Kiro 153 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Da, znam da je već bilo sličnih tema ali sve se svodi na diskusiju oko hladnog starta i slično.Planirao sam da najbolje postove iz ove teme citiram i spojim u jedan dobar tekst koji ide na naslovnu.Mislim da će tako nešto svima biti od koristi, zato vas molim, bez off-a, napišite što opširnije možete kako pripremate motor za zimsko mirovanje.Dakle, sve počev od pranja i čišćenja, preko zamene ulja (ako to radite), skidanja akumulatora, dizanja na štendere...Naravno, pomenite i hladni start, da bi sve to bilo u jednom kontekstu, da ne trpam postove iz 5 različitih tema u taj tekst.Poželjno je svaki postupak obrazložiti. Hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Septembar 25, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=3421.0 http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=3545.0 http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=3590.0 http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=13904.0 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Septembar 25, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Poslao sam ovo u još jednu temu, ali hajde i ovde. Evo šta kaže uputstvo za Fazer kako se motor skladišti na duže vreme, praktično kako se priprema za zimovanje. - napuniti rezervoar benzinom i dodati stabilizator (ako se može nabaviti) - skinuti kablove svećice - sipati po kašičicu motornog ulja u svaki otvor za svećicu - vratiti kablove na svećice i staviti svećice na glavu motora tako da imaju uzemljenje - izverglati nekoliko puta u prazno kako bi ulje podmazalo cilindre - vratiti svećice i kablove na mesto - podmazati sve sajle i zglobove ručica, nožica i slično - proveriti pritisak u gumama i podići motor tako da točkovi ne dodiruju zemlju (alternativno svakog meseca po malo okrenuti točkove kako guma ne bi ležala na istom mestu) - začepiti auspuh najlonom da ne bi ulazila vlaga - skinuti akumulator i napuniti ga, odložiti ga na hladno i suvo mesto (od 0 do 30 stepeni) i jednom mesečno ga dopuniti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan - skinuti kablove svećice - sipati po kašičicu motornog ulja u svaki otvor za svećicu - vratiti kablove na svećice i staviti svećice na glavu motora tako da imaju uzemljenje - izverglati nekoliko puta u prazno kako bi ulje podmazalo cilindre - vratiti svećice i kablove na mesto Ja ovo ne bih radio, osim ako ne ostavljas motor na duze od 3-4meseca. - začepiti auspuh najlonom da ne bi ulazila vlaga Takodje, i ovde moram biti antiprotivan. Mislim da ce zacepljenje izduva ometati isparavanje kondenza i ubrzati proces korodiranja. Osim ako ne zivis na Novom Zelandu ili nekom slicnom "vlaznom" mestu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
laki 6 Napisano Septembar 25, 2008 Zainteresovan, 557 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: yamaha r1 Prijavi odgovor kao problematičan Ja moj motor vozim preko cele zime jedino sto stavim enduro tockove Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
motoras 195 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1162 postova Lokacija: turija Motocikl: Kawasaki Z750 Prijavi odgovor kao problematičan ja moj motor ovako spremam za zimu,operem ga ,srafove namazem antikorozionim srectvom,lakirane plasticne i metalne delove premazem takodjem srectvom za zastitu,napunim pun rezervar benzina,operem i podmazem lanac,ubacivam ga unutra posto nemam stendere ispod tockova stavljam daske i na svake dve nedelje upalim i okrenem tockove Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 27 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Staviti dobre gume, imati dobar akumulator, staviti grewjace rucica i voziti celu zimu... ;D Ja moj tako spremam za zimu ! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MISIRAC 42 Napisano Septembar 25, 2008 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: ŠABAC Motocikl: CBR 1000 F krmačica Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Septembar 25, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ovo ne bih radio, osim ako ne ostavljas motor na duze od 3-4meseca. Ni ja neću, samo sam citirao uputstvo. Mislim da ce zacepljenje izduva ometati isparavanje kondenza i ubrzati proces korodiranja. Vrlo verovatno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Novembar 30, 2017 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan da li po potrebi motor može da prezimi bez ulja.Znači ispustiti ulje.Da li nešto može da se desi agregatu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2100 Napisano Novembar 30, 2017 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Sto bi ispustao ulje, ne znam meni logicki jedino korozija pada na pamet.Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6443 Napisano Novembar 30, 2017 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan I na prolece zaboravis da sipas ulje i kresnes ga Ja moj ne pripremam za zimu, jedino sto sipam pun rezervoar benzina, operem ga i dignem na stender, ali tako radim i leti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6092 Napisano Novembar 30, 2017 Drug član, 4163 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan Od sveg navedenog samo skinem bateriju ako ne zaboravim... Gesendet von meinem S8 mit Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Novembar 30, 2017 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Otvorim vrata od šupe, utjeram motor unutra, ugasim ga, spustim nogar, naslonim ga bočno, izađem iz šupe i zatvorim vrata ... Ustvari, kad bolje razmislim, to mapravim poslije svake završene vožnje, a prije nove vožnje ... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draki 2736 Napisano Novembar 30, 2017 Vozac A kategorije :D, 960 postova Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS Motocikl: Suzuki V Strom DL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Do ove godine sam uvijek motor pirpremao tako sto ga operem, ispoliram, provjerim ulje u masini, ulje u kardanu, ulje u prednjoj kocnici, naspem do kraja rezervoar, skinem akumulator ( prebacim ga u sobu), podignem na srednju i prekrijem ceradom. A ove godine sam prodao motor tako da mi je ostala cerada samo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Novembar 30, 2017 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan ni ja ne ispustam ulje preko zime jer nema potrebe ali sam pitao ovde d nesirim pricu.Intersuje me da li raslopljen ili polurasklopljen agregat moze da stoji par meseci dok se ne sredi na prolece .Naravno bez ulja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano Novembar 30, 2017 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, aca-pn said: I na prolece zaboravis da sipas ulje i kresnes ga Ja moj ne pripremam za zimu, jedino sto sipam pun rezervoar benzina, operem ga i dignem na stender, ali tako radim i leti. Pitanje- koliko bi imali sekundi pre nego sto bi se desilo neko ostecenje? Znaci ostao je film od ulja po delovima ali ga nema u karteru? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2100 Napisano Novembar 30, 2017 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Ja moj spremam tako sto ga parkiram pored traktora u garazi, i okolo njega postavim zamke sa kartonom na koji namazem lepak i stavim malo sira, jer je preprosle godine prosli motor imao bliski susret tokom zime sa misevima.Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 15329 Napisano Novembar 30, 2017 moto merkat °°, 4958 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, brdy je napisao: Ja moj spremam tako sto ga parkiram pored traktora u garazi, i okolo njega postavim zamke sa kartonom na koji namazem lepak i stavim malo sira, jer je preprosle godine prosli motor imao bliski susret tokom zime sa misevima. Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока Slanina ili orasi,na sir idu samo u crtanom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano Novembar 30, 2017 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Iznad mog vise sunke, kobasice i slanine da se suse Takticki. Ako dodje lopov po motor, mozda se predomisli pa ukrade ovo iznad njega. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6443 Napisano Decembar 2, 2017 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan On 11/30/2017 at 23:57, hard_rock je napisao: Pitanje- koliko bi imali sekundi pre nego sto bi se desilo neko ostecenje? Znaci ostao je film od ulja po delovima ali ga nema u karteru? Ako je izmedju radilice i klipnjace gliko lezaj ne pomaze film ulja jer su sile velike i treba da ima pritiska ulja, ako je iglicasti, verovatno ne bi doslo do ostecenja 10tak sekundi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano Decembar 2, 2017 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...