Jump to content

Moto Zajednica

BRZINA

Recommended Posts

• U prolazu, 4 postova

Ovde je izracunato koliko motor prelazi metara u minuti i u sekundi na odredjenim brzinama.Ovo sam prekucao iz nekih novina,neznam koliko je tacno.

Mozda je neko ovo znao ja nisam.

km/h                  Predjeno metara za jedan minut                      Predjeno metara za jednu sekundu 

30............................................500...............................................................8

40............................................700...............................................................11

50............................................800...............................................................14

60............................................1000.............................................................17

70............................................1200.............................................................19

80............................................1300.............................................................22

90............................................1500.............................................................25

100..........................................1700.............................................................28

110..........................................1800.............................................................31

120..........................................2000.............................................................33

130..........................................2200.............................................................36

140..........................................2300.............................................................39

150..........................................2500.............................................................42

160..........................................2700.............................................................44

170..........................................2800.............................................................47

180..........................................3000.............................................................50

190..........................................3200.............................................................53

200..........................................3300.............................................................56

210..........................................3500.............................................................58

220..........................................3700.............................................................61

230..........................................3800.............................................................64

240..........................................4000.............................................................67

Ja mislim da je ovo najveci problem udesa u kojima je automobil isekao put motociklisti.Vozaci automobila nemaju procenu koliko brzo se krece motociklista i zato prave fatalne greske.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 71 postova

Zanimljivo kako sam bas razmisljao o ovome pre dan dva na testu za A, neki covek mi je pricao kako kada vozis 160 predjes 80m za jednu sekundu, preterao je duplo ali poruka koju je hteo da prenese o brzini reakcije motocikliste je korisna.

Brzina je mac s dve ostrice, kako je Silja vec rekao em vozaci nemaju procenu koliko brzo cete se stvoriti pored ili u poslednje vreme nazalost u kolima, em sto je i motociklista ima veoma skraceno vreme reagovanja.

Tako da ako npr vozite 200km/h i vidite u daljini kako vam neko pseto izlece na autoput, treba vam negde oko 1s da tu informaciju procesuirate i pocnete da kocite/skrecete ako ste dovoljno fokusirani naravno. Za to vreme vec ste presli oko 60m, sto vas dovodi prilicno blizu i pre nego sto se ta reakcija oseti.

Naravno, ako razmisljate non-stop o tome na ovaj nacin i necete nikada voziti tom brzinom :)

Evo i da dopunim malo tabelu (inace informacije su potpuno tacne, respect za Silju), ovo je cisto za entuzijaste vlasnike R-ova, moze da se nadje i poneki ZZR1400 ili Haya na forumu :)

km/h                  Predjeno metara za jedan minut                      Predjeno metara za jednu sekundu 

270..........................................4500.............................................................75

300..........................................5000.............................................................83

340..........................................5600.............................................................94

380..........................................6360............................................................106

ovo zadnje ako voze nizbrdo :D

• Zainteresovan, 599 postova

Ja mislim da je ovo najveci problem udesa u kojima je automobil isekao put motociklisti.Vozaci automobila nemaju procenu koliko brzo se krece motociklista i zato prave fatalne greske.

E,brate SILJO, najveci problem je sto vecina nas tako razmislja. A zasto bi vozac automobila imao procenu da ti ili ja idemo 200km/h i da prelazimo 60m/sek  kada je ogranicenje na tom mestu 60 ili 80km/h.  Taj saobracaj,znaci,raskrsnice,ukljucenja,iskljucenja su projektovani za normalne putne brzine.  I ne treba vozac automobila da bude kriv ni malo ako se u njega zakuca nesto sto ide 250km/c,tj prelazi 70m/sek. Kako vozac automobila uopste moze bilo sta da uradi?  Malo sam zapenio,izvinite. Gledao sam pre neki dan sudski uvidjaj ,slike i sve ostalo gde je izgubio glavu jedan moj poznanik. Trag kocenja 30 metara,kola izgledaju kao da ih je sablja presekla(Jugo),telo se nalazi 30 metara iza tacke kontakta sa vozilom. Honda CBR 1000 RR. Obrtaljka nadjena u travi zaustavljena na 8000 obrt/min. Stepen prenosa se ne zna,vrat motora sa viljuskama i tockom se odvojio od rama. Koliko je isao na km/sat ???

• Drug član, 3076 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Moram da se slozim sa Dodom, ko moze da ocekuje da neko ide toliko PUTA vecom brzinom od dozvoljene, a neretko je taj slucaj? Vozim i kola, pa znam da ima, nek izvini ako se neko oseti prozvanim, imbecila koji idu 2, 3 puta vecom brzinom od dozvoljene na nekim mestima, pa shodno tome i pazim. Ali, to ja radim, mada nije iskljuceno da se i meni desi pogresna procena, pa zato, cim vidim motor u daljini, cekam najcesce da prodje, ma koliko je daleko. Zaista, u takvim slucajevima, krivica vozaca kola i nije toliko velika, jer ne ocekuje idiota na motoru, nego normalnog coveka.

Strasno je kad se desi da pri normalnim brzinama neko pogine zbog prava prvenstva, zmigavca, secenja, guranja kolima. Vise mojih prijatelja je poginulo pri brzinama od 140- 180 tamo gde im mesto nije bilo, ali, ma koliko da mi ih je zao, ne mogu da se slozim da je jedini krivac onaj ko nije predvideo da ce mu se motor stvoriti U kolima u treptaju oka, u gradu, recimo. Isto tako, mog prijatelja su skupljali nekoih 300m, po auto putu, jer je sa oko 250 izleteo u blagoj krivini i popio bankinu. Zao mi ga je, nedostaje mi, ali, i da cita sve ovo, rekao bi da je to glupost, da on moze da vozi 400 ei da mu je R1 spora, pa bi on nesto brze, sve to sa 10 000km u dupetu, za 3 godine, od kafica do kafica u BG. E, takvi su ljudi opasnost, njima treba, pa oduzeti motore, jer mozak nece da koriste. Samouverenost /neosnovana/, zelja da se pokazu, drcni stavovi, sve to je nespojio sa danasnjim motorima i najcesce se zato i strada. Sak sam dosao dotle da na takve vesti samo slegnem ramenima, vise ne osecam ni tugu kao ranije, jer je sam to sebi uradio. Strasno mi je sto takvi neretko, povuku sa sobom jos nekog na onu stranu. Tih, koji su imali poverenje u budalu, ili mu se slucajno nasli na putu, njih mi je, iskreno i duboko zao.

Ako ne znate, 80ih su trkacki motori 750ccm imali 140ks. Jedva su ih vozili, uknuta je klasa 750 i ostala je 500, da bi motori bili kako-tako vozni. Danas mi pricaju kako je za pocetak super, taman, prava mera, 600ccm sa preko 100ks??????

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014

380..........................................6360............................................................106

Hvala za ovu informaciju. Jer me je uvek zanimalo koliko ja to prelazim kad idem preko 350  ;)

• Zainteresovan, 655 postova

Hvala za ovu informaciju. Jer me je uvek zanimalo koliko ja to prelazim kad idem preko 350   ;)

Na cemu prijatelju ako nije tajna ?

• Svrati ponekad, 436 postova

Posto nismo sami na drumu treba razmisliti i o tome da lekarski pregled prilikom dobijanja vozacke dozvole ne podrazumeva ni da vozac treba da pravi razliku imedju 40 i 80 kod vozila koje mu nailazi u susret, a kamo li izmedju 120 i 40!

Ovo je veoma bitna stvar i mi na nju ne mozemo da uticemo nikako, mnogo se gine zbog toga. zato su se valjda neki pametni ljudi i setili naprave neke standarne koji povezuju mogucnosti najveceg broja vozaca/najveci broj vozila kojima upravljaju svi ti vozaci. U svim kombinacijama kojih ljudski um uspeo setiti

• Svrati ponekad, 259 postova
  • Motocikl: BMW C400GT

super tema, mozda i nekome otvori mao oci..

Rekao bih da je ovo optimizam :)

120..........................................2000.............................................................33

To mi je granica !

• Drug član, 1854 postova

motore iz 80-tih ne mozemo posmatrati samo kroz snagu i porediti sa danasnjim, najveci razvoj je napravljen u gumama, vesanju i kocnicama. ali jasno je sta je misa hteo da kaze.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja