Jump to content

Moto Zajednica

Redovan servis za Keeway Exceed - uradi sam

Recommended Posts

• Zainteresovan, 634 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000, Honda CRF 300 Rally

Evo ovako, dodjose i tih 7 i po iljada pa je vreme za redovan servis. Iako se ne razumem mnogo  u motore, resih da ovo uradim sam jer i nije sigurno neka nauka, a koristice mi sigurno.

Nazalost, osim ovog entuzijazma imam i par hm..nedoumica  ;D  pa bi molio nekog ko zna da mi kaze:

1) Da li jos nesto spada u redovan servis osim zamene ulja, svecica, filtera za ulje i vazduh i podmazivanja i zatezanja lanca?

2) Da li moj motor koristi posebno ulje za menjac i ako da jel mogu ja to sam da promenim? Ovo pitam jer jedni kazu jedno, drugi drugo.

3) Da li postoje specijalni filteri za vazduh i ulje za moj motor ili su to sve univerzalni koji se kupuju u bilo kojoj prodavnici.

4) Kako da zamenim filter za ulje? (ako uopste postoji)

To bi bilo to, znam da pitanja sigurno deluju glupo vecini vas, al od nekle se mora poceti. Najbolje bi bilo da odgovore daju ljudi koji su imali ovaj motor ili su radili sa njim, ali svaki savet je dobrodosao.

Pozdrav  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

1. To je ukratko to.

2. Koliko se secam isto je za menjac i za motor

3 i 4. Exceed 125 nema klasican filter koliko se secam. Odvijes dole jedan imbus i izvadis patronu na kojoj je sito i magnet koji prikupljaju necistoce. ocisti to i vrni nazad, to ti je filter ulja.

• Drug član, 1359 postova

Na svecici proveri koliki je razmak obicno ide 0.6 , 0.7 mm ,kvalitetna i dobro nastelovana svecica smanjuje potrosnju i daje bilje varnicu paljenje . Ulje se menja obicno jednom godisnje bez obzira dali ga vozis ili ne zbog viskotizeta ne zbog gistoce . Sito koje su ti rekli ocisti svaki put i ako ima magnet gledaj da ga vratis da se ne zagubi (skuplja opiljke metala) ako se skida . To je sigurno nezavisno i nemozes da slusas savet kod mene je bilo cisto  ??? (onda ja sam trebo da radim generalnu na yugu na 40.000 km ,nekima je tad crko motor . yugo preso do udaje 130.000 km i nije duvo). Ulje ( ko i svecica) sipaj kvalitetno zbog motora ako hoces da imas dugo ,a i neide ga mnogo ko u auto 4-5 L ( gledaj da svaki put sipas isto ulje od istog proizvodjaca).Motor vozi pre ispustanja ulja da bi bilo redje i da bi ga manje ostalo pozidovima motora . PAZI da nemesas mineralno i sinteticko ulje (ako se pomesa obicno se skuplja bela skrama na cepu gde sipa ulje , to moze da ti se desi i posle zamene ulja jer nikad nemoze sve da se istoci iz motora obrisi u tom slucaju cep cesce i prestace.  Lanac redovno kontrolisi zategnutost podmazuj ponekad ga i skroz oprepi ako ima mnogo prasine.Filter vazduha zameni kad je predvidjen ako vozis po prasini kao ja i cesce , na pola kilometraze do sledece zamene mozes da ga malo izduvas na pumpi vazduhom , on takodje moze da podigne potrosnju goriva i da ti slabije vuce motor.

Srecno

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: Keeway Speed 150

Neznam dal ti motor ima ventile, ako ima bilo bi pozeljno da se prekontrolisu (kod mene zvone preko 6ooo rpm), neka me neko ispravi ako gresim, podmazi sajle za kmh i gas, odrzavaj pritisak u gumama, proveri kocione plocice... Ako sam nepto lupio neka me ispravi neko.

Nisi lupio ventili bolje da se cuju nego da se necujuonda mogu da izgore , mada nije dobro i da se cuju treba ih nastelovati. Spijune za stelovanje imas na buvljku za 100din ako se steluju pomocu srafova , ako ne onda ti gine servis.

Hvala svima na odgovorima!

Sto se tice ventila, cuju se non-stop, u servisu su rekli da je tako normalno.

• U prolazu, 25 postova

Mogu ja dodzem da vidis sta je zvonjava? :)

nego...jel se cini vama ostalima koji vozite taj motor da su mu gume ubi boze lose,meni stalno proklizava makar i naisao na najmanju vlagu,a kad ga malo vise oborim u krivini isto hoce da se cimne i onda imam taj gadni osecaj kao da cu da padnem...rado bi mu zamenio makar zadnju,pa ima li nekih predloga?...normalno,prioritet je da se prodje sto jeftinije.

• Svrati ponekad, 270 postova
  • Motocikl: 450MT

Mogu ja dodzem da vidis sta je zvonjava? :)

nego...jel se cini vama ostalima koji vozite taj motor da su mu gume ubi boze lose,meni stalno proklizava makar i naisao na najmanju vlagu,a kad ga malo vise oborim u krivini isto hoce da se cimne i onda imam taj gadni osecaj kao da cu da padnem...rado bi mu zamenio makar zadnju,pa ima li nekih predloga?...normalno,prioritet je da se prodje sto jeftinije.

Gume jesu dosta plasticne i lako proklizaju na vlaznom kolovozu. Prilagodi voznju onome sto imas, meni je proklizao zadnji tocak zesce drugi dan od kad sam ga uzeo, ali posle toga nikad vise, a vozim dosta i po kisi... Inace prednja guma mi pisti pri skoro svakom jacem kocenju.

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

1) Filter za ulje ne postoji. Ovo sito sto ti je reako Maki da skines i operes, ako sipas kavalitetno ulje, takodje ne diraj. Nema potrebe.

3) Filter vazduha nema potrebe da skidas i menjas isto kao ni sito za ulje. Ja sam s mojim exceed-om presao 22000 km i samo sam jednom oprao filter za vazduh. A sito za ulje sam isto samo jednom skino, cisto da vidim u kakvom je stanju i nije imalo nimalo prljavstine. Ako sipas Motul 5100 i menjas ga na 5000 km nema potrebe za skidanjem tog sita.

Kakve veze ima kakvo ulje sipas sa ciscenjem filtera za ulje, pa makar i bio mrezasti? Filter se ne stavlja da precisti dobro ili lose ulje, vec da pokupi sitan spon koji se stvara u motoru od rada, znaci sitne opiljke metala iz menjaca, cilindra...isto tako, da pokupi garez koja nastaje od sagorevanja...

Menjanje/pranje filtera nema nikakve veze sa kvalitetom ulja koje sipas, njega UVEK treba promeniti/ocistiti.

Isto vazi i za filter vazduha...ne mozete da zamislite koliko malo prasine moze da naskodi klipu...ako je sundjerasti filter, treba ga oprati i nauljiti u ulju za filtee, ili ako je papirni filter, pogledati kakav je, i bar ga izduvati kompresorom (ne direktno, da se ne bi probio, vec pod uglom). Motor sa cistim filterom za vazduh bolje ide, manje trosi i manje se haba.

Dakle, i te stavke obavezno...kontrola ventila bi trebala da se obavi...ne moras da ih podesavas, ali bi ih trebalo prekontrolisati..na 'ladno, naravno...normalno, ako ti ovo ne rade u servisu (a velika verovatnoca je da ne rade, sad je sezona, najsladje pare na menjanju ulja se uzimaju), nemoj dzaba da ides i dajes im pare, bolje lepo sam to odradi i nauci nesto...

Ne samo ti nego svi pomalo mozete uciti ovde pratite forum kad imate vremena i videcete da ce te sve brzo shvatiti . A sto neznate slobodno pitajte.

e aj da ne otvaram novu temu pa da pitam ovde, dakle imam malo ulja u rezervoaru za zadnju kocnicu. Jel mogu to da dolijem ili moram da sve da zamenjujem? Koje ulje ide u to? Jel ima neko posebno ili isto ulje za sve kocnice?

Razlog sto nemam dovoljno ulja je sto sam nesto morao da skidam zadnju kocnicu pa da namestam opet, i pri tom procesu je iscurelo malo.

Dakle kako to ide uopste?

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ulje se menja na dve godine, tako da ako nema toliko, ti dolij ali odgovarajuće.

jesi ti bre sredio zadnju poziciju!!!!===  ???

evo jutros sam uzeo sijalicu sad idem da je montiram  :)

fala na brizi  :)

inace, da bi se zamenila sijalica treba da se odvrne 6 srafova, skine zadnja plastika koja nosi stop svetlo i migavce, skine kutija za alat, i jos da se odvrnu 2 srafa da bi se izvadila sijalica, znaci ukupno 8 komada...neverovatno  ??? ??? >:( >:(

nego...Kolje ulje u kocnice ljudi ???

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

nego...Kolje ulje u kocnice ljudi ???

Mora da piše u korisničkom uputstvu, DOT3, DOT4, tako nešto gledaj tamo i kupi tačno to što treba. Ili zovi ovlašćeni servis pa pitaj.

• Zainteresovan, 695 postova

srafa da bi se izvadila sijalica, znaci ukupno 8 komada...neverovatno  ??? ??? >:( >:(

[offtopic] haha videcu te kako ćeš da zameniš svećicu na transalpu ili africi jednog dana, cuti tu sto imas 8 šrafova a ne 8 pozicija sa po 8 srafova :)  [/offtopic]

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja