Jump to content

Moto Zajednica

Akcija ispravljanja nepravde nanate pokojnom Dejanu Kovacevicu i svima nama

Recommended Posts

• Zainteresovan, 830 postova

Ne zelimo da postanemo samo jos jedna grupa koja protestvuje zbog necega (radikali, rezervisti i mnogi drugi). Utopicemo se u tom moru.

Ja znam da je ovo nemili deo aktivnosti nase asocijacije, mnogo vise efekta imaju akcije davanja krvi i pomoci deci, plemenite su i prikazuju nas onakvima kakvi i jesmo - plemeniti i pozitivni. ALi, i ovo mora da se istera. Mislim da je protestvovanje kao sto rekoh krajnja mera, daj da pokusamo ako moze da ostvarimo pomak na bezbolniji nacin. Jer blokiranje saobracaja u centru ili nesto slicno nece uciniti da javnost shvati kako smo mi razumni i normalni, kod vecine verovatno i suprotno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1893 postova
  • Motocikl: XRV 750

Ajd da i ja kazem nesto.

Posto kao i Vuja godinama radim u stampnom mediju i poznajem dobar deo te redakcije. Njima nije bitno dal je Deki kriv ili ne, a pojedinima nije bitno ni da li je poginu ili ne >:( Verovatno je neko od prijatelja ili rodjaka kamiondzije, prijatelj ili rodjak sa nekim od urednika i namerno je isforsirana price o nevinoti vozaca kamiona i bahatoj voznji motoriste. Mozda vam zvuci blesavo, ali verujte mi da to nije prvi put da se desava.

Bilo kakvo skupljanje i protest ispred zgrade Inexa, gde se nalazi redakcija pressa, nece ih ni malo potresti, naviklil su na to (svako malo neko se skuplja ispred :o ).

Kao sto rece Gremlin

Ja mislim da vi trebalo da se svim novinama i ostalim medijima napise jedno BJB saopstenje-demanti, zajedno sa slikama i ako moze da se nabavi policijski zapisnik sa lica mesta, tako da sve dobiju svi, a mi ostanemo po strani i neutralni.

I naravno jedan primerak Ministarstvu za informisanje!!

• Svrati ponekad, 338 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos

Evo i mene sa malim zakašnjenjem

Ajde da probamo još jednom da rešimo stvar mirnim putem (uvek možemo da budemo ofanzivni).

Poznajem urednika hronike Press-a lično pa ću ga danas zvati da vidim možemo li da nađemo neko rešenje.

• Vlasnik sajta, 5389 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Iako imamo licne kontakte, mislim da ne bi trebalo da se ovo zavrsi usmenim putem jer su oni ipak to objavili na papiru i to je ostavilo trag. Mozemo tek NAKON protestne note da sa njima porazgovaramo preko privatnih linija, ali ne pre.

Ima li neko mozda policijski izvestaj ili bilo kakav izvestaj iz neutralnih izvora, da to prilozimo uz nasu protestnu notu? To bi znacajno pomoglo.

Iako je sve ovo bolno za nas, molim sve da ne salju email-ove Pressu da ne bi nas mejl svrstali u isti kos i obrisali ga automatski. Vuja i Gremlin ce okaciti tekst protesta da svi vidimo da li je to u redu. Takodje, predlazem da u toj noti na kraju osim zahteva za demanti kojeg su duzni da pravilno i sa istinitim podacima objave, mi njih pozovemo da urade opsezniju analizu nesreca u saobracaju u kojima su ucestvovali motorciklisti, da objave i drugu stranu medalje, tj. da objave sa kakvim pretnjama se mi svakodnevno susrecemo.

• U prolazu, 56 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS

Kakva protesna nota? Evo sta kaze Zakon o Javnom Informisanju:

Član 47.

Lice na koje se lično odnosi informacija podesna da povredi njegovo pravo ili interes može od odgovornog urednika zahtevati da, bez naknade, objavi odgovor u kome ono tvrdi da je informacija neistinita, nepotpuna ili netačno preneta.

Ako odgovorni urednik ne objavi odgovor, a ne postoji neki od razloga za neobjavljivanje, određen ovim zakonom, kao i ako odgovor objavi na nepropisan način, imalac prava na odgovor može protiv odgovornog urednika podneti tužbu za objavljivanje odgovora.

U parnici radi objavljivanja odgovora raspravlja se samo o činjenicama određenim ovim zakonom, od kojih zavisi obaveza odgovornog urednika da objavi odgovor.

Lice čiji su pravo ili interes povređeni neistinitom, nepotpunom ili netačno prenetom informacijom može tužbom zahtevati da sud odgovornom uredniku naredi da, bez naknade, objavi njegovu ispravku te informacije kao neistinite, nepotpune ili netačno prenete.

U parnici radi objavljivanja ispravke raspravlja se o neistinitosti, nepotpunosti ili netačnosti prenosa informacije, kao i o tome da li je informacijom povređeno pravo ili interes tužioca.

Član 48.

Ako je lice na koje se odnosi informacija umrlo, pravo na odgovor odnosno na ispravku imaju: bračni drug; deca; roditelji; pravno lice čiji je učesnik bio umrli, kada se informacija tiče njegovog učešća u pravnom licu; druga lica čiju uspomenu na umrlog može da povredi, odnosno povređuje objavljena informacija.

Član 49.

Zahtev za objavljivanje odgovora podnosi se odgovornom uredniku u roku od 30 dana od dana objavljivanja informacije u dnevnoj štampi ili dnevnoj radiodifuznoj emisiji, odnosno 60 dana od dana objavljivanja informacije u povremenoj štampi ili povremenoj radiodifuznoj emisiji.

• Vlasnik sajta, 5389 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Kakve to veze ima sa protestnom notom? Time samo dokazujes ono sto svi znamo, a to je da svako ima pravo na istinu.

• Drug član, 2143 postova

Zemlja Srbija je poznata po postovanju zakona u svim oblastima , a posebno sto se tiche saobracajnih nesreca (da ne navodim pojedinacne slucajeve-svi dobro znate na sta mislim) , tako da od neke takve price po mom misljenju nema nista.

Pismo PRESS-u je u pripremi, trebaju nam razni dokumenti koji ce zvanicno pokazati da covek nije kriv, i onda cemo ih fino i kulturno zamoliti da objave demanti i jos ponesto.

Taj tekst je skinut sa web strane PRESS-a sto nije obicaj, tako da je moguce da je neko vec uvideo grubu gresku.

Do tada bih zamolio da se uzdrzimo od slanja e-mailova PRESS-u, jer ce to imati samo kontraefekat po vozache dvotockasha u celini.

;)

• Drug član, 3130 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

"Ako odgovorni urednik ne objavi odgovor, a ne postoji neki od razloga za neobjavljivanje, određen ovim zakonom, kao i ako odgovor objavi na NEPROPISAN način, imalac prava na odgovor može protiv odgovornog urednika podneti tužbu za objavljivanje odgovora."

Koji je propisan nacin? Pablo je skroz u pravu, prvo poslati protest kao asocijacija motorista, pa onda licni i ostali kontakti.

Vujo, 5+ za analizu.

• U prolazu, 56 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS

Propisan nacin je da se odgovorom demantuje neistinita informacija. Nisam citao tekst/tesktove ali ako u tekstu pise da je na primer kriv onda se to demantuje i potkrepi dokazima.

Ali ako se trazi da se objavi generalna ugrozenost motorciklista onda to nije predmet demanta jer nije bila predmet ni vesti.

Od urednika se trazi da objavi odgovor na istom mestu gde je objavljena i informacija. To je po zakonu. Pisanje mejlova, protesta isto dolazi u obzir ako hoce da objave. Odgovor po zakonu moraju da objave jer se u protivnom moze da traziti tuzbom da se objavi. Postupak je hitan, ako se ide na sud sve je gotovo za mesec dva najduze. To sam hteo da kazem, nije mi ideja da omalovazavam bilo ciju akciju posebno zato sto je dobronamerna.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Nažalost, mi smo sada prinuđeni da radimo nešto što, da su prilike normalne, uopšte ne bi morali.

Zakona ima uvek ali se postavlja pitanje da li se sprovodi i da li valja. Insistiranje na sprovođenju zakona je uredu, na kraju krajeva predstavlja i našu obavezu ali i obavezu svih građana.

Ukoliko zakon ne valja onda se preduzimaju koraci za unapređivanjem postojećih ili donošenjim novih. I to je proces koji nema kraja, uvek može i više i bolje, uvek može da se vodi veća briga o ljudima bez bojazni da je zakonodavac preterano brižan prema pravdi, individualnom osećaju pravičnosti i poštenju.

Međutim čak i to nije dovoljno.

Ono što mi treba da postignemo je da se promeni svest ljudi kada su motociklisti u pitanju a za to nam je potrebna podrška medija jer drugog načina nema.

Mi smo saradnju sa medijima tek počeli, to je dugotrajan proces i ja sam prezadovoljan što smo i ovoliko uradili, verujte mi da je za bilo koju drugu društvenu grupaciju to misaona imenica. I da bi ovo postigli koristili smo se znanjem i iskustvom ali i prijateljima koji su nam ukazali poverenje poznajući naš rad proteklih godina.

I u Presu nam trebaju prijatelji jer i oni kreiraju javno mnjenje. Samo moraju da shvate da su se o nas kao svoje prijatelje debelo ogrešili svojim propustom u radu i da pokušaju da ta greška bude ispravljena na najpravičniji način.

Ja bih mnogo voleo da se umesto ovog nenormalnog automatizma po kome je vozač motora uvek kriv ustali potpuno suprotan koji je na kraju krajeva i jedini ispravan.

Jesi li vozač? Gledaš u retrovizor? Onda gledaj da li neko prolazi pa pogledaj ponovo da li prolazi motociklista. On je mali, ima dva točka i oko 300 kg., i u saobraćaju nemože da učestvuje na silu, na snagu.

Motociklista je ČOVEK kao i svi drugi, čak i više. Human je, prijatelj je, pomaže sebi, svojima i svim ostalima bili oni učesnici u saobraćaju ili ne. Vaspitava decu da ne stradaju u saobraćaju. Pomaže bolesne na sve načine, od davanja krvi do pomoći u nabaljanju lekova iz nekih drugih zemalja. Pomaže i obrazovanje jer je tu da pomogne i rad škola. I vladajuće strukture se na njega oslanjaju i zovu ga u pomoć kada je Državi nešto potrebno.

Motociklisti je samo jedno potrebno, da živi. Da li je to mnogo?

• Drug član, 3130 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Ma, ne, nego me je zanimalo koji je propisan nacin, da li precizira da mora da demantij bude na istom mestu u listu i iste velicine kao tekst koji se demantuje itd. A to si u pravu, ovo nije samo demantij nego i protest protiv nase ugrozenosti i netacnog, neistinitog ili nepotpunog /da ne kazem ofrlje/ obavestavanja o tome sta nam se desava, ali na prvom mestu, u ovom momentu je to sto je pokojni Dejan u novinama oznacen da je kriv za nesrecu

A stvarno nisam ni pomislio da nesto hoces da omalovazis, ne znam od kud ti to?

• Svrati ponekad, 338 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos

Društvo,

Samo da kažem da ja podržavam svaki pristup ovom problemu za koji se ovde odlučimo.

Činjenica je da po zakonu mi imamo pravo i da ih tužimo ali realnost je da se mediji generalno svakodnevno zameraju mnogo jačim likovima i institucijama od nas pa opet pravda ili istina nikada ne izađu na videlo.

Mislim da i ovo treba rešiti na bazi obostrane dobre volje.

Na taj način bismo ispravili grešku (nepravdu) i možda pridobili još jedan medij za "našu stvar".

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja