misa-pei 6084 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Saxi, kod mene na obuku . ABS je sistem kocnica, kocenja kocnicom, nema nikakve veze sa kocenjem motorom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Ok al saltanje nize bez kvacila-nikad nisam probao.jao samo da otopli...uh..na vezbu Izvodljivo, ali ima smisla samo ako ostanes bez kvacila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jamana 43 Napisano Januar 28, 2009 Svrati ponekad, 434 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cagiva Canyon Jamana 600 TT Prijavi odgovor kao problematičan Jaoj opet zbunjen.Pa rekoh mi neko ako idem npr 200+ i hocu naglo kocenje saltam bez kvacila i kocnica Sad vec mislim da nas zezas! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jamana 43 Napisano Januar 29, 2009 Svrati ponekad, 434 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cagiva Canyon Jamana 600 TT Prijavi odgovor kao problematičan Jaoj opet zbunjen.Pa rekoh mi neko ako idem npr 200+ i hocu naglo kocenje saltam bez kvacila i kocnica Ako vozis tako brzo i moras ostrije da kocis prvo stiskaj kocnicu bez kvacila!Tako ti motor ostaje stabilniji a i podpomazes kocenje "kocenjem motorom"!O saltanju ces razmisljati kad i AKO budes imao vremena,u narednom delicu sekunde! Niko ti nije napisao da se na nize salta bez kvacila,samo na vise i to u vecim obrtajima,tj. kad ostrije ubrzavas! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan najvazniji je osecaj za filing. ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan najvazniji je osecaj za filing. ;D ;D ;D i tajming za vreme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 578 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 1711 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Saxi, kod mene na obuku . ABS je sistem kocnica, kocenja kocnicom, nema nikakve veze sa kocenjem motorom. Sta cu kad sam diletant Mada evo trudim se, upijam, iscitavam i vezbam prakticno ko pravi skolarac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1865 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 2861 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Kad se salta u visu osim izmedju prvei druge gde ima ler bez kvacila kako god hoces sa medju gasom ili bez nema veze.U nizu je najbolji rezultat kvacilo i medju gas ali moze bez problema i samo sa kvacilom za to je i napravljen ipak u nizu moze i bez kvacila ali za to moras imati osecaj koliko obrtaja ce biti kad on sidje u nizu da nebi dolazilo do preteranih naprezanja. Menjaci na motorima su napravljeni tako da nemaju ler izmedju brzina osim izmedju prve i druge tako da je u tim saltanjima nepotrebno kvacilo. Ja mogu Tomosa i ATX i BT da saltam u visu bez kvacila bez nekih problema za menjac kad se malo uvozam ali to njemu ne godi zato sto mora da prodje ler tako da moras da budes jako sinhronizovan gasom i nogom da nebi bilo udaraca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stronser 16 Napisano Januar 29, 2009 Svrati ponekad, 303 postova Lokacija: Dobanovci Prijavi odgovor kao problematičan Procitao sam naslov teme i moj odgovor je V2, aprilija rsv 1000,vtr sp1-2 1000. sto veca kompresija i veca zapremina cilindra to je bolje kocenje motorom ! Nepomaze samo kompresija jer u primeru novije generacije motora redni 4 cuilindra 1000cm npr imaju kompresiju 13 bara ali im je zapremina po cilindru 250cm a po meni se voze kao dvotaktni malte ne nekoce ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 207 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Posle 4 strane najzad dobih odgovor, hvala Majstor Zivota a kakvo je tvoje mišljenje o kočenju boxera npr. BMW 1200 ccm u 2 cilindra Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stronser 16 Napisano Januar 29, 2009 Svrati ponekad, 303 postova Lokacija: Dobanovci Prijavi odgovor kao problematičan Posle 4 strane najzad dobih odgovor, hvala Majstor Zivota a kakvo je tvoje mišljenje o kočenju boxera npr. BMW 1200 ccm u 2 cilindra Napisao sam svoje zapazanje o motorima koje sam vozio (nikada neprenosim tudja misljenja) a BMWa nemam nikakvu zelju ni da probam tako da neznam tacno ali pretpostavljam da je 2 puta po 600cm dobar preduslov za dobro motorno kocenje mada kada se proporcionalno izracuna sila kocenja oduzeta od tezine tog po meni teskog motora tesko da moze lako da stane! Vec sam u nekom od postova napisao da nisam bio na casu matematike kada smo sabirali i oduzimali vec bezao iz skole i ucio da vozim tako da je moguce da ,gresim"! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 29, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan E ljudi priznajem, glup sam, bez kvacila se slata u visu. Koliko vam onda zupcanici izdrze... Da li jos neko preferira takvo sto, posto znam princip rada spojnica (jednolamelaste i viselamelaste, posto je u motora viselamelasta) i za ovo prvi put cujem.... Za ovo prvo, a za drugo znam, ja navodim promjer kako ce sigurno zablokirati, a znam kako nece. I jos da dodam, ne kazem ja da se ne moze saltati bez kvacila, to moze i fica i svako auto, ali kako??? Trzaj, ode mjenjac, zato su pametni ljudi izmislili spojnicu (kvacilo, kuplung), za odvajanje motora od ostalih djelova transmisije...bla bla bla Sedi jedan! Da si ikada rasturio menjac kod motocikla i automobila video bih da su TOTALNO razliciti principi u pitanju. Svasta se ljudi ovde sad prica, pomjesali ste i babe i zabe... Sto se tice medjugasa, izgleda da smo dosli do klasicnih NEsinhronizovanih mjenjaca kod kojih se mora izjednaciti broj obrtaja zupcanika na pogonskom i gonjenom vratilu (da mi je papir kako bi ja to fino nacrtao) ali nije to sada bitno. Kod motora nemamo klasicni mjenjac iz 60 i neke ili kao sto su neki forumasi vozili fapa sa takvim mjenjacem pa govore kako se radi. Za saltanje bez kvacila ponavljam moguce je kao i kod auta, al to nije to. To mogu moderni dsg, tiptronic.... Ima ih...Kod saltanja u manju nisam osetio da motor trza, nego bas fin osjecaj kad malo letim na korman. To je samo usporavanje a ne kocenje. Nemojmo ici u off i u sirinu, mnogo ljudi ovde dosta zna, ali to je samo visak bezveznih informacija za neupucene. Ja sam cuo da jednocilindricni najbloje usporavaju motorom, i sam vozim takav. Imas pivo od mene ako mi navedes JEDAN motocikl koji mozes kupiti a da ima SINHRONIZOVANI menjac. Inace motocikli imaju pravi SEKVENCIJALNI menjac! DSG je manuelni menjac, ima kvacilo (neki i dva nezavisna), ali je robotizovano, Tiptronic je kontinualni menjac sa mogucnoscu predefinisanih stepena prenosa, no to ako te zanima mozemo na PM ili u nekoj drugoj temi. Ako nisi siguran, ne pisi napamet. @ misa_pei: Svaka cast na objasnjenjima! Cesto koristim i saltanje u visu bez kvacila,ali samo kad vozim ostrije.I za to vam treba praksa i poznavanje svoje masine.Nema lepseg osecaja nego kad pri ostrom ubrzanju idealno pogodite momenat saltanja bez kvacila a masina vas samo cimne i povuce skoro kao u prethodnoj brzini To majstor! Nijedno saltanje sa kvacilom ne moze da doraste tome, pa su i udarci (stresovi) na prenosnom mehanizmu (lanac, menjac, kvacilo) manji. Nema potrebe , jasno mi je da su mjenjaci razliciti, ali ne toliko, a ti spominjes SEKVENCIJALNI... Sekvencijalni mjenjac je razvijen tek u bolidima formule 1 i ima u par trkackih auta, ali u tim automobilima nemas kvacilo. Nego pritiskom na uglavnom rucicu se sutomatski aktivira kvacilo i jos uz to i taj famozni medjugas kojeg svi spominju. Ako se toliko moderna tehnologija ugradjuje u motocikle jos od davnina, u redu, hvatam se kjige, jedan u dnevnik, mlad sam jos naucicu Mada sam uvjek mislio da je tako, posto ide +1, -1, kao EPS ali cudno mi sekvencijalni. Negdje sam citao da i kod nekih motora drugaciji mjenjaci, ma nebitno, jos cu se malo informisati, mada nigdje nisam cuo da kazu da je u motora sekvencijalni... Neka se javi jos neki mehanicar da nam potvrdi....Tacan princip rada... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6084 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Viselamalasto je kvacilo, ne menjac. U samom menjacu imas jedino zupcanike, sipke, viljuskice. Kvacilo je ono sto je izmedju motora i menjaca, moze biti viselamelno, uljno ili jednolamelno, suvo. Sve ima svoje prednosti i mane.... Molim vas da pojmove kao sto je medjugas i viselamelni menjac koristimo ispravno, sve je objasnjeno u ranijim postovima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Januar 29, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Jaoj opet zbunjen.Pa rekoh mi neko ako idem npr 200+ i hocu naglo kocenje saltam bez kvacila i kocnica Izgleda da slabo vozish i kola. :-\ Probaj sa motorom da se zaletish 80km/h, da ubacish u ler i da skrenesh. E, to ti je slichno kao da kochish pod kvachilom. Recimo ako vozish 200+ km/h i krenesh da kochish pod kvachilom motor jedva drzhi putanju i velike su shanse da se polomish, a plus ti je i zaustavni put (ako se zaustavish uopshte ;D) mnogo duzhi. Prvo kochish pa menjash brzine na dole sa medjugasom da bi mogao shto efektivnije da se zaustavish. Znachi da kombinujesh motorno kochenje sa normalnim kochenjem. Meni je na auto-putu izletela florida koja je obilazila auto sa 80km/h a ja sam naleteo sa 265km/h. Da sam kochio pod kvachilom verovatno bih proshao kroz floridu. Na trkama kod trkachkog auta pred krivinu prvo promenish u nizhu brzinu (da se auto 'potopi') pa tek onda kochish, nikako drugachije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 29, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Viselamalasto je kvacilo, ne menjac. U samom menjacu imas jedino zupcanike, sipke, viljuskice. Kvacilo je ono sto je izmedju motora i menjaca, moze biti viselamelno, uljno ili jednolamelno, suvo. Sve ima svoje prednosti i mane.... Molim vas da pojmove kao sto je medjugas i viselamelni menjac koristimo ispravno, sve je objasnjeno u ranijim postovima. Nisam se dobro izrazio, znam sta je mjenjac, a sta kvacilo, nisam toliko glup... I jos da dodam da kvacilo moze biti ELEKTRODINAMICKO cini mi se... Sto se tice medjugasa, zato sam stavio ono "famozni" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Sekvencijalni mjenjac je razvijen tek u bolidima formule 1 i ima u par trkackih auta... mada nigdje nisam cuo da kazu da je u motora sekvencijalni... Pusti sad Formule 1 i to, izraz 'sekvencijalni' znaci da se brzine menjaju 1-2-3-4-5-6 i 6-5-4-3-2-1, tj. ne mozes preskociti stepen prenosa (npr iz 5. direkt u 2.) pa da ga jebes! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 29, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Znate sta, sad odo da razvalim svoj motor, da vidim sta je to unutra zbog cega mi polemiziramo 4 stranice.... Ako ga ne budem znao sastaviti vas zovem i vi ste krivi... Ajde nazvacemo mjenjac motocikla sekvencijalnim ali me zanima, kakve su viljuske u njemu, zupcanici... Ma dosta je, kako smo krenuli ispasce na kraju da je planetarni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Januar 29, 2009 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Najjednostavniji odgovor na pitanje bi bio: Sto veca kubikaza sa sto manje cilindara. Sto se tice menjanja brzina bez kvacila u nizu je moguce, ali nije tako jednostavno, a rekao bih i ne bas preporucljivo. U visu se menja bez problema, cak mozda i bolje bez kvacila, jer menjac nece da uleti u visu dok se ne izjednace sile. Najlakse je menjati tako sto se pre popustanja gasa menjac lagano gura ka visoj brzini, i u momentu popustanja gasa sam ulece u visu. Istog momenta zavrcemo rucicu gasa i to je to. Sto se tice kocenja sa kvacilom u redu je koristiti u gradskoj voznji i recimo do nekih 60 kmh. Na cecim brzinama pritiskom na kvacilo, motor gubi na stabilnosti i u tom slucaju nije pozeljno koristiti kvacilo dokle god je moguce. Npr, ja vozim petom od 60kmh, kada kocim stisnem kvacilo i saltam do druge za vreme kocenja i prilaska raskrsnici, ako je potrebno da stanem, spustim u ler, a ako ne vozim u drugoj. Kada idem recimo 100kmh, onda pustam gas i kocim bez kvacila dok ne smanjim brzinu kretanja i tek onda ukoliko je potrebno biram odgovarajuci stepen prenosa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tzok 1 Napisano Januar 29, 2009 U prolazu, 77 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CB500XA Prijavi odgovor kao problematičan off: @kineziolog ti kochish ispred lezhetjeg?, ha ha ;D saamo tje vam se sve kasti kad pukne sajla za kvachilo,( a kutji se mora ). nauchitjete kako menjac dishe i kako se menjaju brzine bez kvachila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 30, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ma ko reko red je ;D E dobro me podsjeti. Nije mi pukla sajla al mi se saraf na rucki odvrnuo i izgubio sam ga. A imao do kuce jedno 10 km. Mogao sam stiskati kvacilo ali nekako cudno, jos uz to ga nisam mogao vratiti. Tad sam mjenjao jednu sa kvacilom nekako, a jednu bez ;D I kad god bi promjenio bez motor bi trznuo, to vjerovatno posto nisam vjest ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Januar 30, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan Prica neki drug od mog druga..bla bla da kad je jednom naglo promenio bez kvacila motor ga zbacio tj podigao se valjda na zadnji i ovaj se prosuo vecu glupost nisam cuo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 30, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Prica neki drug od mog druga..bla bla da kad je jednom naglo promenio bez kvacila motor ga zbacio tj podigao se valjda na zadnji i ovaj se prosuo Sreca pa je tu bio mrmot da ga zavije u foliju! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dfast 446 Napisano Maj 17, 2009 Zainteresovan, 493 postova Lokacija: NL / Bgd Motocikl: Honda Vision Prijavi odgovor kao problematičan Prica neki drug od mog druga..bla bla da kad je jednom naglo promenio bez kvacila motor ga zbacio tj podigao se valjda na zadnji i ovaj se prosuo Ako je menjao na vise i pritom zavrnuo gas do kraja moguce je i te kako cak i na manjim kubikazama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Maj 17, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan Prica neki drug od mog druga..bla bla da kad je jednom naglo promenio bez kvacila motor ga zbacio tj podigao se valjda na zadnji i ovaj se prosuo Ako je menjao na vise i pritom zavrnuo gas do kraja moguce je i te kako cak i na manjim kubikazama. sta je bre moguce? nije moguce ni najmanje a evo i zasto...kao prvo malo motora moze da se digne na gas u 3. ili 4. brzini ali ajde da uzmemo na primer da je taj drugov drug vozio prvom....znaci kako god da je vozio pa makar i na zadnjem i da je pri tom presaltao u drugu nista ne moze da mu se desi ukoliko ne zavrne gas. E sad jos mi je malo nejasan termin NAGLO presaltao?! Koje je to naglo saltanje a koje normalno? Jel to motor moze brzo da udje u visu brzinu a moze i polako da ulazi u nju ;D naopako sta sve neko nece lupiti! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dfast 446 Napisano Maj 17, 2009 Zainteresovan, 493 postova Lokacija: NL / Bgd Motocikl: Honda Vision Prijavi odgovor kao problematičan Vozio sam bez kvacila u vise navrata zato i kazem, saltanje nije uvek glatko dok se covek ne navikne i zavisno od obrtaja pa i brzine trzaj moze biti vrlo veliki. Ako se pritom salta iz prve u drugu i motor uleti u ler gde podigne obrtaje i nakon toga uleti u drugu moze se desiti ova situacija da se zavrsi na ledjima. Ko ne veruje neka proba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...