Jump to content

Moto Zajednica

Vjerovali ili ne, vec problemi!

Recommended Posts

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Da covjek popizdi!

Citam ja tako juce moj OWNER'S MANUAL i naletim na poglavlje o zamjeni ulja. I tamo imam i sto vidjeti! Procitam ja postupak zamjene ulja i filtera i shvatim da mi je majstor (ovlasceni serviser!) zajebao milion stvari!

Tamo pise da motorcikl mora biti u uspravnom polozaju dok mu ne iscuri svo ulje - kod ovoga strucnjaka je stojao na stopi!

Takodje kaze da pri mjerenju nivoa ulja motorcikl opet mora biti u uspravljenom polozaju - kod ovoga opet na copavoj!

Posto je na R46-ici mjerenje ulja preko sajle, tamo kaze da pri mjerenju ne treba zasarafljivati pa odsarafljivati mjerac vec samo ubosti i izvuci! - ovaj je sarafao!

I najvise sam popizdio kada sam procitao da u motor treba usuti 2,6 litara ukoliko se mijenja filter (sto je kod mene i uradjeno) - a na stolu mi stoji preostala boca ulja sa 500 ml u njoj (sto znaci da je gospodin majstor sipao 2,5 litara)

Tako da sam danas uzeo sve po servisnoj knjizici korak po korak (da ne prepisujem sada, svi otprilike znamo kako to ide...) odradio mjerenje i shvatio da sam vozio sa uljem na minimumu! Tako da sam odmah dolio onih propisanih 2,6. Jos jedno mjerenje i naravno sada je ulje na nivou nesto iznad minimuma.

I poslije svega toga jos procitam i sledece:

Engine oil: Type: SAE10W30 or SAE10W40 or SAEa5W40 or SAE20W40 or SAE20W50

i tada shvatim da ulje koje su mi sipali nije ni jedno od gore navedenih, tj radi se o ulju 15w-50. I ne samo to, razmisljao sam malo i kada pogledate pakovanje:

404.jpg

nigdje se ne spominje nikakav motorcikl, cak na pozadini pakovanja pise da je u pitanju visokokvalitetno...bla bla bla...ulje za sve vidove savremenih AUTOMOBILA! E sada posto svi znamo da je kod nas uljno kvacilo koje se podmazuje istim tim uljem (zato se i razlikuju auto i moto ulja) pocinjem i opasno da brinem! Em to i em sto Bog sami zna da li je to ulje uopste original! A vec danima se tripujem da mi izmedju 3500 i 4000 obrtaja nesto kao zvekece u motoru - aludiram na lanac...

Kada budete isli kod majstora, ovlascenih servisera... ne dajte da vas ovako veslaju!!! :(

E da, naravno, STO MI JE CINITI :?: :?: :?:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Vlasnik sajta, 5358 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Ja bih na tvom mestu sad zamenio ulje, naravno ne u ovlascenom servisu...

Naravno, u zavisnosti od procesa razrade, odaberi koje ulje mislis da treba i jednostavno ga zameni. Za taj Mobil sam cuo samo lose price, naravno u smislu da nije original. E sad, dal je ista prica i sa tim uljem koje ti imas, to vec ne znam...

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Nista mu nece smetati sa auto uljem do jednom 1500 milja(~2400km), samo zameni ulje i filter i uzivaj, sta sve rade tim Jamahama ovde u Americi i nemogu da ih uniste, nista se nesekiraj zaeni ulje i uzivaj.

• In memoriam, 884 postova
naravno, STO MI JE CINITI

1. Smanji sekiraciju - jebes motor pored tolikih polugolih ribica na primorju

2. Zameni ulje

3. Vozi vise, brini za motor manje

• Drug član, 4416 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

#1 ako prominis ulje na copavoj,a ne da motor stoji uspravno ostace ti dva deca starog ulja u motoru..........a ja tu nevidin nikakav problem(ako oces mogu ti na tanane objasniti sve)

a to sta ti je ulija jedan dec manje ulje ne znaci nista jer bolje je da imas malo manji nivo ulja tj. ispod maksinuma nego priko.

Isto tako SEA15W50 je ulje sasvin OK za tvoj motor radi se samo rasponu temperature na kojem ulja ima najbolje podmazivanje........

Tako da nemoras da se ljutis na majstora nije nista uradija poglesno.Nego si ti sta mu visis na glavi kod radi.

• Drug član, 1777 postova

U pravu je Mali Caca i svi ostali. mozda ti je ostalo najvise 2 deci starog ulja, sto i nije neki problem... Mada ga ja naginjem u sve moguce polozaje kada menjam ulje, ne bi li se iscedila i jedna kap vise, ali i sam zanm da je to bolest. Bitno je da je bio iznad minimuma, tako da si imao dovoljno ulja. Ja bi na tvom mestu iscedio to ulje i sipao ulje za motocikle, naravno full sint...

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: DR 650

Pa trebao si odmah da mu skrenes paznju.. Pa bar za promenu ulja ne treba neko veliko majstorsko znanje... Da sam na tvom mestu ja bih sam promenio ulje i filter, najvise zbog toga sto ti je sipao ulje za auto, i onda si miran. Vrlo je bitno zbog menjaca(kvacila) da bude bas za motocikle.

Ja sam u motoru imao (kad sam ga kupio) Total ulje za automobile, i proklizavalo mi kvacilo. Kad sam mu pri zameni sipao Motul kvacilo je proklizavalo sve manje i manje i sada evo skoro uopste ne proklizava.

Kada ste pomenuli ta 2 deci preostalog ulja, posto je ovo bio u pitanju 1. servis, to preostalo ulje je mineralno, a sada je sipano sinteticko.

A fora je sto sada na satu imam 2100 km i od 1600 km vozim do kraja (izasao sam iz razrade), ko zna sta se sve tamo izdesavalo.

Evo sad bas gledam na internetu na Mobil1.com da oni imaju poseban program za motorcikle i da ovo sto je kod mene sipano nema veze sa motorima! :evil: :evil: :evil:

Jos veceras idem da trazim ulje. Samo mi recite sta da sipam? Ja sam mislio Motul 300V 10W40 ???

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Previse se sekiras !!! Za ovo vreme dok si tripovao na deci ulja manje ili vise, mogao si posesti neku devojcicu nazad i obrnuti koji krug.

Sedi i vozi !!!

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Ne mogu da verujem da je sipao automobilsko ulje, o boze sacuvaj i sakloni...

I to je ovlasceni serviser, auuuu :?

Pa sta onda u divljim radionicama moze da te snadje....

Baci to sve napolje, stavi motor na ravni stender, dobro ga ocedi i sipaj Motul 300V full sintetiku... i zaboravices na zveckanje...

Nisi se ti za dzabe tripovao podsvesno... :shock: to ti je kad se sazivis sa motorom, tako to ide :D

• Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

Evo ovako Motul je izvrsno ulje i to uli u motor i neces se zaje*ati.Ali Pazi da ti kazen je nasi majstori nece slusaju nikoga (je*i ga kad nam je igo veci on one stvari)(i ja san zavrsija zanat kod nas).Da ulje za auto ima drige primjese i aditive i to skodi motorima koji imaju mokro kvacilo(naravno 95% danasnjih motora)..........to sta ti se pomisalo ulje ovo novo je bilo u vecini i nema problema........da san na tvom mistu nebi minja ulje do sljedeceg minjanja,a ti kako oces

Previse se sekiras !!! Za ovo vreme dok si tripovao na deci ulja manje ili vise, mogao si posesti neku devojcicu nazad i obrnuti koji krug

E fala bogu neko ko razmislja pravilno, po prioritetima :D

Aman, pa nista mu nece biti do sledece promene, lepo ti kaze Mali Caca.. Ja bih pre tih 50-100 ojra potrosio na neke gole turistkinje, malo votka malo gin tonic pa onda durex.. 8)

...da san na tvom mistu nebi minja ulje do sljedeceg minjanja' date='a ti kako oces[/quote']

To mi je najlakse da uradim. A prica o mokrom kvacilu? Sta da radim sa tim? Sledeci servis mi je na 10000 km, moze li mi se sjebati sta do tada?

Kako sam ga razradio vozim ga bas muski tako da me malo strah...

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Alo ljudi, automobilsko ulje sagori barem dva puta brze od ulja za motore, a leti pogotovo. Mozes da se poseres u njega, posle predjenih 1000-2000 km, a i na lamele i menjac posle upotrebe istog...

Javi nam na kolko si radio generalnu...salim se ali se ne zezaj sa uljem u trkackoj masini. :D

Previse se sekiras !!! Za ovo vreme dok si tripovao na deci ulja manje ili vise' date=' mogao si posesti neku devojcicu nazad i obrnuti koji krug[/quote'] Ja bih pre tih 50-100 ojra potrosio na neke gole turistkinje, malo votka malo gin tonic pa onda durex.. 8)

Evo brate andreja ja volin djin i tonik i naravno durex pa mozemo zajedni u hunting :wink:

...da san na tvom mistu nebi minja ulje do sljedeceg minjanja' date='a ti kako oces[/quote']

To mi je najlakse da uradim. A prica o mokrom kvacilu? Sta da radim sa tim? Sledeci servis mi je na 10000 km, moze li mi se sjebati sta do tada?

Kako sam ga razradio vozim ga bas muski tako da me malo strah...

Evo ovako Evil_Zo da ti kazen ki bratu da lamele nemogu da se potrosu za par iljada ako vozis normalno i redovno minjas ulje, pa makar stavlja maslinovo ulje u motor.Tako da promini ulje kad mu dodje vrime za to,a u medju vrimenu se pridruzi meni i andreju na djin toniku i ponesi par smeringa za kardan pa cemo obrniti djir po rivi :wink:

• Podržavam 1

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Mnogo si se uspanicio, tvoj motor je nov i nista mu nece biti, a ako bas hoces da trosis pare onda mu zameni ulje, ali je Durex mnogo bolja varijanta.

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Mobil 1 ZA MOTORE FULL SYNTH JE EXTRA KVALITETNO ULJE SA SVIM ADITIVIMA. Slobodno ga sipaj.

Drugo, 3-4000 o/min kod kola i 10.000 o/min kod motora su drasticno razliciti pojmovi pa ne vidim zasto bi podmazivao menjac i masinu sa tim uljem....

Trece, bez obzira sto si sipao novo ulje, uzmi lepo ga prospi, ostavi filter i sipaj ljudsko ulje do sledeceg menjanja.

Ovo ulje sto izbacis uzmes i prodas komsiji koji vozi keca il Yuga i povratis kintu :twisted:

Jebes da sjebes masinu zbog 30 eur :)

Uzdravlje !

Trece' date=' bez obzira sto si sipao novo ulje, uzmi lepo ga prospi, ostavi filter i sipaj ljudsko ulje do sledeceg menjanja.[/quote']

Endurac to ti dodje isto kad operes noge ,a obuces carape tri dana stare

• Zainteresovan, 837 postova

A fora je sto sada na satu imam 2100 km i od 1600 km vozim do kraja (izasao sam iz razrade)' date=' ko zna sta se sve tamo izdesavalo.

[/quote']

Stvarno previse brines, Brka kad ti kaze. :wink:

Nema razloga da brines.

To je nov motor i tamo nije moglo nista lose da se izdesava.

Da sam na tvom mestu poslusao bi Andreja, ne bi menjao ulje dok mu ne dodje vreme a za tih do 100e koliko bi te to kostalo otisao negde, napio se, uhvatio neku cavu i otisao sa njom da ubodem zelju. :lol:8) :wink:

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo
#1 ako prominis ulje na copavoj' date='a ne da motor stoji uspravno ostace ti dva deca starog ulja u motoru..........a ja tu nevidin nikakav problem(ako oces mogu ti na tanane objasniti sve)

a to sta ti je ulija jedan dec manje ulje ne znaci nista jer bolje je da imas malo manji nivo ulja tj. ispod maksinuma nego priko.

Isto tako SEA15W50 je ulje sasvin OK za tvoj motor radi se samo rasponu temperature na kojem ulja ima najbolje podmazivanje........

Tako da nemoras da se ljutis na majstora nije nista uradija poglesno.Nego si ti sta mu visis na glavi kod radi.[/quote']

Ex,shta ti je kad chovek nema drugih problema....... :lol::lol::lol:

Ja bih tu uradio generalnu...ODMAH!!! Nemoj chekati....nego...kad vec ti majstori tu ne valjaju ni qrca...da ti odvezesh motor u Italiju na generalnu? :roll:

ps.NegoEvilkakosexlife? :)

• Zainteresovan, 795 postova

sigurno mu je bolje da mu sipas ulje koje je propisano za njega nego ovo koje imas automobilsko ,jer da je isto zasto svi ovi bajkeri sa foruma koji ti kazu da ne diras ne sipaju automobilsko ulje kod sebe u azdaje koje vole kad nesteti a kosta 600dinara...ne zajebavaj se,promeni filter i ulje za 40eura ,vozi i uzivaj ko covek....bolje je da das tih 40eur nego da vozis mesec dana motor i da ga svakih 5m slusas i razmisljas da li je bolje ovo ili ne,sta je crklo,da li ce da izdrzi...najbitnije da ti bude cista savest,uradio si najbolje sta si mogao i pici dalje...a te pare ces da potrosis za jedno vece u kafani...moj savet :menjaj ga juce!!!!...a to sto je nov motor i nece mu biti nista nema veze sa zivotom,sigurno se jebava masina a sada to sto je nov znaci da ce samo kasnije da se pokazu simptomi ,a tada ces vec da ga zamenis i drugi ce da place...menjaj!!!!

Evo brate andreja ja volin djin i tonik i naravno durex pa mozemo zajedni u hunting

Brate MC, kad dodjes ovamo sledeci put (ili ja skocim sledece godine do Canade, sto je vrlo verovatno) idemo u ribolov, pa makar i sa uljem starim 7 dana! :wink: :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja