InkaBar 8 Napisano Novembar 1, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan Problem je sledeci: STAO MI MOTOR!! a kada sam pokushao da ga pokrenem ono prazan akumulator?! Doshao kuci i posle deteljnog pregleda rezultati su sledeci (idemo hronoloshki): 1. Upalili motor, skinuli + klemu - motor radi 2. Ampermetrom prowerili da li puni - I PUNI??? ...oko 3A... 3. Merili smo napon na klemama bez akulumatora - oko 16V 4. Wratili klemu i merili napon sa akumulatorom- oko 14,3V, kada ga zawrtim popne se na 14,5V ;D E a onda upalio motor, otkachio akumulator i kad ono: Upalim swetla - ugasi se motor! Otkachio sijalice sa farowa, ukljuchim prekidach za swetla - ugasi se motor! Upalim migavce - ugasi se motor! Tad sam popizdeo i upalio motor, skinuo klemu i ON SE UGASIO?!?!?!? > > ....e, a onda sam seo i popio piwo na bezbednoj razdaljini od motora daa ga ne bio odma sada odma bacio u Dunaw!!!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ducati unlimited 0 Napisano Novembar 1, 2008 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: Bliski Istok-Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Bez nervoze ,regler ti je koliko vidim dobar treba izmeriti alternator (dinamo)ne znam sta je tacno na tom motoru.Skini manual za tvoj model ti tamo imas vrednosti koje su potrebne, ako nije neki kratak spoj u instalaciji najverovatnije je probio neki od kalema .Posao je mukotrpan ali mozes to sam naci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Novembar 1, 2008 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Polako daleko si od provalije. Koliko me sećanje služi, gpx750r bi trebao da ima izmešteni alternator iza cilindara, te nije klasičan koji srećemo kod većine motora, već alternator sa aktivnim statorom, odnosno rotorom koji treba pobudu (nije u pitanju permanentni magnet već elekto magnet).Jako je slično MZ-ovom alternatoru. Kada skuneš limenu pločicu na alternatoru, koja se drži na tri krstasta šrafa, shvatićeš da ispod ima nešto. Tu se kod njega nalazi dioda koja reguliše napon punjenja (regler je izmešten u rep) pa može i on da ti pravi probleme kao i čekice koje prenose pobudu na rotor. Mislim da ti je jednostavnije da odeš do nekog autoelektričara da ti on to proveri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ducati unlimited 0 Napisano Novembar 1, 2008 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: Bliski Istok-Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Evo ako neko ne zna ima ko zna PITAJTE DJURU ,kolega moj cenjeni koji jos nije sredio ventile na svom avataru ;D ;D ;D ;D ;D ;D je bolje upucen . pozzz kolegi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Novembar 1, 2008 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam za tvoj motor, al znam da na nekim motorima koji imaju elektronsko paljenje i regler NE SME da se skida klema sa akumulatora dok motor radi . Imali smo slican problem na Hondi CX 500 . Akumulator daje regleru referentnu struju prema kojoj on regulise struju punjenja. Kad otkacis klemu, nema referentne struje, digne se napon i sprzi elektroniku. Da li se to desilo i kod tebe - ne znam , najbolje da to pogleda neki dobar elektricar koji se u to razume ! Na Hondi CX 500 smo abog skidanja kleme morali da menjamo onu crnu kutiju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Novembar 1, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan Najnowiji info: LJUDI PIJTE PIWO!!!!! :o Naime, mi seli, otworili wops (Tuborg Rules! ) i odgledali kulturno-umetnichku emisiju na Discoveryu, wratili se u garazhu i kad ono...... BRM?! :o Upali loodak?! Opet skinuli kleme, palimo migawce ono radi! Zainatim se, upalim i swetla i tu se ugasi. Prikachimo na ampermetar i ispade da wuche struju sa akumulatora kada gore swetla! E sad, ideja je da raskopusamo alternator, pochupamo diode na isprawljachu jer je mozhda neka od njih crkla pa daje manje struje?? Ako imate nekih predloga/sugestija dajte - POMAGAJTE!!! ??? Pozdraw swima i hwala na wec datim odgoworima! Samo tako nastawite! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ducati unlimited 0 Napisano Novembar 1, 2008 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: Bliski Istok-Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Udarite lagano pon jos jednom i bez brige poblem je banalne prirode . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 273 Napisano Novembar 1, 2008 Zainteresovan, 729 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan E sad, ideja je da raskopusamo alternator, pochupamo diode na isprawljachu jer je mozhda neka od njih crkla pa daje manje struje?? Molim te da se ne ljutis. Nema tu mozda, to radi ili ne radi. Jedino ako volis da rasturas motor... Da li taj alternator uopste treba da daje dovoljno struje da istovremeno rade svetla, pokazivaci pravca i ostalo, dok je aku otkacen? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Novembar 1, 2008 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za tebe i za ostale neskidaj te kleme sa akumulatora mozete sprziti nesto ( regler ,elektroniku ) izmerite napon na akumulatoru u stanju kad motor neradi (12-13v +-malo) i izmerite napon kad je motor u radu i u radu kad date malo gasa penje napon do 14V +-malo . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Novembar 1, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan Molim te da se ne ljutis. Nema tu mozda, to radi ili ne radi. Jedino ako volis da rasturas motor... Da li taj alternator uopste treba da daje dovoljno struje da istovremeno rade svetla, pokazivaci pravca i ostalo, dok je aku otkacen? Ma nema ljutish! Pa swi smo owde da bi smo se pomagali i narawno da je swe iz najbolje namere! Objashnjenje: Diode su vezane u tri paralelne grane sa po dwe diode redno u grani (3x2), tj rotor prawi trofaznu struju (?!) pa se kroz diode isprawlja i shalje dalje. E sad ako je jedna dioda riknula samo ce sa dwe grane da daje struju pa je to 'mozhda' uzrok gashenja motora?! ??? Probali smo kod drugara na GSXu: upalimo motor, skinemo akumulator, popalimo swa moguca swetla i migawce i merimo... i njemu i tada puni akumulator sa 3A! :o Za tebe i za ostale neskidaj te kleme sa akumulatora mozete sprziti nesto ( regler ,elektroniku ) izmerite napon na akumulatoru u stanju kad motor neradi (12-13v +-malo) i izmerite napon kad je motor u radu i u radu kad date malo gasa penje napon do 14V +-malo . Ok, wazhi se da to bash i nije najzdrawije, ali nekad se moraju prawiti kompromisi da bi tachno ustanowili shta je i gde je problem. Meni su naponi u tim granicama kako si naweo, pa mi stao motor kad sam krenuo na put! Srecom pa je bio kod CKa, medju ljudima pa mu nisam smeo nishta ;D... Shalu na stranu owde stwarno imam problem.... Chinjenica je da nisu swa reshenja jednostawna, a POGOTOWO na Kawasakiju! Zezam se ja malo, wolem Kawu wishe nego p.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Novembar 1, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan U al je twrdoglaw! Skinuli smo poklopac anlasera i rastawili deo sa diodama, nosach chetkica i regulator. Posle dugotrajnog merenje swega i swachega, par izwedenih testowa i malo magije ustanowili smo da je SWE U REDU?!?! :o E to je bash ono shto me najwishe i plashi! Sada wishe nemam ni ideja!? ??? Ustwari imam jednu ali je toliko glupa da me sramota da je uopshte iznosim u jawnost! ;D Sada swe radi, ali po danu, tj kada ne moram da upalim swetla. Chim upalim kratko/dugo swetlo pochne da mi wuche struju iz akumulatora! Dajte ljudi neke predloge, nemam wishe lowe za majstore.... :-[ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jevrica 0 Napisano Novembar 2, 2008 U prolazu, 19 postova Prijavi odgovor kao problematičan pozz.. ah ta struja, ko je izmisli...!!! slican problem sam imao i ja na r6... sve sam bunario po kablovima,regler,akumulator,svetla,migavci..sve isti simptomi kao i na tvojoj masini..ali sta je kod mene bilo u pitanju,pazi sad.. pumpa za gorivo mi je bila u nekom spoju,i vremenom je gubio struju i gasio,pa posle upali bez problema i vozim se tako mesec dana pa opet se ugasi kad stanem i izgubim svetla,prazan akumulator... kod mene je pumpa pravila to sranje... :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Novembar 2, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan Ma sigurno negde baca na masu! Ali ja to ne mogu da nadjem jer ne poznajem dowoljno swoj motor da bi znao koji sistem tachno kako i shta radi, sa chim je spojen itd. :-[ Morace owo kod nekog majstora.... jbg. Ode lowa namenjena za zimsku opremu. :'( Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Novembar 2, 2008 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako puni akumulator nisu ni pobudne diode ni regler a nije ni altenator ;D ;D ;D ovo sto si opisao se desava samo kad upalis svetla , ne kad palis druge potrosace (probaj da dok je motor u radu prikljucis recimo onaj mali kompresor za vazduh pa vidi dali se onda gasi ) . Proveri putanje kablova da nije negde kratak spoj na instalaciji od prekidaca ( preko releja ako ima ) do fara . Mozda ti je greska u prekidacu skini ga sa volana ako mozes. Da ti nije negde korodirala instalacija proveri djekove da nemaju koroziju. Pozdrav P.S. skinuo sam kabal sa akumulatora da vidim dali puni Pa spalio plocu sa diodama . Namestim skinem opet da vidim nesto i spalim pobudne diode :D ;D ;D Tako se uci ako neznas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Novembar 2, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan P.S. skinuo sam kabal sa akumulatora da vidim dali puni Pa spalio plocu sa diodama . Namestim skinem opet da vidim nesto i spalim pobudne diode :D ;D ;D Tako se uci ako neznas Xexe, mi spalili samo unimer! ;D Ali to je bila 'ljudska greshka', zaborawili da prebacimo sa voltmetra na ampermetar (ili obrnuto... newazhno)! Nije nishta strashno samo rikn'o osigurach. Prowericu kablowe sigurno, ali mi je neshwatljiwo kako mogu tako odjednom da se s*ebu?! U swakom sluchaju mislim da nema nishta od zimske opreme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 2, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan proveri malo i taj prekidac,mozda ti baca na masu ili je pun vode ili tako necega,,moze da se desi da kad upalis svetla NESTO...NEGDE... prespoji na masu itd,,p.s. proveri i kablove na kontakt bravi jer mogu i oni da prave problem,,,,,,,i naravno proveriti sve spojeve,na klemama,na sasiji na svim konektorima itd,,mene je tako slicno zezala kontakt brava na jednoj hondi :) :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Novembar 2, 2008 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Meni pre mesec dana padne motor. Bio na bocnoj nogari ( natovaren ), nogara potonula u zemlju i motor se prevrne. Sednem , upalim , vozim, dam desni zmigavac - radi, da skrenem levo, dam levi - on ne radi. Kad sam dosao kuci potrazim kvar, kad ono pri padu se prednji levi zmigavac nabio na svoj nosac, i spojio plus na masu. Pogledaj oko prekidaca za svetlo, mozda si negde zakacio ( ko zna kad ) vremenom se ogulila izolacija i sad pada na masu. Samo polako i naci ces. Takodje moze da bude i zica za zadnje svetlo - da se izuljala od sica, il neceg . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Novembar 3, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan Cenim komentare, WOLEO bi da je tako! Ali nije. Da se spaja sa masom negde ne bi ni radili ni migawci ni swetla! A ONA RADE?!?! To je ono najgore - shto swe radi, ali wuche mnogo struje! Motor se gasi SAMO u sluchajewima kada je odwojen akumulator i swetla se upale... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Novembar 3, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Da i ja ponovim - nikako ne skidati kleme sa akumulatora dok motor radi!!!Upali motor,upali svetla,zavrti ga na oko 4000,zakaci voltmetar na akumulator,i ako je napon manji od 13.5 V ili veci od 14.5V,menjaj regler. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Novembar 3, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan ...ako je napon manji od 13.5 V ili veci od 14.5V,menjaj regler. Problem je shto opadne napon ispod 13V kada se ukljuche swetla, a mi prowerili regler i radi?! Regler je na owom motoru ustwari samo jedan jedini tranzistor, koji je spojen sa diodama.... Ali iz dwa dela su spojeni tako da smo ih lako razdwojili. Uradili smo test sa dwa akumulatora i sijalicom i isprobali taj tranzistor - kada je prikljuchen jedan akumulator sijalica radi, kada se prikljuche dwa (redno, narawno) sijalica ne radi! Tako sam nashao u Haynesu da se radi test za njega! P.S.ako (pu pu pu) se ispostawi da ne radi ta trandza da li postoji shansa da se nadje negde da se kupi?? Isto pitanje i za diode... Kad sam ga wec raskopusao da ga makar ponowim malo...? I narawno koja je cena tog zadowoljstwa?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...