Jump to content

Moto Zajednica

Koncepcija agregata?

Recommended Posts

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

To jeste, ali to nije tema. Odje je pitanje pouzdanosti i performansi u zavisnosti od koncepcije agregata.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Vlasnik sajta, 5346 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

To jeste, ali to nije tema. Odje je pitanje pouzdanosti i performansi u zavisnosti od koncepcije agregata.

Ako cemo mak na konac, tema nije ni o performansama agregata, vec strogo o pouzdanosti i izdrzljivosti. Pretpostavljam da je konacna poenta teme u tome sta kupiti da bi ti agregat dugo potrajao. Otud moja poruka da je odrzavanje mnogo bitnije od koncepcije agregata.

• Drug član, 1261 postova

Ja bih jedan sa šest u redu da peva ko Monserat Kabalje, ko te pita kolko traje, nadživeće mene sigurno. Pored honde cbx1000, šestake u redu su izbacili još i Kawasaki u modelu Kz 1200 i to vodeno hladjen, kao i Benelli 750 i 900 sei hladjen vazduhom i to sa tri karburatora. Nekako mi još u pamćenju Stevin Martin CBX, pa ako bi mogao jedan takav pa kud pukne da pukne.

Guta desetak litara goriva u gradu, tvrd kao greda i ide kao slina u odnosu na nove Rove, ali peva kao.........

• Drug član, 1127 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

V2 nemaju potrebe da se vrte do 14000 jer daju sasvim dovoljno snage na daleko nizim obrtajima, a R4 vrti do 5000, pa ces imati ubrzanje maaalko bolje od apenca :)

neznam dal si probao gsxr 1100 od 90 do 92 ili r1 98 pa da mi tad kazes da do 5000 idu ko apenci

• Zainteresovan, 953 postova

V2 nemaju potrebe da se vrte do 14000 jer daju sasvim dovoljno snage na daleko nizim obrtajima, a R4 vrti do 5000, pa ces imati ubrzanje maaalko bolje od apenca :)

neznam dal si probao gsxr 1100 od 90 do 92 ili r1 98 pa da mi tad kazes da do 5000 idu ko apenci

da, da a moze za poredjenje i fzr1000Exup od 89-e ili mladji, al nemora mladji  ;) eee aj da ne pricam vise, ionako svi sve znaju ;D

Evil zo je lepo sve napisao samo treba procitati, shvatiti i prihvatiti. Eto toliko je lako.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Ja bih jedan sa šest u redu da peva ko Monserat Kabalje, ko te pita kolko traje, nadživeće mene sigurno. Pored honde cbx1000, šestake u redu su izbacili još i Kawasaki u modelu Kz 1200 i to vodeno hladjen, kao i Benelli 750 i 900 sei hladjen vazduhom i to sa tri karburatora. Nekako mi još u pamćenju Stevin Martin CBX, pa ako bi mogao jedan takav pa kud pukne da pukne.

Guta desetak litara goriva u gradu, tvrd kao greda i ide kao slina u odnosu na nove Rove, ali peva kao.........

ima jedna  martin honda .........pa ako te zanima...pusti pp....

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Kada svi nesto lupaju ajde i ja da lupim.

Primjer, imamo motor zapremine 726,89 ccm.

U koliko cilindara rasporediti tu kubikazu?

Vise cilindara znaci:

- veca vrsna snaga

- mogucnost vecih obrtaja

- mirniji rad

-

Manje cilindara znaci:

- jednostavniji agregat

- manja potrosnja

- jeftinija konstrukcija

-

Sada shvatam, broj cilindara je u stvari KOMPROMIS...

Koja konfiguracija je najbolja?

Redni znaci:

- jedna glava

- jednostavnija konstrukcija

- jeftinija izrada

V ili bokser:

- kraca radilica

- kompaktnije dimenzije

Aha, jos jedan KOMPROMIS...

kako razvijaju snagu?

Nezavisno od konstrukcije, onako kako se optimiziraju, zapravo onako kako su ljudi (kupci) navikli, ajoj, jos jedan KOMPROMIS...

Koji je najtrajniji?

Danasnja tehnologija je toliko napredovala tako da je dovoljno da pratis ,,knjigu'' o odrzavanju i trajace svaki...

• Drug član, 1399 postova
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

Mozda su 6-occilindrasi dugotrajniji ali gledajmo ovo sa druge strane. Meni je na mercedesu 190d crko podizac ventila, pokvario sam ventil i gumice ventila. Zbog te havarije na jednom ventilu sam morao da zamenim sve podizace ventila (8) da obradim sve ventile (8) i da stavim nove gumice (8). Zamislite da je to bio model sa 4 ventila, psovao bih sve od srbije do nemacke. Opravka 300e zbog obicnog podizaca ventila plus cetvrti cilindar ostecen i ako radim generalnu to je samo zbog cetvrtog a ostali su super. Razmislite malo i o odrzavanju kad se nesto pokvari jer ipak je jedan cilindar a 4 ventila. Mozda je glup primer ali ja tako shvatam.

Mozda su 6-occilindrasi dugotrajniji ali gledajmo ovo sa druge strane. Meni je na mercedesu 190d crko podizac ventila, pokvario sam ventil i gumice ventila. Zbog te havarije na jednom ventilu sam morao da zamenim sve podizace ventila (8) da obradim sve ventile (8) i da stavim nove gumice (8). Zamislite da je to bio model sa 4 ventila, psovao bih sve od srbije do nemacke. Opravka 300e zbog obicnog podizaca ventila plus cetvrti cilindar ostecen i ako radim generalnu to je samo zbog cetvrtog a ostali su super. Razmislite malo i o odrzavanju kad se nesto pokvari jer ipak je jedan cilindar a 4 ventila. Mozda je glup primer ali ja tako shvatam.

Radiš generalku samo na to cilindru i zameniš samo taj ventil i podizač, jer ako su ostali bili"perfekni" ne vidim razlog za ful generalku. ;D ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250

Ljudi ne znaju da se i cetvorocilindras moze OPTIMIZIRATI da isporucuje snagu i obrtni moment u nizim obrtajima - to je slucaj sa svim touring motorima sa ovakvim agregatima...

Ma,sve se moze kad se hoce,i kad se ima para...

Pa ti ne znas sta znaci optimizirati?? Sacu da ti objasnim na banalnom primjeru. Imas Yamahu R1 i imas Fazer FZ1, oba imaju istu masinu ali Fazer ima manju max snagu ali zato isporucuje ogroman moment u nizim obrtajima. To se lako postize podesavanjem raznih parametara, a najznacajniji je tu oblik brijega na bregastom vratilu. Dakle, to je sve FABRICKI kako ti kazes, nema tu nikakvog budzenja, samo gledas da kupis motor prave namjene.

Lazo,nismo se razumeli.Ja sam pojam "optimizirati" shvatio malo drugacije,a trebao sam ga shvatiti kao  "fabricki prilagoditi za odredjenu namenu"  ;).Nararavno da to ide preko bregaste (manji breg-manje otvaranje ventila),promera grla na karburatoru,ili remapiranja ECU-a kod modela sa injection sistemom napajanja goriva,promena dizni,drugacija izduvna grana,i sl.

Revolution, ti kako govoris mogao sam da samo izvadim diznu i da radi na 3 klipa dok se i oni ne istrose. :o

• Drug član, 1127 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Ja mislim da se jedino Evil_Zo razume, a da ostali lu5aju. 

to ti mislis

Revolution, ti kako govoris mogao sam da samo izvadim diznu i da radi na 3 klipa dok se i oni ne istrose. :o

realno mogao si i to, ali ako ti je u ostalim cilindrima bila perfektna kompresija (pošto pričamo o dizelu it 50ih godina), nevidim zašto bi radio ful generalku. Dakle jedna hilzna, jedan klip sa novim karikama, i uradi se taj deo glave i sve kako treba. E sad postoji jedna satra mehaničarska izreka koja glasi:

NA MEČKI AKO DOBRO URADIŠ GENERALNU PREDJE I PO 100000 KM, A AKO LOŠE URADIŠ JEDVA PREDJE 100000 KM.

Nesretni motor je toliko maltretiran i polugeneralisan od kojekakvih majstora, a opet je ćufekao godinama na taksiju, a inače su taksisti poznati po izuzetnom održavanju svojih vozila, voze dok ne stanu.

Kompresija 3 cilindra je oko 21 bar (ili mozda neka druga jedinica neznam) cetvrti 16 a kaze da je fabricki 23. Ako uradim za cetvrti cilindar generalku opet se motor nece ravnomerno trositi a i kada vec rasturam ceo motor i menjam lagere i lezajeve dao bih pare za jos 3 klipa. Naravno da od generalke nama nista jer kako i sam kazes od turskih delova nema nista i bilo bi jos gore, a u njihovom servisu bi kostala opravka 1000e+. Vozicu ga jos godinu dve dok ne sakupim pare za nesto novije. Ocu da kazem da se prostiji motori daleko lakse i jeftinjije odrzavaju. Uvek moze da se budji ali nije to to.

to po 21 bar, pije vode, a onaj od 16 bi trebao da se radi. Taksista bi odradio taj cilindar i vozio još 50000 km. Motor bi se stabilizovao i na leru (pošto na gasu verovatno sasvim korektno radi. Naime za samozapaljenje smeše diesel-vazduh je ptrban pritisak od oko 19 bara (zavisi od kvaliteta goriva), a dva bara razlike ne utiču toliko na mirnoću rada na leru.

Samo opušteno to je mečka i tako će da taljiga još kilometrima. Svaki drugi auto umire odjednom a mečka umire godinama i obično vlasnik premine pre nje. ;D ;D ;D

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

19 bara kompresije je vec na najnizoj granici (produvao), od 21 bar je solidna a od 23 - 25 bari je odlicna masina. 25 godina sam imao 123 -200D. Kad god sam menjao dizne Bosista ih je uvek stelovao na 115 bari, zato i postoji PUMPA VISOKOG PRITISKA koja baca 300-400 bari. Zbog toga se i steluju dizne da bi pustile gorivo u cilindre u vidu magle na vec pomenutih 115 bari.  A tacka paljenja smese vazduha i goriva je oko 720 stepeni celzijusa. Prilikom hladnog starta ulogu tih 720 C preuzimaju grejaci, koji sami upale gorivo kada klip nabije kompresiju. Zato dizel i jeste zajebani jer ima mnogo vise parametara koji moraju da se usklade nego benzinac. Kratko i jasno kod dizela je najbitnija kompresija..

19 bara kompresije je vec na najnizoj granici (produvao), od 21 bar je solidna a od 23 - 25 bari je odlicna masina. 25 godina sam imao 123 -200D. Kad god sam menjao dizne Bosista ih je uvek stelovao na 115 bari, zato i postoji PUMPA VISOKOG PRITISKA koja baca 300-400 bari. Zbog toga se i steluju dizne da bi pustile gorivo u cilindre u vidu magle na vec pomenutih 115 bari.  A tacka paljenja smese vazduha i goriva je oko 720 stepeni celzijusa. Prilikom hladnog starta ulogu tih 720 C preuzimaju grejaci, koji sami upale gorivo kada klip nabije kompresiju. Zato dizel i jeste zajebani jer ima mnogo vise parametara koji moraju da se usklade nego benzinac. Kratko i jasno kod dizela je najbitnija kompresija..

U pravu si za grejace. Kada se ne zagreje u opste nece da pali pa cak i kad je zagrejan na radnoj temperaturi. Svake zime ga upalim po par puda da malo osvezi akumulator. Duplo grejanje i pali odma i na -15 a verujem da moze i na manjoj temperaturi samo nije toliko hladno. Je u solidnom stanju osim gore navedenog cilindra ali ne trosi ni 100 grama ulja na 11000 km. Izgurace jos 2-3 godine dok ga ne promenim za E ili S klasu.

Izvinjavam se za off  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja