Jump to content

Moto Zajednica

Koji motori najbolje ''koče motorom'' i zašto

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 239 postova
  • Motocikl: MT07

Ne znam za ostale ali moja Aprila (jedan cilindar) brutalno koci motorom. Kada sam je nabavio, dok se nisam navikao umela je da prokliza zadnjim tockom kada kocim motorom iz 3 u 2. Sreca nije mi se desilo da ga dignem na zadnji  :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Agregat služi za pokretanje motora a ne za kočenje.

Sada i uvek i u vekome vekova, AMIN!

Motor, agregat, masina, kompresor kako god da je nazovete je iskljucivo napravjena za pokretanje motorcikla.  Kocnice su napravjene, i tu su gde su, da uspore motorcikl kada je to potrebno i da ga takodje zaustave kada je to potrebno.

Zasto bi usporavao motorom sa recimo 60/70/80/90/100km/h na nekih 50/60/70/80/90km/h i na to gubiti vreme jer jednosavnim pritiskom na desnu rucicu brze i jednostavnije cete usporiti na zeljenu brzinu.

Pri brzini od 100km/h jedna sekunda iznosi 27m puta (100000m svakih 3600 sekundi), 60km/h iznosi 16.6m puta.  Znaci ako ti treba jedna sekunda da stisnes kvacilo, promenis brzinu i kontrolisano pustis kvacilo vec si prosao izmedju 16.6 i 27.7 metara. 

Kocnice za kocenje i usporavanje a motor za ubrzavanje.

Do sada sam zavrsio dve skole bezbedne voznje i 3 nivoa California Superbike School i nigde nisam cuo da preporucuju kocenje motorom jer je usporavanje kocnicama daleko efikasnije i bezbednije. 

• Svrati ponekad, 239 postova
  • Motocikl: MT07

Motor, agregat, masina, kompresor kako god da je nazovete je iskljucivo napravjena za pokretanje motorcikla.  Kocnice su napravjene, i tu su gde su, da uspore motorcikl kada je to potrebno i da ga takodje zaustave kada je to potrebno.

Zasto bi usporavao motorom sa recimo 60/70/80/90/100km/h na nekih 50/60/70/80/90km/h i na to gubiti vreme jer jednosavnim pritiskom na desnu rucicu brze i jednostavnije cete usporiti na zeljenu brzinu.

Pri brzini od 100km/h jedna sekunda iznosi 27m puta (100000m svakih 3600 sekundi), 60km/h iznosi 16.6m puta.  Znaci ako ti treba jedna sekunda da stisnes kvacilo, promenis brzinu i kontrolisano pustis kvacilo vec si prosao izmedju 16.6 i 27.7 metara. 

Do sada sam zavrsio dve skole bezbedne voznje i 3 nivoa California Superbike School i nigde nisam cuo da preporucuju kocenje motorom jer je usporavanje kocnicama daleko efikasnije i bezbednije. 

Ja licno nisam ni mislio na kocenje motorom "kada je frka" vec u svakodnevnoj voznji. kada vidim stopaljke na 30m ispred sebe pri brzini od 80/h sigurno necu da kocim samo motorom (iz licnog iskustva)

• Zainteresovan, 830 postova

Daj da napravimo razliku izmedju:

1. SMANJIVANJE BRZINE - USPORAVANJE  rutinskog smanjivanja brzine tokom voznje i

2.KOCENJE - ZAUSTAVLJANJE naglog kocenja zbog situacije koja se desava pred nama na putu.

1. koliko sam shvatio i koliko su me ucili, zasto akati kocnice i rizikovat gubitak stabilnosti i cini mi se voziti trzavo, kad je dovoljno pustiti gas i motor usporava, cap smanjiti stepen prenosa, pa jos malo usporiti, a pritom dopunjavati kocniicom ako i koliko treba?

2. tu se samo pusta gas i koci, bez upotrebe kvacila, jer su u pitanju sekunde, sta tu ima da pricamo, pa niko nije lud da koci samo motorom

AKo nisam u pravu, molim demantujte me cinjenicama, a ne Koci se kocnicama, vozi se agregatom, sedista se obaraju na dole, a noge dizu na gore...  ;)  ;D ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 730 postova

Mislim da i pokretac teme nije mislio na KOCENJE=ZAUSTAVLJANJE nego usporavanje.

Ja to redovno radim... Vratis u manju i motor lagano usporava i cuje se veoma prijatan zvuk i auspuha...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja