorije, već polaganje ponovo... E tu sam pokušavao na 100 načina, sve što mi je palo na pamet, sem falsifikovanja dokumenata.... Tih godina je bili ludilo sa izmenama i dopunama zakona... Sećam se 2010 položili drugar i ja, u par dana razlike, ja za B on za C. Ja odem da podignem odmah dozvolu a njega mrzelo i ode krajem godine... Ja dobijem punu B (tada još onu rozu) , a on probnu B i morao da čeka C dok nije napunio 21 godinu...

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• 4_tocka_i_karoserija, 1883 postova
  • Motocikl: -

@ivica744 ja ZOBS poznajem samo u delovima koji me zanimaju i dotiču.

Dozvola A kategorije se ne može svrstati u to :)

Bez šale - nemam pojma. Ja još ne razumem kako se Tricity vozi sa B :)

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Zainteresovan, 221 postova
  • Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900

Tema 1

Tema 2 

Tema 3 - na drugoj strani se komentariše slučaj identičan tvom.

Ja sam 2012. polagao i tada sam dobio naspram godina A1 dozvolu. Polagao sam po starom, nosio sam L tablicu, polagao na manuelcu i mnogo zahtevniju osmicu od današnje. Sa 20. godina sam otišao u Ljermontovu, razgovarao na šalteru, pa se nekom tadašnjom šeficom (ili kako se već zove njihov nadređeni) i odbijen sam za upisivanje nove kategorije. Rečeno mi je da moram da polažem ponovo. Ta se šefica konsultovala sa još par ljudi, stvarno su se potrudili i nisu mogli da mi upišu dozvolu.

Ne mogu da se setim šta sam dobio od Auto škole tada, koje uverenje, danas bih insistirao na tome i naspram tog uverenja tražio da mi se upiše kategorija (bitno je da li u uverenju piše da sam završio obuku za A kategoriju). Toga se nisam setio ranije, pa sam u međuvremenu ponovo položio. Možda bih mogao da angažujem advokata da probam da tražim da mi se vrati novac za ponovno polaganje.

Ponovno polaganje kids game, na Burgmanu, čak mi je bilo i interesantno. Posle 15. godina iskustva u vožnji skutera polagao sam na skuteru 🤣

Ishod me baš interesuje, pratim.

Promenio član Luka9905
  • Sviđa mi se 2

• U prolazu, 12 postova

Društvo, da javim epilog mog problema. 
Morao sam par dana da sačekam da nađu dosije koji su izgubili 😏 on mi je bio bitan iz razloga sto je u njemu bila potvrda u kojoj je pisalo da li sam položio za A ili za A1 i A2. Kada sam predložio da idem do škole i uzmem ponovo potvrdu, rekli su da to nije moguće jer će sada da mi napisu “šta god želim”, a nisam bio naoružan živcima da se raspravljam sa njima. 
Da skratim priču, jutros mi je stigao poziv da su našli dosije i da je u njemu potvrda da sam položio za punu A kategoriju. Bio jutros do stanice, platio izdavanje nove dozvole, iako je njihova nesposobnost u pitanju, ali ni za to nisam imao strpljenja da se svađam, jer svakako na kraju moram da platim.  I tako se ipak ispostavilo da imam dozvolu. 

Hvala svima na odgovorima i sugestijama. 🍻🍻

• Sviđa mi se 13
  • Hvala 1

Bravo!

Znači, bez razloga sam ponovo položio za A kategoriju, a verujem i da nisam jedini. Ako mi vreme dozvoli, angažovaću se da pribavim dokumentaciju i da prođem sve sa advokatom u cilju eventualnog podnošenja tužbe za povraćaj sredstava.

• U prolazu, 12 postova
pre 7 minuta, Luka9905 je napisao:

Bravo!

Znači, bez razloga sam ponovo položio za A kategoriju, a verujem i da nisam jedini. Ako mi vreme dozvoli, angažovaću se da pribavim dokumentaciju i da prođem sve sa advokatom u cilju eventualnog podnošenja tužbe za povraćaj sredstava.

Iskreno, utisak mi je da oni, ni 10 godina kasnije,  ne znaju šta rade. Sve se svelo na to šta su ovi u školi napisali na potvrdi. 
Vidi, raspitaj se kakvi su ti izgledi da dobiješ to, pa onda odluči. Vidim da su različita iskustva u razlicitim stanicama, sto ne bi smelo da bude. Sve se svodi na to da li ćeš da naiđeš na nekog ko je raspoložen da ti pomogne ili na nekog ko će da ti se izdrkava. Jako tužno. 

• Sviđa mi se 1

1 hour ago, ivica744 said:

@Luka9905,u momentu polaganja,ako nisi bio pinoletan nisi ni mogao polagati po "starom" zakonu za punu A.

Važilo je tada da dobijem A1, pa sa 18. godina puno A. 

Barem je tako bilo. 

Moram da vidim šta piše u uverenju. 

• U prolazu, 1 post

Pozdrav ljudi...izvinjavam se sto ovako upadam s neba u rebra, al citajuci sve ovo mi se namece jedno pitanje. Prilikom predaje dokumentacije u sup-u za izdavanje vozacke dozvole zbog upisivanja novih kategorija, prilaze se lekarsko uverenje, trenutna vozacka, licna karta i potvrda iz skole o polozenoj kategoriji (zbog koje si dosao u sup da ti upisu). Na samoj toj potvrdi, pored najosnovnijih podataka i kategorije koju si polozio, stoji i ID broj kandidata..S obzirom da se vec 12 godina polaze preko euprave, zar ti sluzbenici u sup-u nemaju uvid u to sta si polozio, tj da li si stvarno polozio tu kategoriju koja pise na potvrdi? Pitam zato sto sam procitao negde u diskusiji, da se svodi na trazenje dosijea, a to je upravo to: lekarsko, potvrda iz skole..Koja je poenta euprave u ovom slucaju, ako se sluzbenik na salteru oslanja na potvrdu iz skole na kojoj pise da je polozena odredjena kategorija? :D Ako sam ja polozio za C, ali mi izdaju u skoli uverenje, recimo greskom, da je polozena CE kategorija, ispada da ce mi CE i biti upisana zato sto tako pise na uverenju. Poenta mog pitanja je, cemu ID broj kandidata na potvrdi, ukoliko niko od sluzbenika na salteru nema uvid u taj moj profil na eupravi iz auto skole, nego se oslanja samo na papirnu potvrdu? Hvala Vam unapred na odgovoru, nisam se jos ni predstavio tamo gde treba, ali mi je ovo privuklo paznju :D

• Drug član, 579 postova
  • Motocikl: -
pre 34 minuta, Marko0494 je napisao:

Pozdrav ljudi...izvinjavam se sto ovako upadam s neba u rebra, al citajuci sve ovo mi se namece jedno pitanje. Prilikom predaje dokumentacije u sup-u za izdavanje vozacke dozvole zbog upisivanja novih kategorija, prilaze se lekarsko uverenje, trenutna vozacka, licna karta i potvrda iz skole o polozenoj kategoriji (zbog koje si dosao u sup da ti upisu). Na samoj toj potvrdi, pored najosnovnijih podataka i kategorije koju si polozio, stoji i ID broj kandidata..S obzirom da se vec 12 godina polaze preko euprave, zar ti sluzbenici u sup-u nemaju uvid u to sta si polozio, tj da li si stvarno polozio tu kategoriju koja pise na potvrdi? Pitam zato sto sam procitao negde u diskusiji, da se svodi na trazenje dosijea, a to je upravo to: lekarsko, potvrda iz skole..Koja je poenta euprave u ovom slucaju, ako se sluzbenik na salteru oslanja na potvrdu iz skole na kojoj pise da je polozena odredjena kategorija? :D Ako sam ja polozio za C, ali mi izdaju u skoli uverenje, recimo greskom, da je polozena CE kategorija, ispada da ce mi CE i biti upisana zato sto tako pise na uverenju. Poenta mog pitanja je, cemu ID broj kandidata na potvrdi, ukoliko niko od sluzbenika na salteru nema uvid u taj moj profil na eupravi iz auto skole, nego se oslanja samo na papirnu potvrdu? Hvala Vam unapred na odgovoru, nisam se jos ni predstavio tamo gde treba, ali mi je ovo privuklo paznju :D

Najkraće moguće: birokratija

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja