Jump to content

Moto Zajednica

Malo OFFa pred spavanje...

Recommended Posts

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ponedeljak, najteži dan u nedelji, barem meni, naročito sada kada mi ostalo sitno, vrlo sitno do kraja služenja vojske... Kako nisam sebi mogao da dozvolim da ovaj dan pamtim po toni kupusa koju sam čistio za kiseljenje u vojsci, reših da iskoristim onu crkavicu što je zovu vojnička plata da napunim rezervoar i odem u nekom nepoznatom pravcu! Pod punim rezervoarom naravno mislim 5 litra goriva, tj za 500din što je nešto više od 5 litara otkako je pojeftinio! Nikad više do toga nisam ni sipao u rezervoar, tešim se ne može da stane :) Al i taj rezervoar od 500din može da pruži MNOGO zadovoljstva ako se iskoristi kako treba! Kada kažem iskoristi kako treba, naravno mislim na OFFroad vožnju!

 

Dakle, rezervoar je pun kao i stomak (doduše stomak malo puniji) i spremni smo da siđemo sa asfalta i uputimo se na neku od OFFroad staza! Kako je ponedeljak, odlučujem se da probam neki novi pravac! Dobra strana života na selu je što OFFroad ima gde hoćeš, evo sad kad poorem njivu imaću OFFroad teren u zadnjem delu dvorišta...

 

Imam želju da se provozam kroz neku šumu, al ne obične vrbake, već staru šumu sa visokim drvećem, gde mena puno sitnog rastinja o koje stalno zakačinju i koje se uhvati za sve što štrči sa motora... Kada se vratim sa takvih vožnji imam trave na motoru da hranim zečeve dva dana (pod dva dana podrazumevam jedan solidan obrok). Krećem ka moravskim vrbacim u nadi da ću naći neku šumu gde može malo da se izvoza neki ozbiljniji OFF...

 

Tu nailazim na blato! Iako mnogi jedva čekaju da padne kiša i raskvasi teren, ja sam vazda izbegavao blato jer na vožnje idem u trenerci (ima se - može se) koju žena pere... a gomilu blata na trenerci ne mogu tek tako da opravdam a posebno što onda ona to neće da stavi u mašinu pa moram sam da perem! Šta uradi emancipacija od bračnog života (P.S. mašinu sam joj ja kupio).

 

Ovog puta nema izbora, mora se kroz blato!

 

ki0z4qt84qpox3fn9g4.jpg

 

Vozim se tako traktorskim putevima koji su svako malo pa blato! Kako mi to ne prija a i već sam obuću izblatnjavio, okrećem kroz vrbake koji su sada prekriveni lišćem i jeva nalazim put kroz gusta stabla... Mlad je vrbak i nije još uvek razređen... Malo tako vozim kroz netaknutu prirodu, malo krot vrbake pa naiđem na puteljke i naiđem na baš netaknutu prirodu!

 

o02hgo3fhyua5fnpej7w.jpg

 

Šta ćeš, ima nas svakakvih al da naiđem na deponiju usred ničega, to mi nije jasno! Koji je mozak vozio traktor ovuda i isvratio đubre kada nema nijedne deponije u blizini... Nastavljam dalje kroz malo stariju šumu! Postoji puteljak koji pratim, sada već malo oštrijim tempom ali šiblje mi nimalo ne prija, ono udara po kolenima, niske grane zveče po kacigi, srećom sam prste zaštitio štitnicima na kormanu!

 

lv10rzfgr1ft8an7mpyk.jpg

 

Jedina gore od šiblja i granja u vožnji kroz šumu je oboreno drveće i odsečene grane... kako je ovo pretežno topolova šuma, to je još i gore jer je kora topole izuzetno glatka... pošteno sam se oznojio dok sam ispreskakao one grane koje jednostavno nisam mogao da zaobiđem!

 

eu6osgs7kma8r0g63np8.jpg

 

Kada sam se iščupao iz šume, pošteno se umorivši, sledilo je mukotrpno čupanje trave sa motora, što je ujedno služilo i kao mali predah!

 

w4ihljc4su064jxdaift.jpg

4qhhsvfvcqa7n9bc3.jpg

 

Izbijam na neku čistinu što mi izuzetno prija posle one šume! Postajala mi je i klaustofobična na trenutke dok sam se lomio preko granja...

 

76sxj2t7z031dihm6o7x.jpg

 

Ovo je neki sponemik nasred njive, tačnije na međi izmađu dve njive za koji nisam ni znao da postoji! Vidi se da je bila spomen ploča sa prednje strane ali sada više nije tu. Mogu samo da nagađam kome je posvećen...

 

Koristim prečicu preko njive, iako maksimalno izbegavam da vozim po posejanim njivama ili na njivama na kojima postoji neka kultura, sa koje nije skinuta letina... Današnji seljak je u teškom položaju i još fali da mu neki zaludni bajker upropašćava useve... Ova je srećom sveže posejana i seme nije ni klijalo a kamoli niklo!

 

Nastavljam dalje prema Velikoj Moravi, dan je skoro na izmaku a ne postoji ništa lepše nego zalazak sunca na reci, još ako ako je zalazak nizvodno od toka reke pa se sunce na izmaku okupa talase crvenom bojom...

 

No, ima još da se vozi do reke, naročito kada kao ja istražujete puteve kojima nikada ranije niste išli pa vam nije bitno da stignete od tačke A to tačke B, već da putujete od tačke A pa do tačke do koje već stignete... Nailazim na OFFroad playground koji je tek u izgradnji, skoro su počeli sa kopanjem i zatičem kolegu koji kopa tu, isto kao i ja!

 

Stariji Yamahin rođak:

 

n1651eksmz3xee7n82c.jpg

 

On kopa dole a ja kopam gore, puteljkom!

 

18nu2ngas6gwn3gz6b9f.jpg

 

Nastavljam dalje pravcem u kome je otprilike reka! Neke od ovih staza ovde bukvalno ne vode nikuda! Završavaju se rupama, koje su pretpostavljam probna kopanja u potrazi za peskom!

 

k3m4lec8ovgr3r9mqrik.jpg

 

Najgore je okrenuti se u takvim situacijama! Okretanje šestarom ovde ne pomaže jer podloga fini pesak i zemlja i ćopava tone, te se mora ručno okretati, napred nazad! Tu najviše energije potrošim! U neko doba, kada sam uboo neki puteljak koji nije dead end, silazim do reke i jurim krivu Moravu do tačke gde je tok u liniji sa zalaskom! Onaj ko je prvi pomenuo ispravljanje krive drine, nije bio na Moravi!

 

Srećom, nije mi trebalo puno da nađem jedno fino mesto za posmatranje zalaska:

 

m9k9peljuotfr98djr8.jpg

 

Tu sam proveo skoro pola sata! Uživam da kada se navozam po prirodi nađem neko zabito mesto, gde nema ljudi, nema buke civilizacije i osluškujem tišinu prirode! Šumarci u daljini izgledaju kao da su u požaru, sada već poluogolele grane sa žutim lišćem okupanim krv crvenom bojom zalaska izgleda kao užarena masa... Uživanje je, ne čuju se ni bageri koji po ceo dan urlaju i kopaju šljunak; njima je takođe potreban odmor!

 

Kako je već dan otišao, ne dolazi u obzir da se vratim istim putem, ko ponovo da se probija kroz one gudure ili još bolje da ubode isti put! Pratim put koji su utabali kamioni koji svakodnevno odvoze šljunak i pesak sa Morave, negde ću već izaći, znam pravac kojim treba da se krećem i vozim! Put je izutetno utaban i dozvoljava da se vozi sa malo jačim gasim, čisto da se malo doda adrenalina, lakše se spava uveče! I tako sam ja peglao dok nisam uleteo u nasut šljunak na putu! Neko je skoro prosu šljunak, tu je put malo ulegnut, tj, silazi dole pa se penje gore i verovatno je bilo blatnjavo! Ni sada mi nije jasno kako ja tu nisam pao jer su u trenutku oba točka počela da proklizavaju, jedan na levu a drugi na desnu stranu... To me je ohladilo u trenutku! Iako sam kroz to proleteo za sekundu, jedva dve jer sam išao skoro preko 80km/h, meni je to trejalo kao 10ak sekundi! U takvim kritičnim trenucima se vreme uspori, barem jedno 4-5 puta! Ne mogu da objasnim taj fenomen ali sam ga više puta doživeo! Dalje nastavljam malo mirnije, već je pao mrak i da se survam negde, teško da bi me neko našao pre jutra!

 

Kući dolazim sav mokar od vožnje, sa prašnjavim pantalonama i patikama, u međuvremenu se blato sasušilo pa se srećom skida trljanjem! Za svaki slučaj pantalone stavljam sam u mašinu koja čeka jeftinu struju da pere! Ne peru mi se ručno posle onakve vožnje... Ne bih da ovaj ponedeljak pamtim po ručnom pranju pantalona već po vožnji koju sam vam upravo prepričao...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 901 postova
  • Lokacija: Backa Palanka
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

Brate ti bas izvlacis maximum iz tog tvog XT-a. Volim citati tvoje oracke putopise.

A sto se tice kupusa i ja sam ga ljustio i stavljao u civilnoj vojsci pre 2 nedelje ali mi smo imali i zenskog drustva pa mi je uz zajebanciju lakse palo.

Pozdrav od buduceg XTovca

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja