acim 766 Napisano Avgust 10, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Već postoji nekoliko sličnih tema, ali čini mi se nijedna sa tačno ovom tematikom. Otprilike može bilo koji G12 antifriz da se sipa, ali je pitanje šta sa čime sme da se meša. Izgleda da nije poželjno mešati antifrize različitih boja. Da pređem na problem. Posuda za dolivanje antifriza mi se nekako otvorila i izašlo je (po rupama) ili isparilo nešto tečnosti, tako da je sada nivo ispod minimuma, ali ima nešto tečnosti u samoj posudi, na dnu. U posudi je zelena tečnost, kao i na burazerovom malo starijem Fazeru, pa pretpostavljam da Yamaha generalno koristi taj zeleni antifriz, koji je verovatno japanski u smislu donje slike. Koliko sam uspeo da pronađem po Internetu, postoji gomila boja: Mislim da je potrebno da dolijem oko 2dl antifriza, a ukupan kapacitet sistema za hlađenje je 2 litra + 2.5dl u posudi. Pitanje je da li da dolijem destilovanu vodu, obzirom da mi je motor garažiran ili da dolijem neki antifriz? Koji? Da li postoji ovaj zeleni da se kupi kod nas? Da li je ovo originalni Yamahin antifriz (ACC-YAMAC-L6-W4) koji se sipa "u prvoj ugradnji"? Da li ima ovaj negde da se kupi? Zvaću sutra Lazarevića da ga pitam, ali rekoh možda i neko ovde zna. Evo jednog interesantnog linka: http://www.fz6-forum.com/forum/garage-mechanical-help/3440-antifreeze-coolant-brand.html A evo i šta kaže uputstvo za Fazera: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aspirinikus 249 Napisano Avgust 10, 2008 Zainteresovan, 633 postova Lokacija: Nis Motocikl: crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Dodaj demineralizovanu vodu,ako ti se ne daju pare.Onda proveri tacku mrznjenja i ako je ispod -25 sve je O.K. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Avgust 10, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj Dodaj demineralizovanu vodu,ako ti se ne daju pare.Onda proveri tacku mrznjenja i ako je ispod -25 sve je O.K. Tako sam i mislio, već sam kupio litar demineralizovane vode na benzinskoj pumpi. Meni je motor garažiran, a u garaži temperatura nikada nije ispod nule, ma nije ispod 10 stepeni, a ponekad se i greje, tako da niske temperature nisu nikakav problem. Imam i onaj aparat za merenje, pa ću proveriti. To mi dođe bolje rešenje, nego da sipam neki antifriz bezveze, pa kad dođe vreme da se menja, promeniću sve, pa onda mogu da sipam bilo koji kvalitetan antifriz. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GREENTOOTH 0 Napisano Avgust 12, 2008 U prolazu, 15 postova Prijavi odgovor kao problematičan etilen glikol je najcesci antifriz na ovim prostorima,mozes dodati i zastavin originalni,ili korsantin.Da bi bio 100% siguran u izdvojenu posudu pomesaj stari i novi ,ako se ne stvori pahuljasti talog sipaj i teraj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Avgust 13, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Za dolivanje koristi iskljucivo destilovanu vodu (ukoliko je u pitanju sitno nesto), a kada mijenjas sipas Motul. Podrazumijevam da ptas za svoj motor tj. Yamahu. I da, naravno da sam i ja tako uvijek radio sa mojim starim motorom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GIXER 0 Napisano Avgust 13, 2008 Svrati ponekad, 275 postova Lokacija: Sisak Prijavi odgovor kao problematičan Obrati pažnju da je antifriz za aluminijumske motore jer navodno postoje i na one starije, čelične. Iskreno i meni je to malo glupavo je većina motora u autima u zadnjih 30 godina ima baram aluminijumsku glavu, ali tako su me upozorili,....... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
motoras 195 Napisano April 22, 2009 Drug član, 1162 postova Lokacija: turija Motocikl: Kawasaki Z750 Prijavi odgovor kao problematičan ravno je godinu dana kako vec vozim ovaj motor,kada sam ga kupio nivo antifriza je bio na na sredini izedju minimuma i maksimuma.U toku prosle godine svremena na vreme sam gledao nivo antifriza i nije se menjao,a sada se nivo nalazi na minimunu gledao sam okolo da nepusta slucajno i nevidim nigde nista.Inace antifriz je nesto plavo-zelen takva neka boja,pa vas pitam sta sada da radim odnosno sta da dolijem a u prethodnim postovima vidim da treba doliti destilovane vode. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano April 22, 2009 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Dolij destilovanu vodu, to je ispravan nacin. Ja sam vise puta dolivao u Yamahi, bez brige. Kasnije, kada budes imao "veliki" servis ili poslije dvije godine, prosipas stari i mozes sipati koji god zelis novi. Vazno je da nema mijesanja antifriza da se ne bi stvorili ugrusci. Nemoj da brines za hladjenje agregata, za to je zaduzena bas voda, antifriz sami ima vise antikorozivno dejstvo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4860 Napisano April 22, 2009 Ne silazi, 5574 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Posto je neko vec naveo da ce da pita Lazarevica, ja sam to vec uradio. Znaci, destilovana voda. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Phobos 36 Napisano April 22, 2009 U prolazu, 79 postova Lokacija: Nish Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Ma sipaj antifriz bolje hladi od vode a i cuva sistem od rdjanja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
coolair 14 Napisano April 23, 2009 Svrati ponekad, 308 postova Lokacija: Ripanj Motocikl: Honda Helix CN250 Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj Ma sipaj antifriz bolje hladi od vode Ovo je netačna izjava!!! Antifriz hladi slabije od vode za ~30 %!!! Citiraj cuva sistem od rdjanja E ovo je tačno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dex Magnus 43 Napisano April 23, 2009 Svrati ponekad, 112 postova Motocikl: Panasonic 89. Prijavi odgovor kao problematičan Aćime, Joca i ja pravimo (ostao nam kazan za rakiju od njegovog dede) odličan antifriz, sipali smo ga i u Audija i ništa ne fali. Dođi pa da "napijemo" i Yamahu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tornado2405 4 Napisano April 23, 2009 U prolazu, 20 postova Lokacija: Maribor, Slovenija Motocikl: Honda Deauvill NT650, BMW R1150RT Prijavi odgovor kao problematičan Ne bih htio paničariti, ali antifrizevi se baš ne mešaju popreko. I ja sam mislio, da to može ali na žalost nije tako i treba biti pažljiv. Na našim autobusima su pre dve godine mešali OMV antifriz. Jedan je zeleni a drugi crveni. Rezulat je bio katastrofičan. Sve hladnjake su skidali i čistili, jer su svi autobusi redom prokuhavali. Mislim, da ako doliješ malko vode neče biti katastrofa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andjelo 246 Napisano April 24, 2009 Drug član, 1022 postova Lokacija: Weiss Kirchen -Bela Crkva Motocikl: kawasaki Prijavi odgovor kao problematičan antifriz se ne sme mesati a moze se i doliti destilovana voda stim da tacka mrznjenja nije ispod -25 jer onda antifriz nema to dejstvo sto treba da ima jer tacka kljucanja oko 130 stepeni a kod vode zna se 97-98 stepeni na 100 stepeni voda vec pravi havariju ako ne ukljuci ventilator , a novi motori vecinom pale na 100 - 103 ventilator. A skoro sam vario jednu glavu od opel korse dizel , kod vodenih kanal je bilo toliko ostecenja da je zahvatilo skoro do cilindara zato je i prosvirao dihtung glave , a to je zbog nekvalitetnog antifriza.Zanaci nemojte sparati na vase ljubimce da vam se to kasnije ne obije u glavu . A antifriz se manja u sistemu na svakih 5-6 godina. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano April 24, 2009 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj A antifriz se manja u sistemu na svakih 5-6 godina. Antifriz se mora promijeniti poslije dvije godine jer poslije tog vremena gubi svoja antikorozivna dejstva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...