Jump to content

Moto Zajednica

Streetfighter, ukratko...

Recommended Posts

• Zainteresovan, 788 postova

Koreni popularnih streetfighter-a datiraju s  pocetka '80 godina proslog veka, uporedo sa revolucijom japanskih trkackih motocikala. Sam naziv "streetfighter" prvi put se pojavljuje u stampi 1983. godine i vezuje se za Evropu, tacnije Englesku, odnosio se na trkacke motocikle preradjene u cilju boljih performansi, upravljivosti i uopste prakticnosti. Od tada pa sve do danas, streetfighter se uglavnom odnosi na trkacki bajk koji je lisen oklopa (prinudno ili, redje, namerno), fabricke signalizacije, "bespotrebnih" sitnica kao sto su suvozacko sediste, uopste ceo zadnji kraj koji je ne retko zamenjen drugim, kracim, izdignutijim, suvozacki nogostopi su takodje uklonjeni, fabricki retrovizori itd. Clip-on rucke su uglavnom zamenjene upravljacem poput onih sa cross motocikala ili nakeda, oslanjanje, kocnice, sama masina i izduv su preradjeni zarad boljih performansi.

Kao i kod svih "custom" motocikala tako i kod streetfightera postoji siroka lepeza varijacija u odnosu na sam izgled, pa su se stoga vremenom i pojavili odredjeni sub-stilovi. Navescemo neke osnovne:

1. Stocker Streetfighter

- Ova klasa streetfightera najvise asocira na fabricke motocikle iz klase "naked", izgledaju ne tako spektakularno.

42whc_candyman1aql4.jpg

2. Rat-Bike Streetfighter

- Jednostavno "low budget" streetfighter, pravljen vise na ruku funkcionalnosti dok je estetika totalno zapostavljena, najcesce su u ofarbani u crnu mat boju ili je u pitanju neka totalno ne ugledna boja.

Au7ta_armydrabrattu2.jpg  404.jpg  nhR42_y6521brsft0.jpg

3. Bobber Streetfighter

- Minimalisticka verzija streetfightera, rep je potpuno uklonjen, skracen sub-frame i vozacevo sediste cine glavninu zadnjeg dela motocikla, napred je zadrzan clip-on upravljac.

m9doG_crw0029et8.jpg  LZl6A_1010331mn0.jpg

4. Chrome & Candy Streetfighter

- Potpuno modifikovani streetfighter, cesto je i sam ram zamenjen drugim, rucno pravljenim, odlikuju ih maksimalne performanse i brutalan izgled, na svim poljma posvecena je maksimalna paznja, gomile hroma i poliranih delova, skupocena farba, airbrush, detaljisanje u nedogled. Bajk skoro da nikakve veze nema sa fabrickom osnovom.

xgSik_spondontlrfrontrightnn2.jpg  susFH_dscn0693cx2.jpg  eFZ3z_shootingshowyomoto045tcvo5.jpg

Mnogi mesaju stunt-bike sa streetfighter-om, jeste da mnogo podsecaju jedni na druge ali definitivno nisu isto, pa i tu treba napraviti razliku.

Vremenom pojedini fabricki modeli pridobili su nacelo streetfightera sto je takodje pogresno, mozda najvernija "kopija" jeste Ducati Monster, mada ni Kawa Z1000 nije daleko. Ono sto je ocigledno je da je ovaj stil u poslednjih 20 godina izvrsio ne normalan uticaj na moto industriju i da gotovo vise nema ozbiljnijeg brenda koji u svojoj ponudi nema bar jednog nazovi "streetfightera".

Sto se tice "naked" motocikala, pronadjoh na netu definiciju:

Actually, it's more appropriate to call bikes naked if they were born naked,  ;D dakle, naked-i su "rodjeni" goli i to cini liniju razdvajanju izmedju njih i streetfightera.

Naked-i vuku svoje korene iz vremena "cafe-racera" s pocetka '60 godina, medjutim moderna era nakeda pocinje krajem '80 godina zahvaljujuci sve vecoj popularizaciji streetfightera prvenstveno u Evropi, tako da je prvi moderni naked motocikl pusten u prodaju 1988. godine, a bila je to Honda Hawk GT NT650, motocikl relativno malih gabarita snabdeven V2 masinom zapremine 647cm3, sa nesto preko 50ks i ukupne tezine od oko 180kg.

SkNXK_image614yd6.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Super.

tako da je prvi moderni naked motocikl pusten u prodaju 1988. godine, a bila je to Honda Hawk GT NT650,

Ovo mi je cudno.... Nije da ti ne verujem, tj. izvoru sa kog si vadio informacije, ali to mi je nekako klimavo....

Super.

tako da je prvi moderni naked motocikl pusten u prodaju 1988. godine, a bila je to Honda Hawk GT NT650,

Ovo mi je cudno.... Nije da ti ne verujem, tj. izvoru sa kog si vadio informacije, ali to mi je nekako klimavo....

Dosta je zapetljana cela situacija oko toga kada je u stvari pocela proizvodnja nakeda, sve pre toga se svrstava kao "standrad road bikes", ili "classic road bikes" tako nesto, ne secam se tacno, sam pojam -naked- je poceo da se koristi krajem '80. Ako oni lazu mene i ja lazem vas. :)

Mislim da sam taj info pronsao na wikipediji, pa ako hoces baci oko.

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

I od mene jedo hvala !  ;)  Streetfighter-i  zasluzuju svoje mesto u istoriji jer su delo istinskih zaljubljenika u motore.

Hvala svima,

@Ra$a

Konkretno taj sivi gore je radjen u Australiji, masina je od suzukija tl1000r, ram je Spondon, prodaje se za oko 40000 dolara (australijskih).

• Drug član, 1854 postova

da, znam da je "australijanac", na tom sajtu ima još par modela sa spondon ramovima i stvarno izgledaju vrhunski....

evo slike sa druge strane...

1g6RI_tlspondonna0.jpg

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Super.

Dosta je zapetljana cela situacija oko toga kada je u stvari pocela proizvodnja nakeda, sve pre toga se svrstava kao "standrad road bikes", ili "classic road bikes" tako nesto, ne secam se tacno, sam pojam -naked- je poceo da se koristi krajem '80. Ako oni lazu mene i ja lazem vas. :)

Mislim da sam taj info pronsao na wikipediji, pa ako hoces baci oko.

Da, u pitanju je 1988 godina, a smirenija verzija se pojavila nesto kasnije za evropsko trziste sa nazivom Revere

koga interesuje razvoj ima ovdje ukratko objasnjeno http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=38

Krajem sedamdesetih pojavljuju se oklopljene verzije, ali to jos nije postao standard. Kada sredinom osamdesetih oklopi postaju standard u skoro svakoj klasi mislilo se da vise nema potrebe za golim motociklima (osim za tzv. klasik modele) i tada se javlja to ,,naked''. Monster je pocetkom devedesetih uspio da napravi da se i ta klasa razvije u stilske vjezbe.

Da, u pitanju je 1988 godina, a smirenija verzija se pojavila nesto kasnije za evropsko trziste sa nazivom Revere

koga interesuje razvoj ima ovdje ukratko objasnjeno http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=38

Krajem sedamdesetih pojavljuju se oklopljene verzije, ali to jos nije postao standard. Kada sredinom osamdesetih oklopi postaju standard u skoro svakoj klasi mislilo se da vise nema potrebe za golim motociklima (osim za tzv. klasik modele) i tada se javlja to ,,naked''. Monster je pocetkom devedesetih uspio da napravi da se i ta klasa razvije u stilske vjezbe.

Wulfy hvala za objasnjenje i hvala za tekst  o Deauville-u (koji nemam pojma kako mi je promakao u aprilu).  :)

Jos koja fotka,

ne mogu tacno da se setim odakle je tvorac ovog "dela" (mislim da je usa, 99%), ovo mu je bio prvi rad u zivotu, mix bobber i candy fazona, izrada je trajala  dve godine, vecina delova je od aluminijuma (rezervoar, maska, rep...), osnova je Honda cbr 1000f iz '88-'89  :o

9JQjQ_img1673jx1.jpg 

9vAK7_img1659xf0.jpg 

27kK1_img1588lk2.jpg

Wimrh_img1027ls4.jpg

Izduvne grane:

CvKBk_img1447dm6.jpg

Lonac:  ;D

NWPdP_img0817li4.jpg

Maksimala dizajnerskog ludila na polju naked...  :P

sswTi_copyofbenellitornadonakof6.jpg

89vor_copyofbimotadelirio2006rn1.jpg

• Podržavam 1

• Ne silazi, 7361 postova
  • Motocikl: TDM 900

Jedino mi ne ide u glavu sto apsolutno svi u Srbiji stavljaju potpuno istu svetlosnu grupu napred :S Isfurano i bez ukusa.

• U prolazu, 43 postova
  • Motocikl: Honda Cbr1000F (autobus)

pa to je valjda zato sto na nasem trzistu,nemas veliki izbor,pa mora da se stavi ono sto ima!!!! ali uskoro ce biti zamenjena :moto3:

• U prolazu, 43 postova
  • Motocikl: Honda Cbr1000F (autobus)

nikako se ne uklapa jedan okrugli far,zbog repa,ali zato dva,vec mu bolje stoje, i zatamljeni vizir !!! uskoro cu postaviti i slike!!!!:zdravo:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja