Jump to content

Moto Zajednica

Dindash

Članovi
  • Broj tema i poruka

    48
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    BiH
  • Interests
    Motocikli
  • Motocikl
    Suzuki GSF 600 Bandit

Poslednji posetioci profila

471 profile views

Dindash's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

20

Reputacija u zajednici

  1. Pozdrav dobri ljudi, ovako u zadnje vrijeme nešto razgledam oglase i primjetih da se trenutno na tržištu nude novi kros motori po povoljnoj cijeni marke Migliori Furio pa imamo izvedbu sa 200 (1.200 eura) , 250 (1.400 eura) i 300 cc (1.650 eura). Da li neko ima neka iskustva sa njima, jer su izrazito povoljne cijene za nove motocikle, meni trenutno najrobusnije izgleda ovaj od 200 cc. Šnjira ih na tržištu Sinpex firma. Slike u prilogu.
  2. Top izgleda kao original.
  3. Jutros sam gledao, pa nesto razmisljam da spustim dvije tanje sipkice i zavrnem na naslon (zeljezo) sto drzi blatobran i tu bi ga ucvrstio u dodatne dvije tacke... a možda izvedem kao sto je @strasilo uradio. Nesto ću partikati preko vikenda, pa mozda nadjem konkretno rjesenje. Hvala!
  4. Znaci nema. nekog rjesenjada ga ucvratim ili da nesto probam pripasovati...
  5. Pozdrav dobri ljudi. Situacija je slijedeca, nabavio sam polovan nosac i kofer givi u koji staju dvije full face kacige, a ukupna nosivost je 7.5 KG. Pristojno ocuvan, planirao sam ga prefarbati u mat crnu boju. Sad prilikom montiranja nosaca i postavljanja kofera, nije mi ono bas utegnuto, a dva elementa nisam montirao jer ne znam cemu a ni gdje se stavljaju, pa ako moze pomoc ili savjet gdje ubaciti. Slike u prilogu. Mislim da sam prosao povoljno, sve me izaslo 125 eura.. Hvala.
  6. Pozdrav dobri ljudi, ovako jučer pazari polovnog kineza, u pitanju je neka marka Iva Retro 49cc 4T motor. Nisam mogao da pronađem na netu neke konkretne informacije kao samo da je GY6 motor. Pa bih Vas molio ako mogu neke upute : - koju vrstu ulja uzeti i koliko se sipa u samu masinu, prvo bih to promijenio pa polako gledao ostalo, kakav ide filter ulja i slicno. - na kurblu ne može upaliti nikako - na što obratiti pažnju? Jučer sam ga kupio i dotjerao, u cugu je prešao 45 kilometara bez odmora, pise da je maksimalna brzina 60km/h toliko sam ga i vozio, malo spustim na 50km/h i to bi bilo to, bez pauze u cugu dakle. Uzeo sam ga ocu kako je sada u penziji da eto ima za neke svoje potrebe. Slika u prilogu, molim i za uputu na neke dodatne forume i druge bitne infomacije. Hvala i srdačan pozdrav.
  7. Lijep Bandit nema sta, gdje si nabavio nosac kofera i koliko kosta?
  8. Zahvaljujem na savjetu.
  9. Mali update, skinuo sam ventile za ozraku, ispustio staro ulke, ocistio ventile od hrdje, ugradio, te ocistio glavni cilindar i nasuo novo ulje. Sutra ujutro cu da vidim hoce li opet pustati na ventilu. Prilikom odvrtanja i zavrtanja nisam primjetio nikakve poteskoce pa predpostavljam da je navoj dobar. Ako neko moze pogledati slike pa dati strucno pogled! Hvala! P. S. Nazvao sam sve moguce prodavnice moto dijelova, auto dijelova, cak i poljoprivrednih masina i nisam nasao ove ventile. Pise na netu da su M7x1mmx27. 5, tako dam i izmjerio sublerom.
  10. Znaci moguce su dvije stvari da je navoj na klijestima stradao ili ventil, nista veceras raskupusavanje. Pa idemo dalje.
  11. I meni tako lici, kad sam gledao po tom broju sasije, cini se da je zadnja serija 2004 godina a u svim dokumentima stoji 2005. Na to su mi skrenuli pažnju i prodavci dijelova jer kažu da je drugačije u CH.
  12. I ne vozim, vec stoji u garazi dok ne nadjem rjesenje i sam sam razmisljao o zamjeni tog sarafa (ventila), sad po specifikacijam stoji da je to M7x1mmx27,5 pa ga trenutno trazim, ali koji god sam shop nazvao nema, kao ni prodavnice auto dijelova, ostalo jos da provjerim u prodavnicama za poljoprivredne masine.
  13. I evo jedna slika zmije ljute
  14. Pozdrav drugari, prije 20tak dana kupio sam Suzuki GSF 600 Bandit u papirima stoji da je 2005 godina proizvodnje, uvezen iz CH. Mada mislim da je neka greška vezano za godinu proizvodnje ali hajd, ko će ga znati. Mijenjao sam ulje, filter i te stvari, također sam muku mučio sa pronalaskom adekvatnog filtera zraka, te sam i to rješio. Kočnice sam očistio sa brake cleanerom. Međutim imam jedan problem, na prednjem desnom kočionom cilindru, curi mi na sisici "bleed nipple" kočiono ulje. Da li je neko imao sličan problem i kako ga je riješio, je li moguće problem riješiti zamjenom sisice. Također, istraživao sam po netu da je odgovarajuća M7x1mmx27,5mm. Ako neko može da pomogne i da odgovor na gore postavljena pitanja. Hvala!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja