Jump to content

Moto Zajednica

BMW F800 GT

Recommended Posts

• moto merkat °°, 4888 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Ovako, otpor kotrljanja zavisi od vise faktora, ako se koc. klipovi vracaju i otpor ne pravi kocnica sledece je pritisak u pneumaticima, sto je manji pritisak otpor je veci (ali valjci "osete" razliku od 0,2 bara npr) takodje sara na gumi moze da "prijavi" otpor mada je izrazenije na automobilima zbog mnogo vece nalegajuce povrsine.

Pritisak na pedalu je bolje kada je manji, znaci da pumpa dobro radi i da koc. tecnost nije kontaminirana ali opet tesko je porediti kao u vasem slucaju jer dosta zavisi od ruke kontrolora, bolji rezultat daje dozirano kocenje nego nagli stisak. Takodje na rezultate utice smesa guma, sastav kocionih plocica, stanje vesanja kao i podesenost istog. 

U sustini kod obojice su rezultati dobri tacnije odlicni, posebno ako uzmemo u obzir da koci neko ko ne poznaje motor a plocice i gume hladni. 

I da kao i Nesa mislim da disk nije plivajuci, neki dan R1200GS mi je bio sa istim sistemom srafljenja diskova i po rezultatu ovalnosti definitivno nije plivajuci. 

Mada i plivajuci hoce da daju "dobar" rezultat, kolega kontrolor me pogledao (radili R6) jer i on zna da motor ne daje dobar rezultat, pokazem mu razlog, caure zapekleee. 

• Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 269 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit GSF 650; BMW F800 GT

Dakle, pre ovome što si naveo (iako laboratoriju nisam postavio radi poredjenja nego razgovora radi), zbog ovoliko varijabila poredjenje ne možemo da pravimo ni teorijski.. Mogli bi da poredimo samo dva motora iste marke i istog modela, upravo izašla sa fabričke trake, na istom tehničkom pregledu, sa istim kontrolorom koji nije čovek nego robot.. Hvala @bdada..

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

• Podržavam 1

• Integrisan, 9435 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Eto, fiksna kljesta i plivajuci disk, odradio je bmw vrhunski posao ocigledno! Nije za dzabe nissin iskopirao ta kljesta 1:1, cak su im i klipovi istih dimenzija.

Na CBF su plivajuci diskovi i plivajuca kljesta, sve "pliva" :D 

• Sviđa mi se 1

Sad moram da učim i kako rade ta plivajuća klešta.. Ajde drugi put ću..

• Integrisan, 9435 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Njihov se nosac srafi na cizmu stapa (tu gde i tvoja kljesta) a sama kljesta "plivaju" na dve osovine koje imaju aksijalni hod bar 8mm.

• U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: Suzuki vstrom 650,Kymco agility 300
On 27. 5. 2022. at 0:11, KoleD je napisao:

Inače, motoru sam prišao dosta oprezno jer potpuno drugačije radi i drugačije se vozi od Bandita. Pravio sam greške sa obrtajima dok se nismo bolje upoznali..

Sad vidim da sam dobio upravo šta sam tražio, lako se vozi u gradu, ne mučim ni ja njega ni on mene, vrlo lako i brzo završava sve što mi treba. Na magistralama i autoputu takodje pouzdan, upravljiv, prilično moćan i poslušan.

Što ga više vozim to mi više greje srce.. emoji846.png
Mislim da je ozbiljna veza na pomolu..

Po stranim forumima sam čitao, da se preko 4,5-5 hiljada obrtaja javljaju jake vibracije. Je'l može info iz prve ruke? Ima li ih i kolike su? 

Vibracije na kormanu se javljaju na 4.500 o/min. i prestaju odmah iznad toga. Nikako ne bih rekao da su jake, niti da smetaju..

Da nekako uporedim, na Banditu su vibracije u rasponu od 4.500 do 5.500 i bile su nekako "sitne", kao neko zujanje u rukama i na sedištu, pa mi je to smetalo, nisam mogao da ignorišem. Ove su nekako "krupnije", na kormanu, ni na jednom drugom delu, čini mi se na tačno 4.500 i ne smetaju ni malo.

Naravno da nema govora o tome da utiču na vožnju, stabilnost, osećaj sigurnosti, ako si možda na to mislio kada kažeš "jake vibracije".

Biće valjda neke vožnje ovih dana, obratiću pažnju opet pa javljam.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: Nemam

Pitanje za Kola od (možda) budućeg bajkera: Tek se spremam da u toku nastupajuće  (2024/25) zime nabavim i spremim za sledeću godinu jednog BMW-a F800GT. Dosta sam čitao strane forume i pronašao sam dosta pritužbi na vibracije upravljača. Na motoru mi se sve sviđa ali jedino ovo mi je dovoljan razlog da odustanem od tog BMW-a. Nikako se ne jurcam gde je imalo rizično ali tamo gde ima uslova itekako umem i volim da ga opružim ... zarto su mi te vibracije mnooogo bitne! Molio bih za odgovor i unapred hvala

Evo da kao odgovor da copy/paste-ujem sve što sam pre neki dan napisao kolegi koji se takođe interesuje za ovaj motor. Tu sam napisao i o tom pitanju vibracija, a ostalo će možda nekom koristiti za neka druga pitanja.

Izvinjenje kolegi @Dranik66 kome sam ostao dužan da prenesem iskustva..

Izvolite..
.....................................

Ukratko..

Da li ga preporučujem - Da.
Da li je savršen - Ne.

A nešto opširnije, ovako..

Ja sam veoma zadovoljan. Pomišljao sam više puta da ga menjam jer sam ga nekako stigao i malo prestigao, nije mi više izazov, ali kad god ga zajašem shvatim da mi drugo u stvari nije potrebno.

Nisam imao nikakvih problema od kupovine. Tada sam zamenio senzor leptira gasa i to je sve od popravki. Od tada samo redovni servisi prema manuelu.

Imam ovde dobrog servisera i nije nešto preskup ali treba da znaš da su svi originalni delovi (ako ti bude nešto trebalo) naravno skuplji nego za Hondu, Suzuki i ostalo.. Nije mi se svidelo kad sam kupovao taj senzor, ali to je tako kod BMW-a, navikneš se..

Tada sam primetio da su se nosači bočnih oklopa, panela, one plastične uši na kojima se nalaze žabice kroz koje prolaze šrafovi koji se šrafe za šasiju, istrošili, postali krti, i da pucaju, pa sam to rešavao varenjem plastike. Nije to ništa strašno, samo kažem da obratiš pažnju, jer im je to verovatno serijski tako.

Inače, pouzdan je, udoban, komotan i za dvoje i sposoban na dobrom asfaltu, dok se primećuje da mu na lošijem asfaltu fali nešto duži hod štapova. Originalno sedište je udobno i nema potrebe da se dira.

Korman me je malo vukao napred ka nagnutom položaju (185 cm sam visine), pa sam stavio podizače koji su mi podigli i približili korman tako da sam još više dobio na turing položaju i posebno na upravljivosti na malim brzinama i manevrisanju u gradu. Sad mogu da se voze lepe ture, bilo je i 700 km u jednom danu.

Što se tiče zaštite od vetra, (ja imam najveći turing vizir), dobra je na nogama, malo se oseća vetar na laktovima, nema ga na grudima i ramenima, ali ga ima dosta na vrhu kacige od očiju pa gore. Ovo ne trese kacigu ali je buka prilična i to ne može da se reši čak ni produžetkom vizira. Probao sam ih više ali sve je bilo sa minimalnim efektom. Nisam uspeo da u potpunosti sklonim vetar, da mi bude tiho iza vizira. Ako si niži biće ti bollje, ako si viši od mene biće gore. Koliko znam to niko nije uspeo da reši na ovom motoru. Zato koristim čepove za uši.

Pitali su me više puta za vibracije, meni to baš i nije najjasnije.. Ima ih koliko to već mora na dva cilindra ali nema reči o tome da su preterano izražene, da smetaju u vožnji, da "ubijaju" i te priče.. Meni ih nekad ima više nekad manje, zavisi od opterećenja, kofera, vetra, puta ali meni je to sve u granicama normale, ništa strašno.

Potrošnja, G/OP/AP - 4.5, 4.0, 5.5.. Tako nekako.. Moja krstareća brzina od 100 do 120. Km/h.. Ne obraćam posebno pažnju na to ali kako god da ga vozim na otvorenom ne prelezi 4.2.

Ponekad mislim da je lenj, nedovoljno žustar, ali to je do mene jer ne volim da zavrćem gas.. Pre nešto vremena primetim da mi preticanje suviše dugo traje ali onda shvatim da je gas na minimumu, pa na sledećem spustim u treću i zavrnem do kraja, kad eto ga na 170 začas.. Mada i tada je linearan, nema otimanja, a od 6000 rpm se oseti da gura.

Prednja kočnica je odlična, možda i preoštra na malim brzinama, zadnja onako, nema neku silu, više je za kontrolu pri sporoj vožnji. Brembo.

Ima TC koji sam nekoliko puta osetio da se aktivirao na semaforu na polasku kad je baš klizavo. Ima tri moda elektronskog podešavanja tvrdoće prednjeg vešanja, ja koristim normal, sport nikada a soft ponekad u gradu pa se onda ljulja kao skuter. Ima podešavanje preloada pozadi na točkiću sa desne strane motora, jednostavno je i lako dostupno.

Mislim da će ti biti vrlo drugačiji of četiri cilindra. Biće manje ugladjen, više drndav. Ima manje snage od CBF-a ali mu je moment dostupan na niskim obrtajima pa nema potrebe za zavrtanjem. Zato je dobar i u gradu, odmah povuče i završi šta treba. Težina se ne oseća, za to ne brini..

Tih je, zameraju mu na zvuku koji teško može da se dobije čak i zamenom izduva. Ja volim tihe motore da ne brinem zbog komšija. Malo ozbiljniji zvuk tek na višim obrtajima ali ne može da se poredi sa Hondom sigurno.

Fabrička svetla su dobra, ja sam stavio led sijalice, odlično rade.

Ja sam pitao na forumu kad sam razmišljao o njemu, rekli su mi da se neću pokajati i sigurno da nisam.

Iskreno ga preporučujem kao turer na dobrim putevima, a i u gradu je odličan valjda zbog težine i obrtnog momenta. Nije motor za puteve sa skroz lošim asfaltom ili bez njega. Ja sam prelazio neke kraće deonice lakog offrad-a ali onda vozim brzinom koliko da ne stanem.

To bi bilo čega sam se setio, ako imaš još neko pitanje - tu sam..
.........................................

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Na leru je radio sasvim normalno, ali već na prvoj vožnji je počeo da varira, da padaju obrtaji na semaforu i kod šaltanja, da se gasi u vožnji, što je bilo baš zeznuto.

Jedva ga nekako odvezao na prvi servis i tu je senzor zamenjen.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1089 postova

Pitam jer sam identičan problem imao i ja. Samo što je traženje i dijagnostikovanje kvara kod mene potrajalo baš dugo. Na dosta mesta sam bio i na kraju mi je to sredio Joca iz Višnjice.

Eh....da sam odmah to znao...baš je bila muka.

• Drug član, 1202 postova
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan
pre 36 minuta, steefanv je napisao:

@Bojan_Jgd @KoleD

Obojica ste imali problem sa nemirnim ler gasom i gasenjem motora i na oba je problem resen zamenom senzora leptira?

TPS senzor tj kako ga bmw zove Throttle Valve Switch 

WWW.EUROMOTOELECTRICS.COM

Throttle Position Sensor - BMW F, K, Hexhead & HP2 Series; 13 54 7 696 412, 13 54 8 406 249 / BMW 

Mislim da ga i Bmw bas zove TPS

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 418 postova
  • Motocikl: F800ST
pre 35 minuta, malitomic je napisao:
WWW.EUROMOTOELECTRICS.COM

Throttle Position Sensor - BMW F, K, Hexhead & HP2 Series; 13 54 7 696 412, 13 54 8 406 249 / BMW 

Mislim da ga i Bmw bas zove TPS

Na taj senzor sam mislio, samo sto ja sajtove gde gledam oem bmw delove zovu ga drugacije

@steefanv @malitomic

Tako je. TPS (throttle position sensor). Barem kod mene. Muke sam video dok se nije otkrilo šta je u pitanju.

Baš ti problemi. Dok je na gasu, sve ok. Ali čim pritisnem kvačilo i padnu obrtaji-paf....ugasi se. Onda nekada bude jako neravnomeran ler gas. Ali baš velike oscilacije. I onda, sve ok neko vreme.

Promenio član Bojan_Jgd

• U prolazu, 5 postova

Utvrđivanje pravog uzroka kvarova je i umetnost i nauka. Dajem prednost ovlašćenim serviserima jer imaju orginalnu dijagnostiku, dostupna im je sva moguća literatura i iskutvo jer rade samo jednog proizvođača. S druge strane samostalci nimaju sve suprotno od navedenog.

Taj je senzor, da ne tražim sad račun..

A dijagnostika je bila na čisto iskustvo, majstor seo i provozao, vratio se posle 5 minuta, skinuo senzor sa svog GS-a i stavio na moj motor i gotovo.. Za neki dan stigao je novi i opet sam otišao da mu stavi taj novi.

14 hours ago, Astrea said:

Utvrđivanje pravog uzroka kvarova je i umetnost i nauka. Dajem prednost ovlašćenim serviserima jer imaju orginalnu dijagnostiku, dostupna im je sva moguća literatura i iskutvo jer rade samo jednog proizvođača. S druge strane samostalci nimaju sve suprotno od navedenog.

Teoretski bi trebalo biti tako. Ali....

Promenio član Bojan_Jgd

• U prolazu, 5 postova

Upravo sam i napisao jer je to iskustvo iz prakse. Barem moje. Šta da kažeš kada zatekneš "iskusnog i mehaničara od poverenja" da traži po telefonu uputstvo o zameni nekog dela "jer se to mnogo razlikuje u odnosu na većinu drugih vozila"?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja