Jump to content

Moto Zajednica

Tomos T14M

Recommended Posts

• U prolazu, 23 postova

Pozdrav danas mi je navoj za svećicu oblajzno ne mogu da je zategnem gledao sam na internetu glave cilindra za APN i svuda mi izlazi glava cilindra Tomos APN fi38 zanima me da li to odgovara na T14M s obzirom da imam 39.5mm klip hvala svakom ko odgovori zamolio bih samo one koji se razumeju u to jer nemam mnogo vremena motor mi je i više nego hitan.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• motoras, 2490 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Mislim da ima razlike između apn glave i cetrnajine, ali one se menjaju jedna za drugu. Klip svakako ne izlazi iz stubline i ne bi trebalo da udara u glavu koja je manja za milimetar. Tako da sto se mene tiče, ja bi stavio. 

• U prolazu, 23 postova

Iskreno ne razumem se u motore toliko zato sam i ovde da mi da savet neko ko zna ja sam video na forumu slike glave cilindra od T14 i APN 6 vidi se razlika ja ne znam da li je cilindar na mom motoru original T14 ili neki drugi takodje sam gledao na motobike glave cilindra nisu skupe pa bih narucio jer nemam drugu a navoje nema ko da mi napravi razmisljao sam ovu glavu da narucim

IMG_20240413_205617.thumb.jpg.4ae19e18820699f3c2036ad1e8fc8181.jpg

• Drug član, 1365 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Helicoil je rešenje, u dobroj mašinskoj radionici to se rešava za pola sata.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Postoji razlika u glavama od T14 i APN...ali one mogu da zamene mesta bez problema. Ako je na tvom mopedu zaista originalna glava od T14, stavljanjem glave od APNa...moooožda primetiš promenu u radu, ali to apsolutno neće smetati daljem korišćenju mopeda.

• U prolazu, 23 postova
pre 21 minuta, pronto je napisao:

Postoji razlika u glavama od T14 i APN...ali one mogu da zamene mesta bez problema. Ako je na tvom mopedu zaista originalna glava od T14, stavljanjem glave od APNa...moooožda primetiš promenu u radu, ali to apsolutno neće smetati daljem korišćenju mopeda.

Reci mi samo da li je ovo original glava od t14 ako znas 

IMG_20240414_110250.jpg

• Svrati ponekad, 118 postova

Jel moze neko da objasni proces zamene osovine kvacila (mesto gde se zavrce krunasta matica kroz koju prolazi zica u maloj deklici) danas mi je ta matica u voznji izbila i probila deklicu sad nece da se zavrne uopste pa moram menjati tu osovinu ako nekog ne mrzi da objasni kako se i sta skida i da li trebam celo kvacilo da rastavim i da li ima nesto na sta moram posebno obratiti paznju

• Svrati ponekad, 298 postova
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

Pogledaj,da nije levi navoj? Znam da je kod novijih,a za stare se nesećam,davno je bila 1973 godna!

pre 8 minuta, triton je napisao:

Pogledaj,da nije levi navoj? Znam da je kod novijih,a za stare se nesećam,davno je bila 1973 godna!

Nije zavrce se u desno sad sam gledao nesto na yt u vezi toga ipak cu ja uzeti kompletno kvacilo da se ne zajebavam sa rastavljanjem celog kvacila da bih zamenio osovinu ovako samo tutnem drugo kvacilo i miran sam 

Pre 11 sati, triton je napisao:

Takodje one kako bih ja to zvao viljuske kroz koje prolazi sajla kod te osovine ona donja mi radi kako treba ali gornja stoji u mestu jel to treba tako ili

Pre 2 sati, triton je napisao:

Obe osovinice moraju lako da se okreću u kućištu!

Kad stisnem kvacilo dok je sajla povezana ovaj donji drzac radi kako treba a gornji stoji samo gore jel to trebaju te lamele da se steluju ili kvacilo ne valja takodje kad ubacim u prvu on sam krece dok je kvacilo stisnuto 

1733574792787732107805653760381.jpg

• U prolazu, 10 postova
  • Motocikl: TOMOS BT50S 🖤

Po tome što je napisano izgleda da nije bilo dobro naštelovano kvačilo (jer si napomenuo da motor kreće u prvoj čak i ako je pritisnuto kvačilo), srećom pa se to lako sredi.

Prvo ti držači kako ih ti nazivaš moraju i jedan i drugi da se pomeraju kad pritisneš kvačilo i tada će se pomerati jedan ka drugom a između njih postoji jedna opruga koja ih vraća kroz koju prolazi sajla.

Ako je previše krunasta matica otpuštena ti držači se neće pomerati uopšte, možda nisi stegao krunastu maticu.

Krunastom maticom direktno šteluješ kvačilo a to radiš na sledeći način (naravno pre toga druk ležaj mora biti ubačen na osovinu), prvo je zavrni rukom koliko god možeš i kad već krene malo teže da ide uzmi klještima zavrni četvrtinu kruga i onda ubaci rascepku kroz maticu.

Kvačilo proveravaš da li je dobro podešeno tako što ubaciš u brzinu i nagaziš na kurblu, ako propadne to je dobro naštelovano, ako ne propadne onda krunastu maticu zatežeš sve dok ti ne propadne, naravno isto važi ako prilikom ubacivanja i menjanje brzina krči.

Malo finija podešavanja radiš preko same sajle kod ručke i dole na ulazu u deklu, naravno poželjno je da sajla ima malo slobodnog hoda kako bi 100% bilo odvojeno kvačilo.

Proveri u kakvom je stanju druk ležaj (možda je napukao, to ume da pravi probleme), uzmi malo tovatne masti i podmaži ga.

Nemoj da te buni što kvačilo lupa prilikom rada dok se ne stisne, to je najmanji problem i opšte poznato na Tomosu 😃

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja