Jump to content

Moto Zajednica

Dimenzije guma!

Recommended Posts

• U prolazu, 18 postova

Muci me jedna stvar. Na zadnjem tocku trenutno imam 100-90 R18 i ne bih smeo da stavim vecu jer ce da kaci kardan.

Zanima me da li je 3.25 R18 ekvivalent dimenziji 100-90 R18 po velicini. Kako se to gleda, tacnije koji su razlike izmedju 3.00, 3.25, 3.50 ... i 90-90, 100-90, 110-90 ... itd. Da li su to samo razlicite oznake ili je mozda drugaciji oblik gume?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Nisam strucnjak, te me slobodno ispravite ako gresim ali koliko ja znam to ide ovako:

100tka je sirina gume u mm

R18 je precnik felne u incima

a 90 znaci da je rastojanje od spoljasnje ivice (gazne povrsine gume) do unutrasnje ivice (rupe gde dodje felna) 90% sirine gume

znaci 3.25 (x25.4) R18 je u stvari 83-100 R18

naprimer 4.00 R18 je 100-100 R18

nikad nisam bio bas siguran koliko su 'kompatibilne' milimetarske i colovne mere

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ne diraj zadnju gumu ako nije losa a nije koliko se secam, tesko ces naci drugu a i taj motor nema snage i brzine da je pojede, dugo traju gume na BMWima! To su retke velicine (18 i 16) i kada nadjes, skupe su :(

Meni je na BMWu zadnja guma 120 i to je maksimum sto moze da stane na BMWa a da ne udara u kardan. Doduse, prepleten je zadnji tocak na 16" ali bi odstojanje od kardana trebalo da ostane isto...

• U prolazu, 18 postova

Jebiga, pukla mi zadnja guma. I tek sad vidim kolko je porozna.

Moracu da uzimam drugu.

Sstrujo, kako si uspeo da stavis 120? Ja imam jos samo 5 mm lufta do kardana sa 100/90.

Uzgred, trazio sam po netu i pronasao pun kurac nekih tabela sa dimenzijama i nacinima racunanja koji se ne slazu jedni sa drugima. Tj. za neke dimenzije ima logike a za neke nema, na primer:

5.00 - R18 je 5 inca puta 2.54 i ispadne blizu 130mm. Sto je u redu jer tablica kaze 5.00 = 130/90.

a sa druge strane,

3.50 - R18 je 3.50 inca puta 2.54 i ispadne 88,9mm, a tablica kaze 100/90 = 3.25/3.50.

Isto, tablice imaju podeljene liste za prednje i zadnje gume, a moja dimenzija je samo na prednjim listama.

kao i uvek izgleda da teorija nema 2 grama mozga, nego cu morati da nadjem nekog ko zna iz iskustva ili da kupim na srecu pa ako kaci, jebiga, ili ako je mala, ponovo jebiga.

Isto ne zanima, da li mora zadnja guma da bude veca od prednje? Neko mi je rekao da ako su istih dimenzija motor nece imati dobru upravljivost.

Ta ista osoba mi je rekla da kad se uporede prednja i zadnja guma ISTIH dimenzija, da je zadnja primetno veca.

Ja sam ceo zivot radio samo sa kolima pa mi je ovo prilicno nepoznato.

Ako iko moze malo detaljnije da mi objasni ovo, ima gajbu piva od mene. (naravno, da popijemo zajedno  ;D)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja