Jump to content

Moto Zajednica

Malo klasike...

Recommended Posts

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Iako više ne vozim 60 godina star motor, ljubav prema klasici i dalje postoji... Ovde ću sa vama, kako kada stignem i uhvatim vremena podeliti neke od, barem meni, najinteresantnijih motora u istoriji sa kojima sam se susretao u svojim istraživanjima...

 

Za početak:

 

Royal Pioneer - 1909

 

classmar_600.jpg

 

Iako je je proizveden u seriji od 500 primeraka između 1909 i 1910 godine u Rojalovoj radionici u Worcester, država Massachusetts do dana današnjeg je ostalo samo tri sačuvana primerka! Bio je to naizgled tipični predstavnik bicikla sa motorom u transformacionom periodu između bicikala i motocikala sa krajnje atipičnim tehničkim rešenjima!

 

Pokretao ga je jednocilindrični, četvorotaktni motor, zapremine 600 kubnih centimerara sa ventilima iznad glave ali atipično postavljenim pod uglom od 90 stepeni u odnosu na cilindar. Kažem atipično jer je to bio jedini Rojalov model sa tako postavljenim ventilima a još neobičnije je to što su se ventili otvarali "povlačenjem" a ne "guranjem" kako je to uobičajeno i danas kod SUS motora! Paljenje je magnetno što je bio standard za gotovo sve motocikle tog doba. Izduvni sistem je ujedno i sistem za "kačenje" agregata na ram, jer je izuvna grana sastavni deo rama motocikla a auspuh postavljen ispod agregata - koncept koji u današnje vreme primenjuju pojedini giganti (barem što se tiče mesta postavljanja auspuha)...

 

Snaga se direktno sa radilice, preko kaiša prenosila na zadnji točak, bez menjača između. Iako je predstavljen kao pouzdan, turing model, imao je i "plan B" za vožnju u vidu para nožnih pedala i lanca postavljenog sa desne strane točka. Pedale su ujedno služile i za kočenje u vidu "kontre" na zadnjem točku - kao na poni biciklama! Zadnji točak je kruto vezan za ram (hardtail) dok je prednj točak imao vrhunac udobnosti u to vreme, springer viljušku.

 

Nije vas još uvek zaintrigirao ovaj motor? Sledi jagoda na šlagu na torti - sistem upravljanja ovim pionirom! Na upravljaču nema prednje kočnice, nema ni kvačila ali zato postoje 2 para twist-ručki, to je slovima četiri ručice za zavrtanje - po dve na obe strane upravljača! Jedna je logično za kontrolu gasa a odmah pored nje je ručica za kontrolisanje količine vazduha u smesi - tako da se karburator šteluje u vožnji! Praktičnu primenu ovog sistema mogu da zamislim samo kada se Pionirom penjete na Tibet npr.. i tamo negde na 2000 i nešto metara nadmorske visine motor počne da štuca zbog razređenog vazduha, onda zavrnete i drugu ručicu i popnete se do vr'a! Šalu na stranu, količinu vazduha je potrbno štelovati i u razičitim režimima rada agregata (broju obrtaja), što današnji karburatori rade automatski, mehanički bec ECU!

 

Sa leve strane upravljača, jedna ručka reguliše pomeranje tačke paljenja, tj. pretpaljenje! Naime, sa povećanjem broja obrtaja je potrebno pomerati i trenutak paljenja smeše u cilindru! Kasnije se ta operacija radila automatski - recimo centifugalnim tegovima za pretpaljenje... Znači, izlazimo sa Pionirom na pravac, zavrćemo gas dlanom desne ruke, zatim kažiprstom povećavamo količinu vazduha za smešu jer više goriva zahteva i više kiseonika za sagorevanje dok istovremeno levom rukom pomeramo ugao pretpaljenja proporcionalno broju obrtaja! To, nije sve! Tu je i četvrta ručica na levoj strani upravljača koja reguliše protok izduvnih gasova - nešto kao exup ventil kod yamahe! Na nižim obrtajima je potreban manji protok zbog povratnog pritiska dok je na višim potrebno otvoriti izduv kako bi se brže oslobađali izduvni gasovi!

 

Srećom da motor nema menjač! Zamislite pored svog ovog podešavanja to morate da radite i za svaki stepen prenosa! Razvučete ga u prvoj pa šaltanje u drugu uz naravno manji gas što povlači smanjenje vazduha u smeši, vraćanje tačke paljenja i zatvaranje izduvnog ventila.... a gde su treća, četvrta i ostale brzine i ujedno imati na umu i različita opterećenja agregata u različitim stepenima prenosa! A pored svega toga, potrebno je i ručno podmazivati motor, pritiskanjem membratne na uljnoj pumpi! Malo, malo da rukom 2-3 puta pritisnuti pumpicu ispod rezervoara kako bi se agregat podmazivao! Naravno, pri povećanu brzine se smanjuje i vremenski interval između podmazivanja i količina ulja koja se upumpa!

 

Mogu samo da zaključim a i vi će te se složiti samnom, nadam se, da bi u današnje vreme za vožnju ovog motocikla bila potrebna diploma mašinskog fakulteta ako ne i više jer je potrebno u glavi uraditi kompletan proračun svih parametara rada motora u svim režimima i u isto vreme i to u relanom vremenu i učestvovati u saobraćaju u isto vreme! Za mene je to, moram priznati preveliki izazov!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1300 postova
  • Lokacija: Temerin
  • Motocikl: R1150GS

...Iako je predstavljen kao pouzdan, turing model, imao je i "plan B" za vožnju u vidu para nožnih pedala i lanca postavljenog sa desne strane točka...

 

Sluzila je i za odmor od silnih rucica  ;D ;D

 

Koliko komada je proizvedeno? I koliko vozaca je preziveo?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Blocos Bastardos, 330 postova
  • Lokacija: блокови
  • Motocikl: XF650

Koja je ovo keva od motora , koji smeker treba neko da bude i prokrstari kroz strahinjica bana u 11 uvece subotom sa ovim motorom. Sve bih da vidim lica opasnih momaka sa napucanim plavusicama kako gledaju gospodina koji krstari tuda . . .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Koliko komada je proizvedeno? I koliko vozaca je preziveo?

 

Iako je je proizveden u seriji od 500 primeraka između 1909 i 1910 godine u Rojalovoj radionici u Worcester, država Massachusetts do dana današnjeg je ostalo samo tri sačuvana primerka!

 

Pazi malo na času!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1300 postova
  • Lokacija: Temerin
  • Motocikl: R1150GS

Procitao sam, ali sam posle bio toliko zapanjen sa rucicama ( zamislio sam sebe u raznim situacijama dok "vozim")  da sam potpuno zaboravio na to.  :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1372 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Au kakva masina. Pa ako nema kvacilo kako se krece sa njim, ili nizbrdica ili gurka, tesko da bi pedale mogle da se okrecu zbog kompresije :) :)

E da, i voleo bi da vidim trke sa ovakvim motorom, vaznije je da znas da baratas sa ovim ruckama nego da ga vozis kroz krivine :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja