crnamrlja 22 Napisano Avgust 9, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan U proteklih 30 godina, Srbija je ostala bez jednog grada srednje veličine. Kampanja „Ne prizivaj nesreću“, čija je izrada finansirana novcem prikupljenim od SMS glasanja tokom serijala „VIP Veliki brat“ počela je 8. avgusta. Prekoračenje brzine, vožnja u alkoholisanom stanju, nenošenje kacige, nevezivanje sigurnosnog pojasa i nepoštovanje saobraćajne signalizacije, pet su glavnih uzroka saobraćajnih nesreća u Srbiji. Statistika je zabrinjavajuća i više nego sumorna. U 2007. godini, u Srbiji se dogodilo 70.735 nesreća, u njima je povređeno 22.200 ljudi, a poginulo je njih 962. http://www.youtube.com/watch?v=tdQh8_ZVvB4&NR=1 Najveći broj nesreća dogodio se zbog neprilagođene brzine - 24.933 i u njima je povređena 10.041 osoba, a poginulo je njih 535-oro. Vozači u alkoholisanom stanju izazvali su 2.306 saobraćajnih nesreća u kojima je povređeno 1.157-oro ljudi, a poginulo je njih 29-oro. 28. decembra 2007. godine, oko ponoći, u teškoj saobraćajnoj nesreći poginuli su Stevan Zečević Zeka, Zorica Lazić i Elmir Kuduzović, učesnici serijala „Veliki brat“. Producentska kuća Emotion i B92 odmah su donele odluku da prekinu emitovanje serijala zbog njihove tragične pogibije. Tokom druge sezone VIP serijala, Emotion i B92, zajedno sa Apatinskom pivarom kao generalnim sponzorom, i parnerima uz čiju je pomoć obavljano SMS glasanje, a to su MTS, Telenor, VIP, Algotech i Spinnaker, napravili su dogovor da se odreknu prihoda od SMS glasanja, s idejom da se prikupljenim novcem dodatno obezbedi mesto na kom su poginuli učesnici „Velikog brata“, te da se pokrene kampanja kojom će se poboljšati bezbednost u saobraćaju i organizuje sveobuhvatna društvena akcija kako bi se usvojila nova moderna zakonska regulativa. http://www.youtube.com/watch?v=po6eTtugAvQ&NR=1 (Predlog Zakona o bezbednosti u saobraćaju postoji od 2004. godine, međutim, do danas još uvek nije usvojen u Skupštini Srbije. Usvajanjem zakona i njegovim striktnim poštovanjem, rigoroznim kaznama i insistiranjem na modernizaciji puteva, bezbednost na putevima bi se vidno poboljšala). U toku 2008. godine, na mestu na kom su učesnici „Velikog brata“ poginuli, na deonici javnog puta M-21 kod mesta Ušće blizu Obrenovca, JP Putevi Srbije postavio je novu, dodatnu saobraćajnu signalizaciju kojom se ograničava brzina kretanja vozila, postavljena je nova elastična ograda pored puta i započeta je izrada projekta sanacije opasnog mesta na toj lokaciji. 8. avgusta, počinje kampanja „Ne prizivaj nesreću“, čija je izrada finansirana novcem prikupljenim od SMS glasanja tokom serijala „VIP Veliki brat“. Svesni činjenice da je, i pored neprestanih upozorenja i apela da se vozi pažljivije, broj saobraćajnih nesreća u Srbiji u stalnom porastu, kreativni tim B92 rešio je da agresivnim komunikacijskim tonom dopre do savesti vozača. Tako je osmišljena kampanja „Ne prizivaj nesreću“ kontroverzna, drugačija i prilično šokantna. Svi koji su učestvovali u izradi kampanje, došli su do zaključka da apeli očigledno ne šalju dovoljno jaku poruku i da je, zarad otrežnjenja nesavesnih vozača, došlo vreme da se pređe granica i da se nesavesni vozači šokiraju. Osmišljeno je idejno rešenje sa unakaženim ljudima koji su doživeli saobraćajnu nesreću i porukom da je nakon sudara kasno da se razmišlja o bezbednosti. http://www.youtube.com/watch?v=8qyMQDRSHvQ&eurl= Svaki od unakaženih ljudi preživeli su nesreću jer nisu poštovali neki od propisa vezanih za bezbednost saobraćaja: pojas nije bio vezan, kacige nisu nošene, voženo je u alkoholisanom stanju, nisu poštovana ograničenja brzine ni saobraćajni znaci. Tekst upozorava: „Sada je kasno za pojas“, „Sada je kasno za kacigu“, „Sada je kasno za trežnjenje“, „Sada je stvarno zakasnio“, „Sada je kasno za stop“. U nekoj vrsti jezivih testemonijala, ovi unesrećeni ljudi apeluju na vozače da pažljivo voze i ne prizivaju nesreću. Kreativni tim kampanje čine: kreativni direktor Đorđe Marković, art direktor Igor Oršolić, copywriteri: Igor Oršolić, Nikola Radojčić, Jelena Sanader i Milica Žebeljan, grafički dizajneri Nikola i Nenad Radojčić, reditelj Marko Popović, direktor fotografije Filip Jasnić, snimatelj Ivan Žugić, montažer Darko Arsić, dizajn zvuka Robert Klajn, kostimograf Natalija Obrenić, masker Nenad Gajić i fotograf Marko Todorović. http://www.youtube.com/watch?v=XFIWoNjZtSw&feature=user Kampanja „Ne prizivaj nesreću“ trajaće mesec dana. Planirano je postavljanje 200 bilborda širom Srbije i emitovanje 5 spotova. Zbog uzemirujućih slika, stavljeno je upozorenje na početak svakog spota, a bilbordi su pozicionirani daleko od škola i obdaništa. Istovremeno, B92 će se, kroz niz različitih programa na zemaljskom i B92 info kanalu, kroz svoj radio program i na internet portalu intenzivno zalagati za usvajanje novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju kojim su, zahvaljujući oštrijem kažnjavanju vozača, predviđene i rigoroznije kazne za nadležne koji ne održavaju puteve i signalizaciju, a planirane su i edukativne kampanje, kvalitetnija obuka u auto školama i mnoge druge mere. Nacrt novog zakona pripremljen je po uzoru na zakone država EU u kojima se beleži stalni pad broja poginulih, uprkos porastu broja vozila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Avgust 9, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan U proteklih 30 godina, Srbija je ostala bez jednog grada srednje veličine. I to verovatno samo zbog saobraćajki, pretpostavljam da se ratovi ne računaju. A još nam je i natalitet nizak, pa stvarno treba da se zapitamo gde ide ova zemlja. Džaba jake privrede ako nema ljudi. Ako B92 ima neke flajere ili nešto drugo što mi možemo da uradimo, ja prihvatam obavezu da to sa svojim klubom uradim u Požarevcu, dakle podelu flajera i pomoć u drugim akcijama, ako ih bude. Stvarno ljudi, dajte da se angažujemo, videli ste kako baba vozi suprotnom stranom auto-puta u brzoj traci. Ili dajte neki video, verovatno mogu da izboksujem bar kod jedne lokalne televizije u Požarevcu da to povremeno pušta, a verovatno i kod SBB-a. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Avgust 10, 2008 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Kad god krenem u voznju, pomislim: Ti mi dolazis u susret, Tebi je zeleno svetlo na semaforu, Ti prelazis ulicu... Voleo bi da i Ti mislis na mene. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 740 Napisano Avgust 10, 2008 Drug član, 1738 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdravljam svaku akciju ovog tipa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mjoe 60 Napisano Avgust 10, 2008 Svrati ponekad, 230 postova Lokacija: NBG Motocikl: CB 600 F Prijavi odgovor kao problematičan Na zadnjoj reklami mi je devojka. Kada sam je video na slici (a znao sam da je za reklamu) neke stvari su mi se promenile u glavi! Zamislite svoju lepsu polovinu ovakvu...! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boško 24 Napisano Avgust 10, 2008 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan OK za kampanju i podrzavam. Ali imam utisak da je pratimo mi a oni kao sto je crvena kalibra i slicni to ne zanima cak mislim da neke stvari rade iz inata kad vide ovakav tip kampanje valjda misle da su nedordiljivi. Nesto mi pada na pamet za kaznjavanje a tipa kampanje za p.brzine,pol.okretanja,cr.svetlo i slicno. Novcano nevredi jel vecini likova to neprestavlja neki problem,bodovi opet ce kupiti dozvolu,nego ovako: Obavezna dopunska skola sa strogom obavezom pojavljivanja u trajanju od 1-2 nedelje, na kraju testovi i pitanja iz kampanje,vozilo na parkingu a tablice u mupu i dozvola.Za skolu potrebno sala i projektor i jedan covek da kontrolise upisivanje prisutnih na ulasku i izlasku i drugi koj pusta filmove. Naseg coveka dok ne izbljamiras nemoze da mu doce iz dupeta u glavu.A u kampanju ukljuciti gracane pticica slika izvolte.Pa da vidite kako ce saobracaj da se dovede u red samo da se ne sedi na predavanju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćili 674 Napisano Avgust 11, 2008 Drug član, 935 postova Lokacija: Beograd - Mirijevo Motocikl: Kawasaki ZZR600 Prijavi odgovor kao problematičan Bosko, slazem se apsolutno, ali ne sme da moze "da kupi opet dozvolu"..... ne sme bre to vise da se radi.... tj. kad ne bude smelo, videcemo da se nesto uradilo. Džaba jake privrede ako nema ljudi. Jake privrede? ;D ;D ;D Sva sreca pa makar to imamo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grdoje 3 Napisano Avgust 12, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Skroz podrzavam ovu akciju... video sam nekoliko bilborda po NS-u sa fotkama ove devojke i nekog momka... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BAGU 0 Napisano Avgust 12, 2008 U prolazu, 43 postova Lokacija: NS Prijavi odgovor kao problematičan podržavam donekle ,to će uticati na nas da se još više plašimo,cimamo... ali pitanje je koliko će to dopreti u glave ne savesnih vozača jer i bez takve akcije oni su morali da budu svesni svojih postupaka u toku vožnje ,šta sve može da se desi ako se ne pazi,tako da baš i ne polažem velike nade da će se stvari bitno promeniti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
krlebdp 13 Napisano Avgust 12, 2008 U prolazu, 43 postova Lokacija: bdp Motocikl: BMW GS1200 ADV Prijavi odgovor kao problematičan Uvek se ceka da se nesto desi pa onda da se reaguje. Tako i mediji, da nisu stradali mladi ljudi ucesnici VB verovatno nebi ovako djonom krenuli u propagandu bezbednosti u saobracaju. Da se zna, podrzavam ovaj vid reklame. I ranije sam bio za ovakve reklame. Crne kao sto je i sutacija u saobracaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sith 66 Napisano Avgust 12, 2008 Svrati ponekad, 334 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: power of dreams Prijavi odgovor kao problematičan Podrzavam akciju!! Da se ja pitam, cele godine bi trebala reklama da ide. I naravno novi zakon o bezbednosti saobracaja pod hitno da se usvoji. Kultura vozaca kod nas je na najnizim granama. Bio sam na odmoru na Kritu (koji ima najvise registrovanih vozila po glavi stanovnika u celoj Evropi), i zaprepastio sam se kako tamo saobracaj funkcionise!! Motora sam video vise tamo nego u celoj Srbiji, ali za 12 dana NI NAJMANJI incident, a vozi se mnogo zustrije nego ovde... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Danilo82 8 Napisano Avgust 13, 2008 U prolazu, 74 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200R DUCATI Streetfighter 1098 Prijavi odgovor kao problematičan OK za kampanju i podrzavam. Ali imam utisak da je pratimo mi a oni kao sto je crvena kalibra i slicni to ne zanima cak mislim da neke stvari rade iz inata kad vide ovakav tip kampanje valjda misle da su nedordiljivi. Nesto mi pada na pamet za kaznjavanje a tipa kampanje za p.brzine,pol.okretanja,cr.svetlo i slicno. Novcano nevredi jel vecini likova to neprestavlja neki problem,bodovi opet ce kupiti dozvolu,nego ovako: Obavezna dopunska skola sa strogom obavezom pojavljivanja u trajanju od 1-2 nedelje, na kraju testovi i pitanja iz kampanje,vozilo na parkingu a tablice u mupu i dozvola.Za skolu potrebno sala i projektor i jedan covek da kontrolise upisivanje prisutnih na ulasku i izlasku i drugi koj pusta filmove. Naseg coveka dok ne izbljamiras nemoze da mu doce iz dupeta u glavu.A u kampanju ukljuciti gracane pticica slika izvolte.Pa da vidite kako ce saobracaj da se dovede u red samo da se ne sedi na predavanju. U vezi crvene kalibre... http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=33587 Inace to se desilo blizu mog stana..taj autobus ih je isekao.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
iksel 191 Napisano Avgust 13, 2008 XL, 460 postova Lokacija: Београд, југ Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i Prijavi odgovor kao problematičan OK za kampanju i podrzavam. Ali imam utisak da je pratimo mi a oni kao sto je crvena kalibra i slicni to ne zanima cak mislim da neke stvari rade iz inata kad vide ovakav tip kampanje valjda misle da su nedordiljivi. Nesto mi pada na pamet za kaznjavanje a tipa kampanje za p.brzine,pol.okretanja,cr.svetlo i slicno. Novcano nevredi jel vecini likova to neprestavlja neki problem,bodovi opet ce kupiti dozvolu,nego ovako: Obavezna dopunska skola sa strogom obavezom pojavljivanja u trajanju od 1-2 nedelje, na kraju testovi i pitanja iz kampanje,vozilo na parkingu a tablice u mupu i dozvola.Za skolu potrebno sala i projektor i jedan covek da kontrolise upisivanje prisutnih na ulasku i izlasku i drugi koj pusta filmove. Naseg coveka dok ne izbljamiras nemoze da mu doce iz dupeta u glavu.A u kampanju ukljuciti gracane pticica slika izvolte.Pa da vidite kako ce saobracaj da se dovede u red samo da se ne sedi na predavanju. U vezi crvene kalibre... http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=33587 Inace to se desilo blizu mog stana..taj autobus ih je isekao.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano Avgust 13, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan nije bas lepo pisati sta i kako kada neko izgubi zivot medjutim silina kojom su ti nesrecnici u kalibri udarili u autobus ukazuje da su verovatno ohoho prekoracili dozvoljenu brzinu kretanja u gradu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Avgust 13, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Tema je: Kampanja „Ne prizivaj nesreću“... Po NS-u svaki dan raste broj bilborda sa slikama, i stvarno ima efekta na mene kao vozaca. Nadam se da ce imati efekta i na ciljnu grupu... :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Danilo82 8 Napisano Avgust 14, 2008 U prolazu, 74 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200R DUCATI Streetfighter 1098 Prijavi odgovor kao problematičan nije bas lepo pisati sta i kako kada neko izgubi zivot medjutim silina kojom su ti nesrecnici u kalibri udarili u autobus ukazuje da su verovatno ohoho prekoracili dozvoljenu brzinu kretanja u gradu... Ogranicenje je 80km/h sudar je bio na autoputu.. Nije brzina jednini faktor.. 1. mesto gde se desio udes je traka za ukljucenje na autoput kao i traka za iskljucenje sa autoputa. 2. Kolotrag na putu je neverovatno dubok..kocenje je strasno otezano.. Dve cinjenice koje ukazuju na to da nam infrastruktura ne valja, e ta infrastruktura je preduslov za bezbedno odvijanje saobracaja..posle toga dolazi vozacka kultura.. Vrlo prosto..kad ljudi vide da se drzava trudi da poboljsa bezbednost (infrastrukturalno a ne recima i kaznama ) ispratice i oni.. Ipak su nasi ljudi jedan jako fin i normalan narod.. Pozz.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...