Jump to content

Moto Zajednica

Kako izbeći sudar, tj. preskočiti automobil

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 201 postova

Hm,

Ovo sam se cesto pitao i razmisljao. Skocio je i to snazno pre samog sudara. Mislim da je sigurno bolja opcija od sudara.

Imao sam situaciju pre Kovina u nedelju honda CBR pretice traktor meni u susret iza nje 10 sec, dakle kad ja vec nailazim krece prvo zenska sa nekim auticem a za njom i zastava 101 isao sam oko 80 dosta ukocio i mimoisao se prolazeci ivicom puta.

Stigao sam ih ali su odbili da zaustave automobile i zena i kecko. Nisam imao zivaca da vozim sa njima dok se ne zaustave a i bolje tako sto kaze moj cale. Jos sam rizikovao vozeci paralelno sa jednim pa sa drugim autom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 845 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride

brat mi je imao situaciju da je sa oko 70km zalijepio stub da bi izbjegao auto (da nije imao stitnike za ruke, okinuo bi prste) i samo se ugruvao. sta je uradio, cvrsto se drzao za rucke i samo se prevrnuo preko volana (xtx) vozi.

uvijek sam mislio da je bolje odbaciti se od motora... jedno je sigurno, nista sigurno nije... sve zavisi od srece...

• drkadzija, 1229 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Ne mogu da smislim ni jednu situaciju gde bih skakao sa motora u pokretu. A kaskader pa kontam da mu je plaćeno za takve stvari, nažalost u ljudskoj prirodi je da želi da posmatra nezgode, setimo se samo rimljana i koloseuma , i mnogih današnjih posmatrača trka koji su tu da vide kako je neko pao ili se slupao ili nesreća na youtubu i sličnim sajtovima. :(

• Svrati ponekad, 402 postova
  • Motocikl: Honda VFR800F

Pa dobro, nekad iz nekih snimaka nesreca mozda mozes da naucis nesto korisno, npr kako da se mozes izvuci iz slicne situacije. Koliko sam cuo, pilotima dok se obucavaju pustaju snimke avio nesreca, verovatno je jedan od razloga da bi videli kako je to moglo biti izbegnuto. Ja bar tako to posmatram, a ne da mi je zanimljivo sto se neko slupao...

A taj sto preskace auto je uvezban extra, tako da bih u toj situaciji ja verovatno bio zaboden u soferku...

• lone wolf, 526 postova
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Ne znam da li iko moze od nas da razmislja o nacinu skakanja sa motora u takvim situacijama...mislim da je to cista sreca.

• Drug član, 1193 postova
  • Motocikl: Africa CRF1000L

AndrejP je izgubio život na Adi pod automobilom, dok njegov motor nije udario u auto. Da li je pokušao da skoči, nikada nećemo saznati... Mislim da je najbitnije da uradimo sve da uopšte i ne dođe do situacije da moramo tako da regujemo.

najzli

• Zainteresovan, 542 postova
  • Motocikl: GS

Tip je skocio sa motora skoro 10m pre udara u auto! Znaci, njemu je to bio cilj, bez kocenja, bez ikakvog pokusaja da se udes izbegne. U realnoj situaciji, to je gotovo nemoguce izvesti. Vreme do bilo kakve reakcije coveka je vise od jedne sekunde (oko 1,26 sec), tesko da bi smo ovako nesto mogli da smislimo osim da samo o tome razmisljamo i naravno vezba!

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

U realnoj situaciji je mnogo toga drugačije, naravno. Prvo, čak i da preskočiš auto pitanje je šta bi se desilo na asfaltu, a već postoji i sledeća opasnost da te tamo neko treći zgazi. Znači, nisam ovo postavio kako bi vežbali preskakanje automobila, već da bi prodiskutovali da li je tako nešto uopšte moguće, a pogotovu da li bi bilo korisno. Verovatno da zavisi i od brzine, možda bi skok sa do 50km/h i pad prvo na krov automobila bio od koristi, ali i to je pitanje, a pogotovu problem "pogoditi".

• Drug član, 1359 postova

Ovo je pomeni tesko uporediti sa gradskom voznjom. On ovde nekoci vec odskace sa njega u punoj brzini , mislim da je nomoguce sa kocenjem se ovako odbaciti . Osim toga ovo se izvodi u kontrolisanim uslovima sa doskokom na polumekano i uz vezbanje nebrojeno puta . U saobracaju gde neznas sta je oko tebe je tesko je ovako nesto izvesti. Mislim da ovako nesto netreba nikom da padne napamet da uradi.

• Svrati ponekad, 271 postova

Koliko sam cuo, pilotima dok se obucavaju pustaju snimke avio nesreca, verovatno je jedan od razloga da bi videli kako je to moglo biti izbegnuto.

Bilo bi lepo da postoje takwi snimci... ali nema ih. :( Swe shto je snimljeno je snimano uglawnom sa zemlje, shto i nije od neke koristi..

Slazhem se da je wreme za owako neshto suwishe kratko. Taj kaskader je ishao sa namerom da preskochi auto i bio je za to pripremljen josh dok je palio motor! U realnosti ne werujem da ce neko u pola sekunde da swari situaciju i zaprawo izwede skok! :-\ Ako kako god, tu smo da prodiskutujemo! ;)

• Zainteresovan, 599 postova

U Hrvatskoj je bila promocija prsluka sa naduvavanjem i tom prilikom je bila demonsracija od strane kaskadera koji je namerno udario u kola sa nekih 70km/h u predelu prednjeg tocka. Sa druge strane kola bila je postavljena strunjaca-sundjer za lakse prizemljenje. Kaskader je bio sav u stitnicima,bukvalno oklopljen, ali i pored toga je doziveo prelom butne kosti. Znaci, iako je to bio profesionalac, i ako je namerno uradio to sto je uradio,i ako  je bio vrhunski zasticen teska povreda nije izostala. Sta onda reci za obicnog vozaca prosecno zasticenog??

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Sve zavisi od slucaja do slucaja, i mesta gde se desava sudar. Dzaba ti da skaces ako ces da zavrsis ispod autobusa il nekog drugog vozila, il da se nabijes na neki stub il slicxno.

Imao sam pre dvadesetak godina jedan udes, ford me ladno isekao, nisam uspeo nista da uradim sem sto sam ustao sa sedista. Ostalo je odradila fizika, katapultiran sam, preleteo forda okrenuo se u vazduhu ( ne svojom voljom ) i pao na ledja. Prvi dodir sa asvaltom je imalo debelo meso ( guzica ) . Posledice : velika modrica na desnom delu pozadine, i copavio nedelju dana.  Da nisam ustao, verovatno bih butinama zakacio volan  ( enduro ), mozda bi polomio nogu, i ko zna sta bi bilo. Opet sa druge strane, mogao sam i ovako pasti nezgodno, jednostavno sam imao srece. Mozda je imalo nesto uticaja sto sam u to vreme trenirao Dzudo, al ko zna . . .

• Zainteresovan, 702 postova
  • Motocikl: zx6r

Sto je rekao Najzli,najbolje je truditi se da takve situacije i ne dodje. Moje misljenje je da je nerealno i razmisljati o ovakvom skakanju sa motora jer su to situacije gde covek reaguje refleksno, a to je obicno kocenje ili pokusaj da se skretanjem izbegna situacija. Ko tu moze da razmislja sta je najbolje da uradi???

• Zainteresovan, 978 postova

E sad najbolje je ne izlaziti iz kuce onda uopste nece imati sanse da se ovakva situacija desi...sto rece drumska lisica vjezbanje padova tokom dzudo-treninga bi u par situacija i moglo da pomogne, ne isprobavali mi to nikad. Ali cim ne skodi znaci da koristi.

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Ja sam 100% siguran da  ovaj kaskader u realnoj situaciji na putu nebi izveo ovakav skok . Ovo  je mozda demonstracija njegove vestine, tesko da je lekcija kako izbeci sudar . Postavili strunjace pa skace , divota . Da je tresnuo o vodu onako raspao bi se a da ne pominjem beton ili neki stub . Videste li njegove srece kada je provalio da moze da hoda .

Imate u rubrici " moto sport" kako preskociti zgradu ako vam je na putu  ;D .

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=28794.0

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja