fibra 345 Napisano Octobar 20, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Danas ugradjujem onaj automat sa kontrolerom Stop svetlo sam uradio sa ledovima(26x crvena fi 10mm) i dve bele za osvetljavanje reg tablice.Migavci takodje dobijaju led,jedan je gotov-toliko sam imao zutih ledova Ekstra izgleda!U jednom migavcu ima 13 zutih led.Extra visoki sjaj,komad kosta 36 din :o ALi svetle za svaku paru! ;D Slike kada sve bude gotovo.(Cekam da mi stigne ostatak ledova za migavce) Super. Jedva cekam da vidim rezultat. A odakle si nabavljao te LEDove i znas li teh podatke o njima? Meni je aku suv suv da ne moze biti suvlji. Cak ne vidim ni gde je kiselina. Verovatno je ona pri dnu i ne vidi se. Dolio sam u svaku celiju dosta vode(prokuvao sam vodu iz filtera) i sad cu da ga stavim na punjenje. Jedino mi nije jasno na koju foru je on palio do sada? Na sta je palio...vazduh? Neverovatno Stefane, u akumulator se sipa destilovana voda a ne prokuvana. To nije isto! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Octobar 20, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan E, moram da se pozalim malo na moje magare. Danas sam se uverio koliko je klirens kod TA stvarno mali. Krenem da poprecim preko 2 niska stepenika, kad trandza zakaci. Nisam mnogo tezak, a ni prednji amortizeri se nisu previse nabili. Stanem pogledam, sve OK. Cini mi se da je zapeo nosacem centralnog stendera. Priznajem da sam se malo razocarao jer i nije neka prepreka. Dodje mi da ga podignem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Octobar 20, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan U katalogu se zovu ovako: LED5S ZU (L-7113 SYC-H) LED zuta water clear 3300 mcd 20 degrees 35.84 din A link,ako ce da radi je ovo: http://www.itcelectronic.com/katalog/default.asp Ovo sigurno nisu najsvetlije diode,ali ovo je najjace sto su imali u ponudi.A sasvim zadovoljavaju.Napr rasturio sam fabricki migavac sa ledovima, uporedio sam ih sa ovima,i svetle istom jacinom.(cak sam ih i kombinovao sa onima sto sam imao kuci,i razlika se ne vidi). I najzad sam resio da kada rade sva 4,biper cuti ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Octobar 20, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan U katalogu se zovu ovako: LED5S ZU (L-7113 SYC-H) LED zuta water clear 3300 mcd 20 degrees 35.84 din A link,ako ce da radi je ovo: http://www.itcelectronic.com/katalog/default.asp Ovo sigurno nisu najsvetlije diode,ali ovo je najjace sto su imali u ponudi.A sasvim zadovoljavaju.Napr rasturio sam fabricki migavac sa ledovima, uporedio sam ih sa ovima,i svetle istom jacinom.(cak sam ih i kombinovao sa onima sto sam imao kuci,i razlika se ne vidi). I najzad sam resio da kada rade sva 4,biper cuti ;D Hvala za info. Mada, ugao od 20 stepeni mi deluje previse usko. :-\ Kako si resio da biper cuti kad rade sva 4 mogavca? Relejima ili neka pamet? Svidelo mi se sta je Ceh uradio... biper cuti kad je u leru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Octobar 20, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Za sva 4 sam stavio prekidac 2x2 polozaja,i tako jedna strana ukljucuje sva cetri,a druga strana prekida vod do bipera ;D Vrlo vrlo primitivno,ali efektivno Mogao sam i softverski naravno,ali me za sada jos mrzi.Bacicu ceo projekat u drugu temu,sa potrebnim izmenama na hardveru,jer mi fali najmanje jos jedan ulaz,i jedan izlaz.Izlaz ce biti samo i iskljucivo za beeper,a ulaz verovatno za ler.Sada se moze podesiti da pwm radi ili pri davanju kontakta,ili ukljucivanju pozicije,ili uopste da ne radi,ali ne postoji opcija za biper. Znam da je ovo dosta nejasno,ali kada postavim temu,opisacu i probleme koji se automatski javljaju.Jedan od njih je kontrolna,ili kontrolne sijalice migavaca.Neki motori imaju jednu,a neki dve(kao TA).Pa ako imamo i alarm koji je povezan sa migavcima...itd,itd.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Octobar 20, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan ...ugao od 20 stepeni se cini dovoljan,jer je ona zuta plastika naborana i lepo lomi svetlo.Vidi se sa svih strana. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
laband 162 Napisano Octobar 21, 2009 Zainteresovan, 774 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1250GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam nedavno ugradio treće pardon drugo stop svetlo, koje sam pričvrstio na nosaš kofera sa donje strane, a ugradio sam umesto sijalice LED u paru sa elektronikom (koju sam napravio za blinkere na sanitetima)koja treperi LED određenim ritmom. Mogu vam reći da su mi mnogi rekli da je jako korisna stvar, pogotovo za to što na većini motora pozicija i stop svetlo idu preko jedne sijalice sa dva vlakna . Kačim video čim stignem. Možda će nekom biti korisno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefgi 21 Napisano Octobar 21, 2009 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: nbgd Prijavi odgovor kao problematičan Meni je aku suv suv da ne moze biti suvlji. Cak ne vidim ni gde je kiselina. Verovatno je ona pri dnu i ne vidi se. Dolio sam u svaku celiju dosta vode(prokuvao sam vodu iz filtera) i sad cu da ga stavim na punjenje. Jedino mi nije jasno na koju foru je on palio do sada? Na sta je palio...vazduh? Neverovatno Stefane, u akumulator se sipa destilovana voda a ne prokuvana. To nije isto! Kako nije....voda iz pravog filtera koja nema ni gram kamenca i ostalih nepotrebnih dodataka i prokuvana na 100 stepeni? Pa kako se onda pravi destilovana voda? E da...nisam video uopste kiselinu u aku....jel ona na dnu izmedju kondezatora? http://www.ejektor.co.rs/downloads/dokumenti/13_Destilovana_voda.pdf Pise kako se pravi destilovana voda i naglaseno je da je ona iz podzemnih izvora,povrsinskih voda i bunara. Meni je voda jako slicna bunarskoj zbog filtera a inace voda iz vodovoda koja je u filteru dolazi sa povrsinskih voda. Uzmes zagrejes da prokljuca i to je to! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5986 Napisano Octobar 21, 2009 Svakom po zasluzi, 12425 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan E, moram da se pozalim malo na moje magare. Danas sam se uverio koliko je klirens kod TA stvarno mali. Krenem da poprecim preko 2 niska stepenika, kad trandza zakaci. Nisam mnogo tezak, a ni prednji amortizeri se nisu previse nabili. Stanem pogledam, sve OK. Cini mi se da je zapeo nosacem centralnog stendera. Priznajem da sam se malo razocarao jer i nije neka prepreka. Dodje mi da ga podignem. Možda ti je spušten pozadi, nategnuta opruga? Ako nije, onda kupuj kros motorče sa klirensom od pola metra ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Octobar 21, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Za sva 4 sam stavio prekidac 2x2 polozaja,i tako jedna strana ukljucuje sva cetri,a druga strana prekida vod do bipera ;D Vrlo vrlo primitivno,ali efektivno jednostavna resenja su uvek najbolja Kako nije....voda iz pravog filtera koja nema ni gram kamenca i ostalih nepotrebnih dodataka i prokuvana na 100 stepeni? Pa kako se onda pravi destilovana voda? Meni je voda jako slicna bunarskoj zbog filtera a inace voda iz vodovoda koja je u filteru dolazi sa povrsinskih voda. Uzmes zagrejes da prokljuca i to je to! Heheh, nije to to. Destilacija nikako nije isto sto i prokuvavanje vode. Vidim, bezao si iz skole. Destilovana voda se dobija iz kondenzovane pare. U pari nema nista drugo osim vode, a u prokuvanoj vodi ima. Da ne pametujemo vise o filterima i kuvanju vode, kupis u apoteci ili pumpi destilovanu vodu i iskljucivo nju dolivas u akumulator, kao i u hladnjak. Možda ti je spušten pozadi, nategnuta opruga? Ako nije, onda kupuj kros motorče sa klirensom od pola metra ;D Ne znam, nisam nikad poredio klirens sa drugim TA. Procesljacu emanueli i videti koliki je fabricki klirens. Mozda je stvarno spusten. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefgi 21 Napisano Octobar 21, 2009 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: nbgd Prijavi odgovor kao problematičan Kako nije....voda iz pravog filtera koja nema ni gram kamenca i ostalih nepotrebnih dodataka i prokuvana na 100 stepeni? Pa kako se onda pravi destilovana voda? Meni je voda jako slicna bunarskoj zbog filtera a inace voda iz vodovoda koja je u filteru dolazi sa povrsinskih voda. Uzmes zagrejes da prokljuca i to je to! Heheh, nije to to. Destilacija nikako nije isto sto i prokuvavanje vode. Vidim, bezao si iz skole. Destilovana voda se dobija iz kondenzovane pare. U pari nema nista drugo osim vode, a u prokuvanoj vodi ima. Da ne pametujemo vise o filterima i kuvanju vode, kupis u apoteci ili pumpi destilovanu vodu i iskljucivo nju dolivas u akumulator, kao i u hladnjak. Moja greska je sto se nisam precizno izrazio....ovo sto sam naveo je nesto najpribliznije destilovanoj vodi...jako slicno da ne kazem isto i sigurno nece smetati ni aku ni hladnjaku. Da ne davim vise =) http://www.thebatteryshop.co.uk/yuasa-12n9-4b-1-643-p.asp Ovo je aku koji odgovara TA. Taj ja imam. Nesto me buni ovde...kaze u opisu da je to suvo punjeni aku sa 38 % kiseline, a voda? Zar ne treba da voda bude pomesana sa kiselinom? Tacnije oni se ne mesaju ali su zajedno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Octobar 21, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Na mom je isti taj akumulator. Ne znam koja je sansa da mi je na motoru fabricki aku vec 17 god. To dry charged znaci da je napunjen i isusen radi skladistenja. Predpostavljam da kiselinu dobijes posebno da je ulijes pre koristenja, a ostatak dolijes vodu. Ne verujem da moras posebno da kupujes kiselinu i da je meris. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefgi 21 Napisano Octobar 23, 2009 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: nbgd Prijavi odgovor kao problematičan Stavio sam jutros aku na motor posle punjenja sto vodom sto strujom. Prvi put u zivotu sam osetio sta znaci pravi udar iz akumulatora. Pa on mi upali TA posle svih ovih hladnoca, kisa i vetrova a stajao je 5,6 dana. I to upali kao letos na pola kljuca. Ja cam celo leto vozio sa slabim akumulatorom. Kako me nije negde izdao to mi nije jasno. Znaci ova YUASA je odlicna kada je puna. Sad jos da vidimo da li radi alternator svoj posao i to je to. Pozz p.s. Jel stvarno YUASA hondina prva ugradnja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
laband 162 Napisano Octobar 23, 2009 Zainteresovan, 774 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1250GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan možda zajebava i regler, to im je mana Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alera 96 Napisano Octobar 23, 2009 Svrati ponekad, 455 postova Lokacija: Vinkovci, Hrvatska Motocikl: KTM 640 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Na proljece bi kupio novi zatvoreni akumulator, ali do tada za ovih par voznji bi pokusao osposobiti postojeci koji je kiselinski s cepovima. Problem je sto je dio kiseline u prevrtanjima motora iscurio. Nalio sam destiliranu vodu, i to je bilo ok, dok nije zahladilo. Ajde ekipa elektro znalaca: Da li bi pomoglo da ispem postojecu kiselinu i naspem novu u ispravnoj koncentraciji? ??? Hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5986 Napisano Octobar 23, 2009 Svakom po zasluzi, 12425 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Pa možda bi pomoglo ali izgleda da ti je akumulator pri crkavanju. Vremenom su se nataložile na dnu delovi ploča i izgubio je kapacitet a možda taj talog i prespaja ćelije... Uglavnom, nekada sam tako pokušao da "reanimiram" accu iz kolia, polako izlio svu tečnost iz njega i bez velikog mućkanja i treskanja izbacio i nešto taloga (ako previše treseš iskrivićeš ploče i otpašće još neki komad sa njih )...nalio novu tečnost (u prodavnicama auto-delova sam viđao da prodaju već "smućkanu" kiselinu i destilovanu vodu), stavio na punjač, punio 10h i skalamerija je proradila...nekih par meseci dok se nije toliko materijala sa ploča okrunilo da je napravilo kratak spoj na dnu i dobio sam accu od 8V umesto 12V . Moj drugar je pokušao slično i nije uspeo...ploče su bile previše erodirale. Znači, moguće je ali sa vrlo neizvesnim rezultatom. Valjda ne treba da ti pričam da je kiselina - H2SO4 VRLO!!! otrovna, naravno i njena isparenja tako da ako se odvažiš na akciju sve radi na otvorenom prostoru, gumenim rukavicama i uz veliku opreznost. Ne znam da li se isplati da se maltretiraš, novi accu je u Louisu oko 30-tak E... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alera 96 Napisano Octobar 23, 2009 Svrati ponekad, 455 postova Lokacija: Vinkovci, Hrvatska Motocikl: KTM 640 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan U Hrvatskoj su zatvoreni s kiselinom oko 50E. Redom svi daju garanciju samo 6 mjeseci. Ako ga sada kupim kao i da nemam garanciju, pa da ne bi bilo 50e sada, pa 50e opet u pola ljeta. Pokusat cu pa cemo vidjeti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 97 Napisano Octobar 23, 2009 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Stavio sam jutros aku na motor posle punjenja sto vodom sto strujom. Prvi put u zivotu sam osetio sta znaci pravi udar iz akumulatora. Pa on mi upali TA posle svih ovih hladnoca, kisa i vetrova a stajao je 5,6 dana. I to upali kao letos na pola kljuca. Ja cam celo leto vozio sa slabim akumulatorom. Kako me nije negde izdao to mi nije jasno. Znaci ova YUASA je odlicna kada je puna. Sad jos da vidimo da li radi alternator svoj posao i to je to. Pozz p.s. Jel stvarno YUASA hondina prva ugradnja? YUASA jeste prva ugradnja. Mozda cak i najbolji akumulatori mada je to uvek nezahvalno reci ko je najbolji. Imas ih u Guevari ali cini mi se da za TA nemaju trenutno a kad ce biti neznaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefgi 21 Napisano Octobar 23, 2009 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: nbgd Prijavi odgovor kao problematičan Meni je malo sumnjivo da mi je na TA Yuasa zivela 10 god. Ovaj francuz sto sam kupio od njega rekao mi je da je aku dobar(sto je i bio) al da ga nije skoro menjao. E sad da li ga je uopste menjao do sada ne znam. Ne verujem da nesto moze toliko da traje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 97 Napisano Octobar 23, 2009 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Meni je malo sumnjivo da mi je na TA Yuasa zivela 10 god. Ovaj francuz sto sam kupio od njega rekao mi je da je aku dobar(sto je i bio) al da ga nije skoro menjao. E sad da li ga je uopste menjao do sada ne znam. Ne verujem da nesto moze toliko da traje. Pa i kod mene je YUASA. Dal je trajao 10 godina i dal moze tolko da traje to ne znam, ali sta ti je cudno. Mozda je covek zamenio aku isto YUASA-om kad je prethodni dotrajao. Ja recimo kad bi menjao opet bi YUASA-u uzeo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefgi 21 Napisano Octobar 24, 2009 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: nbgd Prijavi odgovor kao problematičan Nista ljudi, kome treba dobar aku uzmite Yuasu jer se ocigledno dobro pokazala. Ne verujem ni da je nesto skupa. Nije problem ni uzeti kiselinsku osim ako necete da prevrcete motor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
laband 162 Napisano Octobar 27, 2009 Zainteresovan, 774 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1250GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Meni se desilo da moj je crkao regler, a da nisam ni znao , pa sam kupio nov akumulator misleći da je on. Pošto se posle izvesnog vremena ponovo ispraznio ustanovio sam da je regler u pitanju.Regler je zamenjen(Joškinim), a u akumulatoru je hvalilo tečnosti , pa sam dodao malo kiseline , što nije ispravno i tako ga vozio do pre mesec dana. Pre neki dan pokušam da upalim, kad ono ništa . Čitajući prethodne postove rešim da ga isparem i naspem nov rastvor. Tako i uradim , isperem ga jedno 10 puta vodom sa česme , dobro iscedim i naspem rastvor i sada šljaka dobro . Videćemo koliko će to da traje. Ne znam što sam ovo napisao , ali možda nekom posluži. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5986 Napisano Octobar 27, 2009 Svakom po zasluzi, 12425 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Pa lepo što si napisao, sigurno će da posluži Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Octobar 27, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Posle prvog pranja si trebao nasuti destilovane vode sa po kap kiseline u svaku celiju i prikaciti na punjac.Pa posle 10-12 sati punjenja ponovo ga isprati,i onda nasuti kiseline.Sve to da bi se sulfat sa plocica imao gde da se "rastvori". Kada se aku.prazni od olovnih i olovo-dioxid ploca nastaje olovo sulfat,a od sump.kiseline voda.Prilikom punjenja proces je obrnut. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Octobar 27, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Dosta toga o akumulatorima: http://faq.f650.com/FAQs/BatteryFAQ.htm#Introduction Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...