Jump to content

Moto Zajednica

HONDA SH 300i 2007 - 2014

Recommended Posts

  • U prolazu, 48 postova
  • Lokacija: BiH
  • Motocikl: Suzuki GSF 600 Bandit

Pozdrav, drugari, evo mene nazad na maxi scooter!

 

Dakle, prije nesto vise od godinu dana prodao sam AA 500, onako neke tegobe je imala i odlucih da vise necu scooter uzimati.

 

Ubrzo kupujem nov kineski motocikl Sonic SK 150 poznat u Aziji kao Senke SK 150 Hunter ili Lexmoto SK 150, nakon predjenih malo vise od 2000 kilometara za nepunu godinu dana, nisam imao nekih posebnih primjedbi kvalitet, cijena i tako to, ne može se puno očekivati, ali nije izdao niti crkn'o! Odlučim i prodam ga prije dva mjeseca tražeći sebi Chopera jer sam si umislio da je to to!

 

Ubrzo kupujem Yamahu Virago 750 iz 89' od drugog vlasnika, motor vizuelno bez nedostataka, mehanickih isto tako, obzirom da se nije dugo vozao, nego samo glancao, onda su krenule avanture poslije prve hiljade kilometara, da ne pominjem potrosnju od 10 litara na 100 km. Uglavnom i njega sam kutarisao (prodao). 

 

Sjedim, razmisljam, trazim neki naked do 750 kubika, pregledam po oglasima putujem isprobavam sve poderano, a budzet je do 2.500 eura. Malo je reci izvraceni motocikli.

 

I izleti mi Honda SH 300i iz 2007 godine, sa 47.000 kilometara, efi ubrizgavanje goriva, abs koji radi i tako, po cijeni od 1.800 eura. Na oko fin, veliki kofer za dvije full face kacige, a ubrzanje je perfekcija za takav motoric.

 

Jucer sam kupio i zamjenio mu ulje Motul 10w30 - 7100 u motoru i reduktoru, filter ulja, oprao i ocistio filter variomata i ugradio nov filter zraka, te kupio motul rashladu tekucinu da zamjenim cijena svih dijelova je 60 eura sa dostavom. Naravno nisam vican majstor, vec ja to polako sebi pa koliko vremena uzme (ucim se). Za vikend trebam zamjeniti antifriz i isprati sistem, to prvi put radim, ali sreca ima dosta videa na youtubu pa nece biti problema.

 

Ukoliko još neko ima ovu Hondicu, volio bih da razmjenimo mišljenja u vezi potrošnih djelova, eventualno nekih problema koje motor ima i da se obrati pažnja i tako. 

 

Moram reći da me je motoric pravo fino iznenadio, jako lijepo povlači, okretan je ko bicikl, jako je koristan po gradu, nema nikakvih vibracija, treskanja, odma povlači, lagano obici kolonu cak i prestici automobil, potrošnja je oko 3 litra na 100 kilometara, s tim da sam ga probao na pravcu do nekih 140 kn/h ide jako fino, samo eto malo je tvrdi ovjes, cic udoban. Isto tako putna brzina od 80 - 100 kilometara mu nije nikakav problem.

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1115 postova
  • Lokacija: Tvrdos
  • Motocikl: ZUNDAPP KS 750

Posjedujem taj skuter . imam jedan problem . Prvi start tesko pali kad je hladan ! Malo duze vergla i onda startuje . Sa obzirom da je efi nebi tako trebalo. Da li neko ima iskustvo ili ideju sta ? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2022 postova
  • Lokacija: Jagodina
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600S

Po meni,neki senzor lažira da je motor vruć,i zato imaš teško prvo paljenje.Možda nije riknuo,nego samo loš kontakt.Trebalo bi prvo da pretreseš ako si snalažljiv,džekove.Vlaga,korozija loša provodljivost signala.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja