Boki-KG 92 Napisano Januar 28, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan mozda je malo off ali ima ipak veze sa temom donekle....da li kocenje motorm steti u nekoj meri masini i koliko je opterecuje i nju i prenosnike? ja ipak volim vise da stisnem kavacilo i opalim po kocnici i tako rasteretim motor,mozda plocice brze stradaju ali opet bolje one nego... To ti je skroz pogresno! Nikad ne stiskaj kvacilo u za vreme kocenja sem kad stajes! niste me ocigledno razumeli ovo se nije odnosilo na kocenje pred krivinu i slabija usporavanja vec na jaka kocenja pred zaustavljanje Na jakim kochenjima treba istovremeno da se menja u nizhu sa medjugasom i bije po kochnicama. Sve ostalo je pogreshno. Probaj na 200+ da stisnesh kvachilo i naglo da kochish. Ako prezhivish javi kako je bilo ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Kocite motorom a ne kvacilom! Ako vec zelite da koristite usporenje masine savladajte tehniku saltanja u nizu sa medjugasom, u suprotnom, kvacilo trpi veliko opterecenje. Pošto imam malo vozačkog staža na motoru s menjačem, samo da pitam dal grešim.Kad vozim na nekim srednjim obrtajima i šaltam u nižu stisnem kvačilo, prešaltam i naglo ga pustam, u momentu (to do 5000rpm).Ako šaltam u nižu na većim obrtajima, kvačilo, šaltenje, medjugas i pustam kvačilo.Jel kvačilo treba pustati naglo ili polako? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Januar 28, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Kocite motorom a ne kvacilom! Ako vec zelite da koristite usporenje masine savladajte tehniku saltanja u nizu sa medjugasom, u suprotnom, kvacilo trpi veliko opterecenje. Pošto imam malo vozačkog staža na motoru s menjačem, samo da pitam dal grešim.Kad vozim na nekim srednjim obrtajima i šaltam u nižu stisnem kvačilo, prešaltam i naglo ga pustam, u momentu (to do 5000rpm).Ako šaltam u nižu na većim obrtajima, kvačilo, šaltenje, medjugas i pustam kvačilo.Jel kvačilo treba pustati naglo ili polako? Evo ja cu umesto Makija ako nemash nishta protiv. Naglo slobodno. Ti medjugasom smanjish udar tako da lepo legne kad naglo pustish kvachilo. Ako polako pushtash kvachilo onda padnu obrtaji i dzabe medjugas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Mracni 196 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Niksic Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride Prijavi odgovor kao problematičan kad saltas na nize, sa medjugasom, znaces da si dobro odradio ka ne osjetis nista saltanje u vecu treba izvesti u milisekudni(brzo) kad pustis gas, ako to promasis neces moci usaltati Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan U višu uvek šaltam sa kvačilom, nemam potrebu za šaltanjem bez.Zanimalo me samo puštanje kvačila kod šaltanja u nižu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan U višu uvek šaltam sa kvačilom, nemam potrebu za šaltanjem bez.Zanimalo me samo puštanje kvačila kod šaltanja u nižu. zavisi od obrtaja motora to ti je stvar navike netreba motor da urla kad to uradis , on se cuje normalno ali ne samo nesto nenormalno ovo zbog motora . e sad exstremna voznja i saltanja moze svakako ja sam imao sitnacija kad vozim polako i bacim u nizu da bih ubrzo posle uradim to bez pipanja kvacila ali opet to je stvar navike po meni . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Cuj to, pa moras stiskati kvacilo kad saltas, nije DSG ili Tiptronic ;D I mene su uvjek ucili da kocim motorom, i tako radim i ne steti nista. Nekad se desi zaskripi zadnji tocak, ali to je ako na vecem broju obrtaja vratis u manju sto je logicno, znaci prvo se mora podpomoci kocnicom da smanji obrtaje. Ne moze se vziti 3om, obrtaji da budu za saltanje u 4tu a ti vratis u 2gu...Normalno da ce zablokirati tocak... 1. ne moras 2. koristi medjugas kad saltas u nizu, izjednaci broj obrtaja motora sa obrtanjem tocka i nema sanse da zablokira. Ako to ne radis, ni jedno proklizavajuce kvacilo ti nece pomoci prilikom saltanja dve nize! E ljudi priznajem, glup sam, bez kvacila se slata u visu. Koliko vam onda zupcanici izdrze... Da li jos neko preferira takvo sto, posto znam princip rada spojnica (jednolamelaste i viselamelaste, posto je u motora viselamelasta) i za ovo prvi put cujem.... Za ovo prvo, a za drugo znam, ja navodim promjer kako ce sigurno zablokirati, a znam kako nece. I jos da dodam, ne kazem ja da se ne moze saltati bez kvacila, to moze i fica i svako auto, ali kako??? Trzaj, ode mjenjac, zato su pametni ljudi izmislili spojnicu (kvacilo, kuplung), za odvajanje motora od ostalih djelova transmisije...bla bla bla Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6389 Napisano Januar 28, 2009 Enduraš, 6382 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Kocenje motorom nista nije stetnije nego ubrzavanje motorom, tako da slobodno koristite kocenje motorom. U nizu uvek koristim medjugas, to mi je postala odavno nesvesna radnja, bez medjugasa se javlja onaj neprijatni trzaj pri pustanju kvacila, sa medjugasom toga nema, sve ide glatko. Pri saltanju u visu koristim kvacilo, znam da moze bez, ali se tada takodje ponekad javljaju neprijatni udari, ako se lepo ne odradi menjac trpi. Ja volim da se vozim glatko bez trzaja i cimanja, zato ovako radim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6389 Napisano Januar 28, 2009 Enduraš, 6382 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan U istom trenutku stiskas kvacilo, dajes gas, gazis menjac na dole, kad je upao u nizu brzinu pustas kvacilo, zbog medjugasa su obrtaji vec povecani adekvatno nizoj brzini i nema trzaja. Potreban je malo osecaj, ali posle malo vezbe ces tacno znati koliko treba da dodas medjugas za koju nizu brzinu, posto odnosi svih brzina nisu isti, takodje zavisi i od toga na koliko obrtaja menjas u nizu. Sto su manji potrebno je manje medjugasa i obrnuto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6084 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Hajde da rascistimo neke stvari. Pricamo o kocenju motorom /usporavanju vozila/, a ne o zaustavljanju, kako su neki pomislili, cini mi se. Kocenje motorom je normalna radnja, ista kao i kod kola, nema neke prevelike razlike. Dvotaktni motori slabo koce motorom, cetvorataktni dobro, najjace kocenje imaju jednocilindricni pa V motori, onda svi ostali. Saltanje bez kvacila i kod motora i kod kola je moguce, samo treba da se oseti momenat kada su brzine zupcanika /kod kola/ iste brzine, za to su bili majstori skandinavski vozaci relija, dok su u reli vozilima bili klasicni menjaci. Maki je savrseno objasnio nacin saltanja i princip rada dodataka kao sto je kvik sifter. Medjugas.... malo je slozenije. To sto je ovde nazivano medjugasom, nije medjugas vec cisto dodavanje gasa /povecavanje broja obrtaja radilice/ u momentu kada su menjac i motor razdvojeni. Medjugas /po svojoj definiciji/ je nemoguce izvesti na motorciklu. On se izvodi samo u vozilaima sa rucnim menjacem /kola, kamioni/ kod kojih je moguce ubaciti u ler izmedju svake brzine. Izvodi se ovako, primer za saltanje na nize: 1. u visoj brzini, pritiska se kvacilo 2. izbacuje se na ler 3.otpusta se kvacilo 4. dok je u leru, dodaje se gas, da primarni snop zupcanika dobije veci broj obrtaja 5. pritiska se kvacilo i ubacuje se u nizu brzinu To je nacin na koji se vozilo pre nego sto su vozila imala sinhrone izmedju svih brzina, a koristilo se dugo i kasnije, kod vozila koja nemaju sinhronizovanu prvu, za ubacivanje u istu. Znaci, kad kod motora dodamo gas, a pri tom drzimo stisnuto kvacilo, zupcanici u menjacu se okrecu brzinom koju im diktira zadnji tocak, dodavanjem gasa u tom momentu pa otpustanjem postizemo da podignemo broj obrtaja u masini koji tada odlaze "blize" gornjoj granici obrtaja za saltanje u visu, tako da prelazak iz vise u nizu bude meksi, tj, da se umanji efekat kocenja motorom. I kvacilo delimicno obavi svoj posao, ublazi, trenjem, tu razliku. Saltanje na nize, pri kome dolazi do blokade zadnjeg tocka. Znaci, u nekoj ste brzini, za potrebe price, recimo u 3. Idete brzinom od 80 na sat, pri broju obrtaja od 5 000. Hocete da presaltate u nizu, stiskate gas, prebacujete, obrtaji motora padaju na 2 000 i otpustate kvacilo. Tocak blokira jer je brzina okretanja zadnjeg tocka prakticno nesmanjena, a obrtaji masine su preniski. Taj broj obrtaja, u 2. je za voznju pri brzini od 40 na sat. Ako dodate gas u momentu kada pritiskate kvacilo, dizete obrtaje na broj obrtaja koji nece biti toliko drasticano razlicit nego da ste to uradili bez dodavanja gasa. Dakle, kocenje motorom ne steti masini /osim kod dvotaktnih, i to na duze vreme kocenja/, saltanje u visu je ok, teorija kaze da ne steti, praksa... ko zna, u nizu, nisam smeo ni da pokusam, cesto saltam sve motore navise kao sto je opisano i ni jednom mi nije crk`o menjac /pu,pu, pu/. Dodavanje gasa medju brzinama je "rucni ublazivac trzaja" ili "rucni anti huuping system". 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Znaci, u nekoj ste brzini, za potrebe price, recimo u 3. Idete brzinom od 80 na sat, pri broju obrtaja od 5 000. Hocete da presaltate u nizu, stiskate gas, prebacujete, obrtaji motora padaju na 2 000 i otpustate kvacilo. Tocak blokira jer je brzina okretanja zadnjeg tocka prakticno nesmanjena, a obrtaji masine su preniski. Taj broj obrtaja, u 2. je za voznju pri brzini od 40 na sat. Miso, grešiš.Ako iz 3 sa 5000rpm šaltaš u 2 obrtaji rastu, ne opadaju.I točak blokira jer je brzina previsoka za taj stepen prenosa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6389 Napisano Januar 28, 2009 Enduraš, 6382 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan On se izvodi samo u vozilaima sa rucnim menjacem /kola, kamioni/ kod kojih je moguce ubaciti u ler izmedju svake brzine. Izvodi se ovako, primer za saltanje na nize: 1. u visoj brzini, pritiska se kvacilo 2. izbacuje se na ler 3.otpusta se kvacilo 4. dok je u leru, dodaje se gas, da primarni snop zupcanika dobije veci broj obrtaja 5. pritiska se kvacilo i ubacuje se u nizu brzinu To je nacin na koji se vozilo pre nego sto su vozila imala sinhrone izmedju svih brzina, a koristilo se dugo i kasnije, kod vozila koja nemaju sinhronizovanu prvu, za ubacivanje u istu. Tako je, ko je u vojsci bio vozac i vozio starog dajca zna ovu tehniku, jer ga je nemoguce voziti bez nje, a da ne krci menjac. Kod vozila bez sinhrona takodje postoji tehnika ubacivanja u visu brzinu tako sto otpustamo kvacilo na leru bez gasa pre ubacivanja u visu brzinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djole grunf 100 Napisano Januar 28, 2009 http://www.odvozsuta-otpada.rs/, 298 postova Lokacija: beograd Motocikl: Honda Shadow 600cd vlx 2004 nekad bila pa daytona 350 i sad nista ...jbg Prijavi odgovor kao problematičan ajte vi to ponovo nije to meni nista jasno! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Svasta se ljudi ovde sad prica, pomjesali ste i babe i zabe... Sto se tice medjugasa, izgleda da smo dosli do klasicnih NEsinhronizovanih mjenjaca kod kojih se mora izjednaciti broj obrtaja zupcanika na pogonskom i gonjenom vratilu (da mi je papir kako bi ja to fino nacrtao) ali nije to sada bitno. Kod motora nemamo klasicni mjenjac iz 60 i neke ili kao sto su neki forumasi vozili fapa sa takvim mjenjacem pa govore kako se radi. Za saltanje bez kvacila ponavljam moguce je kao i kod auta, al to nije to. To mogu moderni dsg, tiptronic.... Ima ih...Kod saltanja u manju nisam osetio da motor trza, nego bas fin osjecaj kad malo letim na korman. To je samo usporavanje a ne kocenje. Nemojmo ici u off i u sirinu, mnogo ljudi ovde dosta zna, ali to je samo visak bezveznih informacija za neupucene. Ja sam cuo da jednocilindricni najbloje usporavaju motorom, i sam vozim takav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 207 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan E jos da mi se objasni ono iznad sa 200+ da se ne koci sa stisnutim kvacilom ??? Nisam baš išao 200, ali sam išao 180 km/h na novosadskom auto putu i to je bilo čisto aj da vidim koliko može da ide(može više, ali ja nisam smeo ) i pri toj brzini sam stisnuo kvačilo i pustio gas i verujte da mi nije bilo sve jedno jer je motor počeo naglo da usporava i gubi stabilnost tako da sam samo pustio kvačilo i malo dodao gas i sve je prošlo Ok. Ne znam da li su na to mislili ali ovo je moje iskustvo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6389 Napisano Januar 28, 2009 Enduraš, 6382 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Znaci, u nekoj ste brzini, za potrebe price, recimo u 3. Idete brzinom od 80 na sat, pri broju obrtaja od 5 000. Hocete da presaltate u nizu, stiskate gas, prebacujete, obrtaji motora padaju na 2 000 i otpustate kvacilo. Tocak blokira jer je brzina okretanja zadnjeg tocka prakticno nesmanjena, a obrtaji masine su preniski. Taj broj obrtaja, u 2. je za voznju pri brzini od 40 na sat. Miso, grešiš.Ako iz 3 sa 5000rpm šaltaš u 2 obrtaji rastu, ne opadaju.I točak blokira jer je brzina previsoka za taj stepen prenosa. Opadaju kad pritisnes kvacilo, na to je mislio. I tocak blokira jer su obrtaji pali. Kad bi dao medjugas do recimo 8-9000 obr, tocak ne bi blokirao i ne bi bilo trzaja. Sta mislis kako voze na trkama, saltaju na 5000 obr u visu ili nizu ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6084 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno se nisam dobro izrazio.... Momenat kada se tocak okrece brzinom od recimo /sve su mere proizvoljne :D/ 80km/h pri broju obrtaja masine od 5 000, prilikom saltanja, masina pada na 2 000, tocak se obrce brzinom koja je bila u 3. pri 5000, u momentu otpustanja kvacila sledi udar, masina je 2 000, taj broj obrtaja se prenosi na menjac dok je u 2. brzini za brzinu od 80km/h potrebno, recimo, 7 000obrtaja masine. Znaci, otpustanjem kvacila pri tolikoj razlici obrtanja, dolazi do ekstremnog kocenja motorom, posto je potrebno neko vreme, tj sila frikcije zadnjeg tocka i asfalta, da bi masina postigla broj obrtaja potreban da se tocak okrece odgovarajucom brzinom. Posto je ta sila mala, dolazi do "blokiranja" zadnjeg tocka, cesto i pada. Primer: zaleti auto 2. 60km/h. Pritisni kvacilo toliko da br. obr. padne na ler, pusti kvacilo. Sledi trzaj, ozbiljan. Mozda cak i proklizavanje tockova /ili blokada/. Nadam se da sam pojasnio. Ako nisam, opet cu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6389 Napisano Januar 28, 2009 Enduraš, 6382 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan On se izvodi samo u vozilaima sa rucnim menjacem /kola, kamioni/ kod kojih je moguce ubaciti u ler izmedju svake brzine. Izvodi se ovako, primer za saltanje na nize: 1. u visoj brzini, pritiska se kvacilo 2. izbacuje se na ler 3.otpusta se kvacilo 4. dok je u leru, dodaje se gas, da primarni snop zupcanika dobije veci broj obrtaja 5. pritiska se kvacilo i ubacuje se u nizu brzinu To je nacin na koji se vozilo pre nego sto su vozila imala sinhrone izmedju svih brzina, a koristilo se dugo i kasnije, kod vozila koja nemaju sinhronizovanu prvu, za ubacivanje u istu. Tako je, ko je u vojsci bio vozac i vozio starog dajca zna ovu tehniku, jer ga je nemoguce voziti bez nje, a da ne krci menjac. Kod vozila bez sinhrona takodje postoji tehnika ubacivanja u visu brzinu tako sto otpustamo kvacilo na leru bez gasa pre ubacivanja u visu brzinu. Kakav sad ler-kako to.Medjubrzina?JA MISLIO KVACILO-PADAJU OBRTAJI-NIZA BRZINA-MALO GASA-PUSTA SE KVACILO.Moze li tako? Ne daj se zbuniti, dao sam primer kako se voze stari kamioni, ovo ne vazi za motore Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno se nisam dobro izrazio.... Momenat kada se tocak okrece brzinom od recimo /sve su mere proizvoljne :D/ 80km/h pri broju obrtaja masine od 5 000, prilikom saltanja, masina pada na 2 000, tocak se obrce brzinom koja je bila u 3. pri 5000, u momentu otpustanja kvacila sledi udar, masina je 2 000, taj broj obrtaja se prenosi na menjac dok je u 2. brzini za brzinu od 80km/h potrebno, recimo, 7 000obrtaja masine. Znaci, otpustanjem kvacila pri tolikoj razlici obrtanja, dolazi do ekstremnog kocenja motorom, posto je potrebno neko vreme, tj sila frikcije zadnjeg tocka i asfalta, da bi masina postigla broj obrtaja potreban da se tocak okrece odgovarajucom brzinom. Posto je ta sila mala, dolazi do "blokiranja" zadnjeg tocka, cesto i pada. Primer: zaleti auto 2. 60km/h. Pritisni kvacilo toliko da br. obr. padne na ler, pusti kvacilo. Sledi trzaj, ozbiljan. Mozda cak i proklizavanje tockova /ili blokada/. Nadam se da sam pojasnio. Ako nisam, opet cu Fino si objasnio, ko ne skonta...stvarnoo....Samo im reci da se puste NESINHRONIZOVANIH mjenjaca to je druga stvar kad se koristi medjugas.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6084 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan @kinezolig: moguce da smo otisli malo preopsirno, ali izraz medjugas je u ovoj temi koriscen pogresno, zato sam objasnio sta je to zapravo. Na motoru ne postoji medjugas, to je brkanje babai zaba ili pogresno nazivanje neceg sasvim drugog. Tu smo da naucimo kako i sta radi i koji su pravilni izrazi, da ne kazemo za tocak, recimo stender. @Hard_rock, nisi primetio da je to objasnjenje medjugasa. "JA MISLIO KVACILO-PADAJU OBRTAJI-NIZA BRZINA-MALO GASA-PUSTA SE KVACILO.Moze li tako?" TAKO JE, najbezbolniji nacin saltanja. Ne stiskaj kvacilo pri jakom kocenju, posto gubis kontrolu zadnjeg tocka. Tj, ne drzi kvacilo i koci, nego kocis i saltas nanize. I ne brkaj kocenje i zaustavljanje. To je prvo sto sam napisao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Opadaju kad pritisnes kvacilo, na to je mislio. I tocak blokira jer su obrtaji pali. Kad bi dao medjugas do recimo 8-9000 obr, tocak ne bi blokirao i ne bi bilo trzaja. Sta mislis kako voze na trkama, saltaju na 5000 obr u visu ili nizu ? Nesporazum, nisam shvatio da opadaju na 2000 dok drziš kvačilo.Sve ok i meni sve jasno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jamana 43 Napisano Januar 28, 2009 Svrati ponekad, 434 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cagiva Canyon Jamana 600 TT Prijavi odgovor kao problematičan Ah problem je u tome sto ja saltam sa kvacilom nikad bez.Nisam probao saltati ni nize ni vise bez kvacila Uh,tesko je sve ovo objasniti preko testature.Pri velikim brzinama se lako gubi kontrola na motoru.Zato su ti rekli da prvo kocis pa tek onda pritiskas kvacilo!Kocenje motorom koristite slobodno,ja to radim ceo zivot i nikad nisam zeznuo ni jedan menjac.Samo se prvo naviknite na motor,naucite da ga osetite pri manjim brzinama pa onda postepeno povecavajte brzinu i ostrije kocite motorom dok mu ne osetite granicu kad mu to ne prija tj.blokira tocak.Saltajte na nize sa "medjugasom",videcete da mnogo lakse sklizne u nizu.Cesto koristim i saltanje u visu bez kvacila,ali samo kad vozim ostrije.I za to vam treba praksa i poznavanje svoje masine.Nema lepseg osecaja nego kad pri ostrom ubrzanju idealno pogodite momenat saltanja bez kvacila a masina vas samo cimne i povuce skoro kao u prethodnoj brzini jer su obrtaji manje pali nego da ste se petljali sa kvacilom! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan E ljudi priznajem, glup sam, bez kvacila se slata u visu. Koliko vam onda zupcanici izdrze... Da li jos neko preferira takvo sto, posto znam princip rada spojnica (jednolamelaste i viselamelaste, posto je u motora viselamelasta) i za ovo prvi put cujem.... Za ovo prvo, a za drugo znam, ja navodim promjer kako ce sigurno zablokirati, a znam kako nece. I jos da dodam, ne kazem ja da se ne moze saltati bez kvacila, to moze i fica i svako auto, ali kako??? Trzaj, ode mjenjac, zato su pametni ljudi izmislili spojnicu (kvacilo, kuplung), za odvajanje motora od ostalih djelova transmisije...bla bla bla Sedi jedan! Da si ikada rasturio menjac kod motocikla i automobila video bih da su TOTALNO razliciti principi u pitanju. Svasta se ljudi ovde sad prica, pomjesali ste i babe i zabe... Sto se tice medjugasa, izgleda da smo dosli do klasicnih NEsinhronizovanih mjenjaca kod kojih se mora izjednaciti broj obrtaja zupcanika na pogonskom i gonjenom vratilu (da mi je papir kako bi ja to fino nacrtao) ali nije to sada bitno. Kod motora nemamo klasicni mjenjac iz 60 i neke ili kao sto su neki forumasi vozili fapa sa takvim mjenjacem pa govore kako se radi. Za saltanje bez kvacila ponavljam moguce je kao i kod auta, al to nije to. To mogu moderni dsg, tiptronic.... Ima ih...Kod saltanja u manju nisam osetio da motor trza, nego bas fin osjecaj kad malo letim na korman. To je samo usporavanje a ne kocenje. Nemojmo ici u off i u sirinu, mnogo ljudi ovde dosta zna, ali to je samo visak bezveznih informacija za neupucene. Ja sam cuo da jednocilindricni najbloje usporavaju motorom, i sam vozim takav. Imas pivo od mene ako mi navedes JEDAN motocikl koji mozes kupiti a da ima SINHRONIZOVANI menjac. Inace motocikli imaju pravi SEKVENCIJALNI menjac! DSG je manuelni menjac, ima kvacilo (neki i dva nezavisna), ali je robotizovano, Tiptronic je kontinualni menjac sa mogucnoscu predefinisanih stepena prenosa, no to ako te zanima mozemo na PM ili u nekoj drugoj temi. Ako nisi siguran, ne pisi napamet. @ misa_pei: Svaka cast na objasnjenjima! Cesto koristim i saltanje u visu bez kvacila,ali samo kad vozim ostrije.I za to vam treba praksa i poznavanje svoje masine.Nema lepseg osecaja nego kad pri ostrom ubrzanju idealno pogodite momenat saltanja bez kvacila a masina vas samo cimne i povuce skoro kao u prethodnoj brzini To majstor! Nijedno saltanje sa kvacilom ne moze da doraste tome, pa su i udarci (stresovi) na prenosnom mehanizmu (lanac, menjac, kvacilo) manji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 578 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1711 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam pocetnik i lagano vezbam voznju motorcikla sa menjacem, tacnije Vld-ovog KLE-a, i to na sledeci nacin: saltam od 1-3. povecavajuci stepen prenosa pri oko 3500 obrtaja, ponekad mi na prelazu 1. u 2. malko zapne-trzne.Kad stignem do trece, lagano doziram prednju (pipkam je trudeci se da improvizujem ABS) i saltam u nizi stepen prenosa i nisam primetio da mi je motor lelujao, i blokirao zadnju. Nadam se da je ovo najbolji nacin da steknem rutinu, a onda mogu i da povecavam brzinu (vremenom dok budem sigurniji). Kao pocetniku svaki savet je dobro dosao, jer sam totalni tantuz ;D I sad mozda glupo pitanje, dal ABS utice na naglo kocenje motorom i saltanjem u nizu u smislu da sprecava blokiranje tocka ili nema veze sa istim :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan I sad mozda glupo pitanje, dal ABS utice na naglo kocenje motorom i saltanjem u nizu u smislu da sprecava blokiranje tocka ili nema veze sa istim :-\ Ako ga sutnes u nizu npr iz 3 sa 8000 u 2 na 11000rpm (lupam) i pustis kvacilo ima da zablokira zadnji i ABS nema veze sa tim. Za to postoje proklizavajuca kvacila ali ni ona nisu svemocna, mada iz iskustva mogu reci da su dobra stvar! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...