Jump to content

Moto Zajednica

Predstavljanje "World traveler"-a - Stefana Dinova - mog prijatelja.... 1.deo[UR

Recommended Posts

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Kao sto sam obecao, istina sa malim zakasnjenjem stize prica o bikeru po imenu Stefan Dinov, inace mom prijatelju.

Upoznali smo se negde 2004. godine preko Net-a i kako sam ja tada bio u Moto Federaciji Srbije mogao sam (sto sam i uradio) da pomognem Stefanu oko priprema za put od SRBIJE - start selo Bozica na Vlasini........do JUZNO AFRICKE REPUBLIKE - cilj Cap Town.

Stefan je po stare dane postao biker, ima 64 godine sada. Vozi BMW GS 650 F i do ove ture odvozao je vrlo impresivne ture, detalji u nastavku teksta.

Pomogao sam Stevi na turi Vladivostok - Vlasina mojim kontaktima u Ruskoj moto federaciji i tako smo se Steva i ja postali prijatelji.

Kada smo se i licno upoznali,  porazgovarali smo o turi kroz Afriku.

Moj doprinos je bio da pre svega odredim rutu i vreme kada gde treba proci, zbog kisnih sezona. Stefan (u daljem tekstu Steva) mi je ponudio da ucestvujem, na moju zalost tada nisam mogao - iz finansijskih razloga.

Ali da predjemo na konkretnu pricu.............

Start je predvidjen kao sto smo rekli iz Bozice, malo selo na Vlasini, i to iz Stevine rodne kuce.

Svojevremeno sam napisao jedan izvestaj za novinare u Srbiji.............normalno, nije propraceno kako bi trebalo, ali...............iskoristicu ga sada da ne bi ponovo prepricavao isto.

24.000 km

BOŽICA - MILANO – BARCELONA - GIBLARTAR - RABAT – DAKAR – LAGOS – KINSHASA – NAIROBI – LUSAKA – CAP TOWN

12. Jula 2005. u 15:00 časova startovala je ekipa od 2 člana na motociklima BMW F650 GS na dug put od ukupno nešto preko 24.000 kilometara. Predviđeno vreme za put je 80 do 100 dana.

Vlasina u svoj svojoj lepoti, obasjana suncem, u tišini je ispratila putnike. Tog dana meteorolozi su predvideli kišu na celoj teritoriji Srbije. Čudnim sklopom meteoroloških okolnosti putnici su bili zaštićeni, kiša je padala u prekidima ali ne i po njima.

Malo selo po imenu Božica se nalazi desetak kilometara od Vlasinskog jezera u pravcu Bosilegrada. Zaseok «Božica Dejanova» gde se nalazi rodna kuća našeg prijatelja Stefana Dinova, podignuta davne 1933., u besprekornom stanju i pored nje još dve nove kuće, garaža i prelep travnjak je danas prostor na kome su se okupili prijatelji, rođaci i poštovaoci ovako velikog moto zalogaja.

Pored Predsednika opštine Surdulica Gospodina Momčilović Stanislava, Gospođe Ljiljane Novković – urednika Etničkog radia u Sidneju, Gosp. Milorada Oderovića – Glas Javnosti Niš, Gospodina Saše Dimitrijevića  iz Norveške – dopisnika Frankfurtske vesti, predstavnika paraglajding kluba iz Niša i brojnih poslovnih prijatelja iz Sidneja i Adlaide kao i rođaka iz Sofije, Beča, Beograda i Australije bio je prisutan i Generalni sekretar Moto Federacije Srbije – Zoran Mihajlović.

Putnici su:

- Stefan Dinov zvani «Steva», rodjen u zaseoku Božica Dejanova davne 1944. godine, radio je svojevremeno kao nastavnik u Boegradu u domu «Vasa Stajić» i šezdesetih godina je otišao u Australiju gde je stekao imetak koji mu dozvoljava da putuje svetom na motociklu i tako oplemenjuje sebe. Njegovu ljubav prema raznim vrstama vozila je lako uočiti, pod strehom parkiran je nov Jaguar XR od preko 400 konja, u šupi su parkirane i uredno pokrivene motorne sanke za dane kada je Vlasina pod snegom.

- Milan Hodak zvani «Baja», rođen u Borovu Selu u Slavoniji 1958. godine, već 34 godine boravi u Australiji gde radi kao geometar. Ovo je prvi put da je došao nazad posle 34 godine.

Treći nesuđeni putnik je trebao da bude gen. sekretar Moto Federacije Srbije, na predlog Stefana Dinova pre godinu dana kada je rođena maršruta Srbija – Južno Afrička Republika.

Stefan je prekaljeni putnik na motociklu, ima iza sebe impresivne «ture».

1997. godine je sa tri prijatelja (Hrvat, Bosanac i Slovenac), ukupno 4 motocikla obišao Australiju za 10 dana – ukupno 8.000 km.

2003. godine u društvu jednog nemca i japanca put je bio od Centralne Amerike (Costa Rica) do Santjaga de Chile. Srednja i Južna Amerika je prokrstarena sa ukupno pređenih 14.000 km. Bilo je prekida kada su motocikli transportovani avionima (vojnim) tamo gde nema puteva (tako su stigli u Bogotu – Columbia).

2004. godine u društvu jednom Australijanca motociklima (u avionu) do Tokija, gde je startovala ruta, zatim brodom do Vladivostoka, i odatle 60 dana kasnije posle pređenih 17.000 km stigli su uspešno u Surdulicu, na Vlasinu u rodno mesto "Božica Dejanova".

MFS je u kontakru sa «Stevom» vec dve godine putem interneta, pomogla mu je informacijama i preporukama drugim Moto Federacijama zemalja kroz koje ga je put vodio. Ruski bikeri su priredili izuzetno topao doček u Moskvi i preneli vest šitom Rusije tako da su naši prijatelji imali «zaštitu» Ruskih Vukova (ime M.C. iz Moskve, najvećeg moto kluba – neki kažu na svetu).

Ponuda Stevina Zoranu Mihajloviću da bude član ekipe nije bila samo znak dobre volje za druženjem, Zoran je proveo mnogo godina po Africi (ukupno 17 godina) radeći za naše građevinske firme kao ekonomista i dosta dobro poznaje puteve i običaje u Africi – posebno ekvatorijalni deo. Tako je i dobio nadimak «Marokanac» gde je proveo deo detinjstva i prve godine školovanja.

Zoran je pokušao da nađe sponzore za ovakav put, na žalost bez uspeha. Potreban iznos evra je bio preveliki zalogaj. U potrazi za sponzorima Zoran je koristio Stevin rezervi motocikl – Honda 650 NX, tako da je motociklom krenuo iz Beograda da isprati prijatelje od Božice do Beograda.

Putem interneta Steva i Baja će se javljati kada budu u mogućnosti.

Mi ćemo sa naše strane gledati da na ovaj način prenesemo pisanim medijima vest, sa nadom da će je objaviti. Fotografije su snimljene na startu velikog puta, dragi prijatelji iz medija – objavite ih.

Steva i Baja na put nose zastavu Moto Federacije Srbije kao znak zahvalnosti za mali doprinos MFS u organizaciji puta. Nama članovima MFS je to velika čast.

Želimo ovim putem da objavimo da i danas postoje zaljubljenici u motociklizam koji su spremni da mnogo ulože da ostvare i ostvaruju svoj san a nama koji to nismo u stanju bar da ih ispoštujemo i prenesemo informaciju dalje.

Sretan Vam put Stevo i Bajo, žele vam svi motociklisti Srbije.

Moto Federacija Srbije

Zoran Mihajlovic

Tekst je znaci tu, procitali ste.............lepo, a sada idemo na fotografije za koje se nadam da ce vam se svideti.

Pokusacu da vas provedem fotografijama kroz Stevine moto ture.

Autralija 1997. godine

KNQUA_1australija1997xl2.th.jpg

Latinska Amerika 2003. godine

scVZL_1alatinskaamerika2003zg9.th.jpg

Vladivostok - Vlasina 2004. godine

pQ3GT_2bmw650tokiosurdulica20zv4.th.jpg

pBJuS_3japan12004eb4.th.jpg

U Japanu, Tokijo ispred jedne cajdzinice

oimxk_4japan2xj7.th.jpg

Uzivanje u caju sa stogodisnjim Japancem.

U1pv2_5mongolija12004we4.th.jpg

Mongolija, zemlja srdacnih i izuzetno gostoljubivih ljudi.

bx2D7_6mongolija2qv0.th.jpg

Kuca u Mongoliji, u kojoj je svaki putnik uvek dobrodosao.

KXEiM_7mongolija3at3.th.jpg

Ko kaze da "Yeti" ne postoji.........i zgodna devojka iz Mongolije.

ca3Od_8vladivostok12004nl9.th.jpg

Vladivostok i ostaci CCCP protiv avionskih raketa, okrenutih prema Japanu.

Tez6m_8avladivostok2zr1.th.jpg

Ruski biker, Steva, Australijanac, Ruski biker......ispred prelepe pravoslavne crkve u Vladivostoku.

wpPWj_9moskvasavukovimawm7.th.jpg

U drustvu predstavnika M.C. "Vukovi" iz Moskve

AFRIKA - BOZICA - CAP TOWN.......24.000 km za 90 dana

Krenuo sam iz Beograda do Bozice (Vlasina) da ispratim prijatelja.

eAvZH_1startbgdon2.th.jpg

Rano ujutru, pokret ispred zgrade.

DqTNS_2predajanevx3.th.jpg

Odmor u motelu Predajane

Aw5Dh_3usponnavlasinuro3.th.jpg

Uzbrdo ka Vlasini

BxM1k_4vlasinalc3.th.jpg

Vlasina.........zar nije prelepa ? ......a nije ni motor los.

08CYI_5bozicajb3.th.jpg

stigao do sela "Bozica"

I ...........zavrsismo sa 1. delom ove moto price, nastavak sledi vrlo brzo............nadam se da vam je interesantno....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

nastavak sledi vrlo brzo............nadam se da vam je interesantno....

Naravno, sa nestrpljenjem cekamo nastavak.  :)

Jel Steva sada u Bozici ?  Sprema sa sredinom/krajem ovog meseca BJB vikend voznja bas na Vlasinu. Mogli bi ljudi da obidju Stevu i da se upoznaju licno ovom prilikom. ;)

Pozdrav

Neznam da li je Steva u selu Bozice sada, mislim da je u Australiji, medjutim ako idete na Vlasinu, nadjite mu kucu i obidjite mu majku...........ima preko 80 godina i i dalje je vrlo vitalna, siguran sam da ce se obradovati kada vidi vise motocikla da joj dodju u posetu. Poljubite baku i sa moje strane.

Zamolite je da vam spremi krompire............odusevicete se.

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Sjajna prica. Eto, da nije ovog teksta, ne bih ni znao da je medju nama bajker takvog kalibra kao Steva.

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Jos kad je Steva kretao u Juznu Afriku, procitao sam u nekim bike novinama najavu polaska i nikad nista vise, a najavljeno je da ce objavljivati sta, gde i kako. Uvek sam se pitao dokle su stigli i sve ono sto nama pada na pamet.

U svakom slucaju impresivne ture!

• Drug član, 1162 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750

nemam reci steva bi trebao da pocne da pise knjigu o svojim putovanjima i pustolovonama sa motorom po svetu bila bi to prava motoraska knjiga,

sjajna prica...brzo pisi nastavak marokanac... ;)

ps.mogle bi malo vece slike...

Nastavci su napisani i postavljeni, 2. deo i 3. deo price o Stevi - Srpskom bajkeru. Pogledaj i naci ces.........nadam se da ce ti se svideti....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja