Nemkec 3 Napisano Januar 31, 2009 U prolazu, 88 postova Lokacija: NS Motocikl: GSXR K5 Prijavi odgovor kao problematičan ovo je prva zima s motorom tek sam ga letos uzeo, a posto sumljam na svecice zbog loseg paljenja interesuje me koliko treba da bude zazor, trenutno nem pojma koje su svecice u motoru al ovi dana cu i to skinuti pa cu napisati ovde u pitanju je kawasaki zxr 400. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Januar 31, 2009 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Klasicno paljenje sa platinama - 0,6mm Elektronsko paljenje - 0,7mm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 1876 Napisano Januar 31, 2009 Skuteras, 3690 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Vidis u manualu oznaku svecice, kupis po tome nove i ne mislis. Ako si slucajno mislio da ga rucno doteras na pravi zazor batali to Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nemkec 3 Napisano Februar 1, 2009 U prolazu, 88 postova Lokacija: NS Motocikl: GSXR K5 Prijavi odgovor kao problematičan aha dobro hvala na pomoci, gledacu da uzem nove kad vidim koje su mi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 535 Napisano Februar 1, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Vidis u manualu oznaku svecice, kupis po tome nove i ne mislis. Ako si slucajno mislio da ga rucno doteras na pravi zazor batali to Ovde je kolega brzo objasnio a ko nerazume zasto je to tesko uraditi ce nastaviti sam da se igra sa sveicama i spijunima . Kod koriscenih svecica dolazi do trosenja elektrode i ona se pojede prvo po ivicama a na kraju u sredini . Kad vi stelujete staru svecicu vi namestite zazor ali zbog smanjene povrsine elektrode ona i dalje nije dobra jer je mala povrsina sad a neko postavljanje manjeg zazora je lose po paljenje . Tako da kad mozete bolje zamenite istu i stavite nove . Spijune nemojte bacati jer ponekad valja i nove prekontrolisati kakav im zazor pozdrav i srecno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ribolovac 491 Napisano Februar 1, 2009 Zainteresovan, 863 postova Lokacija: Negotin Motocikl: @ UBER ALLES Prijavi odgovor kao problematičan Baujahr / Fahrgestellnr. ZXR 400 (ZX 400L ) Baujahr: 1991-1999 Fahrgestellnr.: Füllmengen Gabel pro Holm: 424 CCM SAE 15W Öl ohne Filter: 3,0 LITER 10W40 GP Öl mit Filter: 3,2 LITER 10W40 GP Bremsflüssigkeit: DOT 4 Endgetriebe: - Betriebsstoff: 16LTR.SUPER BLEIF. Kühlflüssigkeit: 2,3 LITER Technische Daten Hubraum: 398 ccm Zylinder: 4 PS/KW: 65/48 Ventilspiel (Ein): KALT 0,12-0,17 MM Ventilspiel (Aus): KALT 0,16-0,21 MM Leerlaufdrehzahl: 1150-1250 U/MIN Vergaserluftschraube: 1,75 AUSDREHUNGEN Reifendruck (vorn): 2,2 BAR Reifendruck (hinten): 2,5 BAR Zündkerze 1: NGK CR9EK Zündkerze 2: NGK CR8EK Elektrodenabstand: 0,7-0,8 MM Lenker/Standrohr Ø: 41 MM Ritzel/Kettenrad: 15/45 ZÄHNE Kette: 110 GLIEDER Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordje.Rad 274 Napisano Februar 2, 2009 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: RF600+ Prijavi odgovor kao problematičan Ovde je kolega brzo objasnio a ko nerazume zasto je to tesko uraditi ce nastaviti sam da se igra sa sveicama i spijunima . Kod koriscenih svecica dolazi do trosenja elektrode i ona se pojede prvo po ivicama a na kraju u sredini . Kad vi stelujete staru svecicu vi namestite zazor ali zbog smanjene povrsine elektrode ona i dalje nije dobra jer je mala povrsina sad a neko postavljanje manjeg zazora je lose po paljenje . Tako da kad mozete bolje zamenite istu i stavite nove . Spijune nemojte bacati jer ponekad valja i nove prekontrolisati kakav im zazor pozdrav i srecno. Od kada je izmisljena svecica podesava se zazor. Cak i na novim svecicama porebno je pre ugradnje proveriti i dovesti ga na propisanu meru! Prvi put cujem za teoriju da kod koriscenih svecica nema svrhe da se zazor podesava!? Pa po teoriji el. luk ce se pojaviti tamo gde je najmanje rastojanje. Zbog tacke topljenja materijala koji se koriste za izradu srednje elektrode one imaju precnik oko 2 mm, upotrebom iridijuma centralna elektroda se svodi na oblik igle - spic tako da je osigurana pojava varnice uvek na istom mestu a varnica je koncentrisana, a samim tim toplija i sigurnije pali smesu. Da nisi mozda nesto pomesao sa podesavanjem zazora platinckih dugmadi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nemkec 3 Napisano Februar 2, 2009 U prolazu, 88 postova Lokacija: NS Motocikl: GSXR K5 Prijavi odgovor kao problematičan hvala ljudi evo naso sam i service manual. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 535 Napisano Februar 2, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ovde je kolega brzo objasnio a ko nerazume zasto je to tesko uraditi ce nastaviti sam da se igra sa sveicama i spijunima . Kod koriscenih svecica dolazi do trosenja elektrode i ona se pojede prvo po ivicama a na kraju u sredini . Kad vi stelujete staru svecicu vi namestite zazor ali zbog smanjene povrsine elektrode ona i dalje nije dobra jer je mala povrsina sad a neko postavljanje manjeg zazora je lose po paljenje . Tako da kad mozete bolje zamenite istu i stavite nove . Spijune nemojte bacati jer ponekad valja i nove prekontrolisati kakav im zazor pozdrav i srecno. Od kada je izmisljena svecica podesava se zazor. Cak i na novim svecicama porebno je pre ugradnje proveriti i dovesti ga na propisanu meru! Prvi put cujem za teoriju da kod koriscenih svecica nema svrhe da se zazor podesava!? Pa po teoriji el. luk ce se pojaviti tamo gde je najmanje rastojanje. Zbog tacke topljenja materijala koji se koriste za izradu srednje elektrode one imaju precnik oko 2 mm, upotrebom iridijuma centralna elektroda se svodi na oblik igle - spic tako da je osigurana pojava varnice uvek na istom mestu a varnica je koncentrisana, a samim tim toplija i sigurnije pali smesu. Da nisi mozda nesto pomesao sa podesavanjem zazora platinckih dugmadi? Nisam napisao da se ne provera zazor na svecicama cak i kad su nove , normalno je da treba proveriti zazor na svecicama periodicno . Nije svrha mog posta da kazem da svecice uvek treba staviti nove ali ih nemozes koristiti beskonacno pogotovu ako su jeftinije ja na mojim kolima bacam svecice "bosna " na svakih 10.000 i nikad nepokusavam da podesavam zazor. Svrha posta je da svecica koju neko je nekad stavio ili koja je koriscena ko zna koli je bolje zameniti novom nego se igrati podesavanja istih pogotovu ako su stare. Po teoriji el. luk se pojavljuje na najmanjem rastojanju a zbog toga sto gornji metal preko elektrode je malo nizi na krajevuma iliti coskovima pa se luk pojavljuje poivici elektrode tako da se ona vise trosi po ivici i nastaje spic na elektrodi . Samim trosenjem elektrode i nastankom spica se smanjuje i povrsina same elektrode a i zbog stalnog varnjicenja i metal iznad same elektrode postaje obliji tako da i on ima manju povrsinu . Samo losije paljenje na svecici utice na potrosnju goriva i rad masine . E sad zasto je bitno da svecica ima uvek varnicu na istom mestu i da pritom bude koncetrisanai toplija ja neznam . Znam da svecica kad je zavijena sam metal koji ide preko nikad nije isto okrenut kod njih pa tako nema ni razlike u kom delu je ona nastala levo desno sredina po meni bar , a i sama sveca koja baci varnicu i pali hladan motor neznam koliku toplotu proizvodi i koliko je ta toplota bitna kod hladnog motora . Kod toplog mislim da nebi trebalo da toplota od varnice ima neki znacaj po meni . perfomanse nekih svecica koje su razlicite po broju limova oko elektrode ili samih elektroda po sastavu mislim da bez veze da komentarisemo jer u tom slucaju cena govori sve pa cak i period menjanja sigurno nije isti . Sad nemoj da se uvredis ili najutis ovo sam cisto napisao da bi mogli da malo diskutujemo na ovu temu i nemoj da pomislis da sam ovim rekao da ja sve znam moja je parola da se covek uci celog zivota i umre glup. Ako neko ima nema nesto da doda o teoriji i praksi necu se ljutiti voleo bih da cujem i druga misljenja o ovome . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nemkec 3 Napisano Februar 2, 2009 U prolazu, 88 postova Lokacija: NS Motocikl: GSXR K5 Prijavi odgovor kao problematičan u redu je sve, uzecu nove svece ali je problem NEMAM kljuc da izvadim stare hehe. sad ovo radim prvi put pa nisam znao da su onako duboko jedno 20 cm moram ili naruciti negde kljuc ili neznam motor mi u garazi sad tako rastureno sve na stolu i okolo nit pakovati majstoru u prikolicu niti ostaviti, jel ima kljuc negde da se naruci i jos nesto, koliko kosta filter za gorivo ovaj izmedju rezervoara i pumpe(oznaka 0331) i de njega da narucim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 535 Napisano Februar 2, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan a ne nema veze sa tobom covek i nesvadjamo se mi samo smo iskoristili temu da izdiskutujemo sta je najbolje za nas . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1638 Napisano Octobar 20 Drug član, 1710 postova Lokacija: Paracin Prijavi odgovor kao problematičan Kakav je uticaj pogresnog zazora na motor (i na svecicu ali me zanima na motor)? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 9558 Napisano Octobar 21 Ne silazi, 2261 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Motor od motocikla i auta ne bi trebalo da se razlikuje po pitanju svećica. Tako da, sećam se kada sam stavio dosta mali zazor svećica na Ladi 1200, otprilike, bez špijuna. Auto je normalno upalio, ali je strašno slabo primao gas, i ubrzavao. Kasnije sam namestio odgovarajući zazor, i radio je normalno. To isto važi i za platine. E sad, da li je nešto drugačije na motociklu, ne znam. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1638 Napisano Octobar 21 Drug član, 1710 postova Lokacija: Paracin Prijavi odgovor kao problematičan Zanimalo me inace a i nemam spijune 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1555 Napisano Octobar 22 Zainteresovan, 423 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan Loš zazor=loša varnica=loše sagorevanje=..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3351 Napisano Octobar 22 Drug član, 944 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Da li nove svećice imaju potreban zazor već naštelovano, ili mora da se šteluje kad kupiš? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16239 Napisano Octobar 23 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2304 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, Atorn je napisao: Da li nove svećice imaju potreban zazor već naštelovano, ili mora da se šteluje kad kupiš? Uzmi šablon (šubler) pa proveri, od 0,8-1,0 mm su uglavnom zazori, vidi u manualu koliko je za tvoj motor. Promenio Octobar 23 član BokyBoy Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3351 Napisano Octobar 23 Drug član, 944 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Znači ne mora da bude tačan zazor od 0,8-1 mm kad je iz fabrike? Ja to nikad proveravao nisam, samo kupim i turim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16239 Napisano Octobar 23 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2304 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, Atorn je napisao: Znači ne mora da bude tačan zazor od 0,8-1 mm kad je iz fabrike? Ja to nikad proveravao nisam, samo kupim i turim. Metni vićgla izmedju pa proveri jel dobar zazor... Promenio Octobar 23 član BokyBoy 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1638 Napisano Octobar 23 Drug član, 1710 postova Lokacija: Paracin Prijavi odgovor kao problematičan U radnji mi kazu da mahom dolaze na 0,7 a pod tom oznakom ima bar 20 razlicutih motora recimo a zazor od 0,6 do 0,9 npr a ista ta svecica, znaci potrebno je proveriti i podesiti pre ugradnje u zavisnosti od modela motora. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16239 Napisano Octobar 24 Vozim motor, nisam BAJKER, 2304 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Biker Q je napisao: U radnji mi kazu da mahom dolaze na 0,7 a pod tom oznakom ima bar 20 razlicutih motora recimo a zazor od 0,6 do 0,9 npr a ista ta svecica, znaci potrebno je proveriti i podesiti pre ugradnje u zavisnosti od modela motora. Ka rekoh da treba svakako proveriti šublerom i podesiti prema svom tipu motora iz manuala... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9456 Napisano Octobar 24 Drug član, 1458 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Najbolje je proveriti špijunom (mernim listićima) i podesiti na vrednost koju fabrika preporučuje. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7640 Napisano Octobar 24 Drug član, 2917 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam nove mjerio i dosle su sa zazorom 0.8, kod mene idu 0.9 tako da i nije neka razlika ali morao sam ih nastelovati po PS-u Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DonToni 553 Napisano Octobar 28 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Surčin Motocikl: GSF 1200 S Prijavi odgovor kao problematičan Evo, kad sam već potražio koliko je po uputstvu za Bandita GSF1200S/GSF1200 (2001-MODEL), da podelim ovde: Spark plug gap: 0.6 – 0.7 mm (0.024 – 0.028 in) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...