Jump to content

Moto Zajednica

Dilema oko podmazivanja lanca

Recommended Posts

• Drug član, 1261 postova

Rece Rade Kocka, najgora kombinacija- suv i pretegnut lanac.

Trpam mu masnocu, da je ima, povremeno ga operem, to sto kaze covek, kad je vruc lanac, ali ne gledam na cajger, nego kad stignem /na 300-500km/. I pored svega, neki clanci mu zaribali, treba da ga skidam, da se zezam... Zupcanici kao novi /samo masni/.

I mozete da me pljujete, ali, lanac od lifta istera oko 10 000, tad se neravnomerno rastegne. Provereno na vise motora, ukljucujuci i Z 1000, natovarenu stvarima i nimalo mazenu u voznji. Mislim da me je kostao oko 50 DM.

Jel tebi ono beše na GUZZIju prso lanac 100 km od BGDa ,a  ono beše nov uzet od Ive Belamarića ;D ;D ;D ;D

A guzzi ima masu konja, jedino opterećenje ste ti i Ljilja. Stoko javi se >:( >:(>:(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3036 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

He, he, taj je bio "fabricki", a onaj od liftova me nije nikada izneverio, ni na kawi. Sad cu te zovem. :)

PS. presao je svih 200, od Bg do Coke, sledeci od lifta, 20 000+ pa otisao Falkonac.

PPS. Sto se spanovanja i masnoce tice, Maki je potpuno u pravu. Ali, ako koristis lako dostupne alternativne lance, oni se rastezu vrlo neravnomerno i nemoguce je ih je pravilno naspanovati celom duzinom. Zato, dovoljno je da lanc bude i labav, samo da ne preskace, motor ide ok, a cena lanca, u odnosu na original koji je bilo nemoguce skupo nabaviti, zanemariva :)

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Za sve ove godine na dva točka ko zna koliko sam kompleta promenio i dan danas mi nije najjasnije kako najbolje sačuvati lanac.

Ranije sam bio mnogo pedantniji kao da mi je čist lanac i felna ali sam provalio da što ga manje čačkaš sa nekim sredstvima da duže traje.

Važno je da je makar malo podmazan i to ide bez problema nema prevelike frikcije pa ni habanja.

Jako sam obazriv da ga perem pod pritiskom (to ne radim) ponekad samo četlica i petrolej za lampe, pa grejanje vožnjom pa onda jedan od sprejeva imam ih više od redjih pa do veoma gustih.

Pošto mi garaža nije grejana tokom zime nisam mogao da verujem koliko se na lancu nakupilo korozije spolja na K6 1000 a sigurno i unutra a motor je bukvalno nov kao i lanac.

Čistio sam to detaljno pa sam naneo tanak film ulja preko lanca da ga zaštitim tokom zime.

Lanac je bio adekvatno podmazan pre zime to proveravam svakih 7 dana kao i pritisak u gumama ali eto članci su korodirali.

Pored Suzukija stoji Honda i Kawa a njima ništa.

Lanac je fabrički DID 50VA9.

Zato se mnogo i ne mlatim oko lanaca to mi je najprljaviji deo motora ali znam da je makar podmazan pa neka prsne malo okolo ako mora mada ako ga podmazuješ dok je vruć sprej lako penetrira gde treba osuši se i za 15min možeš da voziš.

Znači savet je podmazivanje dok je vruć ali ga ja grejem vožnjom a ne fenom.

• Drug član, 3036 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Samo da dodam na ovo tacno GixxerK6 zapazanje. Ako motor drzite u nekoj prostoriji gde ima vlage ili puno kondenza zbog velike razlike u temperaturama, nikakvo mazanje lanca ni carolije vam nece pomoci. U tom slucaju je cak bolje da je motor napolju i da vlaga mnogo brze isparava sa sklopova motora.

• Svrati ponekad, 209 postova

Koliko sam upucen u pricu o lancima nije problem sto se brze tegle suvi ali je vece trenje koje naravno ostavlja trag na samom menjacu ,tu su i udarci prilikom saltanja koji postepeno ubijaju lezajeve na snopovima tako da nije to samo zamena lanca i lancanika usled nemarnosti tu su mnogo veci problemi ,citajuci vidim da i famin koristite za pranje famin jako dobro odmascuje ali je za gumu i teflon ubica da nepricamo o njegovim isparenjima koja su jako kancerogena ,radim u firmi gde se dnevno trosilo bure od 200l al su ga pre god. dana ekolozi zabranili, petrolej odradi isti posao sa mnogo manje stete

• Svrati ponekad, 104 postova

I to stoji,ali ja nevozim motor po prasnjavom nego po asvaltiranom drumu.Tako da cistimm lanac jednom godisnje,a samo ga podmazujem svakih 500-800km.Kod mene je to mozda profesionalan deformacija ;D

A to prljav motor dobar motor u to nisma siguran,ali necemo o tome

Da Caca al nemoj zaboraviti da je u BG i NS prasine i peska ko u sahari.

I ja sam danas prao lanac samo kompresorom-scottoiler je cudo :D mada sam gledao zreo je za jedno pravo dobro ciscenje sprejom i krpom.

Koliko sam ja ukapirao iz tekstova o tom Scottoileru, nije li dovoljno samo odvrnuti onaj točkić za regulaciju pa ga "oprati"?

I zar nije trebala voda da ga ispere da ne mora da se čisti i sprejom?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja