X8 Vračar 4860 Napisano Maj 16, 2022 Ne silazi, 2223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC700D Integra Prijavi odgovor kao problematičan Mene zanima dal mogu da uzmem (recimo ovaj primer sto sam postavio) 1m i svih 71 meseci placam 17.059din? Sta god da se desi sa svim vrstama borova, sa dinarima, evrima, dolarima, svajcarcima, jenima... Ili da mi oni odrede fiksnu ratu i jel hoces ili neces... Ne, to sigurno neće u dinar ostati isto na 71 mesec. Imaš 3m belibor koji će se svakako menjati, a verujem da može samo + jer je sada takvo stanje (povećanjem kamatne stope na svoju valutu svaka centralna banka brani kurs nacionalne valute od slabljenja). Slično kao što kaže kolega, mislim da niko ne može da precizira matematički kako se izračunava baš ovaj tromesečni belibor. Međutim, ako je povećana referentna kamatna stopa, porašće i ovo malo, a malo više za 3 meseca (trebao bi biti prosek). Traži nacrt ugovora i pogledaj da li se pominje promena kursa dinar/ evro. Ovo za belibor možeš kao trik pitanje da provučeš u banci ali ne verujem da postoji precizan odgovor. НБС | Приказ вести NBS.RS Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од 2%. Истовремено, одлучено је да се и стопа на депозитне олакшице и стопа на кредитне олакшице повећају за по 50 базних поена, на ниво од 1%, односно 3%. Доносећи такву ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
max80 2872 Napisano Maj 16, 2022 Drug član, 694 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice kupovine vozila kamate su uracunate u cenu i tu nema dileme. Znaci isto vozilo za kes dobijas par stotina jeftinije i obicno postoje odvojene ponude i cene. Cak su poceli i neki polovni da se prodaju tako, ja sam kupio tako auto pre par godina. Ponuda je bila sa kreditom i garancijom na motor i menjac. Cena je bila 3.900 evra fiksno sa kreditom, a za kes 3.700 evra. Rekao sam da necu ni garanciju i spustili mi jos 200 na to. Dakle sve to lepo zvuci, ali sve to dize cenu. Dobra stvar je ipak sto su uslovi za nijansu bolji nego da sam dizes kredit preko banke. Tako da ko nema kesa to je dobra opcija, ali opet ne toliko povoljna da bi zbog ustede od 100-200 evra, birao iskljucivo prodavce i modele koji imaju takvu ponudu. Ako ti se mt07 svidja onda uzimaj tu opciju, a ako ga uzimas samo zbog tih pogodnosti, onda lepo u banku, kes u ruke, pa kupuj gde ti srce zaigra. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6300 Napisano Maj 16, 2022 Drug član, 1800 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Fiksna kamata je rizik i za banku i za korisnika. Ako krene inflacija najebe banka, a ako dinar ojaca (kredit u dinarima) onda korisnik tj onaj ko otplacuje najebe. Varijabilna kamata to pegla koliko toliko, doduse uglavnom u korist banke. To je ono kako sam ja shvatio, mozda i gresim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2222 Napisano Maj 16, 2022 Drug član, 977 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Svaka opcija je isključivo u korist banke. Da nije tako ne bi bili najbogatiji sektor u privredi.Fiksnu daju do 36 meseci,preko može samo varijabilna,na primer. Ili za stambeni, znam da nije negde moglo uopšte fiksna na moj period otplate. Svakako ako je fiksna onda je veća kamata pa sve se to nekako niveliše na isto dođe. Nisam ulazio u sitna crevca i tematiku računice jer mi je komplikovano. Reper mi je bio koliko ja njima vratim za tih 300 meseci.Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8556 Napisano Maj 16, 2022 nekrunisani kralj moto cigana, 3196 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam uzeo dinarski sa fiksnom ratom i fiksnom kamatom 6,7% na 71 ratu. Pre ovog rata... Kada sam uz kupovinu Navare završavao još par stvari pa sam morao na toliko rata. Odem 4.5. da otplatim nešto unapred i uskladim sa svojom zamisli i dobijem info da šta god da radim, vodi se kao aneks ugovora i da su sada svi sa variabilnom kamatom koja se usklađuje na svaka dva meseca. I odustanem od zamisli. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Maj 16, 2022 (promenjeno) Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Ne bi smjeli da te forsiraju sa aneksom ugovora, jer u ugovoru mora da piše koliki ti je trošak za parcijalnu ili totalnu prijevremenu otplatu. Negdje je trošak 0, a negdje zavisi od ukupne svote (obično koji %) ili je fiksno zavisno od toga koliko love skidaš njima kamatu. Provjeri detaljno ugovor o kreditu mora da stoji stavka prijevremena otplata kredita (dio ili u cjelosti). Promenio Maj 16, 2022 član castor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1035 Napisano Maj 17, 2022 Drug član, 1071 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure Prijavi odgovor kao problematičan 9 hours ago, mrle said: Ja sam uzeo dinarski sa fiksnom ratom i fiksnom kamatom 6,7% na 71 ratu. Pre ovog rata... Kada sam uz kupovinu Navare završavao još par stvari pa sam morao na toliko rata. Odem 4.5. da otplatim nešto unapred i uskladim sa svojom zamisli i dobijem info da šta god da radim, vodi se kao aneks ugovora i da su sada svi sa variabilnom kamatom koja se usklađuje na svaka dva meseca. I odustanem od zamisli. Ako samo radiš prevremenu otplatu ne mogu te uslovljavati. Za iznos prevremene otplate do 1.000.000 dinara, nema i provizije. E sada ako si mislio još nešto menjati u ugovoru, tipa rok i sl, onda je druga stvar, to jeste anksiranje ugovornih uslova, mada je i tu pitanje mogu i da insistiraju na varijabilnoj kamatnoj stopi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4902 Napisano Maj 17, 2022 Drug član, 1874 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Nije isto kad vraćaš pre vremena i hoćeš da skratiš period otplate i kad samo hoćeš da ti bude manja rata. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...