Jump to content

Moto Zajednica

Koji antifriz doliti (mešanje antifriza)

Recommended Posts

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Već postoji nekoliko sličnih tema, ali čini mi se nijedna sa tačno ovom tematikom. Otprilike može bilo koji G12 antifriz da se sipa, ali je pitanje šta sa čime sme da se meša. Izgleda da nije poželjno mešati antifrize različitih boja.

Da pređem na problem. Posuda za dolivanje antifriza mi se nekako otvorila i izašlo je (po rupama) ili isparilo nešto tečnosti, tako da je sada nivo ispod minimuma, ali ima nešto tečnosti u samoj posudi, na dnu. U posudi je zelena tečnost, kao i na burazerovom malo starijem Fazeru, pa pretpostavljam da Yamaha generalno koristi taj zeleni antifriz, koji je verovatno japanski u smislu donje slike. Koliko sam uspeo da pronađem po Internetu, postoji gomila boja:

2591d1206106021-antifreeze-coolant-brand-coolant-table.jpg

Mislim da je potrebno da dolijem oko 2dl antifriza, a ukupan kapacitet sistema za hlađenje je 2 litra + 2.5dl u posudi. Pitanje je da li da dolijem destilovanu vodu, obzirom da mi je motor garažiran ili da dolijem neki antifriz? Koji? Da li postoji ovaj zeleni da se kupi kod nas? Da li je ovo originalni Yamahin antifriz (ACC-YAMAC-L6-W4) koji se sipa "u prvoj ugradnji"?

Yamalube_YamaCool-500.jpg

Da li ima ovaj negde da se kupi? Zvaću sutra Lazarevića da ga pitam, ali rekoh možda i neko ovde zna.

Evo jednog interesantnog linka:

http://www.fz6-forum.com/forum/garage-mechanical-help/3440-antifreeze-coolant-brand.html

A evo i šta kaže uputstvo za Fazera:

post-1334-12879002316868_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24
  Citiraj

Dodaj demineralizovanu vodu,ako ti se ne daju pare.Onda proveri tacku mrznjenja i ako je ispod -25 sve je O.K.

Tako sam i mislio, već sam kupio litar demineralizovane vode na benzinskoj pumpi. Meni je motor garažiran, a u garaži temperatura nikada nije ispod nule, ma nije ispod 10 stepeni, a ponekad se i greje, tako da niske temperature nisu nikakav problem. Imam i onaj aparat za merenje, pa ću proveriti. To mi dođe bolje rešenje, nego da sipam neki antifriz bezveze, pa kad dođe vreme da se menja, promeniću sve, pa onda mogu da sipam bilo koji kvalitetan antifriz.

• U prolazu, 15 postova

etilen glikol je najcesci antifriz na ovim prostorima,mozes dodati i zastavin originalni,ili korsantin.Da bi bio 100% siguran u izdvojenu posudu pomesaj stari i novi ,ako se ne stvori pahuljasti talog sipaj i teraj

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Za dolivanje koristi iskljucivo destilovanu vodu (ukoliko je u pitanju sitno nesto), a kada mijenjas sipas Motul. Podrazumijevam da ptas za svoj motor tj. Yamahu. I da, naravno da sam i ja tako uvijek radio sa mojim starim motorom.

• Svrati ponekad, 275 postova

Obrati pažnju da je antifriz za aluminijumske motore jer navodno postoje i na one starije, čelične.

Iskreno i meni je to malo glupavo je većina motora u autima u zadnjih 30 godina ima baram aluminijumsku glavu, ali tako su me upozorili,.......

• Drug član, 1162 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750

ravno je godinu dana kako vec vozim ovaj motor,kada sam ga kupio nivo antifriza je bio na na sredini izedju minimuma i maksimuma.U toku prosle godine svremena na vreme sam gledao nivo antifriza i nije se menjao,a sada se nivo nalazi na minimunu gledao sam okolo da nepusta slucajno i nevidim nigde nista.Inace antifriz je nesto plavo-zelen takva neka boja,pa vas pitam sta sada da radim odnosno sta da dolijem a u prethodnim postovima vidim da treba doliti destilovane vode.

Dolij destilovanu vodu, to je ispravan nacin. Ja sam vise puta dolivao u Yamahi, bez brige. Kasnije, kada budes imao "veliki" servis ili poslije dvije godine, prosipas stari i mozes sipati koji god zelis novi. Vazno je da nema mijesanja antifriza da se ne bi stvorili ugrusci.

Nemoj da brines za hladjenje agregata, za to je zaduzena bas voda, antifriz sami ima vise antikorozivno dejstvo.

• Svrati ponekad, 308 postova
  • Motocikl: Honda Helix CN250
  Citiraj

Ma sipaj antifriz bolje hladi od vode

Ovo je netačna izjava!!! Antifriz hladi slabije od vode za ~30 %!!!

Citiraj

cuva sistem od rdjanja

E ovo je tačno ;)

• Svrati ponekad, 112 postova
  • Motocikl: Panasonic 89.

Aćime, Joca i ja pravimo (ostao nam kazan za rakiju od njegovog dede) odličan antifriz, sipali smo ga i u Audija i ništa ne fali. Dođi pa da "napijemo" i Yamahu.

• U prolazu, 20 postova
  • Motocikl: Honda Deauvill NT650, BMW R1150RT

Ne bih htio paničariti, ali antifrizevi se baš ne mešaju popreko. I ja sam mislio, da to može ali na žalost nije tako i treba biti pažljiv.

Na našim autobusima su pre dve godine mešali OMV antifriz. Jedan je zeleni a drugi crveni. Rezulat je bio katastrofičan. Sve hladnjake su skidali i čistili, jer su svi autobusi redom prokuhavali.

Mislim, da ako doliješ malko vode neče biti katastrofa.

• Drug član, 1022 postova
  • Motocikl: kawasaki

antifriz  se  ne sme mesati  a moze se i doliti  destilovana voda stim da tacka mrznjenja nije ispod -25 jer  onda antifriz nema to dejstvo sto treba da ima jer tacka kljucanja  oko 130 stepeni  a kod vode zna se 97-98 stepeni na 100 stepeni voda vec pravi havariju ako ne ukljuci ventilator  , a novi motori vecinom pale na 100 - 103 ventilator. A skoro sam vario jednu glavu od opel korse dizel , kod vodenih kanal je bilo toliko ostecenja da je zahvatilo skoro do cilindara  zato je i prosvirao dihtung glave  , a to je zbog nekvalitetnog antifriza.Zanaci nemojte sparati na vase ljubimce da vam se to kasnije ne obije u glavu . A antifriz se manja u sistemu na svakih 5-6 godina.

Citiraj

A antifriz se manja u sistemu na svakih 5-6 godina.

Antifriz se mora promijeniti poslije dvije godine jer poslije tog vremena gubi svoja antikorozivna dejstva.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja