Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje vezano za sijalicu Fara Piaggio free

Recommended Posts

• U prolazu, 25 postova

Pozdrav svima 

Crkla mi je sijalica na faru pa sam kupio novu klasičnu (žuto svetlo) od 35w. Sijalica odgovara grlu, ali ne pali. Do grla idu 3 žice i na grlu ima 3 parčeta metala koji prave kontakt, ali sam primetio da na novoj sijalici ima samo 2 kontakta na vrhu i da fali jedan sa strane, dok na staroj ima i kontakt sa strane čini mi se. Da li sam ja dobro shvatio da je u tome problem i da li mozda oznaka na sijalici s2 označava 2 kontakta i u skladu sa tim s3 označava 3 kontakta? Na šemi sam pročitao da je ta treća žica i kontakt uzemljenje i dal to treba da dodiruje tu treću budžu na sijalici ili samo leži na grlu pa je problem u nečem drugom. Izvinjavam se na nestručnom rečniku. Mozda sam hteo da kažem da treća buksna leži na grlu sijalice pa mi možda treba sijalica neka druga sa kontaktom za treću žicu.

Pitanje je toliko prosto da ne mogu da nadjem odgovor na netu. 

Promenio član Dukati Duka

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 25 postova

I da, posle sam video da je bolje uzeti sijalicu sa belim svetlom, tako da ću novu kupiti belu. I nije buksna izgleda, već recimo treća šnala na grlu u koju se priključuje žica ne dodiruje odredjenu budžu na sijalici, kontakt (sa strane) već leži na grlu, ili možda treba tako pa je problem u nečemu drugom. Staru sijalicu sam bacio ali koliko se sećam imala je možda "budžu" i sa strane za razliku od ove

Promenio član Dukati Duka

• BJB Maxi Scooter Club, 1019 postova
  • Motocikl: Yamaha Majesty 250

Da nisi možda omašio pa kupio sijalicu sa jednim vlaknom, umesto sa dva ( oboreno i dugo svetlo )...?

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

• Svrati cesto, 3572 postova

Pre neki dan kumic menjao, ja sam ubedjen da je oznaka grla ba20d. 

Ovako izgleda.

b.png

Stim sto je on stavio halogenu kvalitetniju i kaze da je extra.

ovako nesto.

c.png

d.png

Promenio član Fredi

• BJB Maxi Scooter Club, 1019 postova
  • Motocikl: Yamaha Majesty 250

Vidi da li sijalice odozdo obe imaju podjednak broj kontakata...

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

• U prolazu, 25 postova

Hvala svima na informacijama

I ajde kad sam već tu da pitam, da ne otvaram novu temu za dzaba.

Menjao sam tečnost u kočnicama i kočnica mi deluje jako tvrdo, kako to rešiti, da li mozda treba odliti malo tečnosti iz rezervoara ili je tako kako je i ne treba se petljati preterano, ili postoji neki drugi način? Važno da radi, to svakako, bile su pune vazduha. 

• Svrati ponekad, 170 postova
  • Motocikl: RS 125; Derbi GP1 250; Daytona 675

Sto se tiče sijalice, verovatno si kupio jednopolnu sijalicu umesto dvopolne jer se kod free-a koristi jedna sijalica i za kratko i za dugo otud i 3 žice ( jedna je -, druga je + za oboreno svetlo i treća za + dugog svetla. Obrati paznju kao sto je kolega pre napomenuo da sa donje strane tvoja sijalica ima 2 da kažem mesa (plave strelice), bocni konektori (zelena strelica) su uvek spojeni u grlu koliko ja znam i oni su valjda - .

IMG_20220224_004441.jpg

Sto se tiče kočnice free je malo specifičan, moj ti je savet da proveris sajlu koja vodi do kočionog cilindra prednje kočnice pošto je kod njega takav sistem prvo sajla pa onda kočioni cilindar, ne znam da li si sam menjao ulje ili ti je neko radio, proveri polozaj sajle ispod plastika, da je nešto ne gnječi, da nije mnogo savijena na nekom mestu, to mi prvo pada na pamet po tome šta si opisao. 

Promenio član matke92

• Svrati ponekad, 170 postova
  • Motocikl: RS 125; Derbi GP1 250; Daytona 675
4 hours ago, cezarpa said:

Stara sijalica lici na ovu?

2787.jpg

Poprilicno sam siguran da nije,Koliko sam ih do sad radio, sijalica je bas oznake "ba20d" i na onom free-u kome je far u plastici ispred km sata, i kod onog kome je odvojen far na korpi ide ista.

Ovo je klasicna H4 sijalica sto si poslao, imao sam zabune i oko toga jer u skuterima nosi neku drugu oznaku zbog slabije jačine 35/35W susretao sam se kod peugeot skutera sa tim, no nije sad tema da ne odem u off. 

• Zainteresovan, 495 postova

U neke farove je uz minimalne izmene moguce ubaciti H4 umesto balonke. Nije nemoguće da je taj slučaj u pitanju na FREEju. Čak štaviše mi se čini da to ljudi i jesu radili zarad boljeg osvetljenja.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja