joska 63 Napisano Maj 23, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Nije kasno za odgovore,jos uvek ne stizem da pocnem da radim na projektu.Sto vise informacija,to je bolje. Hvala vam svima!(Pisite i dalje,pratim sta se desava). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Maj 23, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan 12V 14Ah Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle69 56 Napisano Maj 23, 2008 Svrati ponekad, 453 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: imao Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Joska,druze, evo prenecu ti neka svoja iskustva iz Telekoma dok sam radio tamo u radionici. Naime,radio sam dosta sa telefonima koji koriste Ni-Cd baterije.Imao sam jedan jako dobar laboratorijski ,profesionalni ispravljac Hewlett Packard kojim sam napunio na hiljade baterija.Pazi, ovo se odnosi na "suve" baterije ali je princip punjenja isti za sve akumulatore.Na njemu sam imao dva displeja i dva potenciometra,jedan za struju a drugi za napon.Znaci za ogranicenje struje i ogranicenje napona.Opseg struje je bio do 2,5 A a napona do 38v. Kada se puni neki akumulator,prvo se odredi i podesi 10% vrednosti struje od njegovog ukupnog kapaciteta (kao sto znas), a napon se digne do maksimuma (do 38v).Tako rade i obicni punjaci za akumulatore.Znaci,punjenje se vrsi konstantnom STRUJOM a ne naponom.Ovakvo punjenje je najidealnije i traje od 10 - 12h. E sad, postoje i "ubrzani" nacini punjenja gde se ide sa vecom ogranicenom strujom a kracim vremenom punjenja.Ovo sam najcesce koristio kod akumulatora i baterija sa smanjenim kapacitetom jer se pokazalo da se na taj nacin delimicno povrate u zivot zbog razbijanja oksida u celijama i mrtvih veza u elektrolitu zvanih "memorijski efekat".Ovo sam primenjivao i na obicnim akumulatorima za automobile,samo sa jacim ispravljacima (oko 10A).Ovo je preporucljivo samo kod dosta oslabljenih akumulatora jer se ovakvim procesom izaziva "kuvanje" i gubitak elektrolita pa se mora posle dolivati destilovana voda.Ako ovaj proces nije davao rezultate,onda su ti akumulatori bili za bacanje jer su bili sa istrosenim elektrodama ili sa kratko spojenim celijama.Ovakvo "brzo" punjenje je nekad potrebno kada treba da odradis nesto na brzinu i nemas vremena da cekas 10h,a nisi siguran da je akumulator dobar.Na mnogim akumulatorima pise "nominalna" i "quick" vrednost struje punjenja.Ova "brza" vrednost struje punjenje NE SME da predje 50% ukupnog kapaciteta akumulatora.Znaci,ako je akumulator 10Ah,ta struja je 5A. Kod suvih baterija pomagao mi je jos jedan nacin da ih privremeno vratim u zivot (u 30% slucajeva),a to je "sokiranje".To je proces kada podignem struju na ispravljacu na MAX i na 2-3 sec spojim ispravljac na polove akumulatora i tako jedno desetak puta.Ovaj proces se radi sa strujama reda 100%-200% od kapaciteta akumulatora,ali treba biti jako obazriv jer dolazi do varnicenja. Zasto ovo sve pisem? Pa zato sto bi po meni taj ispravljac koji pravis trebalo da bude vrednosti od 0,5 - 5A i obavezno sa ampermetrom i potenciometrom(ne sa preklopnikom) za rucno podesavanje struje.Tako bi imao "spravu" za sve vrste akumulatora koji se koriste za motocikle i imao bi izbor i za sporo i za brzo punjenje,po potrebi. Pozdrav, Srle Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Maj 23, 2008 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sa suvim baterijama kad im padne napon ispod minimuma treba ih malo sokirati ( to jest dam im malo jacu struju na kontakte da im trenutno podignem napon)jer mobilni nece da prihvati punjenje dok im se ne podigne napon.Mada nisam nikad probao sa akumulatorom i ne zelim malo je opasno da nepukne (slusao sa da ljudi akumulatore podizu i sa 200V neizmenicne sa kratkim pipkanjem kontakata , ni ovo nisam probao i ne zelim a obicno i nezneju razliku poznavaoci ovog nacina izmedju jednosmerne i neizmenicne stuje). Moj stari je pre jedno 15 god dobio od prijatelja akumulator koji je bio dobar ali je stajo jedno dve godine pa nije imao dosta napona za auto (tad nisam znao za unimetar a i nisam znao da ga koristim),stavio ga je na diodni punjac tek posle dva dana je se probudio i poceoda puni i dugo je bio na autu posle toga.Ako pravis punjac vidi da napravis dva tipa slabiji recimo od0.5A do 10a i jaci od recimo 20A DO 50A. puno srece i javi kad ga uradis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
prebo_gromovi 2 Napisano Jul 30, 2008 U prolazu, 36 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan 12v 14Ah I imam jedan problem nemogu da nadjem akumulator za moju hondu a do jaja mi je hitno, posto mi treba do vikenda, ako neko zna ja zvao u Markos u NS a tamo kazu da nema za moj model honde, de ima kvalitetan akumulator i koja je njihova cena i oni sto traju 1 godinu me nezanimaju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crven Ban 604 Napisano Jul 30, 2008 Drug član, 1221 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: BMW sekta Prijavi odgovor kao problematičan Evo za mog BMW je malko drugacije, 12V-19A (zelatinski) a obican na kiselini 12V-28A. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmajcic 11 Napisano Jul 31, 2008 U prolazu, 64 postova Lokacija: Nis Motocikl: Honda VT 600 Shadow Kymco People S 200i Prijavi odgovor kao problematičan 12V - 8 Ah Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
coolair 14 Napisano Jul 31, 2008 Svrati ponekad, 308 postova Lokacija: Ripanj Motocikl: Honda Helix CN250 Prijavi odgovor kao problematičan 12V; 10A Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
prebo_gromovi 2 Napisano Jul 31, 2008 U prolazu, 36 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Crveni Banu 28Ah?????? To prvi put vidim da treba tako jak akumulator Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 81 Napisano Jul 31, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan bmw je chudo... kolega je na svom bmw r50/5 vozio neki od kola mislim da je vesnin,od 12v 40ah,,,prosle zime mi je pozajmio za moj auto kada mi je crkao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 31, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Znaci ovaj na gs1200 moze i tenk da upali ako zatreba?! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crven Ban 604 Napisano Jul 31, 2008 Drug član, 1221 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: BMW sekta Prijavi odgovor kao problematičan Prvo sam imao taj od 19 A, izdrzo je celih mesec dana(sad moguce je da su mi uvalili a moguce i da ga je BMW samleo), ali od kako sam kupio ovaj od 28A pali kao mina, nema nikakvih iznenadjenja.A jos ima mesta gde stoji akumulator da cini mi se moze da stane jedan od 35A kao za auto, ali o tom potom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 81 Napisano Jul 31, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan verovatno da moze od auta a i jeftiniji su starter i vesna imaju u ponudi manje dimenziono akumulatore od 35-40 ah...i dobri su a nisu previse skupi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aljosa 0 Napisano Jul 31, 2008 U prolazu, 17 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan 12V 11A Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
prebo_gromovi 2 Napisano Jul 31, 2008 U prolazu, 36 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan starter i vesna? to su neki distributeri daj neke detalje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6002 Napisano Jul 31, 2008 Svakom po zasluzi, 12427 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Malo o mom iskustvu sa punjačima... Posle pravljenja više komada punjača za obične automobilske olovne akumulatore ( samo grec, redni tranzistor za podešavanje struje, tiristorska regulacija struje, pic mikrokontroler u delu automatike za punjenje...) kupio sam iz Conrada automatski punjač-laboratorijski- NiCD, NiMH, LiIon akumulatora, struje do 3A i napona od 1.37 do 14.8V koji jako lepo puni i olovne akumulatore za motocikle (iako nije baš predviđen za "olovnjake". Cena? oko 70-tak E pre neku godinu, sad ne znam tačno...i tad je bio skup, ali odličan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Floyd 920 Napisano Jul 31, 2008 Zainteresovan, 498 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: Harley-Davidson SuperLow 1200T Prijavi odgovor kao problematičan starter i vesna? to su neki distributeri daj neke detalje Voleo sam Vesnu, ali me je izdala kad mi je bila najpotrebnija, kamion natovaren a ona nece da " kresne " . :) :) :) :) Izvinte al bilo je jace od mene Da ne bude totalni off - 12 v 14 Ah Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Jericho 82 Napisano Avgust 1, 2008 Blocos Bastardos, 330 postova Lokacija: блокови Motocikl: XF650 Prijavi odgovor kao problematičan Panasonic iz 1991 god. 5V - 10 Ah Radi k'o zmaj ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bata gpz 5 Napisano Avgust 1, 2008 Svrati ponekad, 264 postova Lokacija: Banovo Brdo Prijavi odgovor kao problematičan 12v-10Ah zzr 600 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 81 Napisano Avgust 2, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan starter i vesna su proizvodjaci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Avgust 2, 2008 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Akumulator 12V-16Ah Ja sam ovaj u LIDL-u kupio "pametni" punjač za manje od 20 eura Nešto poput C-tek-a , ali puno jeftinije , a odlično radi . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rista 3 Napisano Avgust 3, 2008 Svrati ponekad, 272 postova Lokacija: Blok 38 LatN44°48'57.18 LonE20°24'17.19 Motocikl: Honda XL600V Transalp 1987. Prijavi odgovor kao problematičan 12V - 14Ah Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...