Jump to content

Moto Zajednica

Svecice, zamena i marka

Recommended Posts

• U prolazu, 90 postova

Presao sam 10 000 km sa postojecim NGK svecicama, sa TDM-om 850, `94.

Motor sada malo nemirnije radi dok je hladan, a nedavno je podigao i potrosnju. Interesuje me koji je generalno interval zamene svecica i koje pored  NGK-a preporucujete da se stave?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Najbolje je da skineš owner manual i pogledaš. Za Fazera preporučuju zamenu na 20 hiljada kilometara, pretpostavljam da je isto i za TDM.

Koliko ja znam, za Japance pored NGK može još samo Denso, ali mislim da je skuplji i slabije se nalazi. Ne vidim ni razlog da ne staviš NGK.

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=9817.0

U Louisu za tvoj motor preporučuju

http://www.louis.de/?topic=artnr_gr&artnr_gr=10035000&typ_id=3VD

ili iridijumske

http://www.louis.de/?topic=artnr_gr&artnr_gr=10035100&typ_id=3VD

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

kad vec pominjete iridijumske svecice,dali se zaista isplati kupiti iste posto su 4-5 puta skuple od obicnih,dali opravdavaju toliku razliku u ceni mislim za neku normalnu voznju...

Trebalo bi isto toliko duže i da traju, kažu i do 100 hiljada kilometra. Na kraju ti dođe isto, samo što ređe menjaš svećice, ali se onda i ređe raduješ. Ovako odeš kod majstora na 20 hiljada, uradiš servis, staviš nove svećice na svog ljubimca i raduješ se čitav dan što si ga prenovio  :D

:)

a dali su isto jako osetljive kao i obicne recimo kada presisa motor?obicne uglavnom stradaju ..skoro je bila akcija u louisu 4 kom iridijim ngk mislim oko 50e

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

a dali su isto jako osetljive kao i obicne recimo kada presisa motor?obicne uglavnom stradaju

Skoro pa su nesajebive!  :)

Bas iz razloga kojeg si naveo sam koristio iridiumsku svecicu (denso, zelena oznaka) na dvotaktnoj Apriliji. Obicna NGK je umela da oplete i od malo bogatije smese, a ako presisa...

e pa ako je tako onda i opravdavaju cenu...a po vama je bolje iridijum ngk ili denso?cena im je slicna...

@sasa bg  druze izvini sto sam se nadovezao na tvoj prvi posta ali verovatno ce i tebe zanimato .pozz

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Iskljucivo onaj model svjecice koji ti pise u User Manuali i ni jedan drugi! Sa tom opcijom nema greske, sve drugo je rizik!

P.S. Ovo sam hiljadu puta objasnjavao na forumu, mnogo me mrzi da ponovo kucam :)

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Yamaha npr. traži od svojih servisa da u servisima imaju samo Yamaha svjećice. Za te svjećice Yamaha garantuje. To jesu NGK svjećice, ali prema onome što su mi rekli u Rodiću NS kad sam bio na servisu, ove što piše Yamaha na njima su bolje. Kako - ne znam, zašto - takođe, ne znam...

Ono što su mi ispričali ljudi iz NS Rodić servisa jeste da im je došao motor na servis sa problemima u radu. Vlasnik tražio NGK, oni stavili nove, problem ostao. Kontaktirali Yamaha-u, ovi rekli da stave Yamaha svjećice i motor proradio kako treba... Ako lažu mene - lažem i ja vas...

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

a dali su isto jako osetljive kao i obicne recimo kada presisa motor?obicne uglavnom stradaju ..skoro je bila akcija u louisu 4 kom iridijim ngk mislim oko 50e

Obichne svecice se menjaju na 10.000km a iridijumske na 20-25.000km i u mom sluchaju (srad 750) ti posle 20.000km ispadne isto samo shto imash bolju varnicu, mirnije radi motor i manje troshi  ;)

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Iskljucivo onaj model svjecice koji ti pise u User Manuali i ni jedan drugi! Sa tom opcijom nema greske, sve drugo je rizik!

P.S. Ovo sam hiljadu puta objasnjavao na forumu, mnogo me mrzi da ponovo kucam :)

Ne razumem  ::)

Mislish da ne koristimo nishta sem marke svecica koje fabrika propisuje ili da ne koristimo iridijumske svecice osim ako tako pishe u manualu?

Imaš gore koje svećice idu za tvoj motor (obične DPR8EA-9 ili DR8ES-L i iridijumske DPR8EIX-9). U korisničkom uputstvu piše verovatno jedan model, tamo nema iridijumskih, ali se zna koja iridijumska odgovara kojoj običnoj. Pogledaj linkove koje sam ti poslao gore (Louis).

link=topic=20521.msg269370#msg269370 date=1213870896]

Ne razumem  ::)

Mislish da ne koristimo nishta sem marke svecica koje fabrika propisuje ili da ne koristimo iridijumske svecice osim ako tako pishe u manualu?

Ne samo marke vec i konkretnog modela. Svaki proizvodjac ti da tabelu sa vise modela svjecica koje odgovaraju tom motoru. Proizvodjac je razvijao pogonski agregat sa tim svjecicama i po njima ga optimizirao. Svaka druga svecica je rizik za dobar rad motora. Dzaba sto dvije svjecice imaju istu toplotnu moc (to je jedini parametar po kome kupujete svjecice), veoma su vazni i konstrukcijski parametri. Ove stvari ljudi ne znaju i cesto prave greske. Procackaj malo po forumu, dosta sam pisao o tome u detalje ;)

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Lazo, ne bih se bas slozio sa tobom.

Svaki proizvodjac svecica daje u katalogu model iz asortimana koji je namenjen tvom motociklu. Ta svecica je po karakteristikama 99% slicna onoj koja se nalazi u prvoj ugradnji, tako da... Isti djavo, samo drugi natpis!  ;)

e pa ako je tako onda i opravdavaju cenu...a po vama je bolje iridijum ngk ili denso?cena im je slicna...

@sasa bg  druze izvini sto sam se nadovezao na tvoj prvi posta ali verovatno ce i tebe zanimato .pozz

Iskreno da ti kazem- pojma nemam. Svaka nova svecica je dobra svecica, a kako su se pokazale posle zaista duze eksplotacije, zaista ne znam.

P.S. I nemoj meni persirati, najmladji sam ovde!  ;):)

Lazo, ne bih se bas slozio sa tobom.

Svaki proizvodjac svecica daje u katalogu model iz asortimana koji je namenjen tvom motociklu. Ta svecica je po karakteristikama 99% slicna onoj koja se nalazi u prvoj ugradnji, tako da... Isti djavo, samo drugi natpis!  ;)

E bas to i jeste najveca zabluda. Ako pise u katalogu nekog proizvodjaca svjecica ne znaci da ce ta svjecica u potpunosti odgovarati. Naravno da ce motor raditi sa tom svjecicom, ali ne onako kao sa onom po kojoj je oprimiziran i da se malo seljacki izrazim "ustelovan". Na fakultetu smo bas dosta radili o tome. Ne samo o svjecicama vec o raznim sklopovima, ali su svjecice najkonkretniji i najocigledniji primjer. Jedan nas asistent nam je cak i pricao jedno licno iskustvo iz svojih mladjih dana. Kaze da je cijeli zivot mastao o Bosh svijecicama i posto je bio u tom trenutku na putu u Italiji, odluci on da skokne do Bosh-a i kupi svjecice za Svoju Toyotu Corolu u kojoj su fabricki bile cini mi se Champion svjecice. Dodje tamo, pita imate li za Corolu, ovi kazu ima, istresi kesu, on sav srecan ode. Uze on sjutra dan na parkingu zamjeni svjecice, sve lijepo zatvori, upali automobil i ne moze da se nacudi cudu. Radi motor, ide, ali se skroz cudno ponasa, dobio je neke rupe kaze i totalno neuravnotezeno isporucuje snagu. Sreca da nije bacio svoje stare svjecice, odmah ih je vratio i sve je bilo u redu. Kasnije je pogledao u svoj Manual i vidio da Bosh nema model na spisku propisanih svjecica.

Ljudi se mnogo prave pametni. Ako nesto stoji u onom servisnom uputstvu, to nije slucajno tamo. Tim iznenjera je tacno za svaki detalj tamo dobro pustio znoj i oni znaju zasto to stoji, nisu duzni da objasnjavaju. A onda dodje neki pametnjakovic i pocne da prosipa svoju pamet i vice, ja cu da stavim ovo ili ono, to je bolje... E pa nije. I mi smo na faxu radili dosta nekih uputstava (ne toliko detaljnih naravno, vise prikaza radi) i nista nismo pisali ako za to ne postoji debeo razlog. Ono sto vam se cini da je sitnica u servisnom uputstvu, ustvari uopste nije.

• U prolazu, 90 postova

Hvala na pomoci. Ostaje NGK, verovatno stavljam iridijumske videcu jos. Bio sam danas u Yamahi, u Cvijicevoj i oni (fabrika) preporucuju NGK, a po pitanju ulja definitivno prelazim na Yamalube, nasao sam danas po 990 CSD/l ful sintetik 15w50 i 10w40. Pozdrav svima.

Hvala na pomoci. Ostaje NGK, verovatno stavljam iridijumske videcu jos...

Uzmi tacno onaj model koji ti pise tamo u knjizici (ima par sifri).

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja