Jump to content

Moto Zajednica

Potrebna krv: AB negativna

Recommended Posts

• Drug član, 1250 postova
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Pozdrav,
da li ima neko AB- krvnu grupu, ili poznaje nekog ko bi mogao da donira, potrebno je za jedno dete, isključivo Bg.

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 147 postova
  • Motocikl: KTM 890 Duke 2022

Ako je to ova devojčica evo molbe koleginice s mog posla: 

"Velika molba odavde pa do neba..
Znamo tetku ove devojčice a krv odnosno trombociti trebaju za sledeću nedelju inače detence umire.

Treba im 10 ljudi a do sada imaju jedno..
Hvala.."4141AA77-5AB3-4A28-A36E-AA3C3E7086BC.thumb.jpeg.412283225d780f2f07e8b9abb3ac6f6c.jpeg

Jeste, Kalesin, za nju sam pitao. Slično kao što si ti čuo od koleginice koja je tetka, mene je pitao porodični prijatelj koji je njima prijatelj, samo nisam hteo da komplikujem šta, kako.

Nadam se da će naći dovoljnu količinu. Velika je glupost ovo što je moguće samo u Bg, al to sad nije tema... :(

• Ol' dirty bastard, 636 postova
  • Motocikl: Yamaha

Gore pise AB-, ja sam 0+ mogu da dam svima.

Jel mora iskljucivoAB+ ili bi mogao ja da pomognem.

Drugo, pise BG, dal mora opet samo iz BG da bude davaoc.Ja sam blizu Zajecara, a mogu vec danas da dam krv(u Zajecaru).

Promenio član Djokic

Samo AB- može, pitao sam to već, ne mogu univerzalni davaoci (grupe kompatibilne sa AB-). Verovatno treba neki deo krvi koji mora da se pogodi sa grupom, nisam stručan, ne bih da lupam.

Za ono što znam, Beograd za davanje krvi i može se u N.Sadu utvrditi kompatibilnost.

@Djokichvala ti svakako! I mala ispravka, 0+ može da da svim krvnim sa + Rh faktorom.

• Svrati ponekad, 286 postova

Evo sada sam bio u institutu. 

Procedura je mnogo slozenija nego kako je napisano nazalost. 

Posto se uzimaju samo trombociti, prvo se radi testiranje od pola 8 do pola 11 (ili pola 8 do 10 zaboravih). Posle toga ako prodjes test onda si na cekanju da te oni zovu da dodjes i to se radi preko aparata nije klasicno davanje krvi.

Tako da je to verovatno razlog zbog cega je samo BG u opticaju.

Uzgled AB- je najredja krva grupa na svetu i ima samo 3% popolacije.

Promenio član stikis
  • Tužan 1

Stikis, hvala ti puno i što si otišao i prosledio informacije iz prve ruke. Ja sam podelio informacije onako kako sam znao, praštajte.

Može se testiranje raditi i u Novom Sadu, pa dalje da se vidi kad bude trebala akcija. Molim vas i ako niste AB- da se proširi potraga, ja sam samo 2 potencijalna čoveka našao, kao što Stikis kaže jako je retka grupa, pitao sam milion ljudi..

• Drug član, 1601 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400

Kao i uvek , ovakve poruke su , sta znam... Cutacu 

Ako vec objavljujete ovakve stvari - napisite precizno sta i kako. Kao sto neko rece , slozenije je nego sto mislite ..

Prvo , precizno se raspitajte a ne ofrlje pa tek onda otvarajte temu jer ove stvari nisu za zajebanciju. Prvo , nije isto ako treba krv i ako trebaju trombociti. Terapijska doza krvi i terapijska doza trombocita se razlikuje.. dalje , kontraindikacije za davanje krvi i za davanje trombocita nisu iste ... Ako treba krv pacijentu koji je 0+ , davaoci mogu da budu 0+ i 0- , a ako treba trombociti kontra je , AB je univerzalni primalac , rh pripadnost kod trombocita se ne gleda

dalje "ako ne primi krv- umrece" - veruj da se nece desiti nikad

Zna ceo svet da radim na transfuziju , pa kad zapne okrenite na dobro poznati broj telefona

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 286 postova

Nemoj da mi se zahvaljujete za ovakve stvari molim vas.

Informacije sam samo prosledio da mora drugacija procedura. Nisam imao nikakve lose namere da zvucim da nekoga ispravljam. Jer mislim da ovde svako pre svega zeli da pomogne koliko je u njegovoj moci.

Promenio član stikis

Darko, već rekoh, napisao sam kako i šta sam znao.

Bukvalno prva poruka of druga je bila "potrebna je krv ab- za dete, isključivo Beograd".
I vremenom kako je bilo nekih novih informacija, ovde sam pisao. Pitao sam drugara malopre, njemu je rečeno da je potrebna krv, i to je pričao sa članom porodice male Ivane, a evo Stikis kaže da su mu u zavodu rekli da trebaju trombociti.. Šta je tačno, ne znam.

Pre 7 sati, nafetS je napisao:

Verovatno treba neki deo krvi koji mora da se pogodi sa grupom, nisam stručan, ne bih da lupam.

Pitao sam šta sam mislio da treba (da li može još neka grupa, da li može van bg i sl) i tako prenosio informacije, don't kill the messenger, stvarno je bila najbolja namera.
Evo, ako bih mogao da te ovako, javno, zamolim, da proveriš šta je potrebno (u slučaju da imaš pristup tom delu sistema, kako to već ide) i da napišeš ovde kratko i jasno, kako se ne bi dalje širile dezinformacije i da se skocentrišemo na traženje donora.

ja radim na transfuziji na VMA , a ovo je Zavod , nisu iste firme, tj pacijent lezi kod njih a ne kod nas...

s obzirom da pise da krv mogu da daju zene koje nisu radjale - 110 % trebaju trombociti a ne krv...

terapijska doza trombocita je 6 komada , kad das krv od jednog davaoca se pravi jedan trombocit , a kad das trombocite od jednog davaoca se naprave 6 komada... 

problem kod trombocita je sto je rok trajanja 6 dana ...

nemam mogucnost da proverim kod njih nista ... mozete da im kazete da ako nemaju trombocite , da se obrate Transfuziologiji VMA , pa ako imamo - izdacemo .. ( na ovo su teski, ali moraju da pristanu )

• Hvala 1

Pre 6 sati, stikis je napisao:

Uzgled AB- je najredja krva grupa na svetu i ima samo 3% popolacije.

svet i mi nismo isti... zapravo , to se deli vise po podrucjima.. u svetu ne najcesca 0+ , dok je kod nas u srbiji najcsesca A+ ... tako i za najredje:)

ali da ih ima malo - ima ih :)

• Drug član, 1652 postova

Једна информација, жене испод 60 кг се одбијају. А често и оне које имају тек неки кг преко, проследе преко пута, на донирање крви. 

Такође, вене морају бити добре, доста боље него за давање крви, јер овде преко сат времена игла буде у вени, два минута се узима крв, одвајају тромбоцити, па се два минута враћа остатак крви у вену. 

Такође, Даре је у праву - нико неће умрети без тромбоцита. Односно, неће се дозволити да дође до те ситуације да за некога нема. 

Институт има листу давалаца који су вољни да на позив дођу и помогну. Тако да, ако желите да учините добро дело, није решење једном отићи и спасити живот, већ то редовно радити, а то можете ако се пријавите оним лепим тетама (а имају и једног мотоциклисту) да вас зову када некоме гори. 

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja