cikamike 752 Napisano pre 13 sati Zainteresovan, 398 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger Sport 660 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, VPetar said: Ako imaš volje napiši nam nešto više o skalameriji Naravno... Ovo je mini solarna off-grid elektrana. Nije za moto kampovanje nikako, ali mozda nekom bude zanimljivo kao resenje za klasicno kampovanje. Sastoji se od power boxa sa Temua, on obezbedjuje prikljucke kao sto su 12V uticnice, usb, voltmetar i spremnik za klasican automobilski akumulator... Ja sam se odlucio za 80Ah gel bateriju koja mi je bila pri ruci. Gore je MPPT solarni kontroler od 20A sa Aliexpresa (ali ipak pravi) prikljucen na bateriju preko konektorola. Na kontroler dovodim punjenje sa jednog solarnog panela (prakticno dva vezana na red pa se preklapaju u kofer) koji ukupno daju realnih 100w. Model je Wattstunde WS100SUL. Imam jos jedan takav isti koji po potrebi dodajem paralelno pa dobijam 200w punjenja, ali sam skontao da je suvisan za dnevne potrebe. U toku dana pri punom suncu baterija je uvek izmedju 13 i 14V. Ovaj power box ima i u varijanti sa inverterom od 500w cistog sinusa spakovan u gornji deo kutiju (kome treba 220v). Ja imam inverter posebno koji mogu da dodam po potrebi, ali sam i to shvatio da retko treba. Iza je kompresorski frizider od 40l, Alpicool NLS55 sa dve nezavisne komore koji trosi max 60w i hladi do -20°. Moze da radi na 220v preko adaptera i naravno na 12V kako ga i koristim. Meni ovaj sistem zavrsava sve potrebe po pitanju elektricne energije. Da frizider radi non stop, da u toku dana punim power bankove, lampice i slicno... E sad, sve je ovo jos u test fazi, ja nisam neki iskusan kamper, pa ne mogu nesto vise da kazem. U kampu sam koji je uredjen i obezbedjuje prikljucak struje, ali volim da budem nezavistan kako bi isti princip mogao da primenim bilo gde. Kad pogledas sta sve drugi nose, ovo dodje kao neki minimalizam Sistem jeste prenosiv, ali nije bas mobilan jer je powerbox sa baterijom tezak preko 20kg. Plan mi je da sklopim malo laksi sa LiFePo4 baterijama, ali to je poseban DIY projekat... Za sad je odrzivo, videcemo... 3 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 556 Napisano pre 5 sati Zainteresovan, 484 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pratimo dešavanja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...