Jump to content

Moto Zajednica

Teflonska/pancirna creva (Srbija)

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
1 hour ago, dvlns said:

Malo fizike nije na odmet

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Течност

1 hour ago, dvlns said:

Au na kakav dvojac sam naisao.

Zaboravio sam da vi kocnicu stiskate sa 500 bar :)

Kolega, mislim da nema potrebe da omalovažavaš ljude koji komentarišu, a pre svega jer u svojim objašnjenjima ne uzimaš u obzir sve parametre koji se dešavaju pri kočenju.

Ovo iz razloga što ti podrazumevaš (u svojim objašnjenjima) stacionarno stanje fluida (kada je kočnica opuštena ili kada je već pritisnuta do nekog nivoa), a potpuno zanemaruješ prelazno stanje (momenat od pritiska kočnice pa do ostvarena punog pritiska), za koje vreme fluid ne miruje nego se kreće kroz sistem.

1. U tom kretanju dužina, prečnik, stanje unutrašnje površine zida cevi, kao i gustina fluida itekako igra ulogu na brzinu prolaska fluida, kao i na pritisak na pojedinim mestima u sistemu, pa tako i na brzinu ostvarivanja krajnjeg pritiska na klip na kočionim kleštima.

2. Prilikom kretanja fluida kroz sistem pritisak (kao i njegova brzina kretanja) uopšte nije ista na svim mestima u sistemu, nego zavisi od prečnika (poprečnog preseka) svakog pojedinačnog elementa kroz koji prolazi fluid (po Bernulijevom zakonu).

Prema tome, ti si u pravu u delu kada je kočnica već pritisnuta i kada više nema kretanja fluida kroz sistem, (a tada je i pritisak fluida u celom sistema isti), ali nisi u pravu za deo od momenta dok počinjemo da pritiska o polugu, pa dok ona stigne do krajnjeg položaja.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6093 postova

Nema kretanja fluuda kroz sistem zato i gresis. Ima samo minimalno sabijanje. Sistem je zatvoren i ispunjen iskljucivo fluidom. Kretanje klipa unutar pumpe je nekoliko mm kretanje klipova na kljestima je nekoliko mm to je svo kretanje fluida o kojem polemises

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Ziko napuni punu flasu vode i zatvori je tako da nema vazduha u njoj i gledaj koliko se krece voda

Kada lufriras kocnice to radis dok poslednji mehur vazduha ne izadje znaci ostao je samo fluid unutra. Nema kretanja 

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1

• moto merkat °°, 4926 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Ako bih hteo unaprediti kocioni sistem promenio bih pumpu, dobio manju silu "pod rukom" a koji % na plocice, koje su bitnije (njihov sastav) 

• Ne silazi, 2336 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

Gumena creva posle više godina korišćenja postaju porozna, ulje za kočnice "pocrni", iznutra ih pomalo nagriza, zato se i menjaju novim gumenim, ili pancirnim, kako ko voli. Ulje na par godina, gumena creva isto imaju rok trajanja.

Na Skarabeu sam imao siva pancirna creva, mislim da su bila fabrička, jer sam na još jednom video ista.

• Integrisan, 5063 postova
1 minute ago, Blaza said:

Gumena creva posle više godina korišćenja postaju porozna, ulje za kočnice "pocrni", iznutra ih pomalo nagriza, zato se i menjaju novim gumenim, ili pancirnim, kako ko voli. Ulje na par godina, gumena creva isto imaju rok trajanja.

Na Skarabeu sam imao siva pancirna creva, mislim da su bila fabrička, jer sam na još jednom video ista.

Imao sam GPZ koji je kada sam ga prodao imao 28 godina, sa fabrickim crevima. Isto tako VFR750F 31 godinu sa fabrickim, tako da je taj rok trajanja duuuuuug. Ulje ko ulje, menjao na 2 godine.

Na Libertiju mi je bila tvrda kočnica, crno ulje ko katran. Provukao novo ulje kroz sistem, kočnica extra...

@dvlns ne znam (možda si u pravu) kako može prašina da uđe u sistem ? Na klipovima su prašinari i druga gumica na klipu.

Ne pametujem ništa, uvek sam za zdravu diskusiju !

• Integrisan, 5063 postova
1 minute ago, Blaza said:

Na Libertiju mi je bila tvrda kočnica, crno ulje ko katran. Provukao novo ulje kroz sistem, kočnica extra...

@dvlns ne znam (možda si u pravu) kako može prašina da uđe u sistem ? Na klipovima su prašinari i druga gumica na klipu.

Ne pametujem ništa, uvek sam za zdravu diskusiju !

Absorbuje vlagu uglavnom. 

To su mikro cestice, zalepe se usled temperature na kliopove. Ti posle stavis nove plocice ali ne ocistis klipove i uguras to nazad jer su plocice deblje i klip se vise vrati

• Hvala 1

A po pitanju razdelnika za dva creva, ili ne, sve su to minorne razlike. Razlika koja se oseti (pričam za sebe) je u organskim i sinter pločicama. Jeste da pojedu disk, ali ujedaju... Ali to je već druga tema.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 1201 postova
  • Motocikl: Hornet 600
pre 3 minuta, Blaza je napisao:

po pitanju razdelnika za dva creva, ili ne, sve su to minorne razlike.

Nema razlike. Ako u sistemu nema vazduha sve "štipa" istovremeno. Pod uslovom da su dva diska napred. Levi disk ne kasni za desnim zato što je crevo do njega duže.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Upravo sada, Due je napisao:

Levi disk ne kasni za desnim zato što je crevo do njega duže

Kolika bi tek bila razlika kod automobila pa opet isti tren hvataju. 

• Podržavam 2

Hajde kad sam krenuo. Recimo imas kocionu pumpu 19x20mm znaci precnik klipa je 19 a maksimalan hod 20 mm. Maksimalan hod sluzi da od novih do potpuno istrosenih plocica ima dovoljno mesta za  "rad klipa" koji je svega par mm od otpustene do skroz stisnute poluge. 

• Podržavam 1

@dvlns nikada neces pobediti subjektivni osecaj. :D

Prosle godine na autu zamenim diskove, plocice i tecnost, izmerim silu na valjcima pre i posle radova. 

Necu otkrivati rezultate, proglasice valjke neispravnim. :lol:

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Drug član, 1777 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Nasao sam gde Dare pisao o zameni creva na svom Nc-u, 

Da li ovaj lik sto je u Bg-u moze da odradi sve da bude kao fabricki, holenderi, kocke neke sto ima za spojeve itd? 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja