Jump to content

Moto Zajednica

Štelovanje karburatora??

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 271 postova

Ljudi molim za savet! Imam manjih problema sa karburatorima koje nisam stručan sam da rešim. Dešava mi se da motor neravnomerno radi na malim obrtajima...čak i pored svih mojih 'stručnih' zahvata  ::) i testova sa saugom i ler-gasom!

I zbog toga se odlučih da se pustim svojih metoda nagađanja i priupitam iskusnije ŠTA DA RADIM?!  ??? ???

Sumnja je ipak pala na karburatore jer mi instikt govori da su baš oni glavni krivci i da ih treba sve na sud! U HAG!  ;D ...ili makar kod nekoga ko zna šta je uzrok i kako ga otkloniti! Zato ako imate nekoga za te stvari bio bih zahvalan za njegov broj! ::)  P.S.bila bi dobra i neko okvirna cena štelovanja, čisto da se ne bih blamirao pred ljudima a novca nema puno...

E da, u pitanju je Kawa GPX 750R, ako neshto znači...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1261 postova

Možda mali uradi sam.????

Vakumetri služe za finu sinhronizaciju karburatora, a pre toga valja grubo naštelovati iste.

1. skinuti iste i rasturiti ih u paramparčad (ne preterivati u tome)

2. pedantno sa mnogo benzin a i vazduha očistiti karburatore

3. podesiti nivoe goriva

4. podesiti šrafove od smese na leru na svim karburatorima

5. podesiti grubo klapne tako da seku prvu rupicu ka usisu na pola

6. sklopiti do kraja karburatore i vratiti ih na motor

7. startovati motor i podesiti ler na 1200 obrtaja

8, tek onda mogu da idu na sinhronizaciju podpritisaka ali samo pod uslovom da ovako rade relativno mirno, sauh reaguje pri paljenju, i svi cilindri rade, a gume su proverene da ne falštraju.

Jako jednostavno zar ne, a

aaala si mu objasnioooo ;D ;D, pa covek je totalni amater  ,,nastelovati nivo goriva,, ;D ;D

Nisam rekao da je jednostavno, već kažem ako je pedantan i uključi mozak, nije uopšte komplikovano ;D ;D

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

Možda mali uradi sam.????

Vakumetri služe za finu sinhronizaciju karburatora, a pre toga valja grubo naštelovati iste.

1. skinuti iste i rasturiti ih u paramparčad (ne preterivati u tome)

2. pedantno sa mnogo benzin a i vazduha očistiti karburatore

3. podesiti nivoe goriva

5. podesiti grubo klapne tako da seku prvu rupicu ka usisu na pola

6. sklopiti do kraja karburatore i vratiti ih na motor

7. startovati motor i podesiti ler na 1200 obrtaja

8, tek onda mogu da idu na sinhronizaciju podpritisaka ali samo pod uslovom da ovako rade relativno mirno, sauh reaguje pri paljenju, i svi cilindri rade, a gume su proverene da ne falštraju.

Jako jednostavno zar ne, a

Ajde objasni  :

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

pa za srafove za smesu  uma u servisnom uputsvu koje je fabricko podesenje,znaci zaviju se srafovi do kraja i onda se odviju za onoliko koliko pise u uputstvu,recima 2cela kruga i jedna polovina....ali taj podatak vec stoji u uputstvu,takodje i nivo goriva,tj visina plovka u karburatoru koja se regulise savijanjem jezicka na samom plovku

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

pa za srafove za smesu  uma u servisnom uputsvu koje je fabricko podesenje,znaci zaviju se srafovi do kraja i onda se odviju za onoliko koliko pise u uputstvu,recima 2cela kruga i jedna polovina....ali taj podatak vec stoji u uputstvu,takodje i nivo goriva,tj visina plovka u karburatoru koja se regulise savijanjem jezicka na samom plovku

To znam, revolution je rekao " podesiti šrafove od smese na leru " znači dok motor radi. Da li to može i bez Color Tune i kako.

Recimo kad se stavi otvoren auspuh i ako se hoće i više snage, a ne samo zvuk.

To znam, revolution je rekao " podesiti šrafove od smese na leru " znači dok motor radi. Da li to može i bez Color Tune i kako.

Recimo kad se stavi otvoren auspuh i ako se hoće i više snage, a ne samo zvuk.

u pitanju je smesa na leru, ne štelovanje dok motor radi na leru. U pitanju su fabrički presetovane vrednosti, a nemaju nikakve veze sa auspuhom. To što tebe zanima se radi sa iglicama šibera, odnosno smesom na prelaznom gasu ( pošto na ful gasu ti ni ne treba karburator, već se on sam ponaša kao venturi cevka). Color tune je izraz koji koristimo za fino štelovanje pohabanih karburatora (pošto tu fabrički preseti ne važe), ali to služi za normative u zapadnom svetu, a pošto pričaš o otvorenom auspuhu, onda to stvarno nije bitno, pošto to nebi ni mogao da voziš u EU.

• Svrati ponekad, 271 postova

Joooj... Hvala ljudi na odgovorima! Drago mi je shto pokushavate da me nauchite neshto iako sam ja vec digao ruke od toga... ali sad sam se posle ovih postova opet nalozhio sam da odradim! Jbga, shta bude nek bude, valjda nece nishta da se s*ebe :-\ Shto se tiche struchnosti nisam bash amater, dodushe mozhda u bike-svetu, ali sasvim mi je jasan princip rada svega... P.S.zavrshio sam Drapshin, smer Vazduhoplovni mashinski tehnichar, tako da mogu da popravljam i Y2K :D

Shala na stranu, evo mog problema: radio bih ja sve sam ali ne zhelim da kad skinem karburatore da mi odjednom poiskachu hiljade malih oprugica i klackalica i chega sve ima tamo! U pravu su ljudi, ima sve u Haynesu ali bih voleo makar da radim uz nekoga ko zna shta je sve potrebno skinuti/ochistiti i kako! Ali nema veze, odo za vikend u garazhu pa cu javiti kako je 'izletelo' ;D

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

druze budi pazljiv i teraj nema sta tu da poiskace,pogledaj u uputstvu kako i kojim redom se rastavlja i polako,jedan po jedan

. P.S.zavrshio sam Drapshin, smer Vazduhoplovni mashinski tehnichar, tako da mogu da popravljam i Y2K :D

Ako ti je Kusicki predavao matematiku a Loza Mehaniku, onda su karboni završili karijeru za stalno ;D ;D ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja