Jump to content

Moto Zajednica

Lanac i lancanici

Recommended Posts

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

U svakom slucaju nemoj da vozis dok to ne resis,nemoj cak ni da guras jer nesto nije u redu nesto trpi a posto je sve novo steta bi bilo upropastiti.Kod mene je prednji 18 i stvarno tesko ide stotku,ode u velike obrtaje.A u brdu kao jarac,samo ako je put na uzbrdici u pravcu eto mene u petoj i ostavljam iza sebe i neke jace motore.Kada sredis to javi rezultata posle voznje,recimo koliko ide na 3 500 u petoj i cenu lanca i lancanika.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Ovo je iz servisne knjizice za MZ TS, ali u principu je isto...

Procitaj pa rezimiraj da li si negde pogresio   ;)

post-2435-12879002237859_thumb.jpg

post-2435-12879002239181_thumb.jpg

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Nemogu baš da budem siguran ali mislim da nisi dobro stavio deo koji se po manualu zove Svornjak.

Plastičan je deo od neke svetlucave legure, ako je okrenut naopačke onda žljeb ne ulazi u viljušku pa se sa točkom sve okreće.

Ako je ovaj deo pogrešno stavljen a nakon toga lančanik stezan, onda može i da pukne ili se deformiše  što ne bi bilo dobro.

Pogledaj dobro sliku pa polako kontroliši, bez žurbe, jar ako nije montirano kako treba točak landara što je opasno, nema zezanja.

post-1570-12879002240943_thumb.jpg

• U prolazu, 63 postova

Hvala vam na crtezima,mislim da sam dobro postavio taj svornjak,ali mislim da je problem u bakelitu,u ovom novom je to leziste gde ulazi lancanik(svornjak i puz) malo dublji,pa pritiska lancanik,i kada se okrece rocak okrece i njega,na starom bakelitu sve ide kako trebe,ali je razbijen pa ne mogu da ga vratim.Onaj novi cu necim da sastruzem,pa cu vam javiti dali sam uspeo.

Ogromna, pinjon pada pod drugim uglom.

Al' sad šta je tu je...

• U prolazu, 63 postova

Pinjon sam morao da izvadim,lancanik se cesao od njega i kada zategnem tocak ne okrece,morao sam da obrusim bakelit tamo gde ulazi onaj svornjak,doslo mi da zapalim ceo motor,par puta sam morao da skidam i da postavljam lanac sto je najgore radio sam sam,nije mi nikopridrzavao bakelit.Ali sam na kraju uspeo.Opet nije to to,ali sta je tu je,sada se bar okerece tocak.Kada sam narucivao taj bakelit ona zena kaze da nemaju trenutno nemacki,nego madjarski,pitam dali su isti kaze da jesu,mislio sam da je razlika samo u kvalitetu,ali se ispostavilo da je razlika ogromna,ZATO DA NAPOMENEM SVIM OSTALIMA KOJI NISU NIKAD TO MENJALI ,I DA SE DVOUME KOJI DA UZMU,NEKA NE UZIMAJU MADJARSKI JER JE S..NJE.Dali da uzmem nemacki,hoce li odgovarati,ili ce da bude slican ovom?

I dali ono za zategnutost lanca sa crteza vazi i za etz 250?

Nažalost, ni ja nisam uspeo da nađem Nemački pa problem brzinomera još nisam rešio.

Lanac možeš jednostavnije da skidaš i vadiš ako ga na prekinutom mestu, tamo gde vadiš spojnicu, vežeš žicom, onda ga uz malo zezanja nabaciš na lančanik ali bez skidanja guma ili bilo čega drugog. Znači putanjom lanca proturaš žicu pa je na kraju povučeš a sa njom i lanac.

Dotegnutost lanca je ista, ne valja da landara jer jede zube lančanika ali ne valja ni da je pretegnut, MZ je imao problem sa snagom koja se u ovom slučaju gubi.

Još nešto. Lanac je kao žvaka, brzo se rasteže (doduše neznam koji si uzeo) pa sam odmah kod sebe izvadio dve karike u nameri da ću ga redovnije dotezati i tako sačuvati lančanike nešto duže.

Da li možeš da ga kratiš ili ne videćeš po dotezačima, trebalo bi da je što bliže unutrašnjem delu, ka mašini ali pazi da ne preteraš jer nema nazad, u tom slučaju stvar vade dve spojnice što nije najsrećnije rešenje ili nov lanac.

• U prolazu, 63 postova

lanac je neki favorit gold ,nisam hteo da kupujem tajvanski.Ne mora da se skracuje,nije mnogo dugacak.Po ovom katalogu pise da imaju nemacki bakelit,ali ova kaze da nemaju trenutno.Tako da cu morati da narucim,taj nemacki je malo skuplji kosta 10e ali nisam znao da nisu isti, i ovako moram da narucim i zvezdu kvacila,puko je onaj deo oko srafa.Ovo sa zicom ce da mi resi problem da ne vadim vise lanac svaki cas,hvala.

• U prolazu, 63 postova

Nažalost, ni ja nisam uspeo da nađem Nemački pa problem brzinomera još nisam rešio.

Danas sam narucio delove,sutra treba da stignu,imaju nemacki bakelit(kod Gabora).Sutra kad namontiram javicu ti dali je to to.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Haha i ja sam svojevremeno kupio madjarsku kasetu lanca, turpijao, topio upaljacem, trebalo mi je ceo dan da ga montiram.

Madjari=uzas

• U prolazu, 63 postova

Ja sam taj madjarski brusio brusilicom,mucio sam se ko crnac,i kada sam ga stavio morao sam da skinem puz za kilometar sat,i sad kad sam ga stavio cujem da jos malo cesa,ali ne tako opasno,i ljulja se nije nikako pricvrscen.Sutra cu videti dali cu da imam problema sa ovim nemackim.I ja sam bio budala kad nikoga nisam pitao dali ima razlike,ali ucim na svojim greskama ;D

• Drug član, 1702 postova

Alo bre Floyd OBRNUTO!!! Valjda kada je manji lancanik normalno da brze prenosi lanac!! :D

ovo mi definitivno nije jasno 

ma nije obrnuto siguran sam u za to sto sam napisao :D :D

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

A bre sta filozofirate...Pogledajte raspored lancanika na svakoj bicikli koja ima dva menjaca (prednji i zadnji)!

Kada je u 10-toj brzini (najbrzoj)najmanja su oba lancanika, i prednji i zadnji, tesko se okrece ali zato bicikloooo samo pici!

Kada je u prvoj brzini-najsporijoj, ali najjacoj velika su oba lancanika, i prednji i zadnji, lako se okrecu pedale ali zato jedva da se kreces!

...cica mica i gotova prica ;)

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Ne bas, kada je u najvecoj brzini onda je napred najveci a nazad najmanji zupcanik, kada je u najnizoj onda je sve komtra(nazad najveci a napred najmanji).

Ljudi to je prosto o cemu raspravljate?

• Drug član, 1702 postova

A bre sta filozofirate...Pogledajte raspored lancanika na svakoj bicikli koja ima dva menjaca (prednji i zadnji)!

Kada je u 10-toj brzini (najbrzoj)najmanja su oba lancanika, i prednji i zadnji, tesko se okrece ali zato bicikloooo samo pici!

Kada je u prvoj brzini-najsporijoj, ali najjacoj velika su oba lancanika, i prednji i zadnji, lako se okrecu pedale ali zato jedva da se kreces!

...cica mica i gotova prica ;)

ja definitivno ne filozofiram,

ako recimo imas dva ista lancanika od po 10 zubaca prenosni odnos ti je 1:1 ,a ako imas  dva od po 30 odnos je isto 1:1

'Ajde baš da vidimo kako se ponaša u vožnji.

Ma Zmaj bre, nema šta da fali.

• Zainteresovan, 599 postova

ja imam napred 18 zubi i negdje na 4.5 do 5 .000 navuce mi 120

al ono na oko 4000 vozim 90 km/h i to mi je putna brzina aj i stoja al to ono ak je mala nizbrdica

sta ja znam na 3.500 ide 70km/h

al sa 18 zubi mogu po ravnom vozit na 2.500obrtaja i onda mi ravno ide 50km/h sto mi zakon kroz naselje ono sa min gasom :)

• U prolazu, 63 postova

Konacno sam ga sredio!!!

Morao sam da ga odnesem kod majstora da skine korpu kvacila,i ovaj ga je skroz sredio,ocistio karburator prestelovao paljenje sad radi ko sat.

19 zubaca je zakon bar sto se mene tice,251 moze da me dere samo u startu (bez uvrede),ali ga brzo stignem.

Ne znam tacno koliko ide u 5. na 3500 obrtaja,nemam kilometar sat,ali ide dovoljno brzo.

19 zubaca je zakon bar sto se mene tice,251 moze da me dere samo u startu (bez uvrede),ali ga brzo stignem.

Nije fabrika pogrešila pa je sigurno taj prenosni odnos 250/251 jednak

točak 18 + lančanik 18 = fabrički prenos

točak 16 + lančanik 21 = fabrički prenos

Ako si na točak 18 stavio 19 zuba produžio si prenos i sigurno dobio na brzini u svakoj od brzina. Ja imam točak 18 i lančanik 21 i ide odlično ali sigurno nisam na snazi tako jak kao fabrički modeli.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja