Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha XT600 - all in one

Recommended Posts

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Pa sta dobijas ako zamenis 15w50 sa 15w40. Gradacija 15 je ista, znaci isto ulje reaguje na hladni start.

Pa to mi je nekako dodje kao najjeftinije novo ulje za zimu od cca 350din/lit jer ja koristim zimi 5 lit za zamenu. Dva litra da operem agregat i sledećih 3lit da sipam ulje koje hoću, a leti opet tako - dva litra da ispere agregat pa 3lit PS ulja.

Dakle menjam ulje sve dok ne vidim da ide potpuno čisto iz kartera  :)

Recimo ima na NIS-ovim pumpama neko takvo ulje u gradaciji 15W-40 i nije toliko gusto kao 15W-50.

http://motornaulja.blogspot.rs/2010/03/nis-motorna-ulja-nis-motor-oils.html

ps. Meni je motor uvek u garaži gde temperatura u nekom proseku između 7-10 C

Kakve su to udalastine i bacanje para.....ajde da je neko skupoceno vozilo pa ok.......Aj to ulje sto ispiras agregat nemoj bacati nego daj nekom da sipa u motor i da se sit navoza....kad si ti bacio pare neka neko bar to iskoristi...

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 991 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Pa sta dobijas ako zamenis 15w50 sa 15w40. Gradacija 15 je ista, znaci isto ulje reaguje na hladni start.

Pa to mi je nekako dodje kao najjeftinije novo ulje za zimu od cca 350din/lit jer ja koristim zimi 5 lit za zamenu. Dva litra da operem agregat i sledećih 3lit da sipam ulje koje hoću, a leti opet tako - dva litra da ispere agregat pa 3lit PS ulja.

Dakle menjam ulje sve dok ne vidim da ide potpuno čisto iz kartera  :)

Recimo ima na NIS-ovim pumpama neko takvo ulje u gradaciji 15W-40 i nije toliko gusto kao 15W-50.

http://motornaulja.blogspot.rs/2010/03/nis-motorna-ulja-nis-motor-oils.html

ps. Meni je motor uvek u garaži gde temperatura u nekom proseku između 7-10 C

Kakve su to udalastine i bacanje para.....ajde da je neko skupoceno vozilo pa ok.......Aj to ulje sto ispiras agregat nemoj bacati nego daj nekom da sipa u motor i da se sit navoza....kad si ti bacio pare neka neko bar to iskoristi...

Ko je rekao da se to ulje baca? Ne koristi se u mom motoru ali se i ne baca...

Što se cene motora tiče, očigledno je da je to individualno pitanje ali je jedna stvar sigurna. Svako vozilo koje sam ja održavao (bilo motor, automobil ili karting) je trajao više od proseka. Da li je to do mog standarda održavanja ili do čiste sreće ne znam ali ja prosto uživam u tome da znam da je sve kako treba.

Primera radi, ovaj XT koji sam pre 5 godina kupio sada na satu ima 70.000km. Kupljen je sa 50.000km i tih 20.000km je uglavnom bilo po terenu.

I veruj mi da ga nisam mnogo štedeo ali sam ga zato i dobro održavao. Posle svake vožnje recimo čistim lanac i podmazujem dekalamitom sve pokretne zglobove koje se mogu podmazati. Svake sezone zamenim kompletne tečnosti i uradim mali servis (pločice, napred/nazad, ulje u vilama, ulje u kočionom sistemu i naravno ulje u agregatu i to adekvatno Bardhal, Sikolene ili Bel-Ray uz zameni filtera ulje/vazduh...).

I naravno uvek se trudim da nekako tehnički unapredim motor. Prošli vikend je recimo montirano pancirno crevo, sada prohromski fuzasteri, sutra manji pogonski lančanik....itd.

Nekom je to možda glupost ali je meni to pravo zadovoljstvo.

Uostalom, neka svako brine o svom motoru kako želi.

• Podržavam 4

• Svrati ponekad, 301 postova
  • Motocikl: KTM EXC, TA 650

Baltrekk svaka cast za odrzavanje motora, volim da vidim kad neko cuva motor. Ja ga u voznji ne stedim, ali se trudim da ga odrzavam sto bolje mogu.

Tehnicki sam oko motora radio neke stvari da mi bude bolji za off, al. tockovi, pozadi 18i, distanceri na prednjim stapovima u cilju podizanja motora jel mi je bio nizak za off, shark izduv, napred experimentisao oko opruga, kupljen al. suspleh(skidplate) ceka montazu, porucen merac temperature. Zanimljivo mi je kad nesto uradim na motoru, jos malo i dobijam hard enduro:-)

• Drug član, 991 postova

Baltrekk svaka cast za odrzavanje motora, volim da vidim kad neko cuva motor. Ja ga u voznji ne stedim, ali se trudim da ga odrzavam sto bolje mogu.

Tehnicki sam oko motora radio neke stvari da mi bude bolji za off, al. tockovi, pozadi 18i, distanceri na prednjim stapovima u cilju podizanja motora jel mi je bio nizak za off, shark izduv, napred experimentisao oko opruga, kupljen al. suspleh(skidplate) ceka montazu, porucen merac temperature. Zanimljivo mi je kad nesto uradim na motoru, jos malo i dobijam hard enduro:-)

Upravo!  :)

Ajde okači neku fotku da vidimo kako taj tvoj XT izgleda posle svih prepravki.

Inače, isto sam sve i ja uradio sa svojim XT-om.

Danas mi je prijatelj doneo i prednji lančanik od 13 zuba (fabrički je 15, a ja već vozim 14 zuba napred, a 47 nazad) pa videću i to kakve novine donosi na terenu.

ps. Hvala.

• U prolazu, 27 postova
  • Motocikl: Yamaha xt 600 tenere 43f

Hello

Ja juce malo bajkerisao. :) da bacim i koju slicicu mopeda.

e9147c16456c3671055ca7a5ed7d10b4.jpg

cb162ba35f9de370a514b0fd072ba27c.jpg

26441ba3b73e8fbb845f4a29ecbaa03d.jpg

bbadaaf4c5f5a8f5c127826fd957c1a6.jpg

Ima dosta posla oko jage, ali meni zavrsava posao...

Послато са Coolpad E501_EU уз помоћ Тапатока

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 301 postova
  • Motocikl: KTM EXC, TA 650

Slike cu postaviti kad budem pored racunara, uglavnom pisem sa telefona i ne znam da postavim slike.

I meni je 14-47 i tako mi deluje ok, ali bih voleo da probam sa 13.

• U prolazu, 49 postova
  • Motocikl: XT 600E

https://www.kupujemprodajem.com/Filter-vazduha-Yamaha-xtz-600-660-31921720-oglas.htm?filter_id=161591

Da li neko zna jel ovakav filter za xt 600? Lik mi je tu u lokalu pa da odem da kupim ako odgovara, on nije 100 posto siguran da li je isti za xt 600, a ja i ne znam gde se filter nalazi a kamoli kako izgleda :tras2:  :)

Planiram da kupim sve za servis pa da teram majstoru da menja. Inace UFO blatobran je preporodio motor, kao da je 5 godina mladji  :sampion:

• Drug član, 991 postova

https://www.kupujemprodajem.com/Filter-vazduha-Yamaha-xtz-600-660-31921720-oglas.htm?filter_id=161591

Da li neko zna jel ovakav filter za xt 600? Lik mi je tu u lokalu pa da odem da kupim ako odgovara, on nije 100 posto siguran da li je isti za xt 600, a ja i ne znam gde se filter nalazi a kamoli kako izgleda :tras2:  :)

Planiram da kupim sve za servis pa da teram majstoru da menja. Inace UFO blatobran je preporodio motor, kao da je 5 godina mladji  :sampion:

Ovo ti je filter vazduha za model 3TB, bar se meni tako čini...

• Svrati ponekad, 188 postova
  • Motocikl: Yamaha XT 600R Honda CT110 (trail)

I evo danas sam opet zamjenio ulje ali sad je motul 15w50, razlika se osjeti, posto sam prije oko 300km sipao eneos i stvarno imam lose iskustvo sa tim uljem dobro radi kad je hladan cim se ugrije tesko se salta, klize lamela, a izbaciti iz brzine je misaona imenica, tako da nebi preporucuo to ulje za vazdusno hladjenje...to je samo moje iskustvo, ne znam kod drugih.

post-37184-0-93689400-1459452847.jpg

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: Yamaha XT 600 2KF

Moze neka mala pomoc oko dekompresora? Primetio sam u poslednje vreme da mi sve cesce vraca nogu nekad kad okinem na kurbli, pogotovu kada je hladan. I primetio sam da nemam oprugu gornju kod polugice pre ulaska u poklopac motora, dal to hoce da zeza, ili se rastelovali ventili malo? Ne znam kako da nastelujem idealno da kad kurblam da ne vraca nogu...Ovih dana cu proveriti ventile prvo, ali ne znam proces ceo kako radi, znam da otvara malo izduvne ventile ili samo jedan, pa upali, ali sta se desava sa sajlom kada klikne na kurbli, dal treba ona gornja poluga da se otvori, tj.da je povuce sajla ka kurbli i da ostane u tom polozaju dok se ne zakurbla, ili se vraca nazad poluga, pa kad ponovo zakurblas onda ona se vrati da zatvori ventil. I citao sam da treba imati free play nekih 0.5 mm u polugici gornjoj, ako sam dobro procitao u manualu, mislim da je mene malo vise, jer mora toliko da bude, najvise do 1mm, da je zategnem malo pa da probam? Ne znam dal ce nesto stetiti motoru, pa bolje da pitam a i interesuje me

Moze neka mala pomoc oko dekompresora? Primetio sam u poslednje vreme da mi sve cesce vraca nogu nekad kad okinem na kurbli, pogotovu kada je hladan. I primetio sam da nemam oprugu gornju kod polugice pre ulaska u poklopac motora, dal to hoce da zeza, ili se rastelovali ventili malo? Ne znam kako da nastelujem idealno da kad kurblam da ne vraca nogu...Ovih dana cu proveriti ventile prvo, ali ne znam proces ceo kako radi, znam da otvara malo izduvne ventile ili samo jedan, pa upali, ali sta se desava sa sajlom kada klikne na kurbli, dal treba ona gornja poluga da se otvori, tj.da je povuce sajla ka kurbli i da ostane u tom polozaju dok se ne zakurbla, ili se vraca nazad poluga, pa kad ponovo zakurblas onda ona se vrati da zatvori ventil. I citao sam da treba imati free play nekih 0.5 mm u polugici gornjoj, ako sam dobro procitao u manualu, mislim da je mene malo vise, jer mora toliko da bude, najvise do 1mm, da je zategnem malo pa da probam? Ne znam dal ce nesto stetiti motoru, pa bolje da pitam a i interesuje me

Opruga mora biti ona vraca dekompresor, dekompresor otvara jedan izduvni ventil i kurbla ide lagano svaki put on se vrati i klikne kad vratis kurblu, i nemoj kurblati dok sve klip ne vrati na tacku sabijanja tad je klip u donjoj tacki i ventili su zatvoreni tad je i kurbla tvrdja, nemoj kurblati na pola kurble uvijek vrati do kraja kurblu pa onda, moze vracati kurblu zato sto dodas gas, probaj 2 puta lagano sa cokom zakurblati i 3 put sa skroz malo coka i malo gasa ma da ne treba gas, ja dok upalim vratim cok, i drzim malo gas..

Ajde da razumem 100%, ovako da probamo, kod mene a verujem i kod svih da kurbla radi ovako, kada je pretiskam nogom nadole kurbla reaguje ovako: ide tesko do nekih 60/70% hoda kurble, pa se javi klik kurble,(ja tada vracam nogu nazad i kurbla se vraca, i onda probam kurblati kada je lakse sa kurblom nadole... Pa sam probao i drugu metodu: pretiskam kurblu nadole, sve dok se ne javi klik, pa malo posle klika kad se javi neki otpor, pa onda kurbla malo propadne skoro do kraja, i onda vratim i kurblam(nikada od pola, uvek od vrha kurblam...sad ima raznih metoda, ali sam primetio da kod drugih xt-ova se ne javlja nikada da vraca kurblu naglo...sigurno je dekompresor ustelovan veoma dobro, mozda zavisi i od drugih faktora.

• U prolazu, 27 postova
  • Motocikl: Yamaha xt 600 tenere 43f

Ajde da razumem 100%, ovako da probamo, kod mene a verujem i kod svih da kurbla radi ovako, kada je pretiskam nogom nadole kurbla reaguje ovako: ide tesko do nekih 60/70% hoda kurble, pa se javi klik kurble,(ja tada vracam nogu nazad i kurbla se vraca, i onda probam kurblati kada je lakse sa kurblom nadole... Pa sam probao i drugu metodu: pretiskam kurblu nadole, sve dok se ne javi klik, pa malo posle klika kad se javi neki otpor, pa onda kurbla malo propadne skoro do kraja, i onda vratim i kurblam(nikada od pola, uvek od vrha kurblam...sad ima raznih metoda, ali sam primetio da kod drugih xt-ova se ne javlja nikada da vraca kurblu naglo...sigurno je dekompresor ustelovan veoma dobro, mozda zavisi i od drugih faktora.

Kod mene je uglavnom tako, stim sto dekompresor "cakne" na oko 50%, a na 60-70% kurbla "stvrdne". I nikad ne zakurblam dok se ne oseti "tvrdo". Ako propadne ponovo je pritisnem od pocetka preko "caktanja" do tvrdoce, pustim je do kraja gore i kicknem...

Znam da dok je burazer imao teneru 1vj (valjda prva serija sa kurblom i alnaserom, nisam siguran), njemu je pucala dekla prilikom kurblanja i vracala kurblu tako jako da smo morali da obujemo jake htz cipele i probali da upalimo, tj. kurblamo, razlog tome je bio taj da mu je cdi bio zbudzen sa nekog skutera, dok kod xt ima predpaljenje i paljenje, msm na cdi, taj nije imao. Nakon dve ispucale dekle, kontaktirao je Josku, koji je majstorski to napravio.

E sad, kod tebe verovatno nije to u pitanju, mozda je to od opruge koje nemas, ili prilikom kurblanja drzis rucicu gasa.

Meni se jednom desilo da sam malo drzao gas, pa mi je vratio kurblu, nije malo bolelo.

Ja se raspisao... x)

Послато са Coolpad E501_EU уз помоћ Тапатока

Dekompresor otvara ili ne tu nema sta samo se podesi buzir da nema lufta gore ona poluga od dekompresora i to je to... ako ti tesko pali moze biti svijecica i karburatori ili paljenje u zadnjem slucaju, ali vjerovatno nije, nebi ti motor radio dobro, kao sto je kod mene bilo zakrenuto paljenje tj. magnet precvikao kajlu i okrenuo se tad sam motor palio po sat vremena ubio se kurblajuci, a sad kad je nastiman pali iz 1, 2 kurble..mozda ti je ler gas visok jer hoce da vraca kurblu ako je gas dodat malo vise.

To sam onako rekao, na nekih 60-70, moguce je i da je na 50%, tu negde cakce  :) , imam problem mali sa karburatorom, pusta mi pomalo gorivo na crevu od cevcice gde se puni  lonce, moram zameniti iglicu plovka, i onu gumicu na kucistu gde ulazi igla, mislim da mi tu pusta gorivo, jer sam sve probao sa slavinom i nikako nece da zatvori 100%, uvek malo kaplje... ali ne verujem da je to problem, mislim da je u opruzi, koja treba da vrati polugicu nazad. 

To sam onako rekao, na nekih 60-70, moguce je i da je na 50%, tu negde cakce  :) , imam problem mali sa karburatorom, pusta mi pomalo gorivo na crevu od cevcice gde se puni  lonce, moram zameniti iglicu plovka, i onu gumicu na kucistu gde ulazi igla, mislim da mi tu pusta gorivo, jer sam sve probao sa slavinom i nikako nece da zatvori 100%, uvek malo kaplje... ali ne verujem da je to problem, mislim da je u opruzi, koja treba da vrati polugicu

Ako je motor palio dobro pre onda sredi prvo oprugicu, a i sredi karburator moze biti da ti dobija puno goriva 

zbog gumice zato i vraca kurblu..sredi pa javi  ;)

• Drug član, 991 postova

Verovatno nigde u Srbiji nema više Yamahi po glavi stanovnika nego u Zaječaru  :)

Juče je bio lep dan da se većina nas okupimo i provežbamo osnove.

Fotografije - Ivica Ivanović

post-14823-0-35310300-1459756589.jpg

post-14823-0-74445800-1459756602.jpg

post-14823-0-88356300-1459756618.jpg

post-14823-0-94429000-1459756645.jpg

post-14823-0-78156800-1459756660.jpg

post-14823-0-99795200-1459756673.jpg

• Podržavam 3

• Drug član, 1367 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

To je za model 3TB 1991-2003 i za XTZ 660 Tenere 1991-1999. Inače, taj HF filter je NAJLOŠIJA moguća opcija, već sam pisao nekoliko puta zašto.

Ne dihta provjereno. Sve ostalo je puno bolje, Genuine, Champion, Meiwa...

• U prolazu, 49 postova
  • Motocikl: XT 600E

Otisao sam kod lika, skinuli i uporedili to je taj. Stari je bio original i pitanje da li je ikad menjan... Zamenio sam ulje i filtere i motor samo prede.. Sledece nedelje ide na farbanje...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja