Jump to content

Moto Zajednica

cross enduro cizme savete i misljenja molim

Recommended Posts

• Cuore Sportivo, 1338 postova
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

Kad stanes, mislim stignes na cilj lepo stavis cizme ukofer i izvadis patike.

To je moja stvarnost....posle svega

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1359 postova

Moram i ja da kazem nesto u vezi cizama . Mislim da ko planira voznje u prirodi bez obzila dali exstremne ili ne treba da uzme cizme sa maximalnom zastitom i jos jedne za asfalt. Nije bas naivno voziti motor u prirodi cak mislim da je opasnije od moto kros staze jer nikad neznate nasta ce te naleteti na tom putu.Ovo nije opravdano ako vozite motor u prirodi uvek istim putem i polako i cilj vam je da se vozikate malo . Slazem se da zastita idealna ne postoji ali ipak bolje se cuvati. Sto se tice osecaja za pedale sigurno nije isti u MX cizmama i  nekim drugim ali kao stoje neko vec rekao taj se osecaj dobija vremenom i voznjom u njima . Da nisu udobne da ovako stojite ili se vozikate u gradu nisu za medalju.

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Slazem se sa Ivanom , mx cizme definitivno nisu za svakodnevnu voznju . Kupio sam Madhead mx cizme i uspio sam nekako da izdrzim 100 km u njima, morao sam da gledam u nogu kada mijenjam brzine :) i desilo mi se nesto vrlo neugodno , slucajno sam pebacio u manju brzinu u sred krivine jer su teske i grube i gubi se osjecaj za mjenjac i kocnicu. Mislim da njihova bolja zastita nije vrijedna svih problema koje prave u voznji. Posle  sam kupio Oxtar Track i prezadovoljan sam sa njima.

• Ol' dirty bastard, 633 postova
  • Motocikl: Yamaha

A neke sa bas tvrdim djonom?? da izdrzi bar 2-3 godine kurblanja....ili su sve enduro/cross predvidjene i za kurblanje??

'el ima neke da imaju na delu koji naleze na kurblu neko ojacanje (gvozdje ili tvrda plastika)??

• Zainteresovan, 560 postova

Jednom prilikom u okolini Banje Vrujci sam krenuo kroz sumu i brda pa gde izadjem ;D...Inace,pre toga je kisa padala 2-3 dana i jos uvek je "sipela" po malo,pa je bilo veoma klizavo...Bilo kako bilo,naletim ja na neku uzbrdicu sa kamenitom podlogom-takvo nesto u narodu poznatije kao "koziji putevi"-i na pola uzvisenja mi prokliza zadnji i u sekundi motor krene u nazad-ja spustam noge "brzinom svetlosti" ;D,medjutim kao da sam imao skije a ne cizme na nogama...radim jedino sto mi preostaje-skacem sa motora i pustam ga da nastavi nizbrdo sam...Medjutim,kad sam skocio sa motora,docekao sam se na noge i uvideo da je motor pao i zaustavio se posle 3-4 metara a da ja klizam u cizmama kao Bojan Krizaj u svojim najboljim danima ;D...Morao sam da sednem na zemlju da bih se zaustavio :D...Kad se sve zavrsilo vidim neku babu na uzvisici-unezvereno gleda :o,krsti se i nesto mrmlja sebi u facu :D...Na kraju sam uzeo veci zalet i ipak prosao tu uzvisicu,ali ovog puta me je baba gledala jos vise unezvereno :o :o,nije se krstila ali je kada sam stigao do nje prokomentarisala "dijete...ti nisi u vinklu!Cudnog li iksana!" ::):D

Poenta je da sam na nogama imao MX cizme ciji djon ima veoma los grip-a po mokrom kamenju ga i nema...

To je za trke... ;)

Jednom prilikom u okolini Banje Vrujci sam krenuo kroz sumu i brda pa gde izadjem ;D...Inace,pre toga je kisa padala 2-3 dana i jos uvek je "sipela" po malo,pa je bilo veoma klizavo...Bilo kako bilo,naletim ja na neku uzbrdicu sa kamenitom podlogom-takvo nesto u narodu poznatije kao "koziji putevi"-i na pola uzvisenja mi prokliza zadnji i u sekundi motor krene u nazad-ja spustam noge "brzinom svetlosti" ;D,medjutim kao da sam imao skije a ne cizme na nogama...radim jedino sto mi preostaje-skacem sa motora i pustam ga da nastavi nizbrdo sam...Medjutim,kad sam skocio sa motora,docekao sam se na noge i uvideo da je motor pao i zaustavio se posle 3-4 metara a da ja klizam u cizmama kao Bojan Krizaj u svojim najboljim danima ;D...Morao sam da sednem na zemlju da bih se zaustavio :D...Kad se sve zavrsilo vidim neku babu na uzvisici-unezvereno gleda :o,krsti se i nesto mrmlja sebi u facu :D...Na kraju sam uzeo veci zalet i ipak prosao tu uzvisicu,ali ovog puta me je baba gledala jos vise unezvereno :o :o,nije se krstila ali je kada sam stigao do nje prokomentarisala "dijete...ti nisi u vinklu!Cudnog li iksana!" ::):D

Poenta je da sam na nogama imao MX cizme ciji djon ima veoma los grip-a po mokrom kamenju ga i nema...

To je za trke... ;)

Ja mislim da ni jedna obuca nema grip na vlaznom kamenju pa jos sluzavom od mahovine, cisto za primer probaj nekom drugom obucom da se kreces po takvom terenu osim alpinistickih sa metalnim siljcima, a tvoj motor se zaustavio zahvaljujuci kontaktu  metala (rama ili fuzastera) i kamena koji ima dobar grip.

Ivane ovo je samo moje misljenje koje je bazirano na zdravorazumskom razmisljanju.

Bilo koje cizme ili cipele sa gumenim djonom imaju bolji grip za 70%...

Djon na MX cizmama je takvog sastava da omogucava spustanje noge u krivini pri velikim brzinama,sto zahteva proklizavanje jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da se cizma "zakopa" sto bi rezultovalo padom...

Ali vecina nas nece voziti trke...

Za amatersku voznju po sumi je pored zastite noge potrebno da cizma bude lagana i ima dobar grip na svim podlogama...

Samo moje misljenje... ;)

• Svrati ponekad, 318 postova

Grip čizme o odnosu na podlogu ??? Za ovo sam stvarno prvi put čuo. Ja imam Alpinestars Tech 8 i one imaju običan gumeni đon koji sam već par puta menjao jer se pohaba od hodastera  (par košta 30 e). Pa kada bi čizma imala takav grip da se zakopa kada spustiš nogu, varovatno ne bi bilo motokros i enduro guma sa kramponima nego bi se koristio taj revolucionalni  materijal za izradu guma.

Alpinestars tech 8 nisam imao prilike da nosim,te ne bih mogao da ih komentarisem-ali 2 para MX cizama sam imao-Berik i Madhead pa pricam iz sopstvenog iskustva-klizaju se kao klizaljke... :D

Tech 8 su Enduro cizme koje kostaju 370 eura u Nemackoj-mozda je to razlog. ::)

@Patak@

"Par kada bi čizma imala takav grip da se zakopa kada spustiš nogu, varovatno ne bi bilo motokros i enduro guma sa kramponima nego bi se koristio taj revolucionalni  materijal za njenu izradu."

Kao sto postoji guma sa kramponima-tako postoji i djon sa kramponima... ;)

@Patak@

"Grip čizme o odnosu na podlogu Molim? Za ovo sam stvarno prvi put čuo"

Razlika u prijanjanju djona na podlogu postoji i medju "civilnim" cizmama/cipelama a sve u zavisnosti od smese djona-Ne mora covek da vozi motore da bi bio toga svestan...Cudi me da nisi primeti ???o-zimi se u nekim cizmama za cas okliznes za razliku od drugih koje imaju djon koji je izradjen od tog "revolucionarnog materijala"...

Ivan

Ljudi, sinula mi jedna ideja !

U zavisnosti od vrste terena verovatno ti treba i razlicit grip cizme.

Ako nekom treba extra grip kad se voza po klizavom kamenju mogao bi da uzme sprej koji se koristi za auto gume i koji pomaze pri upravljanju po ledu i snegu.

Kad naprskas sprej na gumu djon cizme dobijas povrsinu koja je najslicinija smirgli (brusni papir).

Sta mislite o toj ideji  ?

Nije fora i zajebancija, stvarno postoji takav sprej za auto gume, cija je osnovna namena olaksano kretanje vozila po ledu, al obloga nije nesto preterano izdrzljiva (brzo otpada sa gume, al bi dugo stajala na djonu cizme) .

• Svrati ponekad, 318 postova

Bilo koje cizme ili cipele sa gumenim djonom imaju bolji grip za 70%...

Djon na MX cizmama je takvog sastava da omogucava spustanje noge u krivini pri velikim brzinama,sto zahteva proklizavanje jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da se cizma "zakopa" sto bi rezultovalo padom...

Ali vecina nas nece voziti trke...

Za amatersku voznju po sumi je pored zastite noge potrebno da cizma bude lagana i ima dobar grip na svim podlogama...

Samo moje misljenje... ;)

@Patak@

"Grip čizme o odnosu na podlogu Molim? Za ovo sam stvarno prvi put čuo"

Razlika u prijanjanju djona na podlogu postoji i medju "civilnim" cizmama/cipelama a sve u zavisnosti od smese djona-Ne mora covek da vozi motore da bi bio toga svestan...Cudi me da nisi primeti ???o-zimi se u nekim cizmama za cas okliznes za razliku od drugih koje imaju djon koji je izradjen od tog "revolucionarnog materijala"...

Ivan

Koliko sam primetio nisi pričao o đonovima na zimskim ili  letnjim cipelama, patikama, kopačkama itd, nego o sastavu đona na mx čizmi zbog kojeg sa njom  proklizavaš u krivinama. E za taj đon ti kažem da je na mojoj čizmi običan gumeni. Pa da je kako ti kažeš ko bi zadržao nogu na hodasteru, na svakoj neravnini bi ti sletela noga što bi uzrokovalo padom.

Ja sve vreme pricam o razlicitosti u prijanjanju na podlogu izmedju MX cizama i ostalih-i naravno,zastiti i udobnosti...

Uostalom-sve je u smesi djona ili guma(kada si ih vec pominjao)...

Na oko su Michelin T63 i Michelin Desert iste gume-ali im je upotreba potpuno razlicita...

05KCW_t63rx5.jpg

By ivanx

Da li hoces da kazes da ce npr.Madhead cross cizme biti dobro resenje za voznju po razlicitim terenima-sta kad motor stane na pola uzvisice pa moras da sidjes i zadrzis ga da ne krene nazad-ili kad treba da izguras motor po nekom kamenju ili blatu...????

Ja mislim da nece...

Mx cizme nemaju krampone i imaju ravan djon-logika nalaze zakljucak...Ja govorim iz svog iskustva ali ima jos dosta ljudi kojima ne odgovara kako se ponasaju cizme sa mx djonom po sumama i brdima...

Na kraju krajeva-svako zna sta mu najvise odgovara-ja sam svoje misljenje na tu temu formirao na osnovu sopstvenog iskustva i poenta mi je bila da kazem ljudima koji nisu imali prilike da nose takve cizme sta mogu da ocekuju...

Po meni je suludo da neko ko vozi,prvenstveno po asfaltu,pa onda makadamu,livadama i sumskim putevima nosi cizme specijalno pravljene za motocross stazu...

Ali,cini mi se da se ni jedna tema ne moze razviti u diskusiju,vec se svodi na ironicne i omalovazavajuce dosetke,prepucavanja i na kraju se zakljuca a da nista smisleno nije receno...

Eto,toliko od mene... ;)

Ivan

Ivane,

OK ti si izneo svoje misljenje koje  ja cenim jer si konstruktivno izneo i obrazlozio, a ja shvatio.

A sad razumi ti mene ja sam polomio nogu pre 4 nedelje, i nosicu Oxtar TCX PRO 2 koje sam kupio pre par dana u svim prilikama.

Da sam imao cizmu posledice bi bile mnogo blaze ili mozda nikakve.

A koliko znam Mikka sa foruma nosi SIDI Crossair u svim prilikama.

post-1721-12879011770057_thumb.jpg

Johann-e druze...Nemam ja nameru da ubedjujem bilo koga-vec sam rekao da svako od nas najbolje zna sta mu je raditi...Ti najbolje znas sta je za tebe dobro... ;)

Ja sam samo izneo svoje misljenje-na koje takodje imam prava...

U temi "dvotaktni vs cetvorotaktni" sam takodje pokusavao da usmerim temu ka necemu svrsishodnom-tipa:ja mislim da je taj i taj motor bolji od ostalih zbog...Znaci reci sta je bolje i zbog cega-cinjenice...

Ali tema je prerasla u opste prepucavanje i podjebavanje...

Ocito da na ovom forumu ljudi vole da se raspravljaju vise nego da diskutuju.

Zato cu sad lepo da se odjavim jer na ovom forumu covek nista pametno ne moze da sazna-samo moze da dozivi da ga uvuku u besciljna prepucavanja...

Aj pa zdravo... ;)

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Cagiva Canyon Jamana 600 TT

Johann-e druze...Nemam ja nameru da ubedjujem bilo koga-vec sam rekao da svako od nas najbolje zna sta mu je raditi...Ti najbolje znas sta je za tebe dobro... ;)

Ja sam samo izneo svoje misljenje-na koje takodje imam prava...

U temi "dvotaktni vs cetvorotaktni" sam takodje pokusavao da usmerim temu ka necemu svrsishodnom-tipa:ja mislim da je taj i taj motor bolji od ostalih zbog...Znaci reci sta je bolje i zbog cega-cinjenice...

Ali tema je prerasla u opste prepucavanje i podjebavanje...

Ocito da na ovom forumu ljudi vole da se raspravljaju vise nego da diskutuju.

Zato cu sad lepo da se odjavim jer na ovom forumu covek nista pametno ne moze da sazna-samo moze da dozivi da ga uvuku u besciljna prepucavanja...

Aj pa zdravo... ;)

Iznerviraste coveka a u pravu je.Nikad nisam nosio MX cizme,niti cu.Kad dodjem u situaciju da se vozam van puta prvo se uzdam u sebe,pa u motor i

procenjujem da li mogu ili ne.Vec me dovoljno nervira kaciga,utegnuta jakna u kojoj se obicno kuvam a sad mi jos i cizme namecete u kojima nemam ni malo osecaja

ni za menjac ni za kocnicu,o udobnosti da ne pricam.Kad motor krene da vam klizi na uzbrdici nece vam pomoci ni kozne gace a u tim pancericama bicete jos truntaviji da skocite sa njega.Ovo se naravno ne odnosi na ljude koji iskljucivo voze off-road ili krosiraju po bespucima,ali onda vam trba neka Huskva ili Ktm sa kramponjarama pa tek onda razmisljate o cizmama i gladijatorima.

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Johane dosta vise ovih proteza, ako pocnemo svi da se skidamo malo ce nastrano da igleda  ;D

Mikka je i moj idol, samo da znas! ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja